Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Det gör ont när Sverige sviker

20 mars, 2014

Skrivet av Lena Sundström

Kanske har ni sett den, tavlan av Norman Rockwell med en liten svart flicka i en vit klänning som blir eskorterad av fyra vice sheriffer på väg till skolan. Väggen bakom henne är nerklottrad med orden ”nigger” och ”KKK”, och det röda har stänkt över bokstäverna.

Tomaten som har kastats av en hand som vi inte ser. Och historien bakom. Ruby Bridges som var sex år gammal 1960 när hon som den första afro-amerikanska eleven skulle börja i en skola som tidigare bara hade varit för vita. Horderna av skrikande människor, grannar, hemmafruar, män i hatt och välstrukna skjortor som samlades utanför William Frantz Elementary School med målade plakat, och en svart docka i en hemsnickrad barnkista. En sexåring som behövde polisskydd när hon gick på toaletten. Och en sexåring som varje dag var tvungen att ha med sig en matsäck hemifrån, eftersom risken att hon skulle bli förgiftad i skolbespisningen var alldeles för stor.

Och jag kan inte sluta att tänka på att det var alldeles nyss. 1960.

Sedan lyssnar jag på journalisten Måns Mosessons radiodokumentär i tre delar, ”Rädda Sverige” som nyligen har sänts på Sveriges Radio. I programmet som heter ”Svart lucia”, hör jag Astrids röst. Det glada och bubbliga i henne när hon berättar om hur hennes körledare en dag kom fram till henne och frågade om hon ville vara den som var lucia när SVT skulle sända körsången från Uppsala domkyrka. Astrid som stolt hade sagt ja, 14 år gammal. Och programmet som hade direktsänts på morgonen den 13 december 2012.

Samma dag som programmet sändes hade hon suttit med sina kompisar utanför hemkunskapssalen när en kille hade kommit fram och undrat om hon hade sett. Visat henne på mobiltelefonen. Och magen som hade känts som ett stort svart hål, som frost, när hon såg.

Den SD-stödda sajten Avpixlat hade satt rubriken ”SVT förödmjukade tittarna med en kolsvart lucia”, och nästan 4 000 kommentarer skulle rasa in.

”Tack Hamilton och SVT, för negerlucian…”

”Lucian var otroligt ful, skrämmande ful.”

”Min flickvän har tidigare inte delat min åsikt att vi skall rösta på SD 2014 men mitt i denna sändning klagar hon över den svarta lucian …”

”Att svärta ner vår Svenska tradition med detta äckel till primat. Apor har vi på Skansen om vi vill. Det här var Luciafirande, inte djurprogram. Men tack SVT, nu fick SD några fler röster.”

Och allt gör så ont. Det gör ont att höra Astrids glada tonårsröst som bryts varje gång hon försöker närma sig ett ämne som fortfarande är alldeles för svårt. Det gör ont att höra hennes vänner som gör allt för att skydda henne så att hon ska slippa höra, läsa eller se.

Men det som gör allra mest ont är den plötsliga tvekan. Körledaren i slutet som känner ansvar. Trots stoltheten över Astrid och kören och sången, känslan av att ingen 14-åring skall behöva bära det som Astrid var tvungen att bära. Även om hon ändå vill tro att de gjorde rätt.

Och jag tänker på Ruby Bridges, sex år gammal, och de fyra vice sherifferna som promenerade vid hennes sida till skolan varje dag. Jag tänker att Sverige är ett samhälle som sviker 2014, när vi intalar oss att pöbeln utanför William Frantz Elementary School består av en annan sorts människor än den pöbel som sprider sitt hat och sina protester på internet i dag.

Vad tycker du? Diskutera krönikan här.

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Mission impossible att ge bort blommor

Mission impossible att ge bort blommor

Lena Sundström

En ständig jakt i ett land utan lojalitet

En ständig jakt i ett land utan lojalitet

Vi satt och tittade på en film, jag och dottern. I en scen var det en kvinna som tog upp en telefonkatalog för att leta efter ett telefonnummer, varpå dottern utbrast: ”Åh, vad smart. Alla kontakterna i en bok!”

”Vissa ska ut, andra lockas med spettekaka”

Krönika, Lena Sundström.

Föraktet är lätt att plocka fram

Lena Sundström.

Priset för det
 som är gratis

Lena Sundström

Plattorna är täckta av svarta prickar

Livet och samhälle­t har förvandlat­s till ett enda stort Pricerunner.

På resa genom 
skilda världar

Man kan nästan tro att det finns två parallella planeter där de solmogna tomaterna inget har att göra med de papperslösa slavarbetarna som plockat dem.

Vad vi ser och vad vi blundar för

I flera veckor har jag försökt att sätta mig in i konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Så att man inte bara drar till med att Krimkrisen är ett enda stort ”bunkaslagsmål”. Man vill gärna försöka vara lite mer insatt än så.

Verkligheten förvirrar mig

Det är valår i år. Så varför inte börja med att sätta upp fingret i luften 
redan nu. Innan alla andra fingrar kommer upp. Och det blir så trångt. Det finns nämligen en del saker som förvirrar mig.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?