Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Torka tårarna, Thorwaldsson

27 oktober, 2015

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör.
Helle Klein, chefredaktör.

Konflikten i LO gäller snarare frågan om lönebildningsmodell än den om jämställda löner. Det vore bra om LO-ledningen kunde tydliggöra vikten av industrinormen. Nu gäller det för Thorwaldsson att torka tårarna och värna ”märket”.

Den havererade LO-samordningen inför årets avtalsrörelse har i flera medier beskrivits som att konflikten står mellan kvinnorna i vården och männen i industrin. Det är att grovt förenkla saken. Faktum är att IF Metall och Kommunal var överens om att undersköterskorna skulle få ett extra lyft denna gång. Och Kommunal var med bland de fackförbund som sen sa nej till LO-ledningens kompromissförslag angående en bredare låglönesatsning.

Stridsfrågan denna gång handlar snarare om vem som ska sätta ”märket” eller om det ens ska finnas ett märke som alla ska förhålla sig till.

Östersunds-Postens centerpartistiska ledarsida hör till de få som verkar förstå. I sin ledare häromdagen ifrågasätter ÖP den förenklade bilden och skriver:

”När Dagens Nyheter förenklar denna konflikt till att handla om kvinnor i vården och män i industrin då har man helt missat spänningen och konfliktpunkterna inför 2016 års avtalsrörelse.”

Likaså skriver Svenska Dagbladet på nyhetsplats i sin Näringslivsbilaga att ”det är inte hela sanningen” (detta med konflikten mellan kvinnor o män).

I grunden handlar striden om den grundläggande frågan om lönebildningsmodell. I snart tjugo års tid har det så kallade ”industrimärket” gällt, där svensk konkurrensutsatt industri ska sätta nivån för övriga löneökningar i Sverige. Denna modell har garanterat reallöneökningar samtidigt som Sverige som exportberoende land kunnat behålla sin konkurrenskraft.

Det man kunnat skönja på senare tid är att de mer radikala och konfliktbenägna förbunden som Byggnads, Elektrikerna, Fastighetsanställdas, Målarna och Seko börjat formera sina trupper i en gruppering de kallar 6F. De vill driva gemensamma krav på arbetsgivarna och inte känna sig bundna av det så kallade ”märket”.

Men industriförbunden är väl trots allt inte de starkaste jämställdhetsivrarna? Nej, IF Metall och industriförbunden kan med rätta anklagas för att alltför lite driva jämställdhetsfrågorna. På senare år har man dock insett dels att ojämställda löner är ett problem också inom industrin, dels att somliga grupper i den offentliga sektorn behöver lyftas extra. Denna gång ville man stödja Kommunals krav på att lyfta undersköterskorna.

Att ”hemmamarknadsförbunden” i 6F gärna talar om jämställda löner innebär i deras värld en väldigt bred låglönesatsning som inte gör skillnad på mansdominerade och kvinnodominerade avtalsområden. Det verkar snarare handlar om en vilja att köra sitt eget race och inte låta industrin bestämma än en specifik jämställdhetskamp.

– Det finns inget märke. Ett märke fastställs av LO-styrelsen, har vi ingen samordning så blir det inget märke som är fastställt, säger Ronny Wenngren som är förhandlingschef på Elektrikerförbundet och talesperson för 6F till Svenska Dagbladet.

Det vore synnerligen olyckligt om den bristande LO-samordningen också skulle innebära att industrimärket inte längre gäller som utgångspunkt för avtalsrörelsen. Tidigare års avtalsrörelser (före industriavtalet) där fackförbunden tävlade med varandra ledde inte till de reallöneökningar som kunnat uppvisas på senare år utan tvärtom åt inflationen upp det mesta.

I intervjun med Wenngren tydliggörs också kulturskillnaderna mellan de mer strejkbenägna fackförbunden och sådana som exempelvis IF Metall som är mycket restriktiva i sin användning av konfliktvapnet.

– Det är timmarna innan man tvingas varsla som man kan nå en uppgörelse. Utlöser man konflikter ofta leder det till att arbetsgivarna inte ger det sista under förhandlingarna eftersom de vet att det blir ändå konflikt, säger IF Metalls ordförande Anders Ferbe till Svenska Dagbladet.

Arbetsgivare och borgerliga debattörer gör nog klokt i att inse värdet av att ha starka fackförbund som både kan driva sina medlemmars bästa och garantera arbetsfred. Sverige skulle i dessa tider av migrationskris och parlamentariskt kaos sannerligen inte må bra av stora konflikter på svensk arbetsmarknad.

Det vore också bra om LO-ledningen kunde tydliggöra vikten av industriavtalet även om det nu inte sker en samordning mellan förbunden. LO-ordförande har i starka ordalag uttryckt sin sorg över att LO-samordningen sprack. Nu gäller det för Thorwaldsson att torka tårarna och värna ”märket”.

5 kommentarer till “Torka tårarna, Thorwaldsson

  • ”Det man kunnat skönja på senare tid är att de mer radikala och konfliktbenägna förbunden som Byggnads, Elektrikerna, Fastighetsanställdas, Målarna och Seko börjat formera sina trupper i en gruppering de kallar 6F” Tror aldrig jag läst ett så anmärkningsvärt och oreflekterat påstående i en tidning ägd av ett eller flera LO förbund. Ett riktigt lågvattenmärke

  • Till Christer Carlsson: På vad sätt är det anmärkningsvärt och oreflekterat? Delar du din kollega Ronny Wenngrens, talesperson för 6F, resonemang att IF Metall som inte tagit till strejkvapnet så ofta helt enkelt inte kan veta om de landat rätt i lönerörelserna…? Att döma av uttalandena från å ena sidan 6F o å andra sidan IF Metall, GS med flera inom ”Facken inom industrin” har man uppenbart olika syn. Att konstatera detta är väl inte så anmärkningsvärt?

  • När If Metall och Kommunal gjorde gemensam sak ökade man den spänning som redan fanns mellan förbunden. Därför blir det magstarkt att utmåla mitt eget förbund som oskyldigt i den här soppan. Vi ska inte heller glömma vilket som röstade nej till LO samordningen.

  • Till Dan Andersson: Min poäng är inte att beskriva somliga som skyldiga och andra som ickeskyldiga. Det är väl alla förbundens fel att de inte blev överens denna gång. Poängen i ledaren är att lyfta fram att konflikten inte bara gällde jämställdheten då det i många mediekommentarer framstått som en konflikt mellan industrimännen o offentliga sektorns kvinnor. Även Kommunal röstade emot kompromissförslaget.

  • Till Helle Klein: Min poäng är att ju mer krav och utspel man gör innan samordningsförhandlingarna, desto mer låsningar och svårare får man att komma överens. Jag vet också att Kommunal , IF Metall och GS röstade emot, så ansvaret faller tungt på dessa förbund.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vänd oron till framtidstro

Politiken, liksom parterna på arbetsmarknaden, måste nu se till att människor återfår hoppet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Gör inte upp med Moderaterna

Lagom till sommarsemestern verkar en regeringskris segla upp. Kommer Miljöpartiet att lämna regeringssamarbetet på grund av flyktingpolitiken? Nu behöver det inte gå så illa. Men frågan om migrationen är onekligen svårlöst och har många dimensioner. Jag måste erkänna att jag inte riktigt begriper Socialdemokraternas agerande just nu. I januariöverenskommelsen beslutade regeringsmajoriteten om att en parlamentarisk […]

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ingenting är längre som förut

LO har just valt en ny ledning, ett på många sätt unikt val. Susanna Gideonsson från Handels blir ny ordförande. Det är första gången någon från Handels blir LO-ordförande och det hör verkligen till ovanligheterna att LO-ordföranden inte kommer från antingen IF Metall eller Skogs- och träfacket. Wanja Lundby Wedin kom från Kommunal men det är […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?