Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Kaospartiet SD bör hållas kort

14 januari, 2015

Skrivet av Helle Klein

Sverigedemokraterna är ett arbetarfientligt högerparti som vill skapa kaos. Löfvens tydlighet gentemot SD är en välgärning.

Årets första partiledardebatt i riksdagen hölls under onsdagen. Den nya moderatledaren Anna Kinberg Batra gjorde debut genom att anklaga statsminister Löfven och hans regering för att inte driva några reformer. Vad har regeringen gjort under sina första 100 dagar, undrade Kinberg Batra.

Alla medborgare som följer politiken kan ge henne svaret: Ni borgerliga allianspartier valde att tillsammans med SD rösta ner regeringens reformbudget. Därför får nu satsningarna för att bekämpa arbetslösheten, höja a-kassan, förbättra sjukförsäkringen, återupprätta skolväsendet med mera vänta till våren.

Löfven lyfte i sin replik just fram det nya besvärliga parlamentariska läget och hyllade Decemberöverenskommelsen. På den punkten var M-ledaren överens med statsministern. Det hedrar Anna Kinberg Batra att hon står upp för överenskommelsen och därmed går mot de starka interna krafter i Moderaterna som vill riva upp den.

Frågan är om hon också orkar stå emot den gammelmoderata oppositionen som vill se ett närmande till SD och försämringar i arbetsrätten?

Statsminister Löfven var bra när han visade på att Sverigedemokraternas livsluft är kaos. Budgetkaoset i höstas är ett tydligt exempel liksom nu misstroendeyrkandet mot statsministern.

– Först åker man land och rike runt på valturné och säger vad de vill, sedan röstar man emot sina egna förslag av ett enda skäl: att se till att regeringen faller. Sedan säger man till parlamentet att om ni inte gör som vi vill fäller man alla regeringar och skapar kaos, sa Löfven i riksdagsdebatten.

Löfven tyckte sig se likheter mellan SD och Ny demokrati. Just på den punkten har han dock fel, även om Ian Wachtmeister är någon sorts rådgivare åt Jimmie Åkesson. SD är på intet sätt ett populistparti a la stollarna i Ny Demokrati utan ett djupt ideologiskt – ja nyfascistiskt – parti som har skolats i parlamentarism och partiarbete i mer än ett decennium i alltifrån kyrkofullmäktige till kommunfullmäktige runtom i landet innan det kom in i riksdagen. Att ställa till kaos har alltid varit en medveten strategi för fascister.

Sverigedemokraternas agerande i riksdagen visar var partiet hör hemma på höger-vänsterskalan. Under förra mandatperioden röstade partiet nästan alltid med Alliansregeringen. I höstas röstade SD ned den rödgröna budgeten och sa tillsammans med de borgerliga partierna därmed nej till höjd a-kassa, nej till 90-dagarsgaranti för unga arbetslösa, nej till 100 miljoner för arbetsmiljöarbete, nej till nya regionala skyddsombud och nej till andra satsningar på aktiv arbetsmarknadspolitik.

Sverigedemokraterna är ett arbetarfientligt högerparti som bör ges så lite makt som möjligt.

Löfvens tydlighet gentemot SD är en välgärning.

Nu väntar en spännande politisk vår där den rödgröna regeringen måste visa sin politiska vilja i reformer för ett bättre Sverige.

 

En kommentar till “Kaospartiet SD bör hållas kort

 • Här ett klipp från slutet av ledaren:
  ”Sverigedemokraterna är ett arbetarfientligt högerparti som bör ges så lite makt som möjligt.”

  Är det därför Löfven ingått DÖ tillsammans med Moderaterna?
  Han anser nu inte att Moderaterna är ett ”arbetarfientligt högerparti” längre utan ser dem som sina bästa vänner.
  Vänner så goda att han gärna släpper fram dem igen utan att protestera och låter dem få sin vilja igenom fram till 2022 (eller längre?) om de skulle vinna ett kommande nyval eller valet 2018.

  Det är trevligt med nya ”arbetarvänliga och ickehögerpartiet” Moderaterna som kompis. Så trevligt att man lägger sig platt.
  Har man inga andra ambitioner så har man inget existensberättigande som ”arbetarparti!”.
  Gå i allians med Moderaterna och deras stödpartier bara.
  Så tappar man trovärdighet och förtroende.

Vad tycker du? Diskutera ledaren här.

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Syna SD i sömmarna

Syna SD i sömmarna

SD vill skära ner nära tio miljarder på arbetsmarknads-området. Gå aldrig på att det skulle vara ett arbetarvänligt parti, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Utlys extraval

”I stället för att pröva omöjliga statsministerkandidater borde talmannen låta väljarna ta ansvar”, skriver Helle Klein.

Centerns dogmatism är skadlig

”Hur Annie Lööf nu tänker sig fortsättningen är en gåta. Hon har målat in sig i alla hörn som går att måla in sig”, skriver Helle Klein i bloggen.

Fortsätt vara folkrörelse, facket!

Facken måste bli folkbildare och diskutera samhällsfrågor med medlemmarna. Inte bara vart fjärde år.

Valets stora ideologiska strid gäller arbetslivet

I utfrågningen av Centerledaren Annie Lööf härom kvällen i SVT blev det tydligt att hon inte greppade detta med LAS och turordningsreglerna. Centern vill kraftigt försvaga anställningstryggheten men Annie Lööf deklarerade samtidigt att det inte skulle innebära så mycket i praktiken för fack och arbetsgivare gör ju ändå upp. Jaha, vad är då problemet? Det […]

”Alliansen och SD röstar för lönedumping”

”Alliansen och SD röstar för lönedumping”

Varje år köper det offentliga Sverige varor för cirka 600 miljarder kronor, alltför ofta sker upphandlingarna med enbart prispress som ledstjärna. Det är dags att sociala villkor blir styrande, skriver Helle Klein.

”Arbetare bör se upp med SD”

”Arbetare bör se upp med SD”

Sverigedemokraterna är ett starkt antifackligt och löntagarfientligt parti som vill riva ner den svenska välfärden.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.