Vad händer i kroppen vid nattjobb?
Hur påverkas kroppen – och knoppen – när man är vaken på natten? DA:s expert reder ut det du behöver veta om återhämtning, dygnsrytm och den biologiska klockan.
Industriarbetarnas tidning
Den vanligaste dödsorsaken i Sverige är hjärt-kärlsjukdomar. Varför drabbas man? Och vad kan du göra för att förhindra det? Företagsläkaren Ulf Nordlund ger råd.
Ungefär så många har en hjärt-kärlsjukdom som underliggande dödsorsak enligt Socialstyrelsen. I hela västvärlden är hjärt- kärlsjukdomar den vanligaste dödsorsaken. Nu är Asien och utvecklingsländerna på väg åt samma hål.
lever den som drabbas av hjärtsjukdom i dag jämfört med för trettio år sedan. Bättre kost och vård ligger bakom. Länder som Sverige och Finland har gått från att vara högriskländer för att insjukna och avlida i hjärtkärlsjukdomar till att vara lågriskländer.
*Standardglas = 15 cl vin 11–13%, 33 cl starköl eller 50 cl folköl 3,5%
De klassiska symtomen på kärlkramp är smärtor mitt i bröstet vid ansträngning och som lättar i vila.
Vid hjärtinfarkt är ofta besvären mer ihållande bröstsmärtor, andnöd och då är det angeläget att snabbt komma till sjukhus.
Symtomen kan variera, en del får inga symtom alls. Hos kvinnor kan symtomen ibland vara mer diffusa, till exempel andningssvårigheter, svettningar och illamående.
Saker som ökar risken att drabbas:
Den viktigaste orsaken till hjärt-kärlsjukdom är åderförfettning, ateroscleros. Vid åderförfettning inlagras fett, celler och bindväv in i kärlväggarna som blir stela och förtjockade. Åderförfettning i hjärtats kranskärl kan leda till kärlkramp eller till hjärtinfarkt, i hjärnan kan det leda till stroke.
Saker i arbetsmiljön som påverkar risken för hjärt-kärlsjukdom.
Ulf Nordlund, företagsläkare Smurfit Kappa, Piteå
Läs mer Hjärt och lungfonden, www.av.se och sjukvårdsrådgivningen
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.