Industriarbetarnas tidning

Arbetsgivarna släpper kravet på ökad flexibilitet

28 mars, 2016

Skrivet av

Industrins arbetsgivare erbjuder facken ett 2-årsavtal på 3,5 procent, varav 0,2 avsätts till delpensionen. Samtidigt släpper man kravet på ökad flexibilitet.

– Det är en hög nivå men ändå rimlig i förhållande till utvecklingen i Europa, säger Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.

För bara någon vecka sedan sa han nej till ett 2-årsavtal. Fackens lönekrav var för höga.

-Alla inser att man måste vara beredd att kompromissa och närma sig varandra. Det måste man göra om man vill bibehålla ett kollektivavtalssystem, säger Anders Weihe.

Teknikföretagen kräver inte att avtalet med IF Metall ska göras mer dispositivt och tillåta lokala försämringar av löner och arbetsvillkor.

– Ska man etablera nya principer i ett kollektivavtal så kan man inte tvinga på motparten dem i en slutförhandling. Man måste vara överens.

Inte heller kräver Teknikföretagen någon förlängning av arbetstidskorridoren. Alltså den regel som ger arbetsgivaren rätt att variera arbetstiden med 40 minuter per pass. Inför avtalsrörelsen krävde Teknikföretagen att korridoren skulle förlängas till 5 timmar i veckan vilket skulle ha öppnat för lördagsarbete.

– Samma sak där. Man måste vara överens.

Samtliga arbetsgivare inom industrin har lämnat ett likalydande bud till facken som just nu inte vill kommentera innehållet i budet. Meningen är att facken ska ge sitt svar till de opartiska ordförandena senast kl 10 i morgon tisdag.

11 kommentarer till “Arbetsgivarna släpper kravet på ökad flexibilitet

 • Det känns som att taktiken är ge så dåligt utgångsbud som möjligt, för att pressa ner slutbud till lägsta möjliga. Jag tycker inte det ska löna sig.
  Anta inte det här budet!

 • Arbetsgivarnas bud är ett skambud, ett rimligt avtal på 2 år ska vara högre mellan 5,5-6%. Är vi en kamporganisation eller inte?

 • Det är ett skambud. 1.75 om året med en avsättning till delpension på 0.1 . Ger en löneökning på ynka 1.6% om året. Det när industrin går som tåget och gör stora vinster. NEJ, vi får verkligen hoppas att budet förkastas. Vi tar hellre en konflikt än lägger oss platt. I allafall på gräsrotsnivå .

 • Ja då får vi se om det finns någon kampvilja i IfMetall eller om vi viker ner oss ännu en gång!

 • Nej, kräv 3 % på delpensionen 1:a året. Pension är billigare för arbetsgivaren än lön, så det blir fart på delpensionen. Andra året kan vi begära de 2,8 % i lön

 • Vi kan inte vika oss denna gång… Vårat fackförbund blir svagare för varje gång vi gör detta… nu när svensk industri går starkt så har vi alla möjligheter att visa oss starka..
  SÅ KÄMPA PÅ!!!

 • Blir väl som vanligt, får någon tiondels procent mer efter ramaskri och sen säger dom
  ”Det var allt som gick att få denna gång, men vänta bara till nästa avtalsrörelse.”

 • Det är ett skambud helt orimligt!
  Det minsta vi ska kunna acceptera är 3,5% på ettårigt avtal annars får det bli stridsåtgärder/strejk.
  Facket tappar medlemmar och det är dags att sätta ner foten!
  Annars kommer det blir än flera som går ur facket!
  20 år sedan facket satte ner foten sist!
  Vårat 3 åriga avtal som löper ut var riktigt dåligt som väldigt många blev besvikna och förbannade över att if metall-Löven godtog.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Rätt till deltid och pengar i plånboken

Pappers avtal är nu klart. Det är på ett år, ger 2,2 procents lönelyft eller 608 kronor i månaden. Avtalet har också en mycket tydlig pensionsprofil, med bland annat rätt till delpension från 60 års ålder.

Parterna säger ja till 2,2 procent

Parterna säger ja till 2,2 procent

Ett nytt avtal för 600 000 industrianställda ger 2,2 procent under ett år, varav 0,2 procent är delpension. Facken säger sig vara nöjda, men arbetsgivarna tycker att avtalet blev för dyrt.

Vem vinner matchen?

Vem vinner matchen?

Lönen, flexibiliteten och arbetsmiljö är några de stora frågorna som står på spel i avtalsrörelsen.

Pappers avtalskrav: ”Vår bransch tål fyra procent”

Pappers avtalskrav: ”Vår bransch tål fyra procent”

Fyraprocentiga löneökningar, utökad ATK och högre delpension. Det är några krav som Pappers lämnade över till Industriarbetsgivarna under fredagen.

Klart med nytt tidningsavtal

Strejken på tidningsavtalet är avblåst. Både fack och arbetsgivare sade ja till medlarnas bud.

Parterna förbereder sig för tidningsstrejk

300 grafiker kan tas ut i strejk om en dryg vecka, vilket slår mot Expressen och andra stora tidningar. Tryckeriet Pressgrannar svarar med att flytta produktion till andra ställen. Nu ska tre medlare försöka lösa konflikten.

GS varslar om strejk

GS varslar om strejk för grafiker på tre tidningstryckerier. En kärnfråga är rätten till delpension.

GS håller fast vid deltidspension

GS-facket har inte släppt frågan om deltidspension för sina medlemmar på tidningsavtalet, medan motparten Almega säger nej. Avtalet går ut på lördag, det blir fortsatta förhandlingar nästa vecka.

Arbetstidskontot – ett älskat val i fara

Arbetstidskontot – ett älskat val i fara

I årets avtalsrörelse kräver Pappers en fortsatt påfyllning av arbetstidskontot – men arbetsgivarna spjärnar emot.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.