Tacka kineserna för löneökningen
Svensk industri köper mycket från Kina. Det är bra för din lön. Hur kan det komma sig? En färsk rapport visar hur Sverige hamnar på plus i slutändan.
Industriarbetarnas tidning
Omkring 3500 personer från den europeiska stålindustrin demonstrerar på måndagen i Bryssel. Anledningen är den prisdumpande kinesiska exporten och landets framtida handelsstatus.
DA reder ut: Så skärptes vinstkraven i företagen
Analys: Plågsamma tider för stålet och gruvorna
En kinesisk överproduktion av stål pressar priserna på världsmarknaden. Trots att den inhemska efterfrågan mattats av har de kinesiska stålverken fortsatt att gå varma. Mycket av stålet går på export vilket pressar priserna i Europa och Sverige.
EU kan i nuläget kompensera för det låga priset genom antidumpningsåtgärder, men överväger att stödja en marknadsekonomisk status för Kina i Världshandelsorganisationen WTO. Det skulle minska möjligheterna till åtgärder som exempelvis strafftullar.
Detta oroar den europeiska branschorganisationen för stålföretag, Eurofer, som anser att det kommer att leda till nedläggningar och förlorade arbetstillfällen i Europa. Därför demonstrerar omkring 3500 personer från den europeiska stålindustrin på måndagen i Bryssel.
Tomas Karlsson, klubbordförande för IF Metall på SSAB i Luleå, är en av flera representanter från den svenska stålindustrin som finns på plats.
– Det är folk från hela Europa här, en riktigt bra uppslutning kan man säga. Vi har mycket folk framför oss i ett jättelångt demonstrationståg. Det är full fart med plakat, banderoller och visselpipor och det smäller en del, ”stop the China dumping” står det, säger han på telefon direkt från demonstrationen i Bryssel.
Demonstrationståget passerar EU-kommissionen och vid en rondell kommer deltagarna att lägga ned sina hjälmar som en symbol för hotade arbetstillfällen. Tomas Karlsson är kritisk till att Kina kan ges marknadsekonomisk status.
– Frihandel är ju helt okej om vi kan konkurrera på jämlika villkor. Men de köper malm från samma ställe som oss, men säljer stål och plåt mycket billigare än vad vi någonsin skulle kunna göra. Så det är ju klart att det handlar om statligt stöd för att hålla nere priserna.
Han hoppas att demonstrationen ska ge effekt.
– VI hoppas att politikerna ska lyssna och skickar även en signal till de svenska politikerna. Det här är ett allvarligt hot mot svensk och europeisk stålindustri.