Skuggsamhället är livsfarligtDen växande arbetslivskriminaliteten hotar både marknadsekonomin och människovärdet, skriver Helle Klein.

”När maken föreslog fjällvandrarryggsäck slog jag bakut. Jag ville anlända till en ny stad med stil”Anneli Jordahl om att ta tåget.

Det vimlar av transportband på Stora Enso i Skene, därför finns det säkra övergångar. Tryck på grön knapp, när ljuset är fast grönt står bandet stilla, återställ med röd knapp. Foto: ANNA SIGGE

Olyckan blev en viktig påminnelse

ArbetsmiljöStora Enso i Skene är i toppklass på arbetsmiljö, ändå hade man i vintras ett tillbud som kunde ha blivit en dödsolycka. Det ruskade om alla på wellpappfabriken.

Knuff i baken räddade livet

  • I mars i år krånglade två buntar i palleteraren (bilden ovan till vänster), där färdiga platta wellpappkartonger paketeras till höga balar. De två anställda skulle ha tagit ur och med sig nyckeln till maskinen (bild ovan till höger) när de gick in och fixade felet. Den ene gick ut och återställde maskinen, då stängdes dörrarna och gav killen där inne en knuff i baken. Han skrek till innan den andre hann starta maskinen – vilket hade skickat ut ett antal stålgafflar i hög hastighet.

Frågan låter lite gullig, men är på blodigt allvar:

”Får jag ge dig ett säkerhetssamtal?”

Det finns tio skyddsombud på drygt 100 kollektivanställda här i Skene, men grundtanken är att alla ska ta ansvar för att säkerheten inte äventyras, arbetsmiljötänket ska genomsyra jobbet på golvet.

– Till exempel om du ser någon jobba med stansarna, med mycket vassa skär, utan de speciella skyddshandskarna ska du säga till, säger huvudskyddsombudet Anna Andersson.

Hon är också regionalt skyddsombud för GS avdelning 6 och ”blir mörkrädd ibland när hon besöker andra företag”.

– Jo, vi ligger nog långt framme, vi reagerar inte bara på tillbud utan försöker ligga steget före genom så kallade riskobservationer. Dessa skrivs in på intranätet, och lyfts därigenom direkt till företagsledningen.

– Och just nu är vi färd med att upprätta riskanalyser för alla våra maskiner, de ska leda till en åtgärdslista, säger Anna Andersson som till vardags blandar färger till flexotrycket på wellförpackningarna.

Trots de höga ambitionerna inträffade i vintras ett tillbud, som kunde ha dödat en anställd (se faktaruta ovan till höger). Företaget gjorde en utredning, slutsatsen blev:

– Den mänskliga faktorn, det var inget fel på maskinen, det var instruktionerna som inte följdes. Men vi fick alla upp ögonen för att man aldrig kan släppa taget om arbetsmiljön, och nu varnar vi ännu tydligare.

Produktionschefen Ingemar Hjalmarsson menar att god arbetsmiljö är god företagsekonomi.

– Utgångspunkten är rent mänsklig, folk ska gå hem i samma skick som de kom, men färre skador och lägre sjukfrånvaro ger också högre effektivitet. God arbetsmiljö underlättar rekrytering, dessutom ställer våra kunder krav på hur vi producerar deras varor.

Anna Andersson säger att företaget är bra på att ge resurser till fysiska och ergonomiska åtgärder – men:

– Just nu är mitt jobb mer åt det psykosociala, där tycker jag det brister. Det kan vara ständiga omorganisationer eller en alltmer slimmad produktion, som skapar stress, fler sjukdagar eller att folk slutar.

Här hettar det till lite.

– Om man förhåller sig professionellt till sitt jobb och engagerar sig i sin arbetsuppgift har vi generellt inte någon stressig arbetsmiljö, säger Ingemar Hjalmarsson.

– Där håller jag inte med. Det kan vara stressigt att lära sig en ny maskin, här krävs det bättre instruktioner, i dag är det mycket mun till mun. Det finns absolut en lyhördhet hos ledningen, men vi vill ännu mer, kontrar Anna Andersson.

Så får ni bättre arbetsmiljö

Anna Andersson, huvudskyddsombud, och Ingemar Hjalmarsson, produktionschef tipsar om hur man odlar ett effektivt arbetsmiljöarbete.

Förankra
Det funkar inte att vara polis, man måste prata med folk på golvet och övertyga om att produkterna inte är värda att man blir skadad på jobbet. Låt detta ta tid.

Förenkla
Inför användarvänliga och enkla system för säkerhetsrapportering och förbättringsförslag.

Skapa struktur
Det ska finnas befogenheter och krav i hela organisationen – risken är annars att det blir många protokoll och lite verkstad. Jobba enligt SAM, systematiskt arbetsmiljöarbete. Organisera er så att ni inte tappar bort viktiga frågor.

Satsa
Ge utbildning, delegering och resurser för ledare och företrädare för personalen, ta stöd av experter. Visst är det viktigt med en bra budget, men man kan också göra nytta med mindre pengar.

Läs mer från Dagens Arbete:

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Bortstädad: Mannen som försvann

BortstädadHan kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Tidslinje: Så har skuggsamhället vuxit fram

TidslinjeEn rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

Ovisst igen för Berg o Berg

Det senaste året har personalen på Berg o Berg först fått ett nedläggningsbesked, för att sedan räddas i sista stund. Nu ska företaget vräkas från lokalerna.

Delpension

Arbetsgivare missar betala in pensionspengar

Har du koll på att du får pengar till den nya delpensionen? Anställda kan förlora tusenlappar när arbetsgivare missar att betala in premien. Vi visar hur du kollar ditt pensionsbesked.

”Det är skönt att komma ifrån jobbet”

Sugen på att jobba mindre när du blir äldre? Möjligheten finns, men det är svårt för de flesta att få det att gå runt ekonomiskt. I stålindustrin, däremot, har man sparat extra till pensionen länge.

”Skulle gärna vara mer med barnbarnen”

På Svenska Fönster i Edsbyn är det inte ovanligt att gå ner i tid när pensionsåldern närmar sig. En riktig långhelg varannan vecka kan göra de sista yrkesåren lite lättare.

Läs allt om avtal 2020 här

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

2

Avtal 2020

Vad är viktigast i avtalsrörelsen?

DA frågarVilka frågor är viktigast att ditt fackförbund driver i avtalsförhandlingarna? Vi frågade några industriarbetare vad de tycker. Nu vill vi även höra DIN åsikt!

2

Världsekonomin och klimatet påverkar avtalsrörelsen

PerspektivSnart börjar dragkampen om din nya lön. Förr varnade man att alltför höga löneökningar skulle sänka ekonomin. Nu kommer hotet från helt andra håll: Trumps tullar och klimatet, skriver Harald Gatu.

Nu syns kompetensen i lönekuvertet

I åratal försökte klubben på Eson Pac förhandla fram ett löneavtal. Till slut satte de hårt mot hårt, synade nedläggningshotet och lyckades.

Svenskt Näringsliv: Löneökningstakten måste ner

Avtal 2020Svenskt Näringsliv målar upp en dyster prognos inför avtalsrörelsen 2020. Men att dra ner på löneökningarna är inte svaret, enligt Unionens chefsekonom Katarina Lundahl, som hävdar att löneökningstakten redan minskat.

2

Makt över tiden viktigt för GS medlemmar

GS-facketLönen hamnar alltid i centrum i avtalsrörelsen. Men makten över arbetstid och fritid hamnar högt på listan över vad medlemmarna tycker att GS-facket ska driva i förhandlingarna.

1

DA:s reporter kan få pris för bevakningen av Skuggsamhället

TidskriftsprisetElinor Torp kan bli Årets journalist. Hon nomineras för sitt envisa arbete med att belysa den underbevakade skuggvärlden på en bitvis helt laglös arbetsmarknad.

Robotiseringen av arbetslivet

Ibrahim Baylan talar på Industridagen

Näringsministern: Sverige kan slå världen med häpnad – om vi lyckas med omställningen

AutomatiseringÖverge inte människorna i den tekniska utvecklingen. Det vore förödande för vårt land, varnade näringsminister Ibrahim Baylan när han på måndagen talade inför Industridagen.

Robotarm samt Ove Leichsenring

Robotiseringen som kom av sig

IndustrirobotarSvensk industri satsar allt mindre på robotar. I fjol sjönk försäljningen av industrirobotar till de svenska företagen med 20 procent. Det kan stå oss dyrt nu när vi går mot sämre tider, varnar branschen.

”Farligt om många förlorar på teknikutvecklingen”

Samhället tar stora risker om många förlorar på den tekniska utvecklingen, varnar Oxfordekonomen Carl Benedikt Frey. Men Sverige står bättre rustat än andra länder, menar han. Förutsatt att vi satsar på bra omställningsavtal, utbildning och utbyggda kommunikationer.

Hur påverkar AI våra jobb?

Stora framtidsdagenExperter inom artificiell intelligens medverkar under en heldag om hur utvecklingen påverkar vårt arbetsliv. Följ dagen på da.se!

Så ska svenskt stål bli fossilfritt

UTSLÄPPSvensk ståltillverkning står för omkring en tiondel av Sveriges utsläpp av koldioxid. Så här ser den nya tekniken ut.

1

Nu är Dagens Arbetsmiljö här

Ny tidningSnart når första numret av den nystartade papperstidningen Dagens Arbetsmiljö läsarna. ”Tidningen ska både avslöja, inspirera och vara ett nyttigt sammanhang för alla som tycker arbetsmiljö är viktigt”, säger chefredaktör Helle Klein.

Industrin och klimatet

”Skogsbruket har en nyckelroll i klimatomställningen”

DEBATT Ett ökat brukande av skogen gynnar klimatet och gör klimatomställningen mer rättvis då det ger försörjning och framtidstro till glesbygden, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Längtan, kärlek och rock n´roll

BILDREPORTAGETMärta Thisners "Drunk in Love" handlar om längtan efter närhet, gemenskap och kärlek. Ett sökande efter identitet och sexualitet och att leva ut på natten.

INDUSTRIN VS VÅRDEN

Skilda världar

ARBETSMILJÖNy teknik och ständiga ­förbättringar har gjort att Stellan klarat kroppen trots 30 år i industrin. Vårdens kvinnor har däremot samma hjälpmedel som på 80-talet, trots att ny teknik finns. Undersköterskan Åsa får ofta förlita sig på muskelkraft.

”Det är märkligt att så lite hänt”

Robotar och automation har ersatt många tunga och smutsiga industrijobb. I vården finns däremot få hjälpmedel som minskar belastningen. I en gemensam intervju får IF Metalls och Kommunals ordförande svara på varför det ser ut som det gör och vad som behöver ändras.

Vägen från hatet

Den avhoppade nazisten

Sven-Erik Källman trodde han lämnat hatet bakom sig. I stället kom samtalet som fick honom att förstå: han kunde inte längre fly. I dag är han fackligt förtroendevald och S-politiker. Men får man en andra chans och kan man förlåta sig själv?

Per-Olof Sjöö

Ikea kritiseras i öppet brev

Facklig kritikIkea Industry kritiseras för att ha brutit mot internationella riktlinjer vid nedläggningen av sin fabrik i Danville, USA. Internationella trä- och byggarbetarfacket efterlyser en bättre social dialog.

Nu är det dags att visa vår styrka

KRÖNIKAVår sammanhållning är vårt starkaste vapen när det är dags att förhandla fram nytt avtal, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Glöm globaliseringen – nu är närområdet viktigast

PerspektivGlöm globaliseringen. Den är på väg att mattas av. Nu blir produktion för närområdet desto viktigare, av många skäl. Efter globaliseringen kommer regionaliseringen, skriver DA:s Harald Gatu i en analys.

Återvinning

Enklare återvinning kan hota jobben

KRITISERAD FÖRÄNDRING.Snart ska alla kunna återvinna utanför den egna porten. Enklare för hushållen och bättre för miljön, tror regeringen. Men kritiken är hård. Berörda branscher befarar att priset blir så högt att jobb hotas.

”Det blir väldigt mycket dyrare”

Kraftigt ökade papperspriser riskerar att leda till nedläggningar och förlorade jobb. ”Det drabbar den grafiska branschen som redan i dag har stora problem att överleva”, säger GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

1
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.