Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Krisen bekämpas bara med jämlikhet

27 januari, 2016

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör.
Helle Klein, chefredaktör.

Ledare Löfven bör tala ofta om sin idé om en ”New Global Deal” och framförallt måste han driva en tydlig politik för jämlikhet här på hemmaplan.

I samband med det nyligen avslutade mötet i Davos för industriledare och toppolitiker presenterade Oxfam sin årliga rapport om inkomstskillnaderna i världen. I dag äger de 62 rikaste personerna lika mycket tillsammans som de 3,6 miljarder fattigaste människorna äger ihop. Åtskilliga andra rapporter visar på samma mönster: ojämlikheten är skriande stor globalt.

Det är tyvärr ett mönster som går igen nationellt också. Sverige hör enligt OECD numera till extremländerna när det gäller ökade inkomstskillnader. Det är en trend som pågått under 20 år men klyftorna drog isär rejält under den borgerliga alliansregeringens tid. Stora skattesänkningar och en urholkning av välfärdssystemen får sitt pris i ökad ojämlikhet.

Häri ligger den absolut viktigaste förklaringen till de opinionssiffror som nu diskuteras flitigt i termer av socialdemokratins kris. Faktum är att det är en kris för hela den politiska demokratin. Visserligen kan Moderaterna just nu skönja ett litet opinionslyft. De har framförallt med sin nya hårda flyktingpolitik lyckats ta tillbaka väljare från SD. Frågan är om det verkligen är något att vara stolta över.

Moderaterna kan trots allt inte känna något större framgångsrus. De andra borgerliga partierna är försvinnande små och står i princip still i opinionsmätningarna.

Socialdemokratin har katastrofalt dåliga siffror men varken vänstern eller miljöpartiet går bra. Det enda parti som under det senaste året kan sägas ha någon framgång är Sverigedemokraterna. Och det är i sig ett uttryck för att det snarare är antipolitikens seger vi just nu ser i mätningarna. Föraktet för det politiska etablissemanget både till höger och till vänster är utbrett.

I spåren av ökade klassklyftor, social otrygghet och hög arbetslöshet gror misstron mot demokratin. Det ser vi runtom i Europa där just den liberala demokratins värderingar står på spel. Otrygghet föder alltför ofta syndabockstänkande och längtan efter de starka ledarna, det auktoritära är åter på modet.

Här borde både politiker och företagsledare som värnar den liberala och öppna demokratin höra varningsklockorna och aktivt värna en långsiktigt hållbar utveckling ur både sociala och ekonomiska perspektiv. Ojämlikheten hotar inte bara människovärdet utan också de öppna ekonomierna.

Statsminister Löfven har som få politiker försökt hävda vikten av att skapa en rättvis fördelning också globalt. Hans idé om en ”New Global Deal” är ett spännande försök att använda den svenska samförståndsmodellen på ett globalt plan. Om detta bör han tala ofta.

Och om talet om en global samverkan för rättvisa ska bli trovärdigt måste det till en tydlig politik för jämlikheten här på hemmaplan. Bara så kan misstron övervinnas.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Grattis Centern!

Så kastade Erik Ullenhag till slut in handduken och gratulerade Nyamko Sabuni till partiledarskapet. Visserligen har hon inte valts än men på fredag lär Liberalernas extra partistämma välja henne som efterträdare till Jan Björklund. Det är en sorglig utveckling för liberalismen och för svensk politik. Samtidigt blir det allt tydligare vad striden kommer att handla […]

Politik i besvikelsens epok

”Viljan att ta ansvar för landet har drivit Stefan Löfvens kompromissvilja långt. För långt i vissa stycken kan man på goda grunder tycka. Men vad hade varit alternativet?” skriver Helle Klein.

Utlys extraval

”I stället för att pröva omöjliga statsministerkandidater borde talmannen låta väljarna ta ansvar”, skriver Helle Klein.

Intet nytt, allting nytt

”När riksdagen röstar ned Ulf Kristersson (M) som statsminister har inget nytt hänt. Ändå är det startskottet för en helt ny era i svensk politik”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Håll SD utanför makten

Valet blev just den rysare som många hade befarat. När detta skrivs sent på valnatten vet vi inte helt säkert vad resultatet blev. Det är så pass jämnt mellan blocken att förmodligen kommer inte något säkert resultat förrän på onsdag då utlandsrösterna är räknade. Just därför är det magstarkt av Alliansledarna att påstå att de […]

Liberaler och rödgröna måste bilda allians

Liberaler och rödgröna måste bilda allians

”Kampen mot nationalkonservatismen måste fortsätta både här hemma och i EU”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bra för Sverige

Den dramatiska regeringsbildningen är över. På fredag blir Stefan Löfven statsminister. En mittenregering där budgetunderlaget vilar på S+Mp+C och L kan nu tillträda. Vänsterpartiet kommer att släppa fram Löfven. Det är bra för Sverige. Alternativet hade varit att Ulf Kristersson blivit statsminister för en SD-stödd M+KD-regering och det hade varit mycket värre, resonerade Sjöstedt vid […]

Kungen pekade ut riktningen

Riksmötet öppnades till jazz och icke-politik. Statsministern hade avsatts och ingen regeringsförklaring kunde därför hållas. Kungen var ende talare men han lyfte åtminstone fram 1918 och rösträttsreformen. Monarkin hyllar demokratin. Vad annat är att vänta i en tid när ingenting är sig likt? Det är ett dramatiskt skede i svensk politik. Talmansvalet i måndags tydliggjorde […]

Vad händer med Moderaterna?

Valet blev inte den jordbävning som hade befarats men det mullrar betänkligt i den svenska parlamentarismen. Moderatledarens uppträdande på valnatten efter en milt sagt katastrofal valrörelse får en att undra hur det egentligen står till inom det stora borgerliga partiet. Att valets största förlorare utropar sig till vinnare och har mage att kräva statsministerns avgång […]

Din röst är viktigare än någonsin

Solen skiner och Mälaren där jag bor ligger spegelblank. Valrörelsen växlar nu över till ett fridfullt skede. I dag är det inte längre partiledarnas, de politiska kampanjmakarnas  eller de mediala valdebatternas dag utan väljarnas. Nu är det upp till dig och mig. Valdagen är demokratins högtidsdag. Den är vacker för som  historikern Henrik Arnstad (nyligen […]

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen