Industriarbetarnas tidning

Fråga om jobbet

Här besvarar Dagens Arbetes experter frågor om ditt arbetsliv.   Läs fler frågor om:

Kan jag få min lön i kontanter?

19 mars, 2015

EKONOMI Det pratas om att banker kan börja ta ut minusränta på sparkontot och lönekontot. Hur kan jag förhindra detta? Har jag rätt att kräva kontant utbetalning av min lön? Då jag inte har något större behov av en bank, vad kan jag kräva av arbetsgivaren? Att få en utbetalningsavi på lönen kostar ju pengar att lösa in.

Den trista sanningen är att du redan i dag har minusränta på lönekontot eftersom det är en avgift för bankkortet.

Det är svårt att få ut lön i kontanter. Få arbetsgivare vill ha besväret med att gå till en bank och hämta sedlar och mynt. Dessutom får du problem när du ska betala räkningar. Bankerna tar ju rejält betalt för varje räkning som betalas över disk.

Det är faktiskt upp-och-nedvänta världen just nu. Många aktörer på finansmarknaden vill vara säkra på att pengarna inte faller i värde och då är de beredda att betala för en placering i exempelvis svenska statsobligationer.

På samma sätt kan det bli på våra sparkonton om Riksbanken sänker reporäntan ännu mer än dagens -0,1 procent. Reporäntan är den ränta bankerna betalar när de lånar av Riksbanken och nu får de, förenklat, betalt för att låna. Då vill inte banken betala ränta för att låna våra sparpengar. Det kan i stället bli en avgift för att få ha sparkonto.
Att vi får minusränta beror inte på att det går särskilt dåligt för Sverige utan att vi, i en liten öppen ekonomi, får in allt billigare varor som olja.

När det knappt kostar något att låna stiger värdet på allt vi kan placera i som bostäder, aktier och konst. Allt fler talar om att det blir bubblor som förr eller senare spricker.

Annika Creutzer
Privatekonomisk expert

Ställ din fråga här
Välkommen med en fråga till våra experter! Tyvärr kan vi inte svara via mejl. Eftersom vi är industriarbetarnas tidning svarar vi inte heller på frågor som specifikt rör andra avtal.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

Hur hittar vi en säker byggfirma?

Hur hittar vi en säker byggfirma?

Vi vill göra vårt fritidshus till en permanent bostad. Vilka rättigheter har vi om hantverkarna inte sköter sig?

Vad gäller när vi har städhjälp?

En läsare köper funderar på att köpa in städning varannan vecka och vill veta vad som gäller för Rutavdraget i år. Privatekonomen Annika Creutzer reder ut.

Hur mycket kostar vårt nya tak?

Hur mycket kostar vårt nya tak?

En läsare ska lägga om taket på huset och vill veta vad som blir kvar att betala efter rotavdraget. Privatekonomen Annika Creutzer reder ut.

Hur sparar jag snabbt ihop till semestern?

Hur sparar jag snabbt ihop till semestern?

Ska den efterlängtade ledigheten bli som tänkt kan det vara hög tid att göra något åt saken. Privatekonomiexperten Annika Creutzer ger sina bästa råd för hur du får ihop till en semesterkassa.

Så gör du rätt i julhandeln

Så gör du rätt i julhandeln

Det är lätt att bli stressad av allt som ska köpas inför julhelgen. DA:s expert Annika Creutzer tipsar om hur du kan handla på smartaste sättet och slippa bli lurad. Det gäller att tuffa till sig som konsument och hålla huvudet kallt.

Hur ger jag mina barn en bra sommar?

Hur ger jag mina barn en bra sommar?

En läsare har riktigt ont om pengar och vill få tips om hur man får ihop en bra semester med barnen. Vår ekonomiska expert Annika Creutzer svarar.

Varför får jag inte växla in mina pengar?

Varför får jag inte växla in mina pengar?

En läsare störs av att behöva svara på en massa frågor från banken. DA:s expert förklarar varför.

Hur ska du tänka vid bilbytet?

Hur ska du tänka vid bilbytet?

Annonserna om privatleasing lockar med en månadskostnad på 2 000 kronor. Men är det ett bra alternativ i längden? DA:s ekonomiexpert Annika Creutzer går igenom fördelar och fällor.

Får vi hyra ut vårt hus i sommar?

Får vi hyra ut vårt hus i sommar?

En läsare funderar på att hyra ut sitt radhus under semestern och undrar man måste betala skatt på pengarna. Dagens Arbetes ekonomiexpert Annika Creutzer reder ut vad som gäller.

Hur fungerar rotavdraget när vi vill bygga ut?

Hur fungerar rotavdraget när vi vill bygga ut?

Det är rätt att avdraget för rotarbeten har sänkts från 50 procent till 30 procent. Men för den som renoverar för stora belopp blir det i praktiken ingen förändring.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen