Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Den hårda blicken skrämmer skiten ur mig

18 juni, 2014

Skrivet av Susanna Alakoski

Arbogamötet år 1435. Adel, präster, borgare och bönder. Riksdagen som ett lydigt redskap i kungens händer. Hattar och mössor. Tvåkammarsystemet. Allmän rösträtt för män 1909, tolv år senare även för kvinnor. Och slutligen 1945, gamla, sjuka, handikappade, som försörjs av fattigvården, får också rösträtt.

Demokratin är en process. Och utan politisk utveckling hade vi levt som på 1800-talet. Sverige hade styrts av kungen och bönderna tillsammans med högadeln i olika versioner. Vi skulle haft ståndsriksdag och fattigskolor. Inga kvinns i riksdagen.

Miljöpartiet, EU-valets segrare, är ett ungt politiskt parti som förespråkar grön ideologi och ett ekologiskt hållbart samhälle. Socialdemokraterna har sina rötter i det som blev vårt folkhem med allmän välfärd. Vänsterpartiet förknippas med rättvisefrågor. Moderata samlingspartiet har sina rötter i djup konservativ mylla som betonade vikten av monarki, rättsväsendet och försvar. Centerpartiet kopplar vi samman med orden jordbruk och decentralisering. Folkpartiet liberalerna hade ett tidigt engagemang i rösträttsfrågor. Kristdemokraterna kopplas samman med ord som kristendom, familj, ”etik och moral”, Feministiskt initiativ med jämställhet, mänsklig säkerhet, intersektionalitet. Sverigedemokraterna är nationalistiskt och betecknar sig socialkonservativt.

Mitt Europa, från början en synnerligen liten plats. Ett bostadsområde i Ystad. Några polska och finska vänner, och så hon, vars mamma hade en tatuerad stjärna på armen. Köpenhamn var New York. Afrika var Biafra och Västeuropa Viva España och grisfester.

Min familj reste inte, obilburna låginkomsttagare som vi var. Men känslan av att bo nära Europa var viktig. Genom vännerna fick jag inblick i andra kulturer. Lite annan sorts korv. Lite andra tavlor. Men vi ungar som lekte med varandra hade mer gemensamt än inte.

Mitt Europa var också Finland: inbördeskriget; vinterkriget; fortsättningskriget; Lapplandskriget. Mina mor- och farföräldrar genomlevde alla krigen. Mina föräldrar två. Det har såklart påverkat min förståelse för Europaprojektet.

Jag kommer från ett landsom såg ett medlemskap i EU som den största garantin för fred. Men levde i ett annat, där många såg det som ett hot. Jag kände mig kluven, men har ändå alltid lutat mot att EU på lång sikt kan vara ett klokt projekt. Länder måste samarbeta. Det ska inte vara svårt att resa. Med åren känner jag mig mer och mer internationell. Det är i grunden en bra känsla. Ibland tycker jag att EU känns förfärligt litet med sina höga murar.

EU-valet ligger för denna gång bakom oss.

Men vi har ett tungt arbete framför oss.

De bruna tycks mangrant  ha marscherat till vallokalerna. Hämtar mig efter nyheten om tjugo nyanser brunt i Europa och tänker att vi nu måste studera socialkonservatismen. Skriva om den. Lära ut om den.

De bruna älskar lagar och polisiär makt. Parlamenten är en drömplats för dessa människor. Makten. Att peka med hela handen. Ett litet smakprov på SD:s politik: Hårdare straff är en bättre metod än vård och rehabilitering. Straffmyndighetsåldern bör sänkas från 15 år till 13 år. Sänkt ålder för livstidsstraff från dagens 21 år till 15 år. Den hårda kalla blicken på människor skrämmer skiten ur mig. I en annan tid. Den hade drabbat mig personligen och min familj hårt.

Du kanske också vill läsa…

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

LO försöker hitta syndabockar när partiet man pumpar in pengar i inte levererar, skriver Maria Malmer Stenergard och Mats Green (M).

Rätt att lyssna på Adrian

När Magdalena Andersson höll tal i Almedalen hamnade industriarbetaren och numera ordförande för verkstadsklubben på Volvo, Adrian Avdullahu i centrum. Helt rätt, statsministern!

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

Den mest växande formen av kriminalitet, arbetslivskriminaliteten, har understötts av borgerlig politik, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

Utredningens förslag, så som det är formulerat nu, kan aldrig bli ett skarpt lagförslag så länge Socialdemokraterna har makten, skriver S-gruppen i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

Att ta bort anställningstryggheten och med den yttrandefriheten, är den raka motsatsen till liberal politik, skriver sex företrädare för GS-facket.

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

I överenskommelsen med MP, C och L heter det att ”Arbetsrätten moderniseras.” Fel! Det är tvärtom – en föråldring till när demokratin motarbetades, skriver journalisten Jan Scherman.

”Därför borde Liberalerna kämpa för las”

”Därför borde Liberalerna kämpa för las”

Med tanke på Liberalernas las-historia borde de ha intresse av att – oavsett vissa reformer – bevara en stark arbetstrygghet, skriver L-profilen Olle Wästberg.

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

Alltid minnas, aldrig normalisera

Alltid minnas, aldrig normalisera

Plötsligt har det där brunblå blocket som ansågs omöjligt för några år sedan blivit verklighet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Hårdför nationalism – en dålig väg framåt för arbetarrörelsen”

”Hårdför nationalism – en dålig väg framåt för arbetarrörelsen”

Arbetarrörelsens framtid ligger inte i att låna in rasistiskt och antidemokratiskt tankegods från SD. Det finns inte tillräckligt många väljare med rasistiska åsikter i Sverige för att det ska löna sig, skriver historikern Henrik Arnstad