Pappers: Nyval är den bästa vägen
Pappers stöder tanken på nyval.– Vi tycker det är den bästa vägen framåt, säger förbundets ordförande Matts Jutterström.
Industriarbetarnas tidning
4 september, 2014
Skrivet av Anna Tiberg
Val 2014Politiker pratar gärna om allt fint de tänker göra. Men vad har de uträttat hittills? Vi kollade hur partierna röstat om frågor som rör ditt arbetsliv.
Dagens Arbete har gått igenom arbetsmarknadspolitiska beslut som riksdagen fattade under 2012/2013. Förslagen handlar om villkor på jobbet för dig och dina arbetskamrater. Just den sorts frågor som utgjort en av de stora politiska konfliktlinjerna genom det moderna Sveriges historia.
– De här frågorna handlar i slutändan om makt. Avreglering och mer makt åt arbetsgivarna, eller regler som ger inflytande åt arbetstagarkollektivet, säger Johan Martinsson, forskare i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Samtidigt har den tidigare så ideologiskt viktiga skillnaden hörts och synts jämförelsevis lite de senaste åren. De borgerliga har inte, som tidigare, varit intresserade av att driva igenom stora förändringar av exempelvis arbetsrätten. Och vår genomgång visar att när det gäller jobbvillkoren har oppositionen spretat medan regeringspartierna varit enade. Ett mönster som framträder är att V och S gärna drivit frågor ihop, utan att särskilt ofta få med sig MP. Inte förvånande, tycker Johan Martinsson.
– Även om många av Miljöpartiets väljare definierar sig som vänster, har partiet aldrig stått för någon vänsterideologi när det gäller arbetsmarknadsfrågorna, säger han.
Men dessa frågor är heller inte de viktigaste för MP, säger han. Skulle det bli maktskifte kan partiet mycket väl gå med på en del av de röda partiernas förslag.
SD röstar oftast med de borgerliga i vår genomgång, men kan i enstaka fall, och ganska oförutsägbart, välja att stödja ett förslag från vänster.
Inför skatteavdrag för fackföreningsavgift.
Skattereduktion för fackföreningsavgiften samt avgiften till a-kassan avskaffades 2007. Slopandet var en del i finansieringen av jobbskatteavdraget. Förslaget gällde en avdragsrätt om 25 procent för medlemsavgift i fackliga organisationer. Dessutom krav på avdragsrätt om 40 procent för medlemsavgift till a-kassan.
Fotnot: S avstod, vill ha skattereduktion men också att frågan om avdrag för medlemsavgift avgörs tillsammans med frågan om avdraget för medlemskap i en arbetsgivarorganisation. Antingen ska båda avdragen finnas samtidigt eller så ska ingetdera ge avdragsrätt. MP har senare röstat för ett liknande förslag, tillsammans med S och V.
Ta bort undantagen i turordningsreglerna för småföretag.
I dag kan småföretag undanta två personer från turordningskretsen vid uppsägning på grund av arbetsbrist. Det betyder att två personer med längre arbetstid kan sägas upp före andra med kortare arbetstid, utan att arbetsgivaren behöver motivera varför. Enligt förslaget drabbar regeln föräldrar med små barn, och framförallt kvinnor.
Fotnot: SD avstod från att rösta, partiet vill förändra reglerna, men tvärtom. SD:s förslag är att undantagen från turordningsreglerna ska bli fler. Fem i stället för två.
Man ska själv få välja om man vill sluta på jobbet efter att ha fått rätt i AD.
Om en arbetsgivare blir fälld i Arbetsdomstolen för att felaktigt ha sagt upp någon, blir arbetsgivaren skyldig att betala skadestånd till arbetstagaren. Däremot har den uppsagde ingen rätt att få sin anställning tillbaka, om inte arbetsgivaren vill. Förslaget vill ändra Las så att anställningen bara anses upplöst om arbetstagaren accepterar det.
Förslag som går ut på att heltidsanställningarna måste bli fler.
Heltid ska vara en rättighet, deltid en möjlighet. I första hand bör frågan lösas genom kollektivavtal. Annars ska riksdagen överväga att lagstifta om rätt till heltid.
Fotnot: V vill ha rätt till heltid, men enligt ett eget förslag som går längre, och avstår därför från att rösta. MP har senare tagit ställning för rätt till heltid.
Kräv att EU antar ett juridiskt bindande socialt protokoll.
Protokollet ska försvara arbetarnas rättigheter i Europa, och är tänkt att motverka dumpning av löner och villkor. Protokollet ska slå fast att rätten att teckna kollektivavtal och vidta stridsåtgärder går före ekonomiska intressen. Bakgrunden till kravet är det uppmärksammade Lavalmålet, som resulterade i att miniminivåerna, och inte snittet, i svenska kollektivavtal gällde för gästarbetare från andra länder.
Gör om arbetsskadeförsäkringen. Den är inte rättssäker.
Förslag som handlar om att arbetsskadeförsäkringen är orättvis. Inte minst eftersom det är svårare för kvinnor än för män att få ersättning för arbetsskador. Inspektionen för socialförsäkringen granskade år 2011 försäkringen och kunde visa att skillnaden i beviljad ersättning mellan kvinnor och män består. 24 procent av kvinnorna fick sin skada godkänd, mot 39 procent av männen.
Inför arbetsrättslig lag mot mobbning i arbetslivet.
Enligt förslaget saknas en tydlig lag som skyddar den som utsätts för trakasserier på jobbet. Arbetsmiljölagens föreskrift om kränkande särbehandling räcker inte, eftersom lagen inte ger upprättelse i form av erkännande eller skadestånd.
Födda utrikes
Prioritera inte utrikes födda.
Förslag som slår ner på regeringens integrationsarbete. Förslaget kräver att regeringen slutar försöka öka sysselsättningen och företagandet bland utrikes födda genom särskilda insatser för just den gruppen. Strategier där utrikes födda prioriteras ska inte finnas. Arbetsförmedlingen ska till exempel inte ha som mål att prioritera utrikes födda för att få den gruppen i arbete.
Gör det lättare för visstidsanställda att få tillsvidareanställning.
Förslag som tar utgångspunkt i att omkring en halv miljon människor har osäkra anställningsformer. Majoriteten av dem är arbetare. Krav på att en begränsningsregel för rullande visstidsanställningar införs. Allmän visstidsanställning, vikariat och provanställning hos samma arbetsgivare ska räknas ihop, och efter två års anställning under en femårsperiod, ska jobbet övergå till en fast anställning.