Industriarbetarnas tidning

Bonusstrid i Arbetsdomstolen

29 september, 2015

Skrivet av

Vinstdelning eller bonus? Månads- eller årsberäkning? IF Metall och Bemanningsföretagen var oense om det mesta när rättegången om de Scania-inhyrdas bonus inleddes idag.

I dag möttes IF Metall och Bemanningsföretagen i Arbetsdomstolen, AD. Tvisten rör drygt 900 som har hyrts in till Scania från bemanningsföretaget Randstad.

IF Metall har stämt Ranstad och Bemanningsföretagen och krävt närmare 15 miljoner kronor i ersättning åt bemanningsanställda medlemmar samt skadestånd. Att frågan nu avgörs kan göra stor skillnad för anställda i bemanningsbranschen.

IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic inledde rättegången med att poängtera grunden till förbundets inställning i tvisten. Kollektivavtalet för bemanningsanställda, Bemanningsavtalet, kom till för att hindra låglönekonkurrens. Att inhyrda på Scania ställs utanför de delar av bonusen som IF Metall menar är knutna till prestation, blir i praktiken ett avsteg från principen att det inte ska vara billigare att hyra in.

– Bemanningsavtalet kom till för att skydda villkoren på den inhyrande arbetsplatsen. För att säkerställa likvärdiga villkor, sa han, och läste högt ur avtalet.

I övrigt blev förmiddagen, framför allt från arbetsgivarnas sida, en lång djupdykning i teknikaliteter i olika delar av Scanias bonussystem.

Enligt Bemanningsavtalet gäller att rörliga lönedelar, som bonus, ska ingå i löneunderlaget för de inhyrda, så länge de inte beräknas på längre tid än tre månader. Enligt IF Metall sker avstämning och redovisning av bonusdelarna på Scania varje månad.

Roine Johansson, arbetsrättsjurist på arbetsgivarorganisationen Almega, försökte leda i bevis att summorna, även om de noteras varje månad, i själva verket beräknas över längre tid än tre månader. Han lade till att bonussystemet till sin karaktär mer liknar ett vinstdelningssystem än något som kan kopplas direkt till de anställdas dagliga insatser. Och vinstdelningssystem i kundföretaget är inte något som bemanningsanställda har rätt till, enligt avtalet.

Exempelvis får anställda på Scania i Oskarshamn del av bonussystemdelar som inte beräknas på produktionen där, förklarade Roine Johansson.

Bonuspengarna placeras dessutom i en årsfond som ägs av en stiftelse, och först efter fyra år trillar pengarna ut. Det har hänt att Scania skjutit till extra pengar till fonden, vilket tillsammans med mycket annat tyder på att systemet inte är en konstruktion baserad direkt på prestation, menade Roine Johansson.

Konstruktionen med fond och stiftelse har ingen betydelse,  kontrade Darko Davidovic. Den är skattetekniskt gynnsam för Scania, men spelar ingen roll för tolkningen av Bemanningsavtalet.

Han tyckte också att motpartens redogörelse för vinstdelningssystem osade ”viss begreppsförvirring”.

– Ett vinstdelningssystem tar inte hänsyn till några prestationsdelar överhuvudtaget. Ett vinstdelningssystem tar enbart hänsyn till företagets vinst.

– Det här handlar inte om en tolkning av bonussystemet, det handlar om en tolkning av Bemanningsavtalet. Redovisas bonussystemet månadsvis, och är det prestationsbaserat – då ska det också gälla för bemanningsanställda.

Förhandlingarna i AD beräknas pågå i tre dagar, dom väntas den 25 november.

10 kommentarer till “Bonusstrid i Arbetsdomstolen

 • Självklart ska dom inte ha bonuspengar då dom inte är anställda på Scania. Ska dom inte ha bonus från Randstad, det företag dom är anställd på?

 • Att de inte skäms? De inhyrda har precis lika rätt till bonuspengar som de Scaniaanställda. Eller anser de att de inhyrda är mindre värda? Måste bli ett slut på att behandla inhyrd personal annorlunda

 • Nej Jacob dom har inte lika rätt till bonus på Scania då dom inte är anställda på Scania. Dom är anställda av Randstad och får man vända sig till dom om man vill ha någon form av bonus från deras företag.
  Jag ska börja kräva bonusar när jag gör jobb hos kunder.

 • SteveO…
  Läs först lag 2012:854 § 6 ( det är olagligt att inte ge den lön och förmåner som anställda på kundföretaget har till inhyrda)

  Låt mig citera bemanningsavtalet:
  ” Timlön/månadslön utges med motsvarande det genomsnittliga förtjänstläget (T+P) för jämförbara grupper hos kund. Med P avses prestationslön,ackord, premielön, BONUS samt provision”

 • Ja André Börvall, vad du inte tycks förstå så menar man att det skulle vara en extra ersättning som betalas ut varje månad till dom anställda. Så är inte fallet på Scania, för att ens få ta ut pengarna så måste man vänta till år 5. Och storleken räknades ut året efter och inte för varje månad, ser du skillnaden?

 • Din bonus är ihoptjänad på alla årets månader. D.v.s du drar ihop x antal bonuskr per månad. Sen spelar det ingen roll om de betalas ut en gång per år. Har du inhyrda jan-mars, så ska de ha bonus för jan-mars. Att kundföretagets anställda får vänta i 12 månader är liksom inte de inhyrdas fel. Får de inte bonusen så är det lönedumpning. Det är inte ok enligt varken lag 2012:854 §6 eller kollektivavtalet. Sen spelar det liksom ingen roll hur ni gjort upp på kundföretaget med utbetalningen. Drar anställda ihop x antal bonuskronor per månad, så gör inhyrda det även. Allt annat är både lönedumpning och uppenbarligen olagligt.

  Själva utbetalningen är framförhandlad av facket att den ska vara på 5 år som du säger. Men det betyder inte att inhyrda inte skulle kunna få den omgående. Jag har bekanta som jobbat på Scania som berättade exakt hur bonusen fungerar. Skillnaden som kommer uppstå mellan inhyrda och egen personal är det att Scanias personal får vänta 5 år där pengarna växer. Och att inhyrda kan inte ges dessa förmåner med tanke på att de inte är direktanställda av kundföretaget. Men själva ursprungssumman som fastställs per år, måste de få ta del av enligt lag och avtal.

 • Du tolkar lag och avtal som djävulen tolkar bibeln.

  Vi tittar på lagen:
  ”6 § Ett bemanningsföretag ska, under den tid en arbetstagares
  uppdrag i kundföretaget varar, tillförsäkra arbetstagaren
  minst de grundläggande arbets- och anställningsvillkor som
  skulle ha gällt om han eller hon hade anställts direkt av
  kundföretaget för att utföra samma arbete.”

  Minst de grundläggande arbets- och anställningsvillkor. Inte alla

  Sen bemanningsavtalet: ”För fastställande av rörlig
  a lönedelar (P) som beräknas i efterhand och med
  en beräkningsperiod maximalt upp till och med tre månader ska, om de
  lokala parterna inte är överens om annat, grundas på senast föregående
  kända mätperiod”

  Åter igen, det man pratar om är om dom anställda har någon form av lönetillägg per månad. Om svaret är ja så ska man räkna med det i lönen till den inhyrde med en beräkningsmetod på maximalt 3 månader.

  Scania anställda har ingen lånepåslag per månad utan en bonus som räknas ut efter 12 månader. Man har då gått över 3 månaders gränsen som gör att det inte ska räknas.

 • Mycket prat om den där bonusen, vad som aldrig framgår är att de bemanningsanställda har en snittlön som är högre än dom Scaniaanställda. Går och vända och vrida på den här frågan rätt mycket… Jobbar och är anställd av Scania och anser att om de har en snittlön som är rätt mycket högre än en Scaniaanställd. Är då inte det en form av bonus fast den ligger inbakad i lönen? Varför de har en högre snittlön vet jag, då de kan få gå fort bla bla bla… Men ska de då både ha högre lön och bouns? Ser det som lite fel. Eller jag som är anställd av Scania kanske ska ha Ranstad eller Lernias bonus om dom nu hade haft någon? Anser personligen att en Scaniaanställd och en bemanningsanställd ska vara lika. Men ska vi då vara lika får de ha samma lön som vi och bonusen, dock ej båda. Enkelt.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

IF Metall förlorade bonusstrid

Arbetsdomstolen slog fast att de inhyrda Randstadsarbetarna på Scania inte har rätt till den bonus som de direktanställda har.

Tvist om helglön – nu stäms bemanningsföretag

Tvist om helglön – nu stäms bemanningsföretag

Anställda på bemanningsföretaget Adecco har gått miste om helgersättning, enligt IF Metall. Nu stämmer fackförbundet Adecco inför Arbetsdomstolen, AD. ”Ett pilotfall”, säger IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic.

Bemanningens pris

Bemanningens pris

För 20 år sedan var tanken att det skulle användas för att klara tillfälliga toppar. I dag har det blivit en permanent lösning, antalet bemanningsanställda har tiofaldigats. För många är det en väg in på arbetsmarknaden. Andra fastnar i en ­evighet av osäkra uppdrag. Som Antonio.

Bonusstriden för inhyrda avgörs i rätten

Bonusstriden för inhyrda avgörs i rätten

IF Metall har stämt sin motpart på 15 miljoner för att de inhyrda på Scania inte har fått bonus. Arbetsdomstolens avgörande kan beröra hela bemanningsbranschen.

Strid i AD om bonus test för avtalet

Strid i AD om bonus test för avtalet

Arbetsdomstolens prövning av om de inhyrda Randstadsarbetarna på Scania har rätt till bonus blir ett viktigt test av avtalet.

Bemanningsföretagen förnekar lönedumpning på Scania

Bemanningsföretagen förnekar lönedumpning på Scania

Branschorganisationen Bemanningsföretagen förnekar att den uteblivna bonusen för bemmaningsanställda på Scania i Södertälje är ett brott mot kollektivavtalet, vilket IF Metall hävdar i sin stämning.- Vi ska titta närmare på detta efter semestern. Vi måste ju komma överens, det är så det fungerar på svensk arbetsmarknad.Det är väldigt ovanligt att vi hamnar i AD,  säger förbundsdirektör Henrik Bäckström.

Vägrade betala skadestånd – stäms i AD

Ett Skåneföretag vägrade betala skadestånd till IF Metall för avtalsbrott. Nu stämmer facket bolaget inför arbetsdomstolen, AD och kräver 200 000 kronor i skadestånd.

Bemannings­anställda: Önskar vi hade samma villkor

Bemannings­anställda: Önskar vi hade samma villkor

Bemanningsanställda rök först när Volvo stängde. När produktionen drar igång igen står de sist i kön för att få tillbaka jobben. Än så länge är Joel Gustafsson och Mikael Olsson utan arbete.

Facket på Scania vill ha korttidsavtal på plats innan helgen

Ingen lösning om korttidsarbete på plats ännu, när Scania meddelar att de stänger ner i Sverige. ”Allt händer så fort och vi har inte alla svar”, säger IF Metall-klubbens ordförande i Södertälje, Michael Lyngsie.

Ny föreskrift sågas: ”Fler uppsägningar att vänta”

Ny föreskrift sågas: ”Fler uppsägningar att vänta”

Nu kan det bli svårare att få rehabilitering för alkoholmissbruk och andra beroendesjukdomar, menar fackliga företrädare. En ny föreskrift från Arbetsmiljöverket sågas.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.