Industriarbetarnas tidning

Skiftpusslet ska rädda sömnen

3 februari, 2015

Det nya schemat gav färre nätter i rad och fler lediga helger. Priset var att semestern hackades upp – nu försöker parterna på Södra Cell lösa det i ett nytt projekt.

Så ändrades skiften

Som mest tre nattpass i rad i stället för fyra.

Sju arbetsdagar i rad i stället för tio.

Längre ledighet efter två av tre nattperioder.

Tolvtimmars lördag för att få ytterligare en helg ledigt.

Semestern delas upp i tre perioder mot tidigare två.

Det är ju synd att komma så där mitt i A-skiftets lunch i massa-blockets manöverrum, men det verkar OK att störa med ordet ”skiftschema”. Det får till exempel operatören Tomas Karlsson att lägga ned gaffeln med pasta och korv:

– Med det gamla systemet blev jag liksom inte människa förrän det var dags att gå på igen. Men fortfarande kan det ibland kännas som att gå i ett töcken – du vet som jetlag. Fast skiftarbete gör att man kan vara mycket med barnen på dagarna – och klippa sig när man vill.

Åsikterna böljar över bordet, nätterna är värst säger en, skitarbete ger humörsvängningar säger en annan, fast Victor Ivarsson känner sig ”ung och stark” och gillade det gamla skiftschemat bättre:

21 procent

det här är andelen anställda i Sverige som jobbar skift, en av EU:s högsta siffror. Källa: Eurostat (2011)

– Då jobbade man fler dagar i sträck men hade också längre sammanhållande ledigheter. Fast det sämsta med dagens schema är semestern. I år får jag en vecka tillsammans med sambon och det blir pyssligt med barnen på dagis.

Det är en åsikt som många delar, oavsett inställning till schemat i sig. Därför jobbar fack och arbetsgivare sedan i höstas för att försöka göra semesterperioden mer attraktiv, jobbet leds av HR-specialisten Percy Schiöld, som också höll i projektet med det nya skiftschemat:

– Uppdraget är att ta fram bättre och rimliga lösningar, som de lokala parterna kan ta ställning till och som förhoppningsvis kan prövas redan nästa år. Idealet vore att se till så att det blir något längre ledigt under skollovet, i dag har två av sex skiftlag semester utanför lovet.

Efter klagomål om utmattande nattarbete och tio dagars jobb i rad antog de Pappersanslutna med 60 procents majoritet ett nytt skiftschema som började i januari 2011 (se faktaruta).

– Vi kan väl inte säga att vi sett några tydliga hälsoförändringar, men vi håller öronen öppna efter åsikter. Scheman är inte lätt, de ska passa allt från småbarnsföräldrar till äldre med sömnproblem. Så vi kommer att behöva jobba mer med detta, säger Percy Schiöld.

Den attityden gillar Lars Nilsson, kassör i Pappers på Södra Cell i Mönsterås.

– Ja, för det finns nästan inget som upprör så mycket som skiftscheman. Det tog 25 år innan vi ändrade det här, man kan ju hoppas att det inte tar lika länge igen.


skiftschema1

”Våga  testa nytt schema”

Skiftarbete kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar och magbesvär, men kopplas också till cancer, MS och diabetes. Percy Schiöld och Lars Nilsson ger här råd från projektet i Mönsterås:

Prata ihop er

Anställda och arbetsgivare måste prata ihop sig ordentligt om att de vill förändra och vad de vill göra.

Inhämta kunskap

Ge projektet resurser, framför allt tid att inhämta kunskap och söka stöd i forskningen. Uppmuntra diskussion Sök största möjliga delaktighet bland gamla, unga, kvinnor, män och uppmuntra till diskussion, låt frågan sjunka in hos folk eftersom skitscheman är ett eldfängt ämne.

Våga prova

I Mönsterås testade skiftarbetarna ett år innan de röstade för schemaändringen.

 

Du kanske också vill läsa…

Pusslet alla har en åsikt om

Pusslet alla har en åsikt om

Hur gick det med det nya skift­schemat på Södra Cell i Mönsterås? Blev det bättre? Dagens Arbete åkte dit, steg in genom grindarna och steg ut med femtioelva olika svar.

Friskare med nytt schema

Färre nätter i sträck, fler lediga helger, kortare semester. De anställda på Södra Cell Mönsterås fick rösta om sitt nya skiftschema. I dag känner sig många friskare och får det sociala livet att fungera bättre. Några saker att tänka på när skiftschema läggs Högst tre i rad av nattskift/förmiddag och eftermiddag. Ledigt efter nattskift. Tidig […]

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.

Hur kan jag sluta tidigare utan att bli varnad?

Jag jobbar kvällsskift och veckopendlar. Har under fem års tid tagit kompledigt på torsdagarna för att kunna köra hem tidigare. En tisdag sa en ny produktionsledare åt mig att jag skulle jobba klockan 14.00–24.00 den kommande torsdagen. Jag tyckte att beskedet kom med för kort varsel och avvek klockan 17 den torsdagen. Fick då en muntlig varning. Vad kan jag göra för att få kompa ut och klara veckopendlingen?

Pappers krav: kortare arbetstid för skift­arbetare

Pappers krav: kortare arbetstid för skift­arbetare

Pappers ska nu driva kravet på kortare arbetstid för skiftarbetare i avtalsrörelsen. Därmed vann Avdelning 111 Grycksbo över förbundsstyrelsen efter viss debatt.

Jag mår inte bra – måste jag byta skift?

Kan arbetsgivaren tvinga en arbetstagare att jobba femskift trots hälsoproblem som härrör från skiftarbetet? Jurist Henrik Ask svarar.

Hur gör jag för att slippa jobba natt?

Hur gör jag för att slippa jobba natt?

En småbarnsförälder som jobbar treskift sedan flera år känner att det börja ta hårt på hälsan. Har hon rätt att slippa jobba natt? Vår jurist reder ut.

Berättelser från marknivå

Berättelser från marknivå

Johan Airijoki skriver och sjunger om skiftarbete i gruvan, hembränt, malmtruckar, enplansvillor och skoterleder. Lyssna på vårt reportage och hör flera av hans låtar.

Sjuka Samhall

HR styr allt men slipper ta ansvaret

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.

Frågetecken kring Samhalls desinfektionsmedel

Frågetecken kring Samhalls desinfektionsmedel

I ett helt år har Samhall använt desinfektionsmedel som de anställda tillverkar själva. Om medlet inte hanteras rätt fungerar det inte. Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud, kräver att Samhall plockar bort medlet.

Coronasmittade städade skola – ”en lek med människors liv”

Coronasmittade städade skola – ”en lek med människors liv”

Emilia städar på en skola i Mellansverige och blev nyligen sjuk i covid. Här berättar hon med egna ord.

Samhalls vittnen – fler röster från hela landet

Samhalls vittnen – fler röster från hela landet

”Det finns inget människovärde kvar överhuvudtaget.” Det skriver en av alla anställda på Samhall. Medarbetare och chefer från norr till söder hör av sig för att berätta om situationen på det statligt ägda företaget.

Hon vill skydda de oskyddade

Hon vill skydda de oskyddade

Maj-Len är allas Maj-Len, den Samhall­städarna vänder sig till när de inte orkar mer. Men ibland säger även hennes kropp ifrån.

Samhall struntar i smittan

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar äldreboenden, mataffärer och gym. Utan skydd. Lyssna på det inlästa reportaget om Samhalls städare, som glömdes bort i pandemin.

Samhall – från stiftelse till bemanningsbolag

Samhall – från stiftelse till bemanningsbolag

Samhall har förändrats mycket genom åren. Konflikten mellan uppgiften att erbjuda personer med funktionsnedsättning ett meningsfullt och utvecklande arbete och kraven på lönsamhet har präglat verksamheten under senare år.

Dagens Arbete granskar Samhall

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.