Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

I väntan på laddning halvvägs till Sunne

21 oktober, 2021

Skrivet av

Krönika På macken bland Teslas laddstolpar blir det svenska klassamhället synligt, skriver Anneli Jordahl.

Anneli Jordahl är författare.

Vanessa har för vana att tyst som ett lejon smyga bakom ryggen på den som kommer gående. Plötsligt dyker hon upp framför en i all sin väldighet. På så vis är hon lite farlig. Hon är heller inte enkel att umgås med. Ännu.

Elbilen Vanessa, som min mans bostadsrättsförening leasar, har berikat vårt liv under sommaren. Vi hyrde henne en dag och körde iväg fulladdat. Efter utflykter till handelsträdgårdar kopplade vi på elen inför natten.

God natt Vanessa! Ses i morrn.

Vi bestämde oss för att göra Värmland med Vanessa. Körkarlen hägrade. Västanåteatern i Sunne hade dramatiserat Lagerlöfs spökroman. Den ville vi se! Vi bokade några nätter på pensionat och packade Vanessa. Åkte tidig morgon för att hinna checka in på pensionatet och byta om till teatern.

Vi hade noga räknat ut att vi måste tanka el i Arboga för att klara oss till Sunne. Nu snurrade vi runt den stora bensinmacken men hittade inte laddstolpen. Ingen synlig skylt. Inga pilar. Men det ska ju vara här! Vi klev av och såg en oansenlig liten grå stolpe. En man och en kvinna försökte med otåliga rörelser få laddningen att gå i gång.

”Allt går att fixa bara man tar det lite lugnt”, sa kvinnan medan mannen ilsket trampade runt på parkeringsplatsen.

”Jag kör elbil hemma, men jag har inte fattat hur krångligt det blir på en längre resa”, sa hon. Till slut fick laddaren kontakt med bilen och paret gick och käkade lunch den timmen laddningen skulle ta. Väntan. Så var det vår tur och efter ett antal samtal med uthyraren fick även vi napp. Ännu en timmes väntan.

På väg till serveringen på andra sidan gatan fick vi se en hel skog av synligt skyltade, högresta vitmålade laddstolpar som enbart kunde användas av Tesla-förare. De behöver aldrig köa för el. Aldrig ha svårt att hitta en stolpe.

Jag såg det svenska klassamhället genom elladdstolparna i Arboga.

Det gick så många timmar i Arboga att vi körde direkt till teatern och anlände en kvart före föreställningen. På pensionatet sa värdinnan att många gäster efterfrågar el, men hon hade inte haft råd med en laddstolpe på grund av pandemin.

Vi blev som hemmakatter på bensinmacken i Sunne där vi hängde vid laddaren. Tålamod gällde vid oväder. Den lade nämligen av vid åska. Bara att börja om. Och börja om.

”Här träffar man skittrevliga männi-skor”, sa en göteborgska vid stolpen. ”Passa er för att göra en längre resa
i Norrland. De har knappt några stolpar norr om Sundsvall.”

”Nästa sommar kommer det här helvetet vara fixat. Det har politikerna lovat”, sa hennes man.

Det får vi hoppas. Jag vill till Värmland igen. Med Vanessa.

En kommentar till “I väntan på laddning halvvägs till Sunne

  • Jag ser poängen här, och om än ädel så har skribenten fel i sak. Teslas laddstationer har under flera år endast kunnat brukas av just Teslaförare, av den enkla anledningen att andra elbilar på marknaden inte haft den infrastruktur som krävs.

    Teslas laddare har extremt hög spänning i jämförelse med helt vanliga laddstolpar eller laddboxar, skulle man då koppla upp en bil som inte är komptibel med den höga spänningen kan det leda till förödande konsekvenser. Det har helt enkelt inte varit tekniskt möjligt, förens nu när elbilsmarknaden i övrigt kommit ikapp i det avseendet. Av det skälet så har Tesla valt att släppa flera patent och har under 2020-2021 aktivt tagit steg för att öppna upp deras laddnätverk åt alla.

    Jag delar lika stor avsky för Tesla och dess ägare som skribenten, om än av andra skäl, men Elon Musk har varit den sannolikt enskilt största drivkraften för den hastiga utvecklingen av elbilar under de senaste åren.

    Hade det inte varit för honom så hade det troligen dröjt flera år innan skribenten fått bruka den elbil hon haft sådan glädje av den senaste sommaren.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Tips till vår nästa stats­minister

Tips till vår nästa stats­minister

När Stefan Löfven nu avgår vill jag både tacka och se en efterträdare som kraftsamlar mot ojämlikheten, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Vi behöver EU – och mer ödmjukhet”

”Vi behöver EU – och mer ödmjukhet”

Sverige behöver nya system för att trygga leverantörskedjorna, en positiv EU-politik och ödmjukt lärande, skriver Christian Berggren, professor och en en av författarna till boken ”Alternativ till outsourcing”.

”Att vara arbetare är i dag att vara ingenting”

”Att vara arbetare är i dag att vara ingenting”

”Alex jobbar i underrättelsetjänsten medan Danny är slacker”. Så presenterade SVT nyligen huvudpersonerna i serien London Spy – och gör återigen arbetaren osynlig.”

”Nämen, om man skulle välja bort att slita ut sig”

”Nämen, om man skulle välja bort att slita ut sig”

Man kan förstås säga att jag kan utbilda mig och ta ett jobb med bättre lön och på så sätt höja pensionen. Men Sverige skulle må ganska dåligt om alla som jobbade inom exportindustrin bytte jobb, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Äntligen vågar vi se lite framåt

Äntligen vågar vi se lite framåt

Med vaccinet i armen kan vi försiktigt börja drömma om ett händelserikt 2022, med många verkliga möten, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

En chans att göra nya livsval

En chans att göra nya livsval

Ska klimatomställningen lyckas måste den vara socialt hållbar. Därför är vidareutbildning och omställningsstöd så viktigt, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Minimilönen har ett högt pris

Minimilönen har ett högt pris

Krönika En europeisk minimilön kan verka vettig för att stärka arbetstagare i länder med svaga fack. Men priset kan bli högt för den svenska modellen – och för våra löner, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

På teatern vaknar empatin

På teatern vaknar empatin

I tider av växande murar behöver vi få liv i vår medmänsklighet, skriver Alexandra Pascalidou.

Bra agerat, Eva Nordmark

Bra agerat, Eva Nordmark

Skuggsamhället är mänskligt sett djupt ovärdigt och direkt samhällsfarligt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

”Jobb och löneökningar kan inte tas för givna”

”Jobb och löneökningar kan inte tas för givna”

Fackens syn på industripolitiken måste lyftas fram mer, skriver ekonomen Daniel Lind.

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.