Industriarbetarnas tidning

A-kassesmäll när Akzo Nobel lägger ned

24 februari, 2015

Skrivet av

Bonusen som de anställda får för att hålla produktionen i gång på Akzo Nobel i Gamleby fram till nedläggningen gör att de under en tid blir utan ersättning från a-kassan. I dag träffar föreståndaren för IF Metalls a-kassa de besvikna medlemmarna.

Akzo Nobels färgfabrik i Gamleby lägger ner till sommaren. Facken och företaget har kommit överens om att en motivationsbonus ska betalas ut till de anställda som stannar kvar och håller produktionen i gång ända fram till nedläggningen.

Vad många inte har förstått är att bonusen leder till att de inte har rätt till a-kassa när de blir arbetslösa. Det var när de första slutade sina jobb på Akzo Nobel i december som de fick en obehaglig överraskning från a-kassan.

Lagen är skriven så att även om bonusen betalas ut under tiden man är anställd så betraktas det som ett avgångsvederlag som betalas ut på grund av att anställningen upphör. Beloppet räknas om till motsvarande antal månadslöner och först efter så många månader i arbetslöshet har den som fortfarande är utan jobb rätt till ersättning från a-kassan. En bonus blir alltså inte den extra guldkant eller buffert under arbetslösheten som de anställda kanske hade tänkt sig från början.

För de anställda på Akzo Nobel handlar det om bonus på som mest tio månadslöner. IF Metalls klubbordförande, Roger Lundberg, berättar att de först fått besked om att avtalet om bonus inte skulle ställa till några problem, men nu riskerar flera anställda ekonomiska problem.

– En del har ju använt pengarna till att renovera hus eller amortera på lån. Det kan bli en väldigt kris för flera, säger Roger Lundberg.

Föreståndaren för IF Metalls a-kassa, Olle Åkerlund, har under förmiddagen varit på Akzo Nobel för att informera och svara på frågor från de drabbade medlemmarna. Han säger i en artikel på IF Metalls hemsida att det har förekommit brister i informationen om reglerna och att det är en miss från a-kassan. Han tillägger att reglerna för a-kassa i kombination med olika former av ersättningar är komplicerade och att a-kassorna inte styr över dessa regler.

– Vi tycker att rättspraxis är under all kritik och att domstolarna har dömt allt strängare. Vår uppfattning är att lagen inte var tänkt på det sättet, säger Olle Åkerlund till Dagens Arbete.

I förarbetena till lagen står det att endast sådan extra ersättning som betalas ut som kompensation för en extra arbetsinsats kan betraktas som annat än avgångsvederlag. Vilken typ av extra arbetsinsats som krävs för att en bonus inte ska anses vara ett avgångsvederlag kan inte Olle Åkerlund svara på.

– Jag vågar inte yttra mig om det. Det måste finnas en väldigt tydlig motprestation i dag.

För Roger Lundberg och de anställda på Akzo Nobel låter det konstigt.

– Det är många som har fått byta arbetsuppgifter och jobbat med sånt de aldrig gjort förut. Det är också svårt att jobba på som vanligt när man under lång tid vet att företaget ska lägga ner. Det här drabbar bara de som blir arbetslösa, de som får nytt jobb direkt är vinnare. Det borde ju vara tvärtom.

– Det är många som har hört av sig till oss och frågat om det här verkligen stämmer. Den här lagen borde ändras, säger Roger Lundberg.

 

Fotnot: Under de månader som a-kassan skjuts fram räknas avgångsvederlaget som lön och tiden betraktas som tid i anställning. Beloppet är alltså a-kassegrundande och nivån på a-kassan, när den väl beviljas, påverkas generellt sett inte av avgångsvederlaget.

 

 

Du kanske också vill läsa…

Hela månaden räknas för den som blir medlem i a-kassan i dag

Den som blir medlem i a-kassan den sista mars får tillgodoräkna sig hela månaden, vilket kan spela stor roll för rätten till ersättning.

Allt hårdare kontroll av arbetslösa

Allt hårdare kontroll av arbetslösa

Dagens Arbetes granskning visar hur M- och S-ledda regeringar systematiskt stramat åt reglerna för arbetslösa. Samtidigt som fuskande företag kommer undan.

Sverige är på rätt väg ur krisen

Sverige är på rätt väg ur krisen

Att förstärkningen av a-kassan blir kvar är en seger för tryggheten, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

140 i Hylte kan förlora jobbet

140 i Hylte kan förlora jobbet

Stora Enso ska omorganisera och lägger då ner en tidningspappersmaskin i halländska Hylte.

”Det är självklart jättejobbigt”

”Det är självklart jättejobbigt”

Pappers i Ortviken förhandlar nu med SCA-ledningen om hur nedläggningen ska gå till.

Vi är på väg in i ett nytt läge

Vi är på väg in i ett nytt läge

När vi i Sverige skryter lite extra säger vi att vi är världsmästare i omställning, skriver Peter Larsson.

Har jag rätt att stämpla?

Har jag rätt att stämpla?

Jag går en utbildning som är tre år, men jobbar alla lov. Funderar på att gå med i a-kassan. Stämmer det att jag då har rätt att stämpla när jag läst färdig om jag inte får jobb?

A-kassan då, nu och kanske i framtiden

A-kassan då, nu och kanske i framtiden

Den statliga utredningen föreslår stora ändringar av a-kassan. DA reder ut turerna i en a-kassa som redan har förändrats under coronakrisen.

Så fungerar de nya reglerna

Under coronakrisen har regeringen både lättat på reglerna för att få ersättning och höjt beloppen för den som uppfyller villkoren från a-kassan. Följ DA:s guide för att ta reda på vilken ersättning du har rätt till.

Kan krisen bli ett lyft för facket?

Kan krisen bli ett lyft för facket?

I flera år har fackförbunden brottats med sjunkande organisationsgrad. Så kom en annan kris. Nu rapporterar flera förbund om medlemmar som strömmar till.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.