Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

På resa genom 
skilda världar

11 september, 2014

Skrivet av Lena Sundström

Man kan nästan tro att det finns två parallella planeter där de solmogna tomaterna inget har att göra med de papperslösa slavarbetarna som plockat dem.

Jag har funderat över det tidigare. Hur man kan sitta i ett flygplan 10 000 meter över marken. Någon kommer med chilinötter. Man har en filt över benen, och en kall öl i handen. Och man har precis sett någon amerikansk Hollywoodrulle när man ser på kartan att man just nu flyger över Afghanistan. Ett land där det råder krigstillstånd, och där man kan bomba barn med drönare under oss samtidigt som vi blir upplysta om hur många timmar det är kvar till Bangkok och hur många grader det kommer att vara i skuggan när vi kommer fram. Två parallella universum som kan samexistera utan att det ena behöver störa det andra.

Jag kommer att tänka på det i sommar när den fruktansvärda nyheten kommer om det nerskjutna passagerarplanet över Ukraina. Döda människor och resväskor från offer som ramlar ner från himlen är som ett hål mellan två Matrixvärldar som aldrig ska mötas.

Vi säljer vapen. Och andra använder dem. Men inte mot oss. Vi flyger över världen och korsar gränser och hav och öknar på väg till semestermål och konferensanläggningar och affärsmöten. Och gränserna finns för andra. Men inte för oss.

Jag läser Bilal av Fabrizio Gatti som handlar om vår tids slavrutt till Europa genom Sahara och över Medelhavet till Lampedusa och tillbaka till gå igen. Det är som att läsa Vägen av Cormac McCarthy. Ett landskap som är en dystopisk apokalyptisk framtidsdystopi, med den enda skillnaden att det händer på riktigt. Bröderna Joseph och James som vandrar genom ett laglöst land där de blir torterade och bestulna och sjuka, samtidigt som de försöker se efter varandra och hålla varandra vid liv.

Man skulle nästan kunna tro att det är två olika planeter. En Elysium-planet där det finns mediciner och solmogna tomater i kyldiskar och obegränsade glassbufféer på all-inclusive-hotell. Och en annan planet där allt är laglöst och hemlöst och papperslöst och tröstlöst. Romska tiggare på gatorna. Verklighetens Lilja 4-ever som hålls inlåsta i lägenheter i ett land där allt fler unga män köper sex. Broccoli och grönsaker i våra affärer som har plockats av papperslösa slavarbetare.

Ändå är det samma värld. En värld där allt handlar om att befinna sig på rätt flyghöjd och där man kan sitta på ett flyg över Medelhavet samtidigt som männi-skor drunknar i överlastade båtar under en. Man kan trösta sina barn med att man snart är framme. Och man behöver ingenting se. Inget mer än ett blått skimrande hav. Och så länge man inte ser något finns det heller ingenting att förklara eller försvara. Varken för barnen eller för väljarna eller för sig själv.

Du kanske också vill läsa…

Mission impossible att ge bort blommor

Mission impossible att ge bort blommor

Lena Sundström

En ständig jakt i ett land utan lojalitet

En ständig jakt i ett land utan lojalitet

Vi satt och tittade på en film, jag och dottern. I en scen var det en kvinna som tog upp en telefonkatalog för att leta efter ett telefonnummer, varpå dottern utbrast: ”Åh, vad smart. Alla kontakterna i en bok!”

”Vissa ska ut, andra lockas med spettekaka”

Krönika, Lena Sundström.

Föraktet är lätt att plocka fram

Lena Sundström.

Priset för det
 som är gratis

Lena Sundström

Plattorna är täckta av svarta prickar

Livet och samhälle­t har förvandlat­s till ett enda stort Pricerunner.

Vad vi ser och vad vi blundar för

I flera veckor har jag försökt att sätta mig in i konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Så att man inte bara drar till med att Krimkrisen är ett enda stort ”bunkaslagsmål”. Man vill gärna försöka vara lite mer insatt än så.

Det gör ont när Sverige sviker

Kanske har ni sett den, tavlan av Norman Rockwell med en liten svart flicka i en vit klänning som blir eskorterad av fyra vice sheriffer på väg till skolan. Väggen bakom henne är nerklottrad med orden ”nigger” och ”KKK”, och det röda har stänkt över bokstäverna.

Verkligheten förvirrar mig

Det är valår i år. Så varför inte börja med att sätta upp fingret i luften 
redan nu. Innan alla andra fingrar kommer upp. Och det blir så trångt. Det finns nämligen en del saker som förvirrar mig.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?