Missbrukaren måste få hjälp

Arbetsgivaren ska inte vara både spanare, polis och domare. Att slänga ut anställda som fastnat i drogtester är fel väg att gå, skriver chefredaktör Helle Klein.

Skulle spelningen göra mig ung igen?

Några håller fast vid det ungdomliga, andra har släppt fram tanten och farbrodern, skriver Anneli Jordahl.

Det vimlar av transportband på Stora Enso i Skene, därför finns det säkra övergångar. Tryck på grön knapp, när ljuset är fast grönt står bandet stilla, återställ med röd knapp. Foto: ANNA SIGGE

Olyckan blev en viktig påminnelse

ArbetsmiljöStora Enso i Skene är i toppklass på arbetsmiljö, ändå hade man i vintras ett tillbud som kunde ha blivit en dödsolycka. Det ruskade om alla på wellpappfabriken.

Knuff i baken räddade livet

  • I mars i år krånglade två buntar i palleteraren (bilden ovan till vänster), där färdiga platta wellpappkartonger paketeras till höga balar. De två anställda skulle ha tagit ur och med sig nyckeln till maskinen (bild ovan till höger) när de gick in och fixade felet. Den ene gick ut och återställde maskinen, då stängdes dörrarna och gav killen där inne en knuff i baken. Han skrek till innan den andre hann starta maskinen – vilket hade skickat ut ett antal stålgafflar i hög hastighet.

Frågan låter lite gullig, men är på blodigt allvar:

”Får jag ge dig ett säkerhetssamtal?”

Det finns tio skyddsombud på drygt 100 kollektivanställda här i Skene, men grundtanken är att alla ska ta ansvar för att säkerheten inte äventyras, arbetsmiljötänket ska genomsyra jobbet på golvet.

– Till exempel om du ser någon jobba med stansarna, med mycket vassa skär, utan de speciella skyddshandskarna ska du säga till, säger huvudskyddsombudet Anna Andersson.

Hon är också regionalt skyddsombud för GS avdelning 6 och ”blir mörkrädd ibland när hon besöker andra företag”.

– Jo, vi ligger nog långt framme, vi reagerar inte bara på tillbud utan försöker ligga steget före genom så kallade riskobservationer. Dessa skrivs in på intranätet, och lyfts därigenom direkt till företagsledningen.

– Och just nu är vi färd med att upprätta riskanalyser för alla våra maskiner, de ska leda till en åtgärdslista, säger Anna Andersson som till vardags blandar färger till flexotrycket på wellförpackningarna.

Trots de höga ambitionerna inträffade i vintras ett tillbud, som kunde ha dödat en anställd (se faktaruta ovan till höger). Företaget gjorde en utredning, slutsatsen blev:

– Den mänskliga faktorn, det var inget fel på maskinen, det var instruktionerna som inte följdes. Men vi fick alla upp ögonen för att man aldrig kan släppa taget om arbetsmiljön, och nu varnar vi ännu tydligare.

Produktionschefen Ingemar Hjalmarsson menar att god arbetsmiljö är god företagsekonomi.

– Utgångspunkten är rent mänsklig, folk ska gå hem i samma skick som de kom, men färre skador och lägre sjukfrånvaro ger också högre effektivitet. God arbetsmiljö underlättar rekrytering, dessutom ställer våra kunder krav på hur vi producerar deras varor.

Anna Andersson säger att företaget är bra på att ge resurser till fysiska och ergonomiska åtgärder – men:

– Just nu är mitt jobb mer åt det psykosociala, där tycker jag det brister. Det kan vara ständiga omorganisationer eller en alltmer slimmad produktion, som skapar stress, fler sjukdagar eller att folk slutar.

Här hettar det till lite.

– Om man förhåller sig professionellt till sitt jobb och engagerar sig i sin arbetsuppgift har vi generellt inte någon stressig arbetsmiljö, säger Ingemar Hjalmarsson.

– Där håller jag inte med. Det kan vara stressigt att lära sig en ny maskin, här krävs det bättre instruktioner, i dag är det mycket mun till mun. Det finns absolut en lyhördhet hos ledningen, men vi vill ännu mer, kontrar Anna Andersson.

Så får ni bättre arbetsmiljö

Anna Andersson, huvudskyddsombud, och Ingemar Hjalmarsson, produktionschef tipsar om hur man odlar ett effektivt arbetsmiljöarbete.

Förankra
Det funkar inte att vara polis, man måste prata med folk på golvet och övertyga om att produkterna inte är värda att man blir skadad på jobbet. Låt detta ta tid.

Förenkla
Inför användarvänliga och enkla system för säkerhetsrapportering och förbättringsförslag.

Skapa struktur
Det ska finnas befogenheter och krav i hela organisationen – risken är annars att det blir många protokoll och lite verkstad. Jobba enligt SAM, systematiskt arbetsmiljöarbete. Organisera er så att ni inte tappar bort viktiga frågor.

Satsa
Ge utbildning, delegering och resurser för ledare och företrädare för personalen, ta stöd av experter. Visst är det viktigt med en bra budget, men man kan också göra nytta med mindre pengar.

Läs mer: Ditt arbete

Läs mer från Dagens Arbete:

Judo kan mildra fallet

FALLOLYCKORLär dig falla som en kampsportare, och du kan slippa göra dig illa. Ny forskning visar att fallträning genom judo kraftigt ökar deltagarnas förmåga att falla på rätt sätt.

Knarket i industrin

”Drogtester är som ett lotteri”

Om du åker fast i ett drogtest på jobbet kan du köpas ut, polisanmälas, omplaceras eller skickas till behandlingshem. Rättsläget är oklart. Privata företag bestämmer själva hur de gör.

3

Åkte fast i drogtest – och fick ­behålla jobbet

ArbetsrättMårten åkte fast i ett drogtest på jobbet. Platschefen ville sparka ut honom, men han tog strid. ”Arbetsgivaren ska skita i vad jag gör på min semester.”

Volvo kan ha begått narkotikabrott

Volvo kan ha gjort sig skyldigt till narkotikabrott. Företaget har inte polisanmält när de hittat misstänkta droger i lokalerna. I stället har Volvo sparat misstänkt knark.

Sålde knark via företagets mobil

Langare använde företagets mobil för att sälja knark. Trots att företaget tidigare flaggat för drogrelaterade problem inledde polisen ingen förundersökning.

Dagens Arbete granskar knarket i industrin

Fabriksgolven är knarklangarnas nya arena. Polisen står handfallen. Dagens Arbete granskar knarket i industrin. Läs de anställdas berättelser om hur de knarkat på jobbet.

2

Konkurs för hårt prövad golvfabrik

Turerna kring golvfabriken Berg & Berg i Kallinge är inte över. Nu har företaget gått i konkurs. Facket hoppas att de ska klara även denna smäll.

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Ministerns möte med skuggsamhället

Nya arbetsmarknadsministern Eva Nordmark fick följa med på en inspektion – det blev en ögonöppnare. ”En av de illegala arbetarna bodde på biltvätten.” Nu vill hon ta krafttag mot arbetslivskriminaliteten.

Människoexploatering prövas i rätten för första gången

PerspektivDen nya lagen om människoexploatering sätts på prov i ett aktuellt rättsfall. En fällande dom kan bli vägledande, skriver DA:s Elinor Torp, som bevakar den utbredda arbetslivskriminaliteten i Sverige.

Arbetsgivaren som ville vara laglig

ArbetslivskriminalitetAnto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

3

Tjänstepension

Anders, 22, sparar till pensionen

TjänstepensionNär Anders Engberg, 22, förstod att inga premier betalas in till tjänstepensionen innan 25 års ålder slängde han ihop en kalkyl. Resultatet – det kan betyda en miljon kronor mindre när han går i pension.

Det här behöver du ha koll på om pensionen

PensionstipsSatsa på att jobba så många år som möjligt – det är viktigare än att spara till pensionen, tycker pensionsekonomen Kristina Kamp

10 frågor om tjänstepension

DA reder utVad är tjänstepension, vem har rätt till den och när betalas den ut?

Avtal 2020

Här tjänar kvinnorna tusenlappar mindre i månaden

Löneglappet mellan könen krymper långsamt. Inom GS är skillnaden allra störst på tidningsavtalet. Där tjänar kvinnor 5 200 kronor mindre i månaden än män.

GS säger ja till samordning

GS-fackets förbundsmöte beslutade att anta både LO-samordning och Facken inom industrins avtalsplattform.

Teknikföretagen byter förhandlingschef

Strax innan avtalsrörelsen inleds på allvar meddelar Teknikföretagen att deras förhandlingschef Anders Weihe slutar.

1
Ordföranden för Facken inom industrin

Industrifacken kräver 3,0 procent

Det finns ingen anledning att växla ned löneökningstakten. Det anser Facken inom industrin som kräver 3,0 procent på ett år.

1

Nu avgörs om LO får driva sina krav på bättre försäkringar

AvtalsförsäkringarDet låter som en byråkratisk detalj – men det kan vara avgörande för vad du får i pension eller ersättning om du blir sjuk av jobbet. Nu avgörs striden om förhandlingsordningen.

2

Facket slåss för jobben i Tidaholm

JOBBFLYTTNobia investerar två miljarder kronor i en ny produktionsanläggning utanför Jönköping. Facket på den nu nedläggningshotade Tidaholmsfabriken slåss för att investeringen ska göras där i stället.

1

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

3

Häng med oss på avtalsäventyret!

KRÖNIKANågon arbetsgivare undrade vilken verklighet vi lever i när vi redovisade avtalskraven. Svaret är att vi – till skillnad från vissa – är fast förankrade på moder jord.

1

Bildreportage

Ingen klaustrofobi. Varvs­arbetaren Johan Forsander är svetsare och perfektionist. Den här dagen jobbar han djupt inne i ångfartyget Bohusläns trånga ångpanna. Foto: Sören Håkanlind

Sista varvet

BildreportagetFotografen Sören Håkanlind skildrar verksamheten på Gotenius Varv. I dag är det enda varvet som finns kvar den gamla varvsstaden Göteborg.

1

Stora arbetsmiljörisker på tunga industrier

ARBETSMILJÖNio av tio tunga industrier har brister i arbetsmiljön. Det konstaterar Arbetsmiljöverket efter inspektioner av 480 kemi- och processintensiva företag.

Riskerna som skapar dödsolyckor

ArbetsmiljöNär de högsta riskerna för alla åtta faktorer sammanfaller ökar sannolikheten att skadas och dö på jobbet 25 gånger.

Med satiren som livsstil

EWK-vinnareKarin Sunvisson är grundli­g i sitt arbete. I Stockholm kan hon inte bo. Det är för dyrt. Hon har valt en livsstil som ger henne frihete­n att låta bilderna ta den tid de behöver.

Sandra hittar de glömda försäkringspengarna

DA MÖTERSandra Särnholm älskar att prata försäkringar och hitta glömda pengar åt medlemmar. Det är inte alltid hon är välkommen till arbetsplatserna, men det gör henne bara mer beslutsam.

”När facket syns kommer frågorna”

BILDA KLUBBVad är vitsen med en fackklubb på jobbet, och hur startar man en? På Lexit i Mölnlycke har den nya klubben redan gjort skillnad.

Industrin och klimatet

Gustav Gustafsson med stor pappersrulle

Jakten på en fossilfri chipspåse

Plastens rykte har störtdykt. Suget efter förnybart material ökar och sätter press på förpackningsföretagen. OptiPack i Sunne satsar för att vara med i omställningen.

DA testar: Bästa stolsryggsäckarna

DA testarLånga dagar i skogen kräver en rejäl ryggsäck och en bra stol – lyckligtvis går de att kombinera. På älgjaktens första dag samlades Finntorps jaktlag för att ta reda vilken stolsryggsäck du ska köpa.

Illustration, person som källsorterar

Vad gör jag med korken till mjölken?

PlaståtervinningHur plast ska återvinnas är inte alltid lätt att veta. Och hur mycket av den svenska plasten återvinns faktiskt? DA reder ut ett par oklarheter.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.