Industriarbetarnas tidning

Etiopien lockar världens textil­industri

16 september, 2014

Skrivet av

TextilindustriNu flyttar textilindustrin till Etiopien. Där är lönerna hälften mot i Bangladesh och företagen lockas med gratis mark, generösa lån och skattefrihet i fem år.

– Hit kommer företag och klädkedjor från hela världen, säger Yhannes Angesom, internationell sekreterare i Etiopiens textilarbetarförbund som just besökt Sverige.

– Vårt land håller snabbt på att industrialiseras.

Inom kort öppnar tre turkiskt ägda textilfabriker med vardera 15 000 anställda. En kinesisk investerare satsar i bygget av en jättefabrik som 100 000kvadratmeter.

Etiopien börjar på allvar konkurrera med Bangladesh, Kambodja  och Vietnam om  textilindustrin. För klädkedjornas uppköpare är inte Kina lika intressant längre. De kinesiska lönerna stiger för snabbt.

I Etiopien tjänar en textilarbetare i regel 35 dollar i månaden, drygt 200 kronor.

– Det är hälften mot i Bangladesh, säger Yhannes Angesom

– Alldeles för lite. Lönen borde ligga på 250 dollar om man ska kunna leva på den.

Förbundet – Industrial federation of Ethiopian Textile, Leather and Garment Worker Trade Unions – organiserar var fjärde av landets 182 000 textilarbetare.  Att organisera arbetarna och få upp lönerna är de viktigaste prioriteringarna för förbundet.

– Vi har lyckats rätt bra i bägge de fabriker där svenska H&M syr sina kläder. H&M gör ett bra jobb i Etiopien, säger Yhannes Angesom.

Vid den ena fabriken har lönerna höjts upp till 75 dollar i månaden, alltså dubbelt så mycket som minimilönen. Vid det andra förväntar sig facket ett liknande lönelyft.

H&M har just inlett ett projekt i Etiopien tillsammans med biståndsorganet Swedfund. Tillsammans vill de ”bidra till en ansvarsfull textilindustri ”med goda villkor och bra miljö.

– Vi väntar oss mycket av det arbetet, säger Yhannes Angesom.

Du kanske också vill läsa…

Facket och H&M pressar underleverantörer

Facket och H&M pressar underleverantörer

Över 800 anställda vid H&M:s leverantörer i Bangladesh har avskedats efter omfattande strejker. Nu samarbetar facket med den svenska klädjätten för att hitta en lösning.

Lång väg till hållbara kläder

Lång väg till hållbara kläder

Bara sex kronor mer för din stickade tröja skulle kunna fördubbla lönerna för fattiga textilarbetare. Men klädjättarna väntar på lagar om höjda minimilöner.

H&M förlänger det globala avtalet med facket

H&M förlänger det globala avtalet med facket

För ett år sedan tecknades avtalet som rörde för 1,6 miljoner arbetare hos den svenska klädjätten H&M:s underleverantörer. Avtalet var ettårigt men nu gäller det tills vidare. ”Ett kvitto på att det fungerat”, säger H&M:s hållbarhetschef Anna Gedda.

H&M-avtal ger textilarbetarna fackliga rättigheter

Den svenska modejätten H & M har idag tecknat ett globalt avtal med IF Metall och Industri All som omfattar 1,6 miljoner anställda på företagets 850 huvudleverantörer. Avtalet slår fast rätten att organisera sig fackligt men också att de anställda ska ha en lön som går att försörja en familj på.

Nu hänger det på H&M

Långa arbetsdagar, obefintlig semester, svältlöner, ingen facklig organisation är vardagen för många av världens textilarbetare. H&Ms långtgående globala avtal kan bli början på något nytt. Den enda som har riktig makt att förverkliga det är H&M, skriver DA.s Harald Gatu.

Han leder det globala industriarbetar­facket

Han leder det globala industriarbetar­facket

Norrmannen Atle Høie har valts till generalsekreterare för det globala facket IndustriALL som företräder 50 miljoner industriarbetare.

Woolpower bygger ny fabrik i Östersund

Woolpower bygger ny fabrik i Östersund

Textilföretaget Woolpower bygger en ny fabrik i Östersund på 10 000 kvadratmeter. Med expansionen kommer också möjligheter att nyanställa.

Kampen för liv

Kampen för liv

Nora Lorek och Maria Loewen skildrar barnmorskornas arbete i Bangladesh.

Globalt fack vill ha rättvisa batterier i elbilarna

Globalt fack vill ha rättvisa batterier i elbilarna

Det globala facket IndustriALL vill se att hela tillverkningskedjan av batterimetaller blir långsiktigt hållbar

Syr kontorsgardiner

Syr kontorsgardiner

Klockan är 14.35 på AB Edsbyverken.

Val 2022 Eftersnack om valresultatet

Industrifacken byter inte fot om SD

Industrifacken byter inte fot om SD

Man kan inte vara förtroendevald i fackförbunden IF Metall, Pappers eller GS om man samtidigt är aktiv i Sverigedemokraterna (SD). Det är inte heller aktuellt för förbunden att ompröva sin hållning.

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.