Industriarbetarnas tidning

”Det kan bli ett rent helvete”

18 april, 2016

Det här gör jag Joakim Nilsson är maskinoperatör på Holmen Paper Braviken

Det mesta går på export

På Holmen Paper Braviken utanför Norrköping tillverkas tidnings-, magasins- och bokpapper. Mer än 80 procent av det som produceras exporteras till utländska marknader.

”En av mina arbetsuppgifter är att ladda maskinen med hylsor som pappret rullas upp på. På andra maskiner görs det automatiskt men på just den här krävs fortfarande en manuell handpåläggning. Dessutom kapar vi hylsorna själva.

Vi har många olika format och storlekar, det gäller att vara på tårna när man matar in hylsorna. Det måste bli rätt, så att rullarna inte fastnar i varandra. Då kan det bli ett rent helvete, och man får hålla på att såga och ha sig. Det är inte så kul.

Vilken typ av hylsa som används beror på vilket papper vi kör. Just nu kör vi både bokpapper och färgat tidningspapper på vår maskin. Bland annat det rosa som används till Sportbladet. Papperstypen avgör hur stora rullarna sedan blir. De största vi har bär 25 000 meter papper och väger nästan två ton.”

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Vi måste ta till oss av kritiken, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson om den besvikelse på facket som anställda på Samhall gett uttryck för.

Skapa ett Samhallfack

Alltför många Samhallarbetare far illa. Det är en politisk skandal men också en facklig, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.