Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Fler jobb ja – men vilken sorts?

15 oktober, 2014

Skrivet av

Under det här årets första nio månader dog 36 personer på jobbet. Det är fler än under hela förra året. Dödsolyckorna har ökat igen i svenskt arbetsliv framförallt i högriskbranscher som bygg- och anläggning och skogsbruk.

Vi har en nollvision för dödsolyckor, sa Byggnads ordförande Johan Lindholm i ett panelsamtal under Skyddsmässan i Älvsjö. Men det behövs mer verkstad. Det kan inte bara snackas, tillade han.

Fackförbund som Byggnads och IF Metall driver hårt arbetsmiljöfrågan och förväntningarna på den nya rödgröna regeringen är stora. Regeringen Reinfeldt började med att lägga ner Arbetslivsinstitutet och skingra den samlande arbetsmiljöforskningen och fortsatte sedan med att successivt minska anslagen till Arbetsmiljöverket. Det har resulterat i klart sämre arbetsmiljöarbete. Statsminister Löfven tog däremot upp satsningar på arbetsmiljön i sin regeringsförklaring nyligen. Det är utmärkt. Regeringen bör dessutom se till att resurser och en god infrastruktur skapas för den angelägna arbetslivsforskningen.

Att olyckor och skador nu ökar bland de anställda i industrin handlar också om det alltmer slimmade arbetslivet där stress och press råder. Dagens Arbete skrev i våras om arbetsskadorna som framförallt drabbar kvinnorna som har lägst löner och sämsta arbetsmiljön. Här måste både fack och arbetsgivare driva ett jämställdhetsarbete som leder till god arbetsmiljö för både kvinnor och män. Könsmaktstrukturer kostar helt enkelt människors liv och hälsa.

I valrörelsen debatterades jobben hett men tyvärr inte arbetslivet i stort. Det är nödvändigt att fler får jobb men det är också nödvändigt att diskutera vilken sorts jobb – hur ser egentligen ett långsiktigt hållbart arbetsliv ut?

Stressen och pressen har ökat men också maktlösheten och otryggheten. Dagens Arbete skriver om industriarbetaren Andreas vars arbetsdag kan bli 17 timmar lång fast han bara få betalt för 8 timmar. Han är inhyrd och ingen vill ersätta hans jourtid.

Som fastanställd På Volvo hade han rätt till rast. Nu har det hänt att han som inhyrd blivit varnad för det.  Och någon weekendresa med tjejen är inte att tänka på. Han måste vara tillgänglig annars har han inget jobb. Det är absurt och omänskligt.

I år har inhyrningen 
till industrin ökat med 33 procent jämfört med i fjol.

Allt är inte dåligt med bemanningstrenden men risken är att det håller på att utvecklas ett daglönarsystem. Arbetaren står inte med mössan i hand men väl med mobilen ständigt beredd att rycka in om arbetsgivaren ringer.

Ett allt otryggare arbetsliv påverkar självklart medborgarnas tilltro till samhället i stort. SD:s framgångar i årets val kan till stor del sökas i just den växande otryggheten och bristen på tillit. Kampen för jobben måste nu bli en kamp för ett hållbart arbetsliv som utvecklar människor, inte skadar dem.

Statsminister Löfven bör med sin bakgrund i IF Metall  göra visionen om det goda arbetet till regeringspolitik.

Vad tycker du? Diskutera ledaren här.

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Förbjuda eller förhandla?

En av de hetaste frågorna på årets IF Metall-kongress är den om inhyrning/bemanningsjobben. Många ombud gick upp i talarstolen och debatten varade i flera timmar. Striden är klassisk: ska vi förbjuda eller ska vi förhandla?

Utnyttjandet av unga oacceptabelt

Utnyttjandet av unga oacceptabelt

”Låt inte inhyrning bli ett sätt för företagen att strunta i dålig arbetsmiljö”, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

”Uppvärdera arbetsmiljöbrotten – reformera rättsväsendet”

”Uppvärdera arbetsmiljöbrotten – reformera rättsväsendet”

Knappt tre procent av anmälda arbetsmiljöbrott går vidare till åtal. Oerhört få leder till fällande dom. Åklagarna skyller på att polisutredningarna är för dåliga. Poliser kritiserar i sin tur domstolarna som har för dåliga kunskaper i ämnet. Det här håller inte, skriver Helle Klein med anledning av att rättegången mot Nordkalk nu börjar mer än fem år efter den svåra kalkugnsolyckan i Luleå.

”Bäckström verkar tondöv”

”Bäckström verkar tondöv”

DA:S chefredaktör Helle Klein svarar branschorganisationens vd i debatten om det nya bemanningsavtalet.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.