”Släpp inte in högerextremismen i den politiska värmen!”DA:s chefredaktör Helle Klein önskar att alla demokratiskt sinnade partier nu försvarar den liberala demokratins värden.

”Att tvingas fly från det bekanta är en djupt mänsklig erfarenhet”Krönikören Daniel Mathisen har läst Ola Larsmos roman ”Swede Hollow” och ser flyktingens öde genom vår egen historia.

Manöverrummet i massablocket på Södra Cell i Mönsterås är ständigt bemannat. Ny forskning antyder att det behövs ännu längre tid för att återhämta sig från ett nattskift än man trott tidigare. Foto: Jan Nordström
”Efter ett nattjobb bläddrar jag i tidningen hemma, tar ett glas mjölk och sedan sover jag sex timmar. Man ska lyssna på kroppen och vila när det än behövs”, säger blekerioperatören Kenneth Henriksson, som jobbat skift i 30 år. Foto: Jan Nordström

Skiftpusslet ska rädda sömnen

Det nya schemat gav färre nätter i rad och fler lediga helger. Priset var att semestern hackades upp – nu försöker parterna på Södra Cell lösa det i ett nytt projekt.

Så ändrades skiften

Som mest tre nattpass i rad i stället för fyra.

Sju arbetsdagar i rad i stället för tio.

Längre ledighet efter två av tre nattperioder.

Tolvtimmars lördag för att få ytterligare en helg ledigt.

Semestern delas upp i tre perioder mot tidigare två.

Det är ju synd att komma så där mitt i A-skiftets lunch i massa-blockets manöverrum, men det verkar OK att störa med ordet ”skiftschema”. Det får till exempel operatören Tomas Karlsson att lägga ned gaffeln med pasta och korv:

– Med det gamla systemet blev jag liksom inte människa förrän det var dags att gå på igen. Men fortfarande kan det ibland kännas som att gå i ett töcken – du vet som jetlag. Fast skiftarbete gör att man kan vara mycket med barnen på dagarna – och klippa sig när man vill.

Åsikterna böljar över bordet, nätterna är värst säger en, skitarbete ger humörsvängningar säger en annan, fast Victor Ivarsson känner sig ”ung och stark” och gillade det gamla skiftschemat bättre:

21 procent

det här är andelen anställda i Sverige som jobbar skift, en av EU:s högsta siffror. Källa: Eurostat (2011)

– Då jobbade man fler dagar i sträck men hade också längre sammanhållande ledigheter. Fast det sämsta med dagens schema är semestern. I år får jag en vecka tillsammans med sambon och det blir pyssligt med barnen på dagis.

Det är en åsikt som många delar, oavsett inställning till schemat i sig. Därför jobbar fack och arbetsgivare sedan i höstas för att försöka göra semesterperioden mer attraktiv, jobbet leds av HR-specialisten Percy Schiöld, som också höll i projektet med det nya skiftschemat:

– Uppdraget är att ta fram bättre och rimliga lösningar, som de lokala parterna kan ta ställning till och som förhoppningsvis kan prövas redan nästa år. Idealet vore att se till så att det blir något längre ledigt under skollovet, i dag har två av sex skiftlag semester utanför lovet.

Efter klagomål om utmattande nattarbete och tio dagars jobb i rad antog de Pappersanslutna med 60 procents majoritet ett nytt skiftschema som började i januari 2011 (se faktaruta).

– Vi kan väl inte säga att vi sett några tydliga hälsoförändringar, men vi håller öronen öppna efter åsikter. Scheman är inte lätt, de ska passa allt från småbarnsföräldrar till äldre med sömnproblem. Så vi kommer att behöva jobba mer med detta, säger Percy Schiöld.

Den attityden gillar Lars Nilsson, kassör i Pappers på Södra Cell i Mönsterås.

– Ja, för det finns nästan inget som upprör så mycket som skiftscheman. Det tog 25 år innan vi ändrade det här, man kan ju hoppas att det inte tar lika länge igen.


skiftschema1

”Våga  testa nytt schema”

Skiftarbete kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar och magbesvär, men kopplas också till cancer, MS och diabetes. Percy Schiöld och Lars Nilsson ger här råd från projektet i Mönsterås:

Prata ihop er

Anställda och arbetsgivare måste prata ihop sig ordentligt om att de vill förändra och vad de vill göra.

Inhämta kunskap

Ge projektet resurser, framför allt tid att inhämta kunskap och söka stöd i forskningen. Uppmuntra diskussion Sök största möjliga delaktighet bland gamla, unga, kvinnor, män och uppmuntra till diskussion, låt frågan sjunka in hos folk eftersom skitscheman är ett eldfängt ämne.

Våga prova

I Mönsterås testade skiftarbetarna ett år innan de röstade för schemaändringen.

 


hs@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Industriarbetare säljer semester för 20 000 kronor

ArbetstidAtlas Copco i Tierp går för fullt och för att klara orderingången erbjuder man 20 000 kronor till dem som avstår sin femte semestervecka och flyttar den fjärde. En stor del av de 200 CNC-operatörerna har nappat på erbjudandet.

När måste chefen svara om ledighet?

Fråga om jobbet”Hur lång tid har min arbetsgivare på sig att ge mig ett svar på om jag kan få ledigt?” DA:s jurist Henrik Ask reder ut.

Det nya arbetslivet

"Krisen gav inget systemskifte i Sverige"

AnalysDet försvann 70 000 industrijobb i ett slag i Sverige - men arbetsmarknadens regler förändrades inte, skriver DA:s Harald Gatu. Inhyrningen har ökat, men de korta, otrygga jobben är inte fler och kollektivavtalen har fått extra hängslen och livrem för nästa kris.

Avsked eller uppsägning

Sparkade Ove får skadestånd - men inte sitt jobb

Ove Pettersson fick sparken för att han vägrade övertid. Nu säger Arbetsdomstolen att det var fel att avskeda, men att det fanns grund för uppsägning. Ove tilldöms 200 000 kronor i skadestånd från förre arbetsgivaren Benteler. IF Metall ser utslaget som en vinst, arbetsgivaren IKEM anser att man fått rätt i princip.

4

”Det handlar inte om pengar”

Ove Pettersson tycker dagens dom från Arbetsdomstol var halvdan, men är nöjd med att det slogs fast att Benteler gjorde fel. ”För mig handlar det inte om pengarna, någon måste ta fighten. Det blev jag.”

Vårdade familjen – fick sparken

En släkting dog, en annan behövde skjuts till sjukhuset. Ove Pettersson sa nej till övertid två ­söndagar i rad. Då blev han avskedad.

4

Förbundsjuristen: Lagen behöver ändras

Brister i lagen gör det möjligt för arbetsgivare att sparka folk utan saklig grund, hävdar IF Metall. Nu rustar förbundsjuristen för strid i Arbetsdomstolen, AD.

3

IKEM: ”Att avskeda kan vara en praktisk lösning”

Arbetsgivare sparkar anställda av praktiska och ekonomiska skäl. Det säger Lars Askelöf, förhandlingschef på IKEM – Innovations- och kemiindustrierna.

Välkommen vid behov

Kökstillverkaren Nobia är en av vinnarna under högkonjunkturen. Något de anställda betalar för med otrygga visstidsanställningar.

Striden om tiden

Maktstriden om din tid

Helgarbete och extra timmar utan mer betalt – det är drömmen för industrin som vill ha folk på plats bara när produktionen behöver det. Anställdas inflytande över arbetstiderna har blivit ett besvär som helst ska bort.

1
Illustration:Rémy Médard/Noun Project

Podd: Makten över klockan

Tidningen Arbetets senaste avtalspodd handlar om den allt hårdare kampen om arbetstiden. Deltar gör bland andra DA:s reporter Marie Edholm.

Pusslet alla har en åsikt om

Hur gick det med det nya skift­schemat på Södra Cell i Mönsterås? Blev det bättre? Dagens Arbete åkte dit, steg in genom grindarna och steg ut med femtioelva olika svar.

Här tjänar alla på sex timmars arbete

Sex timmars arbetstid med full lön gav Toyota i Mölndal högre lönsamhet och bättre service åt kunderna. I 15 år har de hållit på, studiebesöken avlöser varandra – men varför följer så få efter?

2

Bättre flöde utan dyra fikaraster

Toyotas grannföretag Aros Electronics införde också sextimmarsdag. Men här förkortades i stället drifttiden från 16 till 12 timmar. På köpet fick de jämnare flöde i produktionen.

”Långa ledigheter anses väldigt värdefullt”

Enligt Torbjörn Åkerstedt, som länge forskat kring orsaker till stress och störd sömn, finns det bara skiftscheman som är mer eller mindre dåliga.

2

Kan chefen lägga mitt schema hur som helst?

Kan arbetsgivaren tvinga mig att jobba mer än åtta timmar per dag om den totala veckoarbetstiden inte överskrider 40 timmar?

1

AD-dom kan bli avtalsfråga

Avtal 2017Arbetsdomstolen gav en arbetsgivare rätt att sänka arbetstiden vid arbetsbrist. Nu vill GS avtalssekreterare Madelene Engman att frågan lyfts till nästa års avtalsrörelse.

Får arbetsgivaren neka oss ledighet?

Fråga om jobbetMin chef har sagt att ingen kommer få semester beviljad under nästa månad. Får man verkligen göra så?

1

"Det finns inte några bra skiftscheman"

skiftarbeteNattarbete eller långa arbetspass? Nej, värst för en skiftarbetare är om schemat ändras med kort varsel. Det visar stressforskaren Torbjörn Åkerstedt i en ny stor intervjuundersökning.

1

Slutspurt i avtalsrörelsen

Striden om tiden

DA reder utVarför är arbets­givarnas krav på anpassad arbetstid ett rött skynke för facken?

Kim Svensson har jobbat i tvåmånadersperioder sedan i maj 2015 och hoppas få förlängt med en ny period snart. Admir Culum började för elva år sedan och fick provanställning efter två veckors praktik. När Jörgen Magnusson sökte sitt första jobb som 14-åring var det fast anställning som gällde. De sa: ”Du kan börja på måndag.”

Samma fabrik - tre olika generationer

Samma arbetsplats – tre olika generationer. Här finns drömmen om ett fast jobb, ett fullspäckat tvåbarnsliv och frågan hur man lär sig att bli pensionär. DA for till Ballingslöv för att prata om arbete och drömmar.

"De lät så krångligt att ta ut de där minuterna"

På golvetArbetsdomstolen gav facket rätt om rätten till sex dagars arbetstidsförkortning för nya företag inom allokemiska avtalet. På Nimbus Boats ångrar en del att de en gång valde pengar i stället för tre extra dagar. Å andra sidan går företaget nu som tåget.

Värstingskiften

Iggesunds bruk. Foto: Philippe Rendu

Iggesund kör med värstingskift

ArbetstiderDe anställda på Iggesund känner arbetspressen öka, men lockas av mer betalt. Att jobba 16 timmar i sträck är inget ovanligt - och reglerna är luddiga.

Luddiga regler öppnar för långa skift

På Iggesund har facket och företaget olika syn på dubbelskiften och dygnsviloregeln.

"Företagen orkar inte stå emot facken"

Pappers centralt anser att dygnsviloregeln är för tam, arbetsgivarna säger att det är svårt att stå emot kravet på längre ledighet.

2

Trygghetsavtalet

Tidskontot som ersätter uppsägningar

TrygghetsavtaletMöt Anna, Sara, Anna, Åsa och Magnus. De "tofar" med glädje, det vill säga utnyttjar det trygghets och flexibilitetsavtal som finns i stålindustrin. Det har gjort jobben säkrare - men nu dödar Sandvik sin egen modell.

DA granskar Arbetstidskontot

Foto: David Lundmark

"Jag vill ha det bra i framtiden"

Unga om pensionenDet var första gången Lina Westberg beslutade om vad som skulle hända med pengarna på arbetstidskontot. Ändå var valet självklart och långsiktigt.

De sista ljuva åren

AnalysMöjligheten att välja mellan kontanter, ledig tid och en pensionspremie blir en parentes. Morgondagens pappersarbetare får med all säkerhet bara pensionspremie.

1

Tabell: Så mycket pension får du med ATK

Andreas är 24 år och har jobbat i mekverkstaden på SCA Munksund i fem år. Emanuel är 21 och har ett par år som fast anställd. Foto: Anders Westergren

Pension, tid eller pengar – det är frågan

Hotat valAtt få välja mellan tid, pengar och pension är populärt bland pappersarbetarna men nu hotas valfriheten.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.