Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Den hårda blicken skrämmer skiten ur mig

18 juni, 2014

Skrivet av Susanna Alakoski

Arbogamötet år 1435. Adel, präster, borgare och bönder. Riksdagen som ett lydigt redskap i kungens händer. Hattar och mössor. Tvåkammarsystemet. Allmän rösträtt för män 1909, tolv år senare även för kvinnor. Och slutligen 1945, gamla, sjuka, handikappade, som försörjs av fattigvården, får också rösträtt.

Demokratin är en process. Och utan politisk utveckling hade vi levt som på 1800-talet. Sverige hade styrts av kungen och bönderna tillsammans med högadeln i olika versioner. Vi skulle haft ståndsriksdag och fattigskolor. Inga kvinns i riksdagen.

Miljöpartiet, EU-valets segrare, är ett ungt politiskt parti som förespråkar grön ideologi och ett ekologiskt hållbart samhälle. Socialdemokraterna har sina rötter i det som blev vårt folkhem med allmän välfärd. Vänsterpartiet förknippas med rättvisefrågor. Moderata samlingspartiet har sina rötter i djup konservativ mylla som betonade vikten av monarki, rättsväsendet och försvar. Centerpartiet kopplar vi samman med orden jordbruk och decentralisering. Folkpartiet liberalerna hade ett tidigt engagemang i rösträttsfrågor. Kristdemokraterna kopplas samman med ord som kristendom, familj, ”etik och moral”, Feministiskt initiativ med jämställhet, mänsklig säkerhet, intersektionalitet. Sverigedemokraterna är nationalistiskt och betecknar sig socialkonservativt.

Mitt Europa, från början en synnerligen liten plats. Ett bostadsområde i Ystad. Några polska och finska vänner, och så hon, vars mamma hade en tatuerad stjärna på armen. Köpenhamn var New York. Afrika var Biafra och Västeuropa Viva España och grisfester.

Min familj reste inte, obilburna låginkomsttagare som vi var. Men känslan av att bo nära Europa var viktig. Genom vännerna fick jag inblick i andra kulturer. Lite annan sorts korv. Lite andra tavlor. Men vi ungar som lekte med varandra hade mer gemensamt än inte.

Mitt Europa var också Finland: inbördeskriget; vinterkriget; fortsättningskriget; Lapplandskriget. Mina mor- och farföräldrar genomlevde alla krigen. Mina föräldrar två. Det har såklart påverkat min förståelse för Europaprojektet.

Jag kommer från ett landsom såg ett medlemskap i EU som den största garantin för fred. Men levde i ett annat, där många såg det som ett hot. Jag kände mig kluven, men har ändå alltid lutat mot att EU på lång sikt kan vara ett klokt projekt. Länder måste samarbeta. Det ska inte vara svårt att resa. Med åren känner jag mig mer och mer internationell. Det är i grunden en bra känsla. Ibland tycker jag att EU känns förfärligt litet med sina höga murar.

EU-valet ligger för denna gång bakom oss.

Men vi har ett tungt arbete framför oss.

De bruna tycks mangrant  ha marscherat till vallokalerna. Hämtar mig efter nyheten om tjugo nyanser brunt i Europa och tänker att vi nu måste studera socialkonservatismen. Skriva om den. Lära ut om den.

De bruna älskar lagar och polisiär makt. Parlamenten är en drömplats för dessa människor. Makten. Att peka med hela handen. Ett litet smakprov på SD:s politik: Hårdare straff är en bättre metod än vård och rehabilitering. Straffmyndighetsåldern bör sänkas från 15 år till 13 år. Sänkt ålder för livstidsstraff från dagens 21 år till 15 år. Den hårda kalla blicken på människor skrämmer skiten ur mig. I en annan tid. Den hade drabbat mig personligen och min familj hårt.

Du kanske också vill läsa…

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

Utredningens förslag, så som det är formulerat nu, kan aldrig bli ett skarpt lagförslag så länge Socialdemokraterna har makten, skriver S-gruppen i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

Att ta bort anställningstryggheten och med den yttrandefriheten, är den raka motsatsen till liberal politik, skriver sex företrädare för GS-facket.

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

I överenskommelsen med MP, C och L heter det att ”Arbetsrätten moderniseras.” Fel! Det är tvärtom – en föråldring till när demokratin motarbetades, skriver journalisten Jan Scherman.

”Därför borde Liberalerna kämpa för las”

”Därför borde Liberalerna kämpa för las”

Med tanke på Liberalernas las-historia borde de ha intresse av att – oavsett vissa reformer – bevara en stark arbetstrygghet, skriver L-profilen Olle Wästberg.

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

Alltid minnas, aldrig normalisera

Alltid minnas, aldrig normalisera

Plötsligt har det där brunblå blocket som ansågs omöjligt för några år sedan blivit verklighet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Hårdför nationalism – en dålig väg framåt för arbetarrörelsen”

”Hårdför nationalism – en dålig väg framåt för arbetarrörelsen”

Arbetarrörelsens framtid ligger inte i att låna in rasistiskt och antidemokratiskt tankegods från SD. Det finns inte tillräckligt många väljare med rasistiska åsikter i Sverige för att det ska löna sig, skriver historikern Henrik Arnstad

Är det här verkligen liberal politik?

Är det här verkligen liberal politik?

Man kan bli förbannad på S när de lägger fram en budget för rika män. Men ännu mer på de liberala partierna som kräver dessa kompromisser, skriver Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.

Saltsjöbadsandan behövs i svensk politik

Det blåser visserligen isvindar i Almedalen men frågan är om det ändå inte är samarbetets tid snarare än den hårda polariseringen vi kan skönja. Ett nytt politiskt landskap har öppnat upp för ett mer idépolitiskt intressant Almedalen. Den fördummande blockpolitiken har äntligen lösts upp och nya politiska samtal kan ske. Jag började Almedalsveckan med ett […]

Grattis Centern!

Så kastade Erik Ullenhag till slut in handduken och gratulerade Nyamko Sabuni till partiledarskapet. Visserligen har hon inte valts än men på fredag lär Liberalernas extra partistämma välja henne som efterträdare till Jan Björklund. Det är en sorglig utveckling för liberalismen och för svensk politik. Samtidigt blir det allt tydligare vad striden kommer att handla […]

Sjuka Samhall

HR styr allt men slipper ta ansvaret

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.

Frågetecken kring Samhalls desinfektionsmedel

Frågetecken kring Samhalls desinfektionsmedel

I ett helt år har Samhall använt desinfektionsmedel som de anställda tillverkar själva. Om medlet inte hanteras rätt fungerar det inte. Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud, kräver att Samhall plockar bort medlet.

Coronasmittade städade skola – ”en lek med människors liv”

Coronasmittade städade skola – ”en lek med människors liv”

Emilia städar på en skola i Mellansverige och blev nyligen sjuk i covid. Här berättar hon med egna ord.

Samhalls vittnen – fler röster från hela landet

Samhalls vittnen – fler röster från hela landet

”Det finns inget människovärde kvar överhuvudtaget.” Det skriver en av alla anställda på Samhall. Medarbetare och chefer från norr till söder hör av sig för att berätta om situationen på det statligt ägda företaget.

Hon vill skydda de oskyddade

Hon vill skydda de oskyddade

Maj-Len är allas Maj-Len, den Samhall­städarna vänder sig till när de inte orkar mer. Men ibland säger även hennes kropp ifrån.

Samhall struntar i smittan

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar äldreboenden, mataffärer och gym. Utan skydd. Lyssna på det inlästa reportaget om Samhalls städare, som glömdes bort i pandemin.

Samhall – från stiftelse till bemanningsbolag

Samhall – från stiftelse till bemanningsbolag

Samhall har förändrats mycket genom åren. Konflikten mellan uppgiften att erbjuda personer med funktionsnedsättning ett meningsfullt och utvecklande arbete och kraven på lönsamhet har präglat verksamheten under senare år.

Dagens Arbete granskar Samhall

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.