Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

”Vissa ska ut, andra lockas med spettekaka”

20 maj, 2015

Skrivet av

Lena Sundström
Lena Sundström är journalist och författare.

Krönika Alla människor är lika mycket värda. Vilket förstås låter bra, även om det naturligtvis inte är sant.

Om alla människor var lika värda skulle vi inte höra röster med jämna mellanrum som hävdar att det är lätt att se att ett ensamkommande flyktingbarn är långt över 18 år, samtidigt som vi hävdar att det är jättesvårt att se om ett svenskt barn är över 20 år när han eller hon försöker köpa alkohol på Systembolaget.

Om alla människor var lika mycket värda skulle inte sexköpen fortsätta att öka bland unga svenska män, utan att det kostar mycket mer än några dagsböter om de åker fast för att ha köpt sex av flickor i våra egna döttrars ålder som hålls inlåsta med hot
i lägenheter mitt ibland oss.

Om alla människor var lika mycket värda skulle jag inte kunna läsa om Danmarks skärpta asylregler där den danska statsministern förklarar att flyktingar från Syrien inte ska kunna räkna med att kunna återförenas med sina familjer, samtidigt som jag blir bombarderad av reklam från Danmarks officiella turisthemsida VisitDenmark på Facebook med slogan som ”Familjevänliga Danmark” och ”Familjemys i Danmark” med bilder på blonda mödrar med sina skandinaviska barn samlade i famnen tillsammans med uppmaningar som ”Packa bilen och lämna vardagen”.

”Om alla människor var lika mycket värda skulle varje båt som går under på Medelhavet ses som en Estonia. Och en till. Och ytterligare en till.”

Om alla människor var lika mycket värda skulle inte Sveriges kommuner betala enorma summor per år för att göra sig av med vissa invandrare som inte vill något hellre än att arbeta, samtidigt som de en gång om året åker ner till en holländsk emigrantmässa i Utrecht med uppstoppade renar och spettekaka och torkat renkött i ett försök att locka till sig holländska utvandrare med hjälp av gigantiska affischer på folk som ligger ner och chillar på en brygga med ett halmstrå i munnen.

Om alla människor var lika mycket värda skulle kommunerna svara samma sak när man frågar vilka invandrare från Irak och Syrien som de är intresserade av, som när jag frågar vilka invandrare från Nederländerna som de är intresserade av. Nämligen, ”Vi tänker inte så. Vi delar inte upp människor på det sättet. Vi ser alla människor som en tillgång.”

Om alla människor var lika mycket värda skulle varje båt som går under på Medelhavet ses som en Estonia. Och en till. Och ytterligare en till. Och vi skulle inte bara sörja de döda varje gång det sker. Vi skulle sörja för de levande genom att skapa lagliga flyktvägar och broar över till Europa genom att ge dem möjlighet att söka asyl från andra sidan havet.

Om människor var lika mycket värda.

Lena Sundström är journalist
och författare.

12 kommentarer till “Vissa ska ut, andra lockas med spettekaka

  • Ännu en mycket bra skriven krönika av Lena! Jag blir så glad när någon kan formulera precis det jag tänker. Tack!

  • Att alla människor naturligtvis inte är lika mycket värda är den enda sanningen som hon kommer fram till (att alla människor däremot bör ha lika värdighet är något annat). Alla människor värderas olika av alla, och det är också helt naturligt. Vem skulle värdera en familjemedlem eller vän lika högt som en främling som man inte alls har något gemensamt med? I ett större format gäller det även olika folk, som tenderar att hålla ihop (medvetet eller omedvetet) eftersom dem just har mycket mer gemensamt (biologiskt/genetiskt, mentalt, kulturellt etc.) än helt främmande element. Det går igen överallt i naturen; ”Blue birds fly with blue birds”, som Mohammad Ali en gång så riktigt påpekade i en TV-intervju. Verkligheten är dock inte någonting som är särskilt förankrat och uppskattat av kulturmarxismen, en sinnessjuk ideologi som planterats in i vår tids förhärskande läror, och som helt riktigt vill utplåna bilden av ”blonda mödrar med skandinaviska barn samlade i famnen”.

  • Bra skrivet av Lena, om människor vore lika mycket värda, som makthavare så fint brukar slänga sej med, ja då hade vi öppnat lagliga vägar in i fort Europa. En krönika som skapar eftertanke.

  • Australien har framgångsrikt löst problemet med båtflyktingar. Nu drunknar nästan inga på havet längre.

  • Håller med i stora drag. Alla har ett lika mänskligt värde. Tyvärr inte ett lika samhällsekonomiskt värde. Resursmässigt vad ex en välutbildad holländsk entreprenör (språk, kultur, nätverk) kan bidra med skattemässigt är (tyvärr) generellt betydligt mer lönsamt än vad ex. en 45-årig analfabet från ett krigshärjat land. Notera också att ”enkla” jobb automatiseras allt mer närmsta åren. Tyvärr behövs inte lika mkt folkbi industrin, städning & taxi etc. Den dagen briserar förorterna eftersom flera genetationer inte får ut ngn pension!

  • Den som tycker att det där snacket om privilegier och privilegiekritik verkar abstrakt, teoretiskt och flummigt borde bara kasta ett öga på sitt pass- detta fysiska dokument avgör i allra högsta grad värdet på dig som individ.

  • Visst vill väl de flesta att flyktingarna ska få det bra, men mäktar Sverige med att ta emot så många fler. Vi har inte varken arbete eller lägenheter till de som finns här. Sedan betalar migrationsverket ut hutlösa summor till dem som ordnar rum till flyktingarna. Det skulle behövas se över.

Kommentera krönikan här.

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Mission impossible att ge bort blommor

Mission impossible att ge bort blommor

Lena Sundström

En ständig jakt i ett land utan lojalitet

En ständig jakt i ett land utan lojalitet

Vi satt och tittade på en film, jag och dottern. I en scen var det en kvinna som tog upp en telefonkatalog för att leta efter ett telefonnummer, varpå dottern utbrast: ”Åh, vad smart. Alla kontakterna i en bok!”

Föraktet är lätt att plocka fram

Lena Sundström.

Priset för det
 som är gratis

Lena Sundström

Plattorna är täckta av svarta prickar

Livet och samhälle­t har förvandlat­s till ett enda stort Pricerunner.

På resa genom 
skilda världar

Man kan nästan tro att det finns två parallella planeter där de solmogna tomaterna inget har att göra med de papperslösa slavarbetarna som plockat dem.

Vad vi ser och vad vi blundar för

I flera veckor har jag försökt att sätta mig in i konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Så att man inte bara drar till med att Krimkrisen är ett enda stort ”bunkaslagsmål”. Man vill gärna försöka vara lite mer insatt än så.

Det gör ont när Sverige sviker

Kanske har ni sett den, tavlan av Norman Rockwell med en liten svart flicka i en vit klänning som blir eskorterad av fyra vice sheriffer på väg till skolan. Väggen bakom henne är nerklottrad med orden ”nigger” och ”KKK”, och det röda har stänkt över bokstäverna.

Verkligheten förvirrar mig

Det är valår i år. Så varför inte börja med att sätta upp fingret i luften 
redan nu. Innan alla andra fingrar kommer upp. Och det blir så trångt. Det finns nämligen en del saker som förvirrar mig.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.