Industriarbetarnas tidning

”För många ville för mycket olika”

21 oktober, 2015

Skrivet av Harald Gatu Marie Edholm, Göran Widerberg

För första gången på 20 år blir det ingen samordnad avtalsrörelse för LO. IF Metall kallar resultatet ”trist”, GS-facket menar att situationen är ”väldigt allvarlig”, Pappers hävdar att förlorarna är lågavlönade kvinnor och män.

– För många förbund ville för mycket olika, säger IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe.

Han tycker dock inte att det är ett historiskt sammanbrott för LO.

– Nej knappast. Beslutet innebär att vi ska föra förbundsvisa förhandlingar. När man ser vissa uttalanden kan man lätt tro att LO är nedlagt. Det är trist att vi inte har kunnat nå en samordning. Det har inte varit möjligt. Kommer man inte överens då föreligger ingen möjlighet till samordning.

Vem bär huvudansvaret?

– Alla tillsammans. Ingen bär mer skuld än någon annan. Samtliga förbund och LO:s ledning bär ett gemensamt ansvar när det inte blir som man vill.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tycks göra en annan bedömning. Han säger sig sällan bli deprimerad men idag är han det.

– Det är trist att höra. Men jag är inte orolig för att det här skulle luckra upp fackföreningsrörelsen, vilket man kan få en bild av i media.

Men hur kan ni göra en så olika bedömning?

– Det kan vara som så att om man har trott mycket på en lösning och den lösningen inte håller, då blir man besviken. Då kanske man dramatiserar frågan lite onödigt mycket.

Anders Ferbe utgår från att industrins lönenormering håller även denna gång i avtalsrörelsen. Den konkurrensutsatta industrin ska sätta märket. Det var så LO-förbunden kom överens i den lönepolitiska rapporten till 2012 års LO-kongress och senare i landsorganisationens 14-punktersprogram.

När det gäller Kommunals undersköterskor säger Anders Ferbe att IF Metall stöttar dem även i fortsättningen.

–Vi är beredda att supporta att undersköterskorna ska ha mer än märket. Det är ett berättigat och legitimt krav som kommunal ställer. Vi ska försöka påverka arbetsgivarna i SKL (Sveriges Kommuner och Landsting). Där får vi pröva olika vägar. Om det sedan i slutändan leder till att andra åtgärder behövs, då får vi pröva det.

Kommunal sa tidigt att de bara ställde upp på samordningen om undersköterskorna fick mer. Var det bra?

– Kommunal har varit tydligt i frågan om undersköterskorna. Från deras utgångspunkt ett ohyggligt viktigt krav. Kommunal var också de enda som lagt ett skarpt förslag under flera månader. Andra typer av konstruktioner har kommit fram de sista dagarna. Det är klart att kända positioner underlättar.

Men bjöd man inte in andra att villkora också då?

– När man är tydlig i sitt eget krav finns risken att andra blåser upp sina egna krav.  Å andra sidan har Kommunal tagit avstamp i värdediskrimineringen och de beslut vi fattade vid LO-kongressen 2012.  Det talar för att de gjort en analys som känns rimligt klok.

 

Situationen är väldigt allvarlig säger, GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

– LO finns för att vi ska bli starkare tillsammans. Hela den grundprincipen faller nu.
Den största risken, menar han, nu är att den internationellt konkurrensutsatta industrin inte får bestämma hur stort löneutrymmet är.

– Även om samordningen har fallit är vi beredda att ställa oss bakom Kommunals krav på att undersköterskorna ska ha något högre löneökning än industrin. Men det är väldigt viktigt att det bygger på att det inte blir ett hela havet stormar där fler förbund börjar kräva mer. Det är fortfarande industrin som måste sätta märket.

Huruvida vissa LO-förbund kan samordna sig kring gemensamma avtalskrav kan inte Per-Olof Sjöö svara på i dag.

– Vi har inte varit med om den här situationen tidigare. För oss är det nu ännu viktigare att få ihop samordningen i Facken inom Industrin. Men självklart utgår jag ifrån att diskussionerna kommer att fortsätta inom LO:s avtalsråd.

Kommer LO-förbunden vara ihop igen till nästa avtalsrörelse?
– Man ska nog inte se det här som en skilsmässa, utan att vi måste vara ifrån varandra en stund. Vi måste försöka skruva ihop oss igen till nästa avtalsrörelse, säger Per-Olof Sjöö.

 

Pappers ordförande Matts Jutterström menar att den uteblivna samordningen bland LO-förbunden är ett avbräck för LO som organisation.

– De som förlorar på detta är alla lågavlönade kvinnor och män, säger han i en kommentar.

Men Pappers menar att om man ska nå de långsiktiga mål som LO och förbunden satt fram till 2028, är det viktigt att
det sker en ”samordning som är hållbar för alla förbunden”. Den spräckta samordningen gör nu det så mycket svårare att uppnå dessa mål.

Mats Jutterström menar att förbundet mycket väl ser att det finns ”värdediskriminerade grupper” i samhället. Att det handlar om klass och kön.
– Pappers kommer alltid att stå bakom en låglönesatsning och lönerna för de lågavlönade ska upp – oavsett om det är kvinnor eller män som har dessa låga löner, säger han.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.