Far och son tog svart bälte ihop
Pappersarbetaren Stefan Ekdahl och hans pappa Rolf har tagit svart bälte i karate tillsammans.
Industriarbetarnas tidning
ArbetsmiljöStora Enso i Skene är i toppklass på arbetsmiljö, ändå hade man i vintras ett tillbud som kunde ha blivit en dödsolycka. Det ruskade om alla på wellpappfabriken.
Frågan låter lite gullig, men är på blodigt allvar:
”Får jag ge dig ett säkerhetssamtal?”
Det finns tio skyddsombud på drygt 100 kollektivanställda här i Skene, men grundtanken är att alla ska ta ansvar för att säkerheten inte äventyras, arbetsmiljötänket ska genomsyra jobbet på golvet.
– Till exempel om du ser någon jobba med stansarna, med mycket vassa skär, utan de speciella skyddshandskarna ska du säga till, säger huvudskyddsombudet Anna Andersson.
Hon är också regionalt skyddsombud för GS avdelning 6 och ”blir mörkrädd ibland när hon besöker andra företag”.
– Jo, vi ligger nog långt framme, vi reagerar inte bara på tillbud utan försöker ligga steget före genom så kallade riskobservationer. Dessa skrivs in på intranätet, och lyfts därigenom direkt till företagsledningen.
– Och just nu är vi färd med att upprätta riskanalyser för alla våra maskiner, de ska leda till en åtgärdslista, säger Anna Andersson som till vardags blandar färger till flexotrycket på wellförpackningarna.
Trots de höga ambitionerna inträffade i vintras ett tillbud, som kunde ha dödat en anställd (se faktaruta ovan till höger). Företaget gjorde en utredning, slutsatsen blev:
– Den mänskliga faktorn, det var inget fel på maskinen, det var instruktionerna som inte följdes. Men vi fick alla upp ögonen för att man aldrig kan släppa taget om arbetsmiljön, och nu varnar vi ännu tydligare.
Produktionschefen Ingemar Hjalmarsson menar att god arbetsmiljö är god företagsekonomi.
– Utgångspunkten är rent mänsklig, folk ska gå hem i samma skick som de kom, men färre skador och lägre sjukfrånvaro ger också högre effektivitet. God arbetsmiljö underlättar rekrytering, dessutom ställer våra kunder krav på hur vi producerar deras varor.
Anna Andersson säger att företaget är bra på att ge resurser till fysiska och ergonomiska åtgärder – men:
– Just nu är mitt jobb mer åt det psykosociala, där tycker jag det brister. Det kan vara ständiga omorganisationer eller en alltmer slimmad produktion, som skapar stress, fler sjukdagar eller att folk slutar.
Här hettar det till lite.
– Om man förhåller sig professionellt till sitt jobb och engagerar sig i sin arbetsuppgift har vi generellt inte någon stressig arbetsmiljö, säger Ingemar Hjalmarsson.
– Där håller jag inte med. Det kan vara stressigt att lära sig en ny maskin, här krävs det bättre instruktioner, i dag är det mycket mun till mun. Det finns absolut en lyhördhet hos ledningen, men vi vill ännu mer, kontrar Anna Andersson.
Anna Andersson, huvudskyddsombud, och Ingemar Hjalmarsson, produktionschef tipsar om hur man odlar ett effektivt arbetsmiljöarbete.
Förankra
Det funkar inte att vara polis, man måste prata med folk på golvet och övertyga om att produkterna inte är värda att man blir skadad på jobbet. Låt detta ta tid.
Förenkla
Inför användarvänliga och enkla system för säkerhetsrapportering och förbättringsförslag.
Skapa struktur
Det ska finnas befogenheter och krav i hela organisationen – risken är annars att det blir många protokoll och lite verkstad. Jobba enligt SAM, systematiskt arbetsmiljöarbete. Organisera er så att ni inte tappar bort viktiga frågor.
Satsa
Ge utbildning, delegering och resurser för ledare och företrädare för personalen, ta stöd av experter. Visst är det viktigt med en bra budget, men man kan också göra nytta med mindre pengar.