Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

”Dags för nystart, Löfven”

10 maj, 2016

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör.
Helle Klein, chefredaktör.

Ledare I samband med Kaplan-affären för några veckor sedan skrev jag att det var dags för en rejäl regeringsombildning. Den lär visst komma inom kort.

Miljöpartiet har nu ”krishanterat” och kommit fram till att partiets framtid hänger på ett byte av det kvinnliga språkröret. Ut gick Romson, in kom Lövin. Fridolin sitter kvar.

Det hela är milt sagt lite märkligt med tanke på att partiet med emfas hävdat idén om ett delat ledarskap. Ett gemensamt ansvarstagande som tydligen inte gäller vid kris. Varför inte gå hela vägen och föreslå att Fridolin blir partiordförande och Lövin vice ordförande?

Hur som helst är Isabella Lövin nog en förstärkning av MP-toppen, trots hennes relativt korta politiska karriär. Som statsråd har hon verkat i det tysta men verkar förstå regerandets vardag av ständigt kompromissande och ansvarstagande för landet, inte bara partiet. Det bådar gott för den rödgröna regeringens fortsatta liv.

Faktum är att Kaplan-affären lett till både en nystart för Miljöpartiet och en möjlighet för statsminister Löfven att göra en välbehövlig nystart i form av regeringsombildning. Hans företrädare Göran Persson var mästerlig på att överraska med nya statsråd. Till viss del handlade det om ett trist drag i ett ganska auktoritärt ledarskap. Men Persson använde alltid regeringsombildningarna till att berätta för medborgarna vad han ville med regerandet – han skapade nya departement för att betona vikten av vissa samhällsprojekt som gällde just då, han utsåg nya ministrar för att toppa laget i vissa angelägna frågor och han tillförde ny energi i regeringen.

Det skulle Löfven kunna ta efter. Den knaggliga starten på regerandet håller på att gå in i en fas av mer lugn och ro, de politiska kriserna till trots. Oppositionen tänker inte fälla regeringen på denna sidan valet och de rödgröna har lärt känna varandra bättre. Dessutom går just nu svensk ekonomi oerhört bra – tillväxten ökar, arbetslösheten sjunker och exporten har tagit fart. Så nu finns tid och resurser att göra nödvändiga reformer och berätta om dessa i samband med en förändring av statsrådens sammansättning.

Tillsätt en migrationsminister. Låt MP få infrastrukturfrågorna istället för bostadspolitiken. Se över departementsstrukturen och minska antalet statsråd. Rör om i regeringen, Löfven, och berätta om vad du vill med den resterande mandatperioden.

2 kommentarer till “Dags för nystart, Löfven

  • Släng ut MP från regeringen. MP är helt fördärvligt för alla som bor utanför tullarna. Deras politik är helt igenom lika verklighetsfrämmande som SD’s politik.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Saltsjöbadsandan behövs i svensk politik

Det blåser visserligen isvindar i Almedalen men frågan är om det ändå inte är samarbetets tid snarare än den hårda polariseringen vi kan skönja. Ett nytt politiskt landskap har öppnat upp för ett mer idépolitiskt intressant Almedalen. Den fördummande blockpolitiken har äntligen lösts upp och nya politiska samtal kan ske. Jag började Almedalsveckan med ett […]

Grattis Centern!

Så kastade Erik Ullenhag till slut in handduken och gratulerade Nyamko Sabuni till partiledarskapet. Visserligen har hon inte valts än men på fredag lär Liberalernas extra partistämma välja henne som efterträdare till Jan Björklund. Det är en sorglig utveckling för liberalismen och för svensk politik. Samtidigt blir det allt tydligare vad striden kommer att handla […]

Bra för Sverige

Den dramatiska regeringsbildningen är över. På fredag blir Stefan Löfven statsminister. En mittenregering där budgetunderlaget vilar på S+Mp+C och L kan nu tillträda. Vänsterpartiet kommer att släppa fram Löfven. Det är bra för Sverige. Alternativet hade varit att Ulf Kristersson blivit statsminister för en SD-stödd M+KD-regering och det hade varit mycket värre, resonerade Sjöstedt vid […]

Politik i besvikelsens epok

”Viljan att ta ansvar för landet har drivit Stefan Löfvens kompromissvilja långt. För långt i vissa stycken kan man på goda grunder tycka. Men vad hade varit alternativet?” skriver Helle Klein.

Utlys extraval

”I stället för att pröva omöjliga statsministerkandidater borde talmannen låta väljarna ta ansvar”, skriver Helle Klein.

Intet nytt, allting nytt

Intet nytt, allting nytt

”När riksdagen röstar ned Ulf Kristersson (M) som statsminister har inget nytt hänt. Ändå är det startskottet för en helt ny era i svensk politik”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Kungen pekade ut riktningen

Riksmötet öppnades till jazz och icke-politik. Statsministern hade avsatts och ingen regeringsförklaring kunde därför hållas. Kungen var ende talare men han lyfte åtminstone fram 1918 och rösträttsreformen. Monarkin hyllar demokratin. Vad annat är att vänta i en tid när ingenting är sig likt? Det är ett dramatiskt skede i svensk politik. Talmansvalet i måndags tydliggjorde […]

Håll SD utanför makten

Valet blev just den rysare som många hade befarat. När detta skrivs sent på valnatten vet vi inte helt säkert vad resultatet blev. Det är så pass jämnt mellan blocken att förmodligen kommer inte något säkert resultat förrän på onsdag då utlandsrösterna är räknade. Just därför är det magstarkt av Alliansledarna att påstå att de […]

Rör om i regeringen, Löfven

Bostadsminister Mehmet Kaplan avgår. Allting annat hade varit ohållbart. Hans och hans stabs omdömeslöshet bäddade för denna avgång. Att hamna i fel sällskap kan hända vem som helst men att dels inte ta situationen på allvar, dels ha en stab som anklagar medierna som avslöjat det hela i stället för att reda ut sin ministers […]

Miljöpartiets medialisering

Så blev det till slut så att Miljöpartiet byter språkrör, fast bara det ena. Isabella Lövin ersätter Åsa Romson. Efter att ha lyssnat till Miljöpartisternas försvar för att bara det kvinnliga språkröret byts ut får man intrycket att det snarare är medierna än medlemmarna som avsatt Romson. Argumenten har mer handlat om Romsons svårigheter i […]

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Underbemanning tär på Samhalls personal

Samhall i Karlstad har varit framgångsrikt att vinna kunder. Men personalen räcker inte till. Varje morgon träffas driftledarna för att få ihop folk till alla uppdragen. ”Vi bara kör”, säger Robert Hallstensson.

Dags att agera, närings­ministern

Helle Klein: ”Det sociala företaget blev ett vinstjagande bemanningsbolag som förstör både människor och marknad.”

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.