Industriarbetarnas tidning

Florentina får ersättning från Adecco

6 november, 2014

Skrivet av Charlie Olofsson

För gammal för jobbet35-åriga Florentina Ichert fick veta att hon var för gammal för jobbet på Adecco. Nu kompenseras hon ekonomiskt efter förlikning med företaget.

Florentina Ichert var kvalificerad och hade goda meriter. Hennes ålder var enda problemet. Adecco ville anställa någon som var under 27 år för att dra nytta av den lägre arbetsgivaravgiften för unga.

Fallet skulle ha tagits upp i Arbetsdomstolen i slutet av november, men nu har parterna enats om förlikning. Florentina Ichert får 30 000 kronor i ersättning från Adecco. I utgångsläget krävde IF Metall 200 000 kronor.

– Man kan ha åsikter om beloppet. Vi har kommit överens om en summa som hon har tackat ja till, säger Darko Davidivic, ombudsman på IF Metall.

När Florentina Icherts fall togs upp sommaren 2013 var ämnet hett. Kunde ett företag välja unga framför äldre med hänvisning till den lägre arbetsgivaravgiften? Det ville både IF Metall och Adecco ha svar på.

– Nu är den frågan inte lika aktuell längre, säger Darko Davidovic och hänvisar till den nya regeringens förslag om att höja arbetsgivaravgiften för unga.

Förlikningen i Florentina Icherts fall är en direkt följd av regeringens budgetförslag, menar han.

– Möjligheten att anställa unga till rabatterat pris verkar vara på väg bort, säger han.

Per Grip, jurist på Adecco, bekräftar att förslaget om höjda arbetsgivaravgifter var avgörande för beslutet att gå med på förlikning. I förlikningsavtalet mellan IF Metall och Adecco framgår det att båda parterna håller fast vid sina respektive uppfattningar.

– Vi tycker att vi har gjort rätt, men med det nya läget finns det inte tillräckligt starka skäl att pröva frågan, säger Per Grip.

Han lyfter också det sänkta ersättningsbeloppet som ett skäl till att Adecco gick med på förlikningen.

– Att driva fallet vidare hade krävt mycket arbete, säger han.

Darko Davidovic, släppte ni inte frågan för lätt?

– Om vi ska driva ett fall måste vi tro att det finns anledning. I det här ärendet ville vi så klart göra en politisk poäng och nu är inte det aktuellt längre. Men ytterst utgår vi alltid från medlemmens intressen. Jag kan säga att 30 000 var inte det lägsta budet i det här fallet.

Huruvida det blir en höjning av arbetsgivaravgiften för unga avgörs när riksdagen röstar om budgeten. Darko Davidovic tror inte att en höjning får några stora konsekvenser i industrin.

– Jag tycker att det här fallet visar att sänkningen inte ledde till det man ville. Det blev ingen boom på anställningar, men företag som anställer unga kunde sko sig, säger han.

Per Grip är inte heller någon förespråkare för lagstiftning om lägre arbetsgivaravgifter för unga.

– Jag tror att det är bättre att diskutera generella nedsättningar. Det är inte bra att ställa grupper mot varandra, säger han.

Du kanske också vill läsa…

Vägrade betala skadestånd – stäms i AD

Ett Skåneföretag vägrade betala skadestånd till IF Metall för avtalsbrott. Nu stämmer facket bolaget inför arbetsdomstolen, AD och kräver 200 000 kronor i skadestånd.

Facket på Scania vill ha korttidsavtal på plats innan helgen

Ingen lösning om korttidsarbete på plats ännu, när Scania meddelar att de stänger ner i Sverige. ”Allt händer så fort och vi har inte alla svar”, säger IF Metall-klubbens ordförande i Södertälje, Michael Lyngsie.

Ny föreskrift sågas: ”Fler uppsägningar att vänta”

Ny föreskrift sågas: ”Fler uppsägningar att vänta”

Nu kan det bli svårare att få rehabilitering för alkoholmissbruk och andra beroendesjukdomar, menar fackliga företrädare. En ny föreskrift från Arbetsmiljöverket sågas.

”Arbetsgivaren ska ha ansvaret för drogrehabilite­ringen”

”Arbetsgivaren ska ha ansvaret för drogrehabilite­ringen”

Vi vill att rutiner för rehabilitering även ska omfatta narkotikamissbruk, skriver IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic.

”Drogtester är som ett lotteri”

”Drogtester är som ett lotteri”

Om du åker fast i ett drogtest på jobbet kan du köpas ut, polisanmälas, omplaceras eller skickas till behandlingshem.
Rättsläget är oklart. Privata företag bestämmer själva hur de gör.

Företag vägrade förhandla – döms i Arbetsdomstolen

Ett företag i Stockholmstrakten vägrade förhandla om kollektivavtal med IF Metall. Nu ger Arbetsdomstolen facket rätt: företaget har varit skyldigt att förhandla.

Parterna överens om ABB

Parterna överens om ABB

Tvisten vid ABB är löst. I de centrala förhandlingarna kom facket och arbetsgivarna överens om en lösning. Uppgörelsen är sekretessbelagd.

IF Metall stämmer Swed Handling

IF Metall stämmer Swed Handling

Åtta anställda på kemiföretaget Swed Handling har inte fått arbetstidsförkortning sedan 2010. Nu stämmer IF Metall bolaget och kräver totalt 617 522 kronor.

Tvist om helglön – nu stäms bemanningsföretag

Tvist om helglön – nu stäms bemanningsföretag

Anställda på bemanningsföretaget Adecco har gått miste om helgersättning, enligt IF Metall. Nu stämmer fackförbundet Adecco inför Arbetsdomstolen, AD. ”Ett pilotfall”, säger IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic.

”Låt parterna ta hand om las”

Ändrar man en regel i lagen om anställningsskydd uppstår nya problem. Kanske bättre att skrota lagen och låta parterna ta hela ansvaret, föreslår docent Mats Glavå i en ny bok.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?