Industriarbetarnas tidning

IF Metall säger ja till hårdare regler om brottsregister

4 juli, 2014

IF Metall är i grunden positivt till förslaget om en lag mot att kontrollera om en arbetstagare finns i kriminalregistret.  Arbetsgivarsidan argumenterar dock mot ett förbud.

Antalet utdrag ur polisens så kallade belastningsregister har exploderat de senaste tio åren, från cirka 40 000 år 2003 till över 220 000 i fjol.  De flesta utdrag begärs i samband med nyanställningar.

Uppgifterna kommer från den statliga utredning som i förra veckan kom med sitt slutbetänkande, där det föreslås en ny lag om att arbetsgivare inte får kräva registerkontroller av anställda eller arbetssökande. Den som bryter mot lagen ska betala skadestånd.

Utredningens argument är framför allt att dels att det handlar om en kränkning av den personliga integriteten, dels att det minskar dömda personers återanpassning till samhället.

Undantag ska bara kunna ske om det gäller att skydda allmänna intressen eller utsatta personer. Utredningens förslag berör inte heller de lagar som redan idag kräver att folk som ska jobba med barn eller som försäkringsförmedlare ska visa upp sina belastningsregister.

Detta är tredje gången frågan om registerutdrag i arbetslivet utreds, den senaste gången var för fem år sedan och då föreslogs ett liknande förbud. Då hände inget efter bland annat kritik från arbetsgivarsidan, som har samma hållning i dag:

-Vi menar att arbetsgivaren har ett befogat intresse av att ha en sådan kontroll. Ofta handlar det ju om miljontals kronor att anställa någon, sa Svenskt Näringslivs arbetsrättsjurist Lars Gellner till P3 Nyheter i förra månaden.

Han tillade att det inte alls är givet att alla utesluts från ett jobb bara för att de har en prick i belastningsregistret:

-Jag tror att arbetsgivaren gör en allsidig bedömning, pratar med den arbetssökande om det begångna brottet och utifrån detta fattar ett beslut, sade Lars Gellner.

Utredningens förslag, som skulle kunna bli lag nästa år, har nu gått ut på remiss, bland annat till IF Metall.

– Jag har inte läst igenom hela utredningen och vet inte hur vi slutligen kommer att svara. Men vi tycker det är rätt väg med någon typ av reglering, vi vill gärna ha ett förbud mot en slentrianmässig användning av registerutdragen.  Samtidigt finns det nog fall där de är befogade, säger IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic.

Han har varit rådgivare i ett antal tvister, inte minst mot bemanningsföretag:

– Då kan det handla om personer som ska vika kartonger, och då anser vi att det är oskäligt att kräva registerutdrag. I de fallen viker sig ofta arbetsgivaren, säger Davidovic.

Till slut kommer frågan att hamna på regeringens bord. Den nuvarande arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson har tidigare varit emot ett förbud, hon betonar behovet av en balans mellan informationsbehov och integritet men oroas samtidigt av att antalet registerutdrag ökat så kraftigt.

-Den här utredningen har gjort en mer djupgående analys, nu menar jag att det verkligen är dags att få det här på plats, sa hon i en radiointervju i förra veckan efter att ha tagit emot utredningen.

Du kanske också vill läsa…

Vägrade betala skadestånd – stäms i AD

Ett Skåneföretag vägrade betala skadestånd till IF Metall för avtalsbrott. Nu stämmer facket bolaget inför arbetsdomstolen, AD och kräver 200 000 kronor i skadestånd.

Facket på Scania vill ha korttidsavtal på plats innan helgen

Ingen lösning om korttidsarbete på plats ännu, när Scania meddelar att de stänger ner i Sverige. ”Allt händer så fort och vi har inte alla svar”, säger IF Metall-klubbens ordförande i Södertälje, Michael Lyngsie.

Ny föreskrift sågas: ”Fler uppsägningar att vänta”

Ny föreskrift sågas: ”Fler uppsägningar att vänta”

Nu kan det bli svårare att få rehabilitering för alkoholmissbruk och andra beroendesjukdomar, menar fackliga företrädare. En ny föreskrift från Arbetsmiljöverket sågas.

”Arbetsgivaren ska ha ansvaret för drogrehabilite­ringen”

”Arbetsgivaren ska ha ansvaret för drogrehabilite­ringen”

Vi vill att rutiner för rehabilitering även ska omfatta narkotikamissbruk, skriver IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic.

”Drogtester är som ett lotteri”

”Drogtester är som ett lotteri”

Om du åker fast i ett drogtest på jobbet kan du köpas ut, polisanmälas, omplaceras eller skickas till behandlingshem.
Rättsläget är oklart. Privata företag bestämmer själva hur de gör.

Företag vägrade förhandla – döms i Arbetsdomstolen

Ett företag i Stockholmstrakten vägrade förhandla om kollektivavtal med IF Metall. Nu ger Arbetsdomstolen facket rätt: företaget har varit skyldigt att förhandla.

Parterna överens om ABB

Parterna överens om ABB

Tvisten vid ABB är löst. I de centrala förhandlingarna kom facket och arbetsgivarna överens om en lösning. Uppgörelsen är sekretessbelagd.

IF Metall stämmer Swed Handling

IF Metall stämmer Swed Handling

Åtta anställda på kemiföretaget Swed Handling har inte fått arbetstidsförkortning sedan 2010. Nu stämmer IF Metall bolaget och kräver totalt 617 522 kronor.

Tvist om helglön – nu stäms bemanningsföretag

Tvist om helglön – nu stäms bemanningsföretag

Anställda på bemanningsföretaget Adecco har gått miste om helgersättning, enligt IF Metall. Nu stämmer fackförbundet Adecco inför Arbetsdomstolen, AD. ”Ett pilotfall”, säger IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic.

”Låt parterna ta hand om las”

Ändrar man en regel i lagen om anställningsskydd uppstår nya problem. Kanske bättre att skrota lagen och låta parterna ta hela ansvaret, föreslår docent Mats Glavå i en ny bok.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.