Industriarbetarnas tidning

Skiftpusslet ska rädda sömnen

3 februari, 2015

Det nya schemat gav färre nätter i rad och fler lediga helger. Priset var att semestern hackades upp – nu försöker parterna på Södra Cell lösa det i ett nytt projekt.

Så ändrades skiften

Som mest tre nattpass i rad i stället för fyra.

Sju arbetsdagar i rad i stället för tio.

Längre ledighet efter två av tre nattperioder.

Tolvtimmars lördag för att få ytterligare en helg ledigt.

Semestern delas upp i tre perioder mot tidigare två.

Det är ju synd att komma så där mitt i A-skiftets lunch i massa-blockets manöverrum, men det verkar OK att störa med ordet ”skiftschema”. Det får till exempel operatören Tomas Karlsson att lägga ned gaffeln med pasta och korv:

– Med det gamla systemet blev jag liksom inte människa förrän det var dags att gå på igen. Men fortfarande kan det ibland kännas som att gå i ett töcken – du vet som jetlag. Fast skiftarbete gör att man kan vara mycket med barnen på dagarna – och klippa sig när man vill.

Åsikterna böljar över bordet, nätterna är värst säger en, skitarbete ger humörsvängningar säger en annan, fast Victor Ivarsson känner sig ”ung och stark” och gillade det gamla skiftschemat bättre:

21 procent

det här är andelen anställda i Sverige som jobbar skift, en av EU:s högsta siffror. Källa: Eurostat (2011)

– Då jobbade man fler dagar i sträck men hade också längre sammanhållande ledigheter. Fast det sämsta med dagens schema är semestern. I år får jag en vecka tillsammans med sambon och det blir pyssligt med barnen på dagis.

Det är en åsikt som många delar, oavsett inställning till schemat i sig. Därför jobbar fack och arbetsgivare sedan i höstas för att försöka göra semesterperioden mer attraktiv, jobbet leds av HR-specialisten Percy Schiöld, som också höll i projektet med det nya skiftschemat:

– Uppdraget är att ta fram bättre och rimliga lösningar, som de lokala parterna kan ta ställning till och som förhoppningsvis kan prövas redan nästa år. Idealet vore att se till så att det blir något längre ledigt under skollovet, i dag har två av sex skiftlag semester utanför lovet.

Efter klagomål om utmattande nattarbete och tio dagars jobb i rad antog de Pappersanslutna med 60 procents majoritet ett nytt skiftschema som började i januari 2011 (se faktaruta).

– Vi kan väl inte säga att vi sett några tydliga hälsoförändringar, men vi håller öronen öppna efter åsikter. Scheman är inte lätt, de ska passa allt från småbarnsföräldrar till äldre med sömnproblem. Så vi kommer att behöva jobba mer med detta, säger Percy Schiöld.

Den attityden gillar Lars Nilsson, kassör i Pappers på Södra Cell i Mönsterås.

– Ja, för det finns nästan inget som upprör så mycket som skiftscheman. Det tog 25 år innan vi ändrade det här, man kan ju hoppas att det inte tar lika länge igen.


skiftschema1

”Våga  testa nytt schema”

Skiftarbete kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar och magbesvär, men kopplas också till cancer, MS och diabetes. Percy Schiöld och Lars Nilsson ger här råd från projektet i Mönsterås:

Prata ihop er

Anställda och arbetsgivare måste prata ihop sig ordentligt om att de vill förändra och vad de vill göra.

Inhämta kunskap

Ge projektet resurser, framför allt tid att inhämta kunskap och söka stöd i forskningen. Uppmuntra diskussion Sök största möjliga delaktighet bland gamla, unga, kvinnor, män och uppmuntra till diskussion, låt frågan sjunka in hos folk eftersom skitscheman är ett eldfängt ämne.

Våga prova

I Mönsterås testade skiftarbetarna ett år innan de röstade för schemaändringen.

 

Du kanske också vill läsa…

Pusslet alla har en åsikt om

Pusslet alla har en åsikt om

Hur gick det med det nya skift­schemat på Södra Cell i Mönsterås? Blev det bättre? Dagens Arbete åkte dit, steg in genom grindarna och steg ut med femtioelva olika svar.

Friskare med nytt schema

Färre nätter i sträck, fler lediga helger, kortare semester. De anställda på Södra Cell Mönsterås fick rösta om sitt nya skiftschema. I dag känner sig många friskare och får det sociala livet att fungera bättre. Några saker att tänka på när skiftschema läggs Högst tre i rad av nattskift/förmiddag och eftermiddag. Ledigt efter nattskift. Tidig […]

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.

Hur kan jag sluta tidigare utan att bli varnad?

Jag jobbar kvällsskift och veckopendlar. Har under fem års tid tagit kompledigt på torsdagarna för att kunna köra hem tidigare. En tisdag sa en ny produktionsledare åt mig att jag skulle jobba klockan 14.00–24.00 den kommande torsdagen. Jag tyckte att beskedet kom med för kort varsel och avvek klockan 17 den torsdagen. Fick då en muntlig varning. Vad kan jag göra för att få kompa ut och klara veckopendlingen?

Pappers krav: kortare arbetstid för skift­arbetare

Pappers krav: kortare arbetstid för skift­arbetare

Pappers ska nu driva kravet på kortare arbetstid för skiftarbetare i avtalsrörelsen. Därmed vann Avdelning 111 Grycksbo över förbundsstyrelsen efter viss debatt.

Jag mår inte bra – måste jag byta skift?

Kan arbetsgivaren tvinga en arbetstagare att jobba femskift trots hälsoproblem som härrör från skiftarbetet? Jurist Henrik Ask svarar.

Hur gör jag för att slippa jobba natt?

Hur gör jag för att slippa jobba natt?

En småbarnsförälder som jobbar treskift sedan flera år känner att det börja ta hårt på hälsan. Har hon rätt att slippa jobba natt? Vår jurist reder ut.

Berättelser från marknivå

Berättelser från marknivå

Johan Airijoki skriver och sjunger om skiftarbete i gruvan, hembränt, malmtruckar, enplansvillor och skoterleder. Lyssna på vårt reportage och hör flera av hans låtar.

Olas fritid fylls av får

Olas fritid fylls av får

När lammen föds på gården är livet lite hektiskt. Att hålla får är annars perfekt i kombination med skiftarbete. Processoperatören Ola Dahlgren har 20 tackor och 2 baggar.

Nobelpriset förklarar faran med skiftarbete

Tre amerikanska forskare delar årets Nobelpris i medicin, för att det har förklarat vad som styr våra inre biologiska klockor. ”Äntligen” kommenterar professor Torbjörn Åkerstedtt, en ledande expert när det gäller hur skiftarbete påverkar hälsan.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inomindustrin. De anser att Opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från Opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till förslaget. […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

”Det blir svårt att få lönen  retroaktivt”

”Det blir svårt att få lönen retroaktivt”

De anställda på hustillverkaren Götenehus hoppas att företagets framgångar ska synas i lönekuverten, också i dem som redan har delats ut.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.