Så blir matlådan nyttig och god
Maten ska mätta, smaka gott – och vara hälsosam. DA tog hjälp av en nutritionist på Livsmedelsverket för att komponera rätt.
Industriarbetarnas tidning
Ditt arbeteSkiftarbete passar illa för den som har diabetes. Men Jaana Kuusisto vet hur man får det att fungera. – Berätta för dina arbetskamrater om du får diabetes. Då kan omgivningen ta hänsyn och hjälpa dig när det behövs.
Jaana är rullmaskinoperatör på Hallsta pappersbruk. I 27 år har hon jobbat skift på bruket, 11 av dem med diabetes typ 2.
– Det kändes lite konstigt när jag samlade arbetskamraterna och berättade att jag som 36-åring fått åldersdiabetes.
Det begreppet tycker hon numera är fel, eftersom sjukdomen kryper nedåt i åldrarna. Skälen kan vara olika:
– Det ligger i släkten, jag är inte ensam om detta. Men det som utlöste sjukdomen för min del var att min far gick bort, efter ett ganska snabbt sjukdomsförlopp. Jag har förstått att det inte är så ovanligt att stress i ordets vidare mening kan få den effekten.
Det tog ett tag för Jaana att anpassa sig till sjukdomen och se till att hon inte fick några ”dippar” på grund av för lågt blodsocker:
– Viktigast att tänka på är mattiderna, så att man äter på regelbundna tider. Det gäller ju att se till så att blodsockernivån är jämn.
Därför anser Jaana att det är bäst för diabetiker att jobba dagtid, då äter och sover man regelbundet och har lättare att planera in motion eftersom tillvaron är mer strukturerad.
Men så ser inte hennes liv ut:
– Jag jobbar skift – förmiddag, eftermiddag och nätter. Det är ju det sämsta du kan göra som diabetiker eftersom det tar så lång tid att få in rutiner.
Men Jaana är ett bevis på att det går. En viktig anledning är det goda samarbetet med arbetskamraterna.
– Det är väldigt viktigt att man kan säga att kan du komma och ta över mitt arbete ett tag. De förstår att det räcker med att jag får sätta mig ner fem minuter.
Arbetskamraterna kan också se att något är på gång och föreslå en smörgås eller ett glas mjölk så att blodsockret går upp:
– Ens personlighet påverkas ju av svängningar i blodsockret, det är bra om arbetskamraterna märker det.
Som rullmaskinoperatör sitter Jaana ibland inne i kontrollrummet och kör maskinen, ibland är hon ute på golvet. När något strular, kanske knivarna inte går som de ska, måste man ibland ut till maskinen, då blir det mer handarbete.
– Det är normalt inget problem. Men om det blir för mycket runt mig blir jag uppstressad. Då kanske jag måste ta en paus, äta något, dricka vatten.
Är det något arbete du inte kan eller vill ha?
– Torkare och maskinförare. Det är så stort ansvar, plus att man måste lösa problemen ganska fort. Jag har också provat på att vara passare på min maskin PM3, men det går inte.
Just som vi ska lämna fabrikshallen dyker Mikael Strand upp. Han är också operatör och har diabetes typ 1. Det innebär att han regelbundet måste ta insulin. Därmed ökar risken för hypoglykemi.
– Det har hänt här på jobbet att jag har tuppat av. Då har folk fått tvinga i mig socker.
Även Jaana har sedan ungefär tre år fått börja ta insulin.
– Sjukdomen utvecklas olika för olika personer, det beror också på hur man sköter sig.
Sjukdomen ökar stadigt i samhället. För att motverka detta – och underlätta för de som fått diabetes – är det viktigt med information. Och forskning:
– Det är fruktansvärt att det inte finns någon forskning att tala om, säger Jaana.
Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder. Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.