Industrislakt eller nya möjligheter?
Europas motorfabriker går en oviss framtid till mötes när bilarna elektrifieras. Men Volvo Cars anläggning i Skövde är tidigt ute och rustar sig för omställningen.
Industriarbetarnas tidning
1 juni, 2022
Skrivet av Johanna Edström
Grönare gruva.1 030 meter ner i underjorden ska eldrivna lastmaskiner ta Kristinebergsgruvan in i framtiden. Redan nu märker bergarbetare att arbetsmiljön blivit bättre.
Berget sväljer underjordslastaren. Trots att den har en skopa som kan lyfta 14 ton gråberg eller malm, tycks den liten inne i bergstunnlarna. En kilometer under marken har den eldrivna hjullastaren visat sig vara mer effektiv än diesellastarna i samma storlek, enligt operatörerna som kört den. Eftersom den är helt eldriven kan den också accelerera snabbare än de dieseldrivna lastarna.
– Sedan finns det många andra vinster, säger Hans Linder, bergarbetare.
Han är en av åtta operatörer som utbildats att köra den eldrivna underjordslastaren.
– Nu behöver jag inte ha hörselkåpor längre, bara när jag ska prata i radion med arbetskompisarna. Nu hörs bara ljudet av de rullande hjulen.
– Man slipper också dieselgaserna, som inte är så trevliga att andas in, och värmen som i vissa trånga utrymmen kan bli nära 50 grader.
I snart ett år har han testat den eldrivna underjordslastaren, som är en del i ett större projekt att elektrifiera gruvan. Målet är att minska dieselanvändningen med 80 procent genom att transporter och lastning ska göras med eldrivna fordon.
Särskilt kul är det att vi, med en sådan gammal gruva som vår, nu går i täten för omställningen.
Erik Fjällström, gruvchef.
Flera gånger har den 90-åriga gruvan i Kristineberg varit uträknad. Men efter att gruvbolaget Boliden hittat en ny fyndighet nära Kristinebergsgruvan i området Rävliden, satsar de nu 1,25 miljarder på att bygga ut. En fem kilometer lång tunnel byggs mellan gruvan och Rävliden. Där ska det finnas en eltrolleybana med eldrivna truckar, som kan koppla upp sig mot elledningar i uppförsbacke för att inte behöva fossila drivmedel.
Under teståret visste operatörerna att batteritiden på omkring fyra timmar skulle bli en utmaning. Men det har man löst genom att ha två batterier som man skiftar mellan. Det 4,5 ton tunga batteriet gungar fram och tillbaka när traversen lyfter det på plats. En elbil har ett batteri med en kapacitet på omkring 75 kWh, underjordslastarens enorma batteri har en kapacitet på 367 kWh. Just den här dagen hjälper inte det. Ett litet urladdat hjälpbatteri på 24 volt i lastaren ställer till det och maskinen blir stående.
– Men, så typiskt, när man ska visa hur den levererar!
Hans Linder försöker dölja besvikelsen och visar i stället ett filmklipp på mobilen från ett tidigare skift då maskinen lyfter tungt och tyst. Han verkar stolt, det tycks även gruvchefen Erik Fjällström vara, som arbetat i gruvan sedan 1989.
– Vi gör inte som vi alltid gjort utan nu kan vi göra något annorlunda. Särskilt kul är det att vi, med en sådan gammal gruva som vår, nu går i täten för omställningen, säger Erik Fjällström.
Kristinebergsgruvan ligger i Lycksele kommun, Västerbotten.
Boliden Mineral AB bedriver gruvverksamhet där i form av malm- och gråbergsbrytning. Malmen som bryts innehåller zink, guld, silver, koppar och bly.
Gruvbrytning har pågått oavbrutet sedan 1940. Fram till 1991 fanns även ett anrikningsverk. Därefter har all anrikning av malm skett på Bolidens anrikningsverk.
Elektrifieringen av gruvan är ett samarbete mellan Boliden, Epiroc och ABB.