Industriarbetarnas tidning

Bästa lönerna på Mönsterås

7 december, 2015

Skrivet av

6 495 kr

Så stor är skillnaden mellan månadslönen hos ettan Södra Mönsterås och
jumbon Tallriksfabriken Strömsbruk.

Toppar löneligan. Södrakoncernen betalar bäst på Pappers område. De tre bruken i Mönsterås, Mörrum och Värö ligger alla i topp fem – vad gäller snittlöner – i Dagens Arbetes rykande färska lönestatistik för 2015.

Snittlönerna bruk för bruk (PDF)
Snittlönerna bruk för bruk (PDF), klicka på bilden för att ladda ner.

De högsta snittlönerna betalas precis som i fjol ut på Södra Mönsterås – alla arbetskategorier inräknade. Och precis som tidigare sladdar Munksjös bruk i Billingsfors och Jönköping, Lessebo bruk jämte de små arbetsplatserna Ahlstrom Munktell Filter i Grycksbo och Tallriksfabriken i Strömsbruk i tabellen.

Det handlar i runda tal om 6 500 kronor upp till löneledarna. För den som jobbar dagtid är lönerna högst på Metsä Board Husum. Tvåskiften betalas bäst på Holmen Braviken (intermittent) och i Mönsterås (kontinuerligt). Treskiftarnas mungipor går mest uppåt på ATA Timber Waggeryd Cell, som knappt, men trots allt håller undan för de tre anstormande Södra-bruken.

I årets statistik har Domsjö fabriker tagit ett rejält kliv uppåt på lönelistorna. Det handlar rätt och slätt, enligt ordförande Ronny Hellström, om en förändring i lokalavtalet.

– Vi har bland annat lagt in tillägget för utfyllnadstid i månadslönen, säger han.

Värt att notera är också att alla tiders löneledare, Korsnäs, numera Billerud Korsnäs Gävle, tappat i snittlöner och fortsätter falla.

Vad gäller snittlöner totalt har de nu även passerats av systerbruket i Frövi. En del av ”raset” har dock en förklaring.

I affären med Billerud, tvingades Korsnäs avyttra en maskin. Där försvann ett gäng med högavlönade, som numera återfinns på listan i det nya bolaget Swedpaper.
Swedpaper är en ”fabrik i fabriken” på Korsnäs fabriksområde.

Att enskilda bruk hoppar upp och ner i tabellerna kan bero på olika saker. Ändrad skiftgång, äldreavgångar, nyanställda på ingångslöner, men också lyckade lokala förhandlingar.
Särskilt mycket märks det så klart på mindre arbetsplatser och i löneintervallet 24 000– 26 000 kronor, där de flesta av bruken återfinns.

Här kan små förändringar leda till stora rörelser uppåt och nedåt. Pappers ombudsman Mikael Jansson konstaterar att DA:s statistik verkar vara tämligen tillförlitlig.

– Den stämmer också bra med de signaler vi får om vilka bruk som får ut lite extra pengar.
– Och att det är kärvt i Gävle (Billerud Korsnäs) har vi förstått. De har inte alls samma löneutveckling som förr om åren.

Den lönestatistik som Dagens Arbete publicerar bygger precis som tidigare på rundringning och mejlkontakter med alla förbundets avdelningar. Uppgifterna kommer i varje enskilt fall från avdelningens ordförande – i samarbete med brukens personalavdelningar.

Precis som tidigare år ska de uppgifter som lämnats in handla om fast lön plus tillägg, men utan ob-ersättning och tillfälliga bonusar.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Swedpaper fortsatt i topp i löneligan

Swedpaper fortsatt i topp i löneligan

Swedpaper i Gävle har de högsta lönerna i Pappers, och gapet mellan toppen och botten har ökat. Det visar Dagens Arbetes unika lönekartläggning för 2020. Se hur ditt bruk ligger till i löneligan.

Löneligan för pappers- och massabruk

Löneligan för pappers- och massabruk

Har du högre eller lägre lön än dina kollegor på grannbruken? Nu kan du för första gången se hur lönen utvecklats de senaste åren. För alla skiftformer.

Tio bruk över drömgränsen

Tio bruk över drömgränsen

Massabruket i Mönsterås betalar återigen de högsta lönerna i landet. Det visar Dagens Arbetes lönekartläggning för 2018.

Oförändrat i lönetoppen

Oförändrat i lönetoppen

Även 2017 tjänade pappersarbetarna i Mönsterås mest i branschen, enligt DA:s unika kartläggning. Ytterligare tre bruk har numera en snittlön på över 30 000 kronor.

Kvinnor som vill uppåt

Kvinnor som vill uppåt

Kvinnor har svårt att nå de bäst betalda jobben, visar lönestatistik från Pappers som DA har bearbetat. Vi har träffat två kvinnor på Billerud Korsnäs Gävle som inte tvekar att sträva uppåt.

”Dubbelskift ska undvikas”

”Dubbelskift ska undvikas”

Arbetstidernas förläggning får aldrig tumma på hälso- och säkerhetsaspekterna. Det menar Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna.

Högsta lön för mödan: 95 845 kronor

Högsta lön för mödan: 95 845 kronor

577 pappersarbetare tjänade över 50 000 kronor brutto i månaden i oktober i fjol. Dagens Arbetes siffror visar månadslön inklusive alla tillägg. Läs hela listan här – se var man tjänade allra mest.

Här finns arbetarna med högst löner

Här finns arbetarna med högst löner

577 pappersmedlemmar (varav 17 kvinnor) tjänade i oktober 2016 över 50 000 kronor i månaden. Det är fem procent av medlemmarna.

Nöjda miner i Mönsterås

Även i år vinner Pappersarbetarna på Mönsterås bruk DA:s löneliga. ”Det känns bra”, säger avdelningsordförande Lars Nilsson.

”Vi är fortfarande bäst på det vi gör”

”Vi är fortfarande bäst på det vi gör”

Billerud Korsnäs Gävle faller i lönestatistiken.
– Vi är medvetna om detta och på väg att se över vårt nuvarande lönesystem, säger Pappers ordförande på bruket, Kjell Olsson.

Avtal 2023

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Facken inom industrin har kommit överens med arbetsgivarsidan om ett tvåårigt avtal. Därmed är märket satt.

Risk för strid om låglöne­satsningen

Risk för strid om låglöne­satsningen

Parterna hade inte ens hunnit lämna presskonferensen innan det blev tydligt att en del i industrins avtal verkar tolkas olika. Ska satsningen ingå i det överenskomna löneutrymmet, eller läggas ovanpå?

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

På lördag ska det finnas ett nytt avtal. Fack och arbetsgivare sitter nu i slutförhandlingar för att hinna i tid. Här är fem frågor som återstår att lösa.

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.