Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Bernie Sanders väcker liv i den amerikanska vänstern

24 augusti, 2015

Skrivet av Daniel Mathisen

gastkronika-Daniel-MathisenEn vithårig, yvig man med en Brooklyn-dialekt som mer påminner om George Costanza i “Seinfeld” än en tillrättalagd politiker. Av förståsigpåare mest sedd som en lustig filur inte värd att ta på allvar. Som kallar sig socialist i ett land där ordet mer eller mindre brännmärkts.

Om skribenten:

Daniel Mathisen är frilansjournalist och skribent, bland annat som ledarkrönikör på Dagens Arena.

Bernie Sanders är den udda fågeln i en politisk fabrik som producerar likriktning på löpande band.

På åttiotalet var han borgmästare i en stad i Vermont, USA:s näst minst delstat. 1990 valdes han till representanthuset, kongressens ena kammare, som oberoende kandidat. 22 år senare som den förste socialisten till senaten, kongressens mäktigare hälft.

När Sanders tidigare i somras meddelade att han kandiderar till president 2016 hördes de igen. Veteranerna, strategerna: “han är chanslös, omöjlig.” Inför nästa års presidentval har mer eller mindre alla kommentatorer spått Hillary Clinton som Demokraternas självklara kandidat. Det är bara en fråga om när. Hur skulle de amerikanska väljarna ens kunna få för sig att rösta på någon som kallar sig socialist? Som inspireras av nordisk socialdemokrati?

Veckorna går. För varje tal Bernie Sanders håller växer publiken. I Portland slår han rekord bland samtliga kandidater — oavsett parti — med 28 000 personer i publiken. Fler och fler får upp ögonen för den yvige farbrorn från Vermont. Lyssnar och nickar på talpunkten om att landets läge inte beror på vanliga människors slapphet, utan på snabbt växande klyftor som premierat den ekonomiska eliten på bekostnad av arbetar- och medelklassen. Budskapet väcker genklang hos en befolkning som tröttnat på status quo.

Dessutom börjar Hillary Clintons aura av självklarhet krackelera. I flera mätningar inför primärvalet i delstaten New Hampshire, ett avgörande elddop för varje kandidat, leder Bernie Sanders för första gången. På nationell nivå krymper gapet.

Sanders är en mångårig kritiker av bägge partiernas nära band till finanssektorn och bristen på verkligt progressiva reformer. En nagel i ögat. Många känner igen sig i bilden av att alltför många etablerade politiker är mer intresserade av att hålla sig väl med mäktiga intressen än att förändra på riktigt. Den kraftiga högergir som dominerat sedan Ronald Reagans nyliberala revolution på åttiotalet håller slutligen på att bromsa in.

Fast, ännu är det långt till presidentvalet. Och det ska till ett politiskt skifte av seismiska mått för att Bernie Sanders ska nå hela vägen. Med största sannolikhet får inte USA en president som vill förändra landet med inspiration från de nordiska välfärdsstaterna. Men bara det faktum att han skakar om etablissemanget och tvingar etablerade politiker att prata om fackliga rättigheter, föräldraförsäkring och klassklyftor är en bedrift i sig. Alldeles oavsett vad strategerna och förståsigpåarna säger.

Kommentera artikeln här.

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Så blir du din egen Bernie Sanders

Så blir du din egen Bernie Sanders

Volvoarbetaren Lars Henriksson erbjuder intresserade politiker en stilanalys som går bortom de stickade vantarna.

En väckarklocka för alla demokrater

Den 6 januari 2021 kommer för all tid att bli datumet då den amerikanska demokratin skakade i sina grundvalar. Bilderna från Washington där Trumpanhängare stormar Kapitolium påhejade av presidenten själv ska vi sent glömma. Ännu när detta skrivs pågår kaoset och ingen vet riktigt hur det ska sluta. President Trump har hela ansvaret för det […]

Aldrig glömma och alltid bekämpa rasismens idéer

9 november. Minnet av novemberpogromen, den sk Kristallnatten, i nazityskland manar oss att aldrig aldrig upphöra att bekämpa rasismen och antisemitismen varhelst den dyker upp och att alltid värna Människovärdet och demokratin. Det som utspelar sig i USA dessa dagar visar hur snabbt det fullkomligt otänkbara kan bli en normalitet. Gränser förflyttas och extremismens vulgariteter […]

Hoppet om ett annat USA har tänts i kväll

Så kom då äntligen beskedet. Alla stora medier och TV-kanaler i USA, inklusive det annars så Trumpvänliga Fox News, har utropat Joe Biden till vinnare i valet. USA:s nästa president kommer att vara Demokraternas kandidat och världen kan dra en suck av lättnad. De senaste dygnens väntan på rösträkningen alltmedan den sittande presidenten twittrar allt […]

Demokratin står på spel

Demokratin står på spel

Det är oerhört allvarligt när en sittande president utropar sig som vinnare trots att oppositionens kandidat leder och valet inte på något sätt är avgjort, skriver Helle Klein.

”Inte konstigt att vi är rädda – vi är ju människor”

”Inte konstigt att vi är rädda – vi är ju människor”

Kanske kan våra inre känslostormar peka oss i en ny riktning, skriver Daniel Mathisen.

Arbetarna hamnar i frontlinjen

Arbetarna hamnar i frontlinjen

Under pandemin har många fackföreningar blivit tvungna att gå från traditionellt fackligt arbete till att bistå sina medlemmar med grundläggande humanitär hjälp, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”Nu behövs en ny väg för ekonomin”

”Nu behövs en ny väg för ekonomin”

Här är ett antal frågor att hålla ögonen på, när samhället ska byggas upp efter coronakrisen, skriver tidigare finansministern Allan Larsson (S).

Ensamheten är inte jämlik 

Coronakrisen fungerar som ett förstoringsglas över känslor vi redan bär på. Ensamhet är inget naturtillstånd – vi kan organisera ett samhälle som inte splittrar oss, skriver Daniel Mathisen.

När löpbandet blir vår nya skärseld

Det finns något djupt sorgligt i att vi ställer allt större krav på oss själva samtidigt som förväntningarna på samhället omkring oss sjunker, skriver Daniel Mathisen.

Sjuka Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna. Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Per har ett medfött hjärtfel. I åtta år har han försökt få Samhall att satsa på att utbilda de anställda i hjärt- och lungräddning.

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

Larmade om brister – ärendet lades ner

Richard Fredriksson slog slår larm om arbetsmiljön på Samhall redan i april 2020. Åtta månader senare lades ärendet ner.

Nu agerar Arbetsmiljöverket mot Samhall

Först la Arbetsmiljöverket ner skyddsombudets anmälan. Sen ändrar sig myndigheten. Nu tvingas Samhall i Eskilstuna att svara.

Samhalls vittnen – fler röster från hela landet

”Det finns inget människovärde kvar överhuvudtaget.” Det skriver en av alla anställda på Samhall. Medarbetare och chefer från norr till söder hör av sig för att berätta om situationen på det statligt ägda företaget.

Hon städar äldreboenden utan skydd

Lulu städar flera olika äldreboenden. Utan skydd. Hon är orolig både för den egna hälsan och för att smitta de gamla.

Samhall i Umeå: Vi följer Folkhälso­myndighetens riktlinjer

Andreas Zittra, områdeschef och affärschef på Samhall i Umeå, svarar på kritiken om bristande skyddsutrustning och utbildning för de anställda.