Industriarbetarnas tidning

”Viktigt att berätta om sin diabetes”

25 februari, 2014

Ditt arbeteSkiftarbete passar illa för den som har diabetes. Men Jaana Kuusisto vet hur man får det att fungera. – Berätta för dina arbetskamrater om du får diabetes. Då kan omgivningen ta hänsyn och hjälpa dig när det behövs.

 Jaana är rullmaskinoperatör på Hallsta pappersbruk. I 27 år har hon jobbat skift på bruket, 11 av dem med diabetes typ 2.

– Det kändes lite konstigt när jag samlade arbetskamraterna och berättade att jag som 36-åring fått åldersdiabetes.

Det begreppet tycker hon numera är fel, eftersom sjukdomen kryper nedåt i åldrarna. Skälen kan vara olika:

– Det ligger i släkten, jag är inte ensam om detta. Men det som utlöste sjukdomen för min del var att min far gick bort, efter ett ganska snabbt sjukdomsförlopp. Jag har förstått att det inte är så ovanligt att stress i ordets vidare mening kan få den effekten.

Det tog ett tag för Jaana att anpassa sig till sjukdomen och se till att hon inte fick några ”dippar” på grund av för lågt blodsocker:

– Viktigast att tänka på är mattiderna, så att man äter på regelbundna tider. Det gäller ju att se till så att blodsockernivån är jämn.

Därför anser Jaana att det är bäst för diabetiker att jobba dagtid, då äter och sover man regelbundet och har lättare att planera in motion eftersom tillvaron är mer strukturerad.

Men så ser inte hennes liv ut:

– Jag jobbar skift – förmiddag, eftermiddag och nätter. Det är ju det sämsta du kan göra som diabetiker eftersom det tar så lång tid att få in rutiner.

Men Jaana är ett bevis på att det går. En viktig anledning är det goda samarbetet med arbetskamraterna.

– Det är väldigt viktigt att man kan säga att kan du komma och ta över mitt arbete ett tag. De förstår att det räcker med att jag får sätta mig ner fem minuter.

Arbetskamraterna kan också se att något är på gång och föreslå en smörgås eller ett glas mjölk så att blodsockret går upp:

– Ens personlighet påverkas ju av svängningar i blodsockret, det är bra om arbetskamraterna märker det.

Som rullmaskinoperatör sitter Jaana ibland inne i kontrollrummet och kör maskinen, ibland är hon ute på golvet. När något strular, kanske knivarna inte går som de ska, måste man ibland ut till maskinen, då blir det mer handarbete.

– Det är normalt inget problem. Men om det blir för mycket runt mig blir jag uppstressad. Då kanske jag måste ta en paus, äta något, dricka vatten.

Är det något arbete du inte kan eller vill ha?

– Torkare och maskinförare. Det är så stort ansvar, plus att man måste lösa problemen ganska fort. Jag har också provat på att vara passare på min maskin PM3, men det går inte.

Just som vi ska lämna fabrikshallen dyker Mikael Strand upp. Han är också operatör och har diabetes typ 1. Det innebär att han regelbundet måste ta insulin. Därmed ökar risken för hypoglykemi.

– Det har hänt här på jobbet att jag har tuppat av. Då har folk fått tvinga i mig socker.

Även Jaana har sedan ungefär tre år fått börja ta insulin.

– Sjukdomen utvecklas olika för olika personer, det beror också på hur man sköter sig.

Sjukdomen ökar stadigt i samhället. För att motverka detta – och underlätta för de som fått diabetes – är det viktigt med information. Och forskning:

– Det är fruktansvärt att det inte finns någon forskning att tala om, säger Jaana.

Du kanske också vill läsa…

Så blir matlådan nyttig och god

Så blir matlådan nyttig och god

Maten ska mätta, smaka gott – och vara hälsosam. DA tog hjälp av en nutritionist på Livsmedelsverket för att komponera rätt.

Efter traumat – nu hjälper Annica andra

Efter traumat – nu hjälper Annica andra

Sexuella trakasserier och utfrysning på jobbet bröt sönder Annica Lindkvist. Det tog många år att bli sig själv igen. Nu hjälper hon människor att hantera sorger i livet.

Får chefen berätta om min hälsa?

Får chefen berätta om min hälsa?

Får min gamla arbetsgivare tala om att jag varit sjukskriven och inte mått bra?, undrar en läsare som söker nytt jobb. Jurist Henric Ask svarar.

Är jobbet farligt för fostret?

Är jobbet farligt för fostret?

Jag arbetar som svetsare och har nu fått veta att jag är gravid. Kan jag fortsätta jobba? undrar en läsare. Läkare Ulf Nordlund svarar.

Han ska sova ute i 100 nätter

Han ska sova ute i 100 nätter

Hallå där Stefan Eriksson, sågverksarbetare från Aronsberg, som sovit på sin farstubro i 70 nätter.

Samhall struntar i smittan

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Per har ett medfött hjärtfel. I åtta år har han försökt få Samhall att satsa på att utbilda de anställda i hjärt- och lungräddning.

Kampen för liv

Kampen för liv

Nora Lorek och Maria Loewen skildrar barnmorskornas arbete i Bangladesh.

Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

Anställda på Samhall i Sörmland kritiserar att de skickats ut under coronapandemin utan rätt skyddsutrustning. Fredrik Nilsson, distriktschef Sörmland/Gotland, svarar.

Hon städar äldreboenden utan skydd

Hon städar äldreboenden utan skydd

Lulu städar flera olika äldreboenden. Utan skydd. Hon är orolig både för den egna hälsan och för att smitta de gamla.

DA granskar skuggsamhället i en smutsig bransch

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder. Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo blev rikskänd för att ha städat svart hos statsminister Magdalena Andersson. Här är hennes ord från tiden i Migrationsverkets förvar.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Städarnas berättelser: Shakhzoda, Uzbekistan. ”Arbetsgivaren tvingade mig att jobba trots att jag var sjukskriven. Jag fick städa med vänsterarmen.”

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Städarnas berättelser: Aziza, Uzbekistan. ”Jag blev inte behandlad som en människa.”

Rebecca terroriserades av chefen

Rebecca terroriserades av chefen

Städarnas berättelser: Rebecca, Venezuela. ”’Jag sparkar skiten ur dig och skickar dig till helvetet’, sa min chef om vi protesterade.”

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

För att stoppa bolag som inte gör rätt för sig måste upphandlare bli bättre på att upptäcka fifflet, anser Städbranschen Sveriges ordförande Matthias Lindholm.

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Svartarbete i offentlig verksamhet är vanligt. Med hjälp av den här checklistan kan upphandlare få bättre koll.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.