Industriarbetarnas tidning

Emilia vill ha feminism och förändring

11 augusti, 2014

möte medNär Emilia Töyrä tog ordet på kongressen blev det blixt tyst. Det viskades i leden. Vem var den tuffa tjejen från Kiruna som talade om feminism? Dagens Arbete ringde upp och frågade vad som driver henne.

Kandiderar för S

  • Namn: Emilia Töyrä
  • Ålder: 29 år
  • Bor: Kiruna
  • Jobbar: Terminalarbetare, förbereder malmtransporterna på LKAB. Kandiderar för S i riksdagsvalet.
  • Aktuell: En av talarna på IF Metalls kongress i våras som ville att IF Metall skulle bli en feministisk organisation.

Vad är feminism för dig?

– Kvinnor har lägre status och ses som mindre värda än män. Feminism betyder att man ser detta och vill ha en förändring. Det handlar om att var och en ska kunna göra vad den vill, oavsett kön.

Vilken betydelse har det att IF Metall, på papperet, numera är en feministisk organisation?

– Feminism finns med i fackets handlingslinjer. Det kommer att bli en fråga man lyfter oftare, något man kan peka på och tala om. Det hela blir mindre skrämmande.

Hur då skrämmande?

– Det har hänt att jag, som ledare på fackliga kurser, blivit attackerad. En del män känner sig påhoppade och rädda när man talar om jämställdhet, och ännu mer om man nämner ordet feminism. Jag har fått kommentarer som ”Är det här verkligen en IF Metall-kurs? Som leds av två småtjejer som knappt gått ut gymnasiet? Det är inte seriöst.”

Vad gjorde du då?

– Det var otroligt obehagligt. Men jag fixade det, delade upp gruppen i mindre grupper, för att sära på dem som var jobbiga. Efter det tänkte jag lägga av, men jag blev övertalad att inte ge upp. I dag hade jag sagt ”Är det så att ni inte kan bete er kan ni lika gärna åka hem.”

Men du tror på förändring…?

– Märkligt nog gav just de jobbiga mig högt betyg i utvärderingen. De hade inte trott att kursen skulle ge dem något, men de skrev att de lärt sig massor. Det var roligt.

– Vi måste jobba med jämställdheten så att den är en röd tråd som går genom alla fackliga utbildningar. Det ska inte vara en punkt man bockar av på slutet.

Du kanske också vill läsa…

Pappers: Nyval är den bästa vägen

Pappers stöder tanken på nyval.– Vi tycker det är den bästa vägen framåt, säger förbundets ordförande Matts Jutterström.

Ferbe självkritisk efter valutgången

De politiska partierna måste möta människorna oro och minska otryggheten. Bara så kan Sverigedemokraterna bekämpas, enligt Anders Ferbe IF Metalls förbundsordförande som är självkritisk till hur facket misslyckats med att mobilisera mot de växande klassklyftorna.

Jutterström: Välfärdsfrågorna är viktigast

– Det viktigaste för en ny regering är att höja nivåerna i a-kassan. Det handlar om våra medlemmars vardag, säger Matts Jutterström, ordförande för Pappers.Han är glad att det ser ut som att Stefan Löfven blir statsminster, men bekymras över Sverigedemokraternas framgångar. 

Reglering eller inte – så svarar partierna

Vad anser ni om inhyrning av personal?

Så röstade partierna om arbetslivet

Så röstade partierna om arbetslivet

Politiker pratar gärna om allt fint de tänker göra. Men vad har de uträttat hittills? Vi kollade hur partierna röstat om frågor som rör ditt arbetsliv.

Så vill partierna lösa energifrågan

1. Hur vill ert parti säkra industrins energibehov? 2. Ska kärnkraften vara kvar eller avvecklas?

”Sverige har inte råd att gå före”

Pappers säger nej till straffskatten på lastbilstransporter och vill ha en blocköverskridande energiuppgörelse. Det är några åsikter förbundet har inför det kommande riksdagsvalet och som Pappers förbundsårsmöte står eniga bakom.

Pappers tror på Löfven

Pappers ställer sig bakom Stefan Löfven förslag om att alla förslag inom EU ska bedömas utifrån om de ger några jobb eller inte. – Det är ett uttalande vi från Pappers hälsar med tillfredställelse, meddelar förbundets ledning och avdelningsordföranden.

Så svarar politikerna på dina EU-frågor

Så svarar politikerna på dina EU-frågor

På söndag är det dags att välja. Vilka insatser är viktigast för att unga ska få jobb? Har löntagarnas ställning i Europa försvagats? Måste EU bestämma allt i detalj? Kandidaterna från de partier som sitter i EU-parlamentet svarar på frågorna som rör arbetslivet.

Samma problem – olika lösningar

Samma problem – olika lösningar

Båda vet hur det är att gå arbetslös. De avskyr pratet om arbetslinjen. Är skeptiska mot bemanningsföretag och vinster i välfärd. Trots att de tillhör olika generationer är de lika i väldigt mycket, Gustaf och Johnny. Men på en punkt skiljer de sig åt: Synen på Sverigedemokraterna.