Industriarbetarnas tidning

Jutterström: Välfärdsfrågorna är viktigast

15 september, 2014

– Det viktigaste för en ny regering är att höja nivåerna i a-kassan. Det handlar om våra medlemmars vardag, säger Matts Jutterström, ordförande för Pappers.Han är glad att det ser ut som att Stefan Löfven blir statsminster, men bekymras över Sverigedemokraternas framgångar. 

– De viktigaste är nu att tas sig an välfärdsfrågorna, vård och omsorg, understryker Matts Jutterström.

– Jag är så glad över att Stefan Löfven nu ser ut att ta över. Och så trött på den regering vi haft i åtta år.

Men glädjen över matskiftet grumlas av att valresultatet inte blev bättre:

– De röda partierna fick ju inte mer än 36,9 procent tillsammans – Socialdemokraterna 31,2 och Vänsterpartiet 5,7.  De har misslyckats med att beskriva hur samhället ser ut.

– Och Miljöpartiet som det såg så bra ut för länge lyckades inte heller.

Sverigedemokraternas starka valresultat bekymrar Matts Jutterström:

De får 49 mandat och har nu blivit riksdagens tredje största parti. Det innebär till exempel att de ska utse en av de vice talmännen, en av dem som ska företräda Sverige utåt kommer alltså att var Sverigedemokrat.

– Det är hemskt, jag har alltid förfäktat att SD är ett brunt parti, de har ju kommit fram ur Bevara Sverige Svenskt-rörelsen.

Men uppenbarligen har såväl den fackliga rörelsen som de övriga politiska partierna misslyckats i kampen mot SD. Många kommentatorer har pekat på att det inte bara handlar om främlingsfientlighet utan också att de fått gehör för sin paroll ”Det enda oppositionspartiet.”

Vad har ni gjort för fel och vad ska ni göra nu?

– Det kommer nog att bli svårt för Åkesson att hålla samman den här stora skaran. Hur många av de här ledamöterna har varit ute och slagits med järnrör?

– Oavsett detta så måste vi resonera om det uppkomna läget. Det här är stora frågor och vi ska ha förbundsstyrelsemöte på torsdag.

Du kanske också vill läsa…

Pappers: Nyval är den bästa vägen

Pappers stöder tanken på nyval.– Vi tycker det är den bästa vägen framåt, säger förbundets ordförande Matts Jutterström.

Ferbe självkritisk efter valutgången

De politiska partierna måste möta människorna oro och minska otryggheten. Bara så kan Sverigedemokraterna bekämpas, enligt Anders Ferbe IF Metalls förbundsordförande som är självkritisk till hur facket misslyckats med att mobilisera mot de växande klassklyftorna.

Reglering eller inte – så svarar partierna

Vad anser ni om inhyrning av personal?

Så röstade partierna om arbetslivet

Så röstade partierna om arbetslivet

Politiker pratar gärna om allt fint de tänker göra. Men vad har de uträttat hittills? Vi kollade hur partierna röstat om frågor som rör ditt arbetsliv.

Emilia vill ha feminism och förändring

Emilia vill ha feminism och förändring

När Emilia Töyrä tog ordet på kongressen blev det blixt tyst. Det viskades i leden. Vem var den tuffa tjejen från Kiruna som talade om feminism? Dagens Arbete ringde upp och frågade vad som driver henne.

Så vill partierna lösa energifrågan

1. Hur vill ert parti säkra industrins energibehov? 2. Ska kärnkraften vara kvar eller avvecklas?

”Sverige har inte råd att gå före”

Pappers säger nej till straffskatten på lastbilstransporter och vill ha en blocköverskridande energiuppgörelse. Det är några åsikter förbundet har inför det kommande riksdagsvalet och som Pappers förbundsårsmöte står eniga bakom.

Pappers tror på Löfven

Pappers ställer sig bakom Stefan Löfven förslag om att alla förslag inom EU ska bedömas utifrån om de ger några jobb eller inte. – Det är ett uttalande vi från Pappers hälsar med tillfredställelse, meddelar förbundets ledning och avdelningsordföranden.

Så svarar politikerna på dina EU-frågor

Så svarar politikerna på dina EU-frågor

På söndag är det dags att välja. Vilka insatser är viktigast för att unga ska få jobb? Har löntagarnas ställning i Europa försvagats? Måste EU bestämma allt i detalj? Kandidaterna från de partier som sitter i EU-parlamentet svarar på frågorna som rör arbetslivet.

Samma problem – olika lösningar

Samma problem – olika lösningar

Båda vet hur det är att gå arbetslös. De avskyr pratet om arbetslinjen. Är skeptiska mot bemanningsföretag och vinster i välfärd. Trots att de tillhör olika generationer är de lika i väldigt mycket, Gustaf och Johnny. Men på en punkt skiljer de sig åt: Synen på Sverigedemokraterna.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.