Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Dags för ett Industrilyft, Löfven

4 februari, 2015

Skrivet av

”Omställningsföretagen flockas kring bruksorterna. Stålet är i kris.”

Så skriver Harald Gatu i sin analys av de senaste slagen mot svensk stålindustri. Outokumpus nedläggning av Långshyttan, halveringen av Surahammar och så denna veckas besked om att SSAB varslar 210 anställda i Borlänge är oroväckande signaler om att allt inte står rätt till.

Oron på bruksorterna är begriplig. Det borde vara minst lika oroligt i Rosenbad. Det handlar inte bara om stålindustrins framtid utan om Sveriges framtid som industrination. Under regeringen Reinfeldt sågs industrin som något som hör hedenhös till, där statsministerns ord ”basically gone” utgjorde själva essensen i en total avsaknad av industripolitik.

Förväntningarna var därför höga från både industriarbetare och företagsledningar när statsminister Löfven tillträdde. Hans bakgrund i IF Metall och hans upprepade utsagor om behovet av nyindustrialisering lovade gott för framtiden.

Frågan är vad talet om industrikansler och satsningar på innovation, forskning och tillväxtskapande tagit vägen. Visserligen är det den borgerliga Alliansens budget som gäller i år men regeringen har makten att staka ut en framtidsriktning och skapa en nationell samling för stärkandet av svensk industri.

Det är hög tid att alla vackra ord och löften blir till politisk handling.

Statsminister Stefan Löfven ska delta på årets Industridag i Södertälje nu på torsdag. Då måste han visa på en offensiv politik för den nyindustrialisering han talat sig varm för.

Finanskrisen och den långvariga lågkonjunkturen har försvårat för industrin men det saknas också en aktiv industripolitik från statens håll som syftar till att öka industrins konkurrenskraft – det kan gälla alltifrån utbildningssatsningar till forskning och innovationsprojekt.

I den av Dagens Arbete initierade debatten om robotiseringen pekar professor Gunnar Bolmsjö på att många andra länder i Europa satsar nationellt för att öka industrins konkurrenskraft. Tyskland förbereder exempelvis den fjärde industriella revolutionen – Industry 4.0 – som går ut på att skapa ”smarta fabriker”. President Obama har startat ett nationellt nätverk för att påskynda införandet av spjutspetsteknik och öka de amerikanska företagens konkurrenskraft.

– Liknande program, med statlig uppbackning, genomförs i England, Danmark med flera länder, skriver Bolmsjö i sin och Ove Leichsenrings debattartikel.

Förtroendet för regeringen Löfvens engagemang för industrinationen Sverige är högt. Men det är hög tid att börja leverera politik.

Dags för ett Industrilyft, Löfven!

En kommentar till “Dags för ett Industrilyft, Löfven

  • Ska Löfven kunna föra en industrivänlig politik måste han först göra sig av med industrifientliga MP.

Håller du med? Diskutera ledaren här.

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Det våras för välfärden!

Det våras för välfärden!

Plötsligt framträder en ny politisk dagordning bortom brott och straff-hegemonin som rått alltför länge, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein efter årets första partiledardebatt.

Saltsjöbadsandan behövs i svensk politik

Det blåser visserligen isvindar i Almedalen men frågan är om det ändå inte är samarbetets tid snarare än den hårda polariseringen vi kan skönja. Ett nytt politiskt landskap har öppnat upp för ett mer idépolitiskt intressant Almedalen. Den fördummande blockpolitiken har äntligen lösts upp och nya politiska samtal kan ske. Jag började Almedalsveckan med ett […]

Fortsätt med facklig-politisk samverkan

Kommunal drar in sitt pengastöd till Socialdemokraterna. Det är varken oväntat eller så dramatiskt som somliga vill låta påskina. Att man från borgerligt håll vill se det hela som en krigsförklaring från facket mot socialdemokratin är föga förvånande. Borgerliga ledarskribenter drömmer såklart om att både facket och socialdemokratin ska försvagas och längtansfulla blickar riktas mot […]

Bra för Sverige

Den dramatiska regeringsbildningen är över. På fredag blir Stefan Löfven statsminister. En mittenregering där budgetunderlaget vilar på S+Mp+C och L kan nu tillträda. Vänsterpartiet kommer att släppa fram Löfven. Det är bra för Sverige. Alternativet hade varit att Ulf Kristersson blivit statsminister för en SD-stödd M+KD-regering och det hade varit mycket värre, resonerade Sjöstedt vid […]

Tänk efter nu, Vänsterpartiet

Just som Liberalerna beslutade att släppa fram en Löfven-regering ryktades det att Vänsterpartiet kan tänka sig att rösta nej. Det vore verkligen sensationellt och mycket olyckligt. Ilskan inom Vänsterpartiet är fullt förståelig. Mittenöverenskommelsens formulering om att V inte ska få något inflytande över den politiska inriktningen under den kommande mandatperioden är idiotisk och onödig. Den […]

Politik i besvikelsens epok

”Viljan att ta ansvar för landet har drivit Stefan Löfvens kompromissvilja långt. För långt i vissa stycken kan man på goda grunder tycka. Men vad hade varit alternativet?” skriver Helle Klein.

Fira demokratin och lär av historien

”Demokratin kan aldrig tas för given utan måste alltid värnas om och om igen. Måtte liberaler och socialdemokrater än en gång visa prov på den modiga samarbetsviljan”, skriver Helle Klein.

Centerns dogmatism är skadlig

”Hur Annie Lööf nu tänker sig fortsättningen är en gåta. Hon har målat in sig i alla hörn som går att måla in sig”, skriver Helle Klein i bloggen.

Intet nytt, allting nytt

”När riksdagen röstar ned Ulf Kristersson (M) som statsminister har inget nytt hänt. Ändå är det startskottet för en helt ny era i svensk politik”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Kungen pekade ut riktningen

Riksmötet öppnades till jazz och icke-politik. Statsministern hade avsatts och ingen regeringsförklaring kunde därför hållas. Kungen var ende talare men han lyfte åtminstone fram 1918 och rösträttsreformen. Monarkin hyllar demokratin. Vad annat är att vänta i en tid när ingenting är sig likt? Det är ett dramatiskt skede i svensk politik. Talmansvalet i måndags tydliggjorde […]