Historien om skogsarbetarna från Kamerun fortsätter. Nu stämmer fackförbundet GS företaget Skogsnicke för bedrägeri. Facket kräver drygt 400 000 kronor i utebliven lön och traktamente för en medlems räkning.
Det rättsliga efterspelet i ärendet om de kamerunska skogsarbetarna är inte över. Förra året gjorde GS och SLA en utredning och en uppgörelse om ersättning utifrån ett avtal om ackordslön som Skogsnicke AB kunde visa upp. 15 skogsarbetare fick mellan 5 000 och 20 000 kronor utöver den lön de redan hade fått från Skogsnicke AB för planteringssäsongen 2012.
Den medlem som GS nu företräder ingick inte i uppgörelsen utan behövde utredas vidare förklarar GS ombudsman Magnus Lindberg. Ärendet har varit komplicerat och materialet omfattande. Lönefrågan hann rent avtalsrättsligt preskriberas. GS är av uppfattningen att deras medlem inte har fått den lön han har rätt till och väljer nu att stämma Skogsnicke AB för bedrägeri.
– Det är en möjlighet för oss att skapa rättvisa i det här ärendet, säger Magnus Lindberg.
Arbetsrättsjuristen Bo Villner på LO-TCO Rättsskydd företräder förbundet i ärendet.
– Man måste titta på helheten. Vi anser att arbetsgivaren har vilselett arbetarna med ett anställningserbjudande som sedan inte har uppfyllts. Han har utlovat fast lön och dagligt traktamente enligt anställningserbjudandet, men har sen betalat lägre ersättningar och inget traktamente.
I anställningserbjudandet, som skickades in till och godkändes av Migrationsverket, står att det är en heltidsanställning men en lön på 18 500 kronor och att ett dagligt traktamente på 200 kronor ska betalas ut. GS medlem och de andra skogsarbetarna beslutade att låna pengar för att ta sig till Sverige och arbeta när de såg villkoren i erbjudandet.
Därefter har GS medlem inte skrivit under något annat kontrakt och därför ingår villkoren i anställningserbjudandet i det muntliga anställningsavtalet, menar Bo Villner.
– Den debatt som förekom 2013 handlade mycket om att anställningserbjudandet inte är ett bindande avtal. Det är i och för sig riktigt, men det är ett löfte om vilka villkor som ska gälla. Då kan arbetsgivaren enligt lagen inte bete sig hur som helst mot den arbetskraft som lockas till Sverige, säger Bo Villner.
Medlemmen har jobbat för Skogsnicke AB mellan maj 2011 och oktober 2012. Under säsongen 2012 (som förra årets uppgörelse mellan GS och SLA omfattade) fick han enligt GS ut huvuddelen av sin månadslön, men ingen övertidsersättning och traktamente. Under resten av anställningstiden ska han ha fått för låg lön och ibland ingen alls.
Enligt stämningsansökan var arbetsdagarna i perioder långa, i snitt tolv timmar. Företaget har enligt GS betalat ut totalt 418 000 kronor för lite i lön, övertidsersättning, semesterersättning och traktamente.
Löneutbetalningarna ska ha skett sporadiskt och i majoriteten av fallen kontant i handen. Endast vid tre tillfällen har medlemmen fått lönespecifikationer. Medlemmens namnteckning finns också på en kopia av ett dokument där han i efterhand ska ha godkänt en redovisning med avdrag för boende och andra kostnader. Medlemmen hävdar bestämt att han inte har skrivit under något sådant och att det är en förfalskning.
Ytterligare en tidigare anställd, som inte är med i facket, har själv anlitat en advokat för att driva sitt ärende i domstol. Han kräver ersättning på totalt 376 000 kronor för utebliven lön, övertidsersättning, semesterersättning och traktamente.