Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

”Just in time”-filosofin har gällt såväl inom sjukvård och omsorg som i industrin. Det har gjort oss onödigt sårbara, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Digitalisering för framtiden är viktigt, men det är inte allt”

Peter Larsson om att grundläggande kunskaper kommer att behövas även i framtiden.

Gruvkrisen

Den nya järnåldern

Gruvföretaget Northland går i konkurs, men internationellt går det knappast att tala om en gruvkris – däremot en inbromsning. Järnåldern fortsätter så länge Kina bygger upp sitt land. Allt tog sin början i en sydkinesisk stad för över tjugo år sedan.

 • 1992. Kinas åldrige kommunistledare Deng Xiaoping besöker sydkinesiska staden Shenzen. Här håller han det tal som markerar starten för Kinas modernisering och att landet öppnas för utländska investeringar.
 • 2000. Den globala efter­frågan på järnmalm har länge legat på 1 miljard ton. Men det var innan Kina  på allvar kom in i bilden. I dag, fjorton år senare, konsumerar världen dubbelt så mycket järnmalm.
 • 2001. Kina släpps in i världshandelsorganisationen WTO. Det innebär att Kina på allvar blir en del av världsmarknaden.  Samtidigt börjar Kina köpa in malm för att få fart på stålproduktionen. Under det kommande år­tiondet ökar Kina sin produktion av råstål från 150 till nära 800 miljoner ton om året. Vilket driver upp priset på bland annat järnmalm.
 • 2003. Priset på järnmalm börjar sakta stiga från en extremt låg nivå, cirka 15 dollar per ton.
 • 2006. Många vill undersöka möjligheten att starta gruvor. Den statliga tillsynsmyndigheten Bergstaten beviljar 377 nya undersökningstillstånd. Rekordmånga.
 • 2008. Priset på järnmalm stiger för första gången på årtionden över 50 dollar. Lönsamheten stiger inom gruvbranschen och företag som är knutna till gruvhanteringen. Atlas Copco jubla­r över rekordvinster och sju år av stigande försäljning innan finanskrisen abrupt bryter trenden.
 • 2010. Enbart Kina konsumerar nu 1 miljard ton järnmalm – alltså lika mycket som hela världen köpte tio år tidigare. Det allra mesta av malmen som kineserna använder, över 70 procent, importeras från andra länder. Priset på järnmalm rusar. LKAB satsar i Svappavaara: dagbrottet i Gruvberget invigs, brytningen i Leveäniemi, som upphörde 1983, ska återupptas och en ny brytning öppnas i Märtainen.
 • 2011. Järnmalmspriset når sin toppnivå:  187 dollar per ton. LKABs vinstmarginal – vinstens andel av försäljningen – uppgår till 47 procent. Vilket innebär att det statliga gruvbolaget är ett av världens mest lönsamma företag. LKAB dominerar i Europa och står för 90 procent av den järnmalm som säljs inom EU.
 • 2012. Stor optimism hos branschen. De svenska gruvornas samorganisation Svemin skriver ”Vår tillväxtvision är att Sverige fram till 2025 trefaldigar sin gruvproduktion. Det skulle skapa mer än 50 000 nya arbetstillfällen.” Dannemoragruvan återinvigs av kungen efter att ha varit stängd i tjugo år.
 • 2013. Från Tapuligruvan utanför Pajala levereras det första järnmalmkoncentratet till marknaden. Gruvan ägs av Northland Resources. En ny huvudnivå tas i bruk vid LKAB i Kiruna, en satsning som kostat över 12 miljarder kronor. En av Sveriges största industriinvesteringar någonsin. LKAB förfogar nu över en malmreserv som räcker fram till år 2034. Sverige är världens sjunde största exportör av järnmalm efter Australien, Brasilien, Sydafrika, Kanada, Ukraina och Ryssland.
 • 2014. Problemen för Northland Resources fortsätter, på sommaren ansöker bolaget om en ny rekonstruktion och börjar säga upp personal. Diskussionerna med nya ägare misslyckas och företaget sätter sig självt i konkurs den 8 december. Priset på järnmalm har fallit till under 80 dollar per ton – mer än en halvering på några år. Prisfallet beror på dämpad efterfrågan av järnmalm i Kina. Konsumtionen ökar, men inte lika snabbt som tidigare. Prisfallet beror också på att världens tre största gruvföretag – Vale, Rio Tinto och BHP Billiton – ökat sin produktion. Priserna sjunker när utbudet ökar och efterfrågan samtidigt mattas av.

Läs mer:


hg@da.se

Läs mer på samma tema:

Följ vår bevakning av Northlandkrisen

Följ vår bevakning av Northlandkrisen

 

"Vi förberedde en uppstart"

NorthlandIF Metalls klubbordförande i gruvan: "Vi förberedde en uppstart"

 

Läs mer från Dagens Arbete:

”Sjukdomen kan drabba alla – folk fattar inte det”

Bilmekanikern Fredrik, 45 år, låg nedsövd i respirator i tre veckor. Nu vill han varna för hur hårt covid-19 kan slå – även mot dem som inte är gamla.

Efter coronan

Hej då Hopp-Jerka, och hej på dig Corona-Carolina

KRÖNIKAKommer Coronakrisen att lära oss att uppslukas mindre och engagera oss mer i arbetet? Författaren Jan-Ewert Strömbäck funderar på framtidens arbetsliv med hjälp av Folke Fridell.

”Sverige har lösningarna – nu måste vi nå ut”

DEBATTKlimatkrisen kommer att finnas kvar när Coronapandemin bedarrat. Här finns en möjlighet för Sverige att visa ledarskap och vända kris till möjlighet, skriver Ylva Berg, vd för Business Sweden.

”Vi behöver EU – och mer ödmjukhet”

DEBATTSverige behöver nya system för att trygga leverantörskedjorna, en positiv EU-politik och ödmjukt lärande, skriver Christian Berggren, professor och en en av författarna till boken ”Alternativ till outsourcing”.

”Följ med oss på kompetens­utveckling”

DebattHar verkligen företagsledningarna och bolagsstyrelserna rätt kompetens för att driva våra företag till framgång genom de föränderliga tiderna? Anders Olofsson på Caterpillar i Göteborg vill se fler samarbeten mellan parterna även efter krisen.

”Dags att introducera Närproducerat”

DEBATTVarför ska kretskorten i en styrenhet på ett fordon tillverkas typ 700 mil från bilfabriken, skriver Fredrik Sidahl, vd för Fordonskomponentgruppen.

2
Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall. Foto: Ylva Bergman

”Det finns ett färdigt förslag”

DEBATTStaten bör kunna subventionera kompetenshöjande insatser i samband med korttidsarbete, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Fungerande omställning är centralt”

debattFör att komma igenom krisen bör vi betrakta den som en ofrivillig längre industrisemester, skriver nationalekonomen Susanne Ackum.

1

Arbetsrätten

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Nästa vecka kommer utredningens förslag på hur las ska ändras. Det finns en oro för att de fasta jobben ska bli mindre trygga. Men i coronakrisens spår är det som vanligt. De med osäkra anställningar blir av med jobbet först.

Så ser ditt anställningsskydd ut

DA REDER UTSå ser anställningstryggheten ut i dag för visstidare, för inhyrda – och för den som chefen tycker är besvärlig. Här är förändringarna som politiker, fack och arbetsgivare vill se.

”Därför borde Liberalerna kämpa för las”

DebattMed tanke på Liberalernas las-historia borde de ha intresse av att – oavsett vissa reformer – bevara en stark arbetstrygghet, skriver L-profilen Olle Wästberg.

1

Dagens Arbete nr 4 ute nu!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

Krisstöd

Volvo drar tillbaka aktieutdelningen

Facket: Ett klokt och moget beslut. ”Varje krona som stannar i bolaget är bra för vår anställningstrygghet”, säger Mikael Sällström, verkstadsklubbens ordförande på AB Volvo i Göteborg.

3

”Hur var det med hedern och samvetet?”

KRÖNIKAOm du skickar in en ansökan om a-kassa måste du på heder och samvete intyga att du verkligen är arbetslös. Precis som företag som söker krisstöd intygar att de är i en djup ekonomisk kris, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist.

1

SKF-facket befarar varsel

SKF delar hellre ut pengar till aktieägarna än att söka statligt stöd till permitteringar. Nu väntar varsel om uppsägningar, befarar facket.

1

Stora aktie­utdelningar ger indraget krisstöd

Inget statligt krisstöd till företag som gör stora aktieutdelningar. Det beskedet från Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf kom på torsdagen.

1

I permafrostens rike

BildreportageI republiken Sacha (Yakutia) lever invånarna under hårda villkor och stora klimatkontraster.

Håll pärlan skinande

Tvätta bilenBiltvättsproffset Silas Mulondo skulle aldrig köra in sin Toyota i en automattvätt. Det kan repa lacken. I stället visar han hur du får fram glansen i en gör-det-själv-hall.

Han är IF Metalls nya förbundssekreterare

Martin Gunnarsson är smålänningen som vill pröva nya sätt att värva medlemmar till IF Metall, och som med åren lärt sig att lugna ner sig lite.

”Lediga veckor kan jag vara med bandet”

PROFILENÄr det roligt att spela gitarr? Det ville Eki Kumpulainen ta reda på i sina tonår i Skutskär. Svaret ledde honom upp på scen och ut i världen med bandet Demonical.

”Bra Karl-Petter, men ta ett steg till”

DebattJag saknar fortfarande en tydlighet från LO:s styrelse om turordningsreglerna i las, skriver Jan-Olov Carlsson, IF Metallklubben på Volvo Lastvagnar Umeå.

Nödår, strejker, slit – och äventyr

ArbetarhistoriaHur var det att vara arbetare för hundra år sedan? Med usel lön, eländiga villkor och en polis som sköt skarpt. DA:s Pontus Ohlin hittar ett gammal­t brev och söker svar.

Gravid? Risk att du förlorar pengar

Väntar du barn och har ett riskfyllt jobb? Då kan du bli förbjuden att jobba – och förlora inkomst. Det hände Sandra Ekholm i Oxelösund.

Är det Tom Cruise som räddar oss?

KrönikaDet finns tid för tankar nu när verkligheten har blivit som en film, skriver Carl-Einar Häckner.

De ska vända gubbtrenden i skogen

Få kvinnor jobbar i skogen – så har det sett ut länge. Men ett nystartat maskinlag utanför Sollefteå kan ändra på det.

Coronakrisen

”Det får inte bli en falsk trygghet”

Världsdagen för arbetsmiljöVad händer om du jobbar på ett USA-ägt företag som kräver munskydd för alla, åtta timmar om dagen? I Kristianstad fick skyddsombudet Susanne Alekova handskas med det.

Jesper Johansson är tjugosex år och har varit huvudskyddsombud i mer än två år. Foto: Åke Ericson

Sätter stopp för smittan

Nya risker.Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

”När jag spelar finns bara här och nu”

PROFILENFlöjten och orkestern tar Maina Bejefalk till platser och tillfällen som hon annars inte skulle få uppleva – som kronprinsessans bröllop.

”Låt unga hjälpa gröna näringar i sommar”

DEBATTLåt oss slå två flugor i en smäll och lösa ungdomars brist på sommarjobb genom att de får för dem anpassade jobb i skogs och jordbruket – som i år inte kan anställa säsongsarbetare på grund av coronakrisen. Det skriver Robert Johansson, S.

2

En livsviktig dag

ArbetsmiljödagenVarje år, den 28 april, uppmärksammas hälsa och säkerhet på arbetsplatsen runt om i världen. Arbetsmiljöfrågor är också bland det som mest engagerar på da.se. Här har vi samlat era frågor om arbetsmiljö, och våra experters svar. Vad vill du veta? Skicka in en fråga du också!

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.