Industriarbetarnas tidning

Skiftpusslet ska rädda sömnen

3 februari, 2015

Det nya schemat gav färre nätter i rad och fler lediga helger. Priset var att semestern hackades upp – nu försöker parterna på Södra Cell lösa det i ett nytt projekt.

Så ändrades skiften

Som mest tre nattpass i rad i stället för fyra.

Sju arbetsdagar i rad i stället för tio.

Längre ledighet efter två av tre nattperioder.

Tolvtimmars lördag för att få ytterligare en helg ledigt.

Semestern delas upp i tre perioder mot tidigare två.

Det är ju synd att komma så där mitt i A-skiftets lunch i massa-blockets manöverrum, men det verkar OK att störa med ordet ”skiftschema”. Det får till exempel operatören Tomas Karlsson att lägga ned gaffeln med pasta och korv:

– Med det gamla systemet blev jag liksom inte människa förrän det var dags att gå på igen. Men fortfarande kan det ibland kännas som att gå i ett töcken – du vet som jetlag. Fast skiftarbete gör att man kan vara mycket med barnen på dagarna – och klippa sig när man vill.

Åsikterna böljar över bordet, nätterna är värst säger en, skitarbete ger humörsvängningar säger en annan, fast Victor Ivarsson känner sig ”ung och stark” och gillade det gamla skiftschemat bättre:

21 procent

det här är andelen anställda i Sverige som jobbar skift, en av EU:s högsta siffror. Källa: Eurostat (2011)

– Då jobbade man fler dagar i sträck men hade också längre sammanhållande ledigheter. Fast det sämsta med dagens schema är semestern. I år får jag en vecka tillsammans med sambon och det blir pyssligt med barnen på dagis.

Det är en åsikt som många delar, oavsett inställning till schemat i sig. Därför jobbar fack och arbetsgivare sedan i höstas för att försöka göra semesterperioden mer attraktiv, jobbet leds av HR-specialisten Percy Schiöld, som också höll i projektet med det nya skiftschemat:

– Uppdraget är att ta fram bättre och rimliga lösningar, som de lokala parterna kan ta ställning till och som förhoppningsvis kan prövas redan nästa år. Idealet vore att se till så att det blir något längre ledigt under skollovet, i dag har två av sex skiftlag semester utanför lovet.

Efter klagomål om utmattande nattarbete och tio dagars jobb i rad antog de Pappersanslutna med 60 procents majoritet ett nytt skiftschema som började i januari 2011 (se faktaruta).

– Vi kan väl inte säga att vi sett några tydliga hälsoförändringar, men vi håller öronen öppna efter åsikter. Scheman är inte lätt, de ska passa allt från småbarnsföräldrar till äldre med sömnproblem. Så vi kommer att behöva jobba mer med detta, säger Percy Schiöld.

Den attityden gillar Lars Nilsson, kassör i Pappers på Södra Cell i Mönsterås.

– Ja, för det finns nästan inget som upprör så mycket som skiftscheman. Det tog 25 år innan vi ändrade det här, man kan ju hoppas att det inte tar lika länge igen.


skiftschema1

”Våga  testa nytt schema”

Skiftarbete kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar och magbesvär, men kopplas också till cancer, MS och diabetes. Percy Schiöld och Lars Nilsson ger här råd från projektet i Mönsterås:

Prata ihop er

Anställda och arbetsgivare måste prata ihop sig ordentligt om att de vill förändra och vad de vill göra.

Inhämta kunskap

Ge projektet resurser, framför allt tid att inhämta kunskap och söka stöd i forskningen. Uppmuntra diskussion Sök största möjliga delaktighet bland gamla, unga, kvinnor, män och uppmuntra till diskussion, låt frågan sjunka in hos folk eftersom skitscheman är ett eldfängt ämne.

Våga prova

I Mönsterås testade skiftarbetarna ett år innan de röstade för schemaändringen.

 

Du kanske också vill läsa…

Pusslet alla har en åsikt om

Pusslet alla har en åsikt om

Hur gick det med det nya skift­schemat på Södra Cell i Mönsterås? Blev det bättre? Dagens Arbete åkte dit, steg in genom grindarna och steg ut med femtioelva olika svar.

Friskare med nytt schema

Färre nätter i sträck, fler lediga helger, kortare semester. De anställda på Södra Cell Mönsterås fick rösta om sitt nya skiftschema. I dag känner sig många friskare och får det sociala livet att fungera bättre. Några saker att tänka på när skiftschema läggs Högst tre i rad av nattskift/förmiddag och eftermiddag. Ledigt efter nattskift. Tidig […]

Fler industrier ställer om till nattskift

Fler industrier ställer om till nattskift

Skift och arbetstider läggs nu om på allt fler ställen. Industriarbetare kommer i kläm när arbetsgivare vill producera då elen är billigast.

Redo för skördetid på Smurfit Kappa i Småland

Redo för skördetid på Smurfit Kappa i Småland

Räkna med jordgubbar i år. Det gör man i alla fall på Smurfit Kappa i Timsfors, som också kränger lådor till FN:s barnfond med stor framgång.

Kan önskeschemat bytas bort när ingen vill?

Har en arbetsgivare rätt att tvinga en arbetsgrupp att gå från önskeschema till rullande schema när hela arbetsgruppen är emot det?

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.

Hur kan jag sluta tidigare utan att bli varnad?

Jag jobbar kvällsskift och veckopendlar. Har under fem års tid tagit kompledigt på torsdagarna för att kunna köra hem tidigare. En tisdag sa en ny produktionsledare åt mig att jag skulle jobba klockan 14.00–24.00 den kommande torsdagen. Jag tyckte att beskedet kom med för kort varsel och avvek klockan 17 den torsdagen. Fick då en muntlig varning. Vad kan jag göra för att få kompa ut och klara veckopendlingen?

IF Metalls kongress

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Grön omställning och kvinnors villkor är kärnfrågor som hade varit främmande på IF Metalls kongresser förr i tiden. DA:s Anna Julius ser tillbaka på fem dagars kongress – och 14 års bevakning av IF Metall.

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Förbundsstyrelsen ska verka för högkostnadsskydd för tandvård, ett Samhall utan vinstintresse och stärkt avtalspension. Det var några av besluten på IF Metalls kongress.

”Många har fått föra fram sin talan”

”Många har fått föra fram sin talan”

Fem ombud sammanfattar sina intryck från IF Metalls kongress.

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Tusentals kvinnor lider i tystnad av sina förlossningsskador på arbetsplatser runt om i Sverige. Susanna Svenssons starka berättelse fick förbundsstyrelsen att svänga. IF Metall tillsätter nu en arbetsgrupp för att belysa problematiken.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Hallå där Rose Omamo, generalsekreterare för Amalgamated Union of Kenya Metal Workers (AUKMW), en av de internationella gästerna under IF Metalls kongress.

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

Pia Johansson från avdelning 13 Bergslagen fick hela kongressen att applådera när hon talade om sexism och trakasserier. Dessutom fick hon tillsammans med andra talare förbundsstyrelsen att ändra sig.

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

I skuggan av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har förtrycket hårdnat i Belarus. IF Metalls kongress fördömer regimens attacker på oberoende fackförbund och arresteringar av fackliga ledare.

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

Ferenc Kovacs från valberedningen lämnade över en spegel till förbundsstyrelsen, och bad dem se om människor med utomeuropeisk bakgrund syntes i den.

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

På måndagsmorgonen reste IF Metall-medlemmen Andreas Köhler från Karlstad till Göteborg för att protestera mot industriavtalet och fackens lönebud.