Industriarbetarnas tidning

Stor demonstration mot pressade priser

15 februari, 2016

Omkring 3500 personer från den europeiska stålindustrin demonstrerar på måndagen i Bryssel. Anledningen är den prisdumpande kinesiska exporten och landets framtida handelsstatus.

En kinesisk överproduktion av stål pressar priserna på världsmarknaden. Trots att den inhemska efterfrågan mattats av har de kinesiska stålverken fortsatt att gå varma. Mycket av stålet går på export vilket pressar priserna i Europa och Sverige.

EU kan i nuläget kompensera för det låga priset genom antidumpningsåtgärder, men överväger att stödja en marknadsekonomisk status för Kina i Världshandelsorganisationen WTO. Det skulle minska möjligheterna till åtgärder som exempelvis strafftullar.

Detta oroar den europeiska branschorganisationen för stålföretag, Eurofer, som anser att det kommer att leda till nedläggningar och förlorade arbetstillfällen i Europa. Därför demonstrerar omkring 3500 personer från den europeiska stålindustrin på måndagen i Bryssel.

Tomas Karlsson, klubbordförande för IF Metall på SSAB i Luleå, är en av flera representanter från den svenska stålindustrin som finns på plats.

– Det är folk från hela Europa här, en riktigt bra uppslutning kan man säga. Vi har mycket folk framför oss i ett jättelångt demonstrationståg. Det är full fart med plakat, banderoller och visselpipor och det smäller en del, ”stop the China dumping” står det, säger han på telefon direkt från demonstrationen i Bryssel.

Demonstrationståget passerar EU-kommissionen och vid en rondell kommer deltagarna att lägga ned sina hjälmar som en symbol för hotade arbetstillfällen. Tomas Karlsson är kritisk till att Kina kan ges marknadsekonomisk status.

– Frihandel är ju helt okej om vi kan konkurrera på jämlika villkor. Men de köper malm från samma ställe som oss, men säljer stål och plåt mycket billigare än vad vi någonsin skulle kunna göra. Så det är ju klart att det handlar om statligt stöd för att hålla nere priserna.

Han hoppas att demonstrationen ska ge effekt.

– VI hoppas att politikerna ska lyssna och skickar även en signal till de svenska politikerna. Det här är ett allvarligt hot mot svensk och europeisk stålindustri.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Tacka kineserna för löneökningen

Tacka kineserna för löneökningen

Svensk industri köper mycket från Kina. Det är bra för din lön. Hur kan det komma sig? En färsk rapport visar hur Sverige hamnar på plus i slutändan.

Globalt fack vill ha rättvisa batterier i elbilarna

Globalt fack vill ha rättvisa batterier i elbilarna

Det globala facket IndustriALL vill se att hela tillverkningskedjan av batterimetaller blir långsiktigt hållbar

Så har Kina ökat sitt grepp om världen

Så har Kina ökat sitt grepp om världen

När Kina köper upp utländska företag och investerar i järn­vägar, kolkraftverk och hamnar knyter sig stor­makten närmare resten av världen – och andra länder blir mer beroende av Kina.

Världsekonomin och klimatet påverkar avtalsrörelsen

Världsekonomin och klimatet påverkar avtalsrörelsen

Snart börjar dragkampen om din nya lön. Förr varnade man att alltför höga löneökningar skulle sänka ekonomin. Nu kommer hotet från helt andra håll: Trumps tullar och klimatet, skriver Harald Gatu.

Trumps ståltullar hotar industrijobben i USA

Trumps ståltullar hotar industrijobben i USA

President Trumps nya importtullar kan det bli en hård nöt för svensk stålindustri, som har USA som stor marknad. ”Men det kan ändå bli värst för de amerikanska industriarbetarna – det vet vi sedan förra gången USA införde ståltullar”, skriver DA:s Harald Gatu i en analys

”Bra att affären är i hamn”

I dag fullbordade kinesiska Geely köpet av Volvo Personvagnar. IF Metall välkomnar köpet och hoppas på positiva sysselsättningseffekter då Kina är den största tillväxtmarknaden för fordonsindustrin. Geely betalade i dag 1,3 miljarder dollar till Ford för att slutföra köpet, skriver Ford i ett pressmeddelande. Totalt uppgick köpet till en summa av 1,8 miljarder dollar. – […]

Strulet med omställningsstudie­stödet: ”Förtroendet för staten riskerar att skadas”

Strulet med omställningsstudie­stödet: ”Förtroendet för staten riskerar att skadas”

Det här måste lösas så fort som möjligt, säger Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Robotar i Västerås gynnar Sverige – men hur ska småföretagen hänga med? 

Robotar i Västerås gynnar Sverige – men hur ska småföretagen hänga med? 

ABB ska låta robotar bygga robotar. Samtidigt väntar småföretagen på att staten ska hjälpa dem att automatisera mera.

Byggkrisen slår mot betongföretagen: ”Alltid tragiskt att bli av med jobbet”

Byggkrisen slår mot betongföretagen: ”Alltid tragiskt att bli av med jobbet”

Betongföretagen står näst på tur när krisen i byggbranschen tvingar företag till uppsägningar.

Morfars pojke blev metallbas

Morfars pojke blev metallbas

Göran Johnsson var en av Industrisveriges mäktigaste i många år. Allt började i ett torp i Blekinge.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.