Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

I väntan på laddning halvvägs till Sunne

21 oktober, 2021

Skrivet av

Krönika På macken bland Teslas laddstolpar blir det svenska klassamhället synligt, skriver Anneli Jordahl.

Anneli Jordahl är författare.

Vanessa har för vana att tyst som ett lejon smyga bakom ryggen på den som kommer gående. Plötsligt dyker hon upp framför en i all sin väldighet. På så vis är hon lite farlig. Hon är heller inte enkel att umgås med. Ännu.

Elbilen Vanessa, som min mans bostadsrättsförening leasar, har berikat vårt liv under sommaren. Vi hyrde henne en dag och körde iväg fulladdat. Efter utflykter till handelsträdgårdar kopplade vi på elen inför natten.

God natt Vanessa! Ses i morrn.

Vi bestämde oss för att göra Värmland med Vanessa. Körkarlen hägrade. Västanåteatern i Sunne hade dramatiserat Lagerlöfs spökroman. Den ville vi se! Vi bokade några nätter på pensionat och packade Vanessa. Åkte tidig morgon för att hinna checka in på pensionatet och byta om till teatern.

Vi hade noga räknat ut att vi måste tanka el i Arboga för att klara oss till Sunne. Nu snurrade vi runt den stora bensinmacken men hittade inte laddstolpen. Ingen synlig skylt. Inga pilar. Men det ska ju vara här! Vi klev av och såg en oansenlig liten grå stolpe. En man och en kvinna försökte med otåliga rörelser få laddningen att gå i gång.

”Allt går att fixa bara man tar det lite lugnt”, sa kvinnan medan mannen ilsket trampade runt på parkeringsplatsen.

”Jag kör elbil hemma, men jag har inte fattat hur krångligt det blir på en längre resa”, sa hon. Till slut fick laddaren kontakt med bilen och paret gick och käkade lunch den timmen laddningen skulle ta. Väntan. Så var det vår tur och efter ett antal samtal med uthyraren fick även vi napp. Ännu en timmes väntan.

På väg till serveringen på andra sidan gatan fick vi se en hel skog av synligt skyltade, högresta vitmålade laddstolpar som enbart kunde användas av Tesla-förare. De behöver aldrig köa för el. Aldrig ha svårt att hitta en stolpe.

Jag såg det svenska klassamhället genom elladdstolparna i Arboga.

Det gick så många timmar i Arboga att vi körde direkt till teatern och anlände en kvart före föreställningen. På pensionatet sa värdinnan att många gäster efterfrågar el, men hon hade inte haft råd med en laddstolpe på grund av pandemin.

Vi blev som hemmakatter på bensinmacken i Sunne där vi hängde vid laddaren. Tålamod gällde vid oväder. Den lade nämligen av vid åska. Bara att börja om. Och börja om.

”Här träffar man skittrevliga männi-skor”, sa en göteborgska vid stolpen. ”Passa er för att göra en längre resa
i Norrland. De har knappt några stolpar norr om Sundsvall.”

”Nästa sommar kommer det här helvetet vara fixat. Det har politikerna lovat”, sa hennes man.

Det får vi hoppas. Jag vill till Värmland igen. Med Vanessa.

En kommentar till “I väntan på laddning halvvägs till Sunne

  • Jag ser poängen här, och om än ädel så har skribenten fel i sak. Teslas laddstationer har under flera år endast kunnat brukas av just Teslaförare, av den enkla anledningen att andra elbilar på marknaden inte haft den infrastruktur som krävs.

    Teslas laddare har extremt hög spänning i jämförelse med helt vanliga laddstolpar eller laddboxar, skulle man då koppla upp en bil som inte är komptibel med den höga spänningen kan det leda till förödande konsekvenser. Det har helt enkelt inte varit tekniskt möjligt, förens nu när elbilsmarknaden i övrigt kommit ikapp i det avseendet. Av det skälet så har Tesla valt att släppa flera patent och har under 2020-2021 aktivt tagit steg för att öppna upp deras laddnätverk åt alla.

    Jag delar lika stor avsky för Tesla och dess ägare som skribenten, om än av andra skäl, men Elon Musk har varit den sannolikt enskilt största drivkraften för den hastiga utvecklingen av elbilar under de senaste åren.

    Hade det inte varit för honom så hade det troligen dröjt flera år innan skribenten fått bruka den elbil hon haft sådan glädje av den senaste sommaren.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Tips till vår nästa stats­minister

Tips till vår nästa stats­minister

När Stefan Löfven nu avgår vill jag både tacka och se en efterträdare som kraftsamlar mot ojämlikheten, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Vi behöver EU – och mer ödmjukhet”

”Vi behöver EU – och mer ödmjukhet”

Sverige behöver nya system för att trygga leverantörskedjorna, en positiv EU-politik och ödmjukt lärande, skriver Christian Berggren, professor och en en av författarna till boken ”Alternativ till outsourcing”.

”Att vara arbetare är i dag att vara ingenting”

”Att vara arbetare är i dag att vara ingenting”

”Alex jobbar i underrättelsetjänsten medan Danny är slacker”. Så presenterade SVT nyligen huvudpersonerna i serien London Spy – och gör återigen arbetaren osynlig.”

Var lugn, återväxten är säkrad

är de unga engagerar sig i facket kommer hoppet om framtiden tillbaka, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Staten måste sluta göda skugg­samhället

Staten måste sluta göda skugg­samhället

Att arbetslivskriminaliteten frodas även på statsministerns arbetsplats, i Rosenbad, är absurt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Ett medlemskap i Nato behöver inte betyda att vårt arbete för fred och mot kärnvapen behöver tystna. I bästa fall kan det bli tvärt om, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Du är också en del av företaget

Du är också en del av företaget

Emma Eriksson: Att köra på ”vi mot dem” gynnar inte det fackliga arbetet.

Slaget om pensionen är inte vunnet

Slaget om pensionen är inte vunnet

Det måste gå att leva ett bra liv också för den som tvingas lämna i förtid, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Fackens viktiga arbete i kriget

Fackens viktiga arbete i kriget

Det är svårt att ta in allt, när våra ukrainska kollegor berättar om hur det fackliga arbetet påverkas av kriget, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Kärleken har inga gränser

Kärleken har inga gränser

Vi möttes genom ett kulturutbyte, det ryska blandades med det svenska. Vad blev det av henne?, skriver Carl-Einar Häckner.

DA granskar skuggsamhället i en smutsig bransch

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder. Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Statsministerns städerska fick svarta pengar direkt av ägaren till städbolaget. Hans tidigare firma är dömd för ekonomisk brottslighet och han själv är ökänd hos facket som en oseriös aktör.

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo blev rikskänd för att ha städat svart hos statsminister Magdalena Andersson. Här är hennes ord från tiden i Migrationsverkets förvar.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Städarnas berättelser: Shakhzoda, Uzbekistan. ”Arbetsgivaren tvingade mig att jobba trots att jag var sjukskriven. Jag fick städa med vänsterarmen.”

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Städarnas berättelser: Aziza, Uzbekistan. ”Jag blev inte behandlad som en människa.”

Rebecca terroriserades av chefen

Rebecca terroriserades av chefen

Städarnas berättelser: Rebecca, Venezuela. ”’Jag sparkar skiten ur dig och skickar dig till helvetet’, sa min chef om vi protesterade.”

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

För att stoppa bolag som inte gör rätt för sig måste upphandlare bli bättre på att upptäcka fifflet, anser Städbranschen Sveriges ordförande Matthias Lindholm.

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Svartarbete i offentlig verksamhet är vanligt. Med hjälp av den här checklistan kan upphandlare få bättre koll.