Här vilar Ture – som fick höra att arbetslivet var tryggt
Läsarberättelse: Om en man på ett sågverk som hoppades på livet och litade på Försäkringskassan och våra trygghetssystem.
Industriarbetarnas tidning
Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.
Debatt.
Rikta en del av stödet till bostadsbyggandet till trähus. Det är bra för klimatet och skapar jobb på landsbygden samtidigt bostadsbristen bekämpas, skriver Nooshi Dadgostar, bostadspolitisk talesperson och Birger Lahti, näringspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.
Nooshi Dadgostar är bostadspolitisk talesperson och Birger Lahti är näringspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.
Bostadsbristen i Sverige börjar segla upp som den mest akuta välfärdsfrågan på länge. Drygt 300 000 unga människor längtar idag efter att flytta hemifrån utan att kunna göra det och över 80 procent av kommunerna uppger att de har hyresrättsbrist. Enligt Boverket skulle vi behöva komma upp i 70 000 nya bostäder per år för att på allvar möta den stora efterfrågan. Idag uppnår vi inte ens hälften av det. Därför behöver nya metoder och idéer såsom att bygga flerbostadshus i trä i större skala prövas.
Regeringen aviserade i våras att ett investeringsstöd med hyrestak skulle införas för att få fart på byggandet. Det visar på att man tar frågan på allvar och vill göra något åt den ohållbara situationen. Det stora underskott på bostäder som har byggts upp under åren med den borgerliga regeringen kunde inte få fortsätta. Därför är initiativet från regeringen väldigt välkommet. Samtidigt är det viktigt att se att Sverige, med de resurser vi har i det här landet kan göra ännu mer med rätt insatser och stöd från statligt håll. Därför menar Vänsterpartiet att en del av investeringsstödet bör gå till byggande i trä.
Vi har mycket skog och Sveriges skogsindustri är ett av världens föregångare gällande utveckling bara förutsättningarna ges. Trä är ett lätt och miljövänligt material att bygga i och den moderna tekniken gör att det är lättare än förr att bygga hus med. Stora delar av vår skog går idag på export, men skulle lika väl kunna användas för inhemsk konsumtion och byggande. Det skulle skapa många nya arbetstillfällen såväl i skogsindustrin som i byggbranschen. I ett skogsland som vårt kan och bör det finnas goda förutsättningar för att både skapa jobb i våra skogslän och samtidigt dämpa den akuta bostadsbristen.
Att bygga i trä har flera fördelar jämfört med andra tekniker:
Dags för regeringen att visa att vi tror på den svenska skogen och dess möjlighet att skapa arbetstillfällen på landsbygden och detta i sin tur kan vara med och lösa bostadsbristen i stad och land.
Nooshi Dadgostar, bostadspolitisk talesperson
Birger Lahti, näringspolitisk talesperson
Läs också
Tusentals nya arbetstillfällen i glesbygd och minskade klimatutsläpp från byggandet. Det utlovar träbyggnadsindustrin i sin nya färdplan, som överlämnades till statsminister Stefan Löfven.
Jag är för att bygga nya bostäder i trä. Idag går det till och med att bygga flervåningshus i trä.
Eftersom jag är intresserad av kritiskt tänkande så ser jag dock några brister.
1. Kommer detta verkligen att skapa fler jobb i skogsindustrin? Vi avverkar ju redan skogen, det handlar alltså främst om att byta användningsområde.
2. Om det är så att vi ska bruka mer skog, har vi då kompetensen? Jag vet att åtminstone för fem år sedan så hade vi brist på vissa kompetenser.
3. Vem ska finansiera bostadsbyggandet? Kommunerna har ju inte råd och marknaden saknar viljan. Kvar finns alltså staten. Ska pensionsfonderna utnyttjas? Ska staten omfördela från några andra utgiftsposter? Isf vilka? Ska staten ta lån?
Vad gäller nya jobb i skogsindustrin handlar det om att börja vidareförädla skogsnäringen mer i Sverige. Med flera aktörer som utvecklar byggandet, både industriellt och till flerfamiljshus, skapar vi nya arbetstillfällen.
Vi behöver även sköta skogen så att vi får maximalt utbyte av sågtimmer. Här finns potentialer att sköta skogen bättre, utan att äventyra den biologiska mångfalden.
Kommunerna har stora möjligheter att finansiera bostadsbyggande genom sina allmännyttiga bolag. Dessutom kan man ställa miljökrav vid kommunens markanvisningar som förmodligen skulle gynna träbyggande. Ju fler kommuner som ställer krav på bostadsbyggandets kvalitet och kvantitet på ett bra sätt, desto större utrymme blir det för marknaden att anpassa sig.
Staten tar idag en finansiellt ansvar genom investeringsstöd för mindre hyresrätter. Men vi är också positiva till att titta på hur vi kan använda våra pensionsfonder på ett bättre sätt och att titta på en ökad lånefinansiering av dessa investeringar.
Nooshi Dadgostar och Birger Lathi