Industriarbetarnas tidning

Från Love till love – så blev GS-kongressen

23 maj, 2016

Skrivet av

GS kongress har gått i mål. För alla er som inte kunde vara där kör vi en kort sammanfattning.

Madelene Engman, första kvinna i GS:s förbundsledning. Foto: Marie Edholm
Madelene Engman, första kvinna i GS:s förbundsledning. Foto: Marie Edholm.

Mest applåder – fick Madelene Engman som valdes till 1:e vice ordförande. Skakad och rörd höll hon tacktalet.

Leopoldo Merino från avdelning 10 vill att GS ska införa totalstopp för att använda medlemmarnas pengar till alkohol. Foto: Erik Ignerus
Leopoldo Merino från avdelning 10 vill att GS ska införa totalstopp för att använda medlemmarnas pengar till alkohol. Foto: Erik Ignerus

Mesta kupp – gjorde Leopoldo Merino som nästan lyckades få upp frågan om nolltolerans för alkohol inom GS. Det kunde ha blivit en kongressmiddag utan vin.

Gunilla Charlez från avdelning 9, vars motion om HBTQ-certifiering antogs enhällig av kongressen.
Gunilla Charlez från avdelning 9, vars motion om HBTQ-certifiering antogs enhällig av kongressen.

Mest kärlek – fömedlade och fick Gunilla Charlez från avdelning 9 när hon med prideflagga och regnbågsfärgade örhängen vädjade till kongressen att anta motionen om att GS ska HBTQ-certifieras. Svaret blev enhälligt ja.

Mesta reprisen – tak på avgiften eller inte? En GS-kongress utan en motion om fullt ut solidariska medlemsavgifter vore inte en riktig GS-kongress. Taket ligger kvar, åtminstone till nästa kongress.

Paus i debatten om längden på kongressperioderna. Diskussionerna fortsatte utanför kongresshallen. Foto: Marie Edholm
Paus i debatten om längden på kongressperioderna. Diskussionerna fortsatte utanför kongresshallen. Foto: Marie Edholm

Mesta debatten – hur lång tid ska det gå mellan kongresserna? 3, 4 eller 5 år. Het diskussion och många åsikter. Mot slutet av debatten hade flera bytt fot. Det blev till slut som förbundsstyrelsen önskade – det dröjer 5 år innan nästa ordinarie kongress äger rum.

Bo-Arne Andersson, ny 2:e vice ordförande i GSMesta votering – Det krävdes två omröstningar för att slå fast att Bo-Arne Andersson från avdelning 1 (bild till vänster) blir förbundets 2:e vice ordförande. Valberedningen hade föreslagit Christoffer Ahlqvist, personalchef på GS.

Foto: Erik Ignerus
Foto: Erik Ignerus

Mesta förvirringen – blev det kring val av ny förbundsstyrelse. Inte kring kandidaterna utan kring ”systemet” (som det flera gånger hänvisades till under kongressen). Att sätta ett kryss eller tio kryss, det var frågan. Det blev tio ledamöter till slut. Ännu oklart hur många kryss som sattes.

Mesta uppläxningen – stod avdelningarnas värdegrundsansvariga för: Inte en enda avdelning nominerade en kvinna till valberedningen. Det blev bakläxa till förbundsmötet som fick kongressens uppdrag att utse en kvinna till den vakanta plats som finns i valberedningen.

Traditionel avslutning. Foto: Marie Edholm.
Traditionel avslutning. Foto: Marie Edholm.

Mesta sången – stod avslutningen för så klart. Upp till kamp!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

GS-facket ska certifieras för mångfald

GS-facket ska certifieras för mångfald

Kongressen röstade enhälligt ja till att GS ska genomgå en HBTQ-certifiering. Det är en kvalitetsstämpel för att förbundet systematiskt arbetar med rättighetsfrågor, likabehandling, bemötande och mänskliga rättigheter

Dags för GS-kongress

Dags för GS-kongress

Ska GS-facket HBTQ-certifieras? Bör taket på medlemsavgiften slopas? Och borde inte avdelningarna få mer av förbundets pengar? DA går igenom de viktigaste frågorna inför den kongress som pågår i Västerås i helgen.

Förpackningar spelar ekologisk roll

Förpackningar spelar ekologisk roll

Minskat matsvinn och färre transportskador – med smartare förpackningar kan svenska klimatutsläpp minska med en miljon ton om året enligt en GS-rapport.

Hur får man fler medlemmar i skogen?

Hur får man fler medlemmar i skogen?

Organisationsgraden bland skogsarbetare är en ständig huvudvärk för GS. DA frågade några kongressdeltagare vad man kan göra åt saken.

” Vi kan inte köpa alkohol för våra pengar”

” Vi kan inte köpa alkohol för våra pengar”

Leopoldo Merino vill ha totalstopp för att använda GS-medlemmarnas pengar till alkohol. Han fick inte tillräckligt stöd för att ta upp sitt krav på kongressen men nu blir spritstopp en fråga för nästa månads förbundsmöte.

Bo-Arne Andersson tar plats i förbundsledningen

Bo-Arne Andersson tar plats i förbundsledningen

Kongressen gick emot valberedningen och valde Bo-Arne Andersson till förbundets nye 2:e vice ordförande. Efter två omröstningar besegrade han Christoffer Ahlqvist.

Vad är kongressens viktigaste fråga?

Vad är kongressens viktigaste fråga?

Det stundar tre dagar av ideliga beslut på GS-fackets kongress i Västerås. DA frågade några ombud om vilken som är den viktigaste frågan.

”Klimatfrågan är en ödesfråga för mänskligheten”

”Klimatfrågan är en ödesfråga för mänskligheten”

Ordförande Per-Olof Sjöös inledningstal vid kongressen handlade om klimatet, facklig sammanhållning och tolerans:

– Vår uppgift är att motverka rädslan, inte göda den.

Vad väntar du dig av kongressen?

Vad väntar du dig av kongressen?

Nu öppnar GS-fackets kongress i Västerås. DA frågade några av de mer än 100 ombuden: Vilka förväntningar har du?

”Jag känner mig lite skakig just nu”

”Jag känner mig lite skakig just nu”

Till höga visslingar och skallande applåder valdes Madelene Engman till GS förste vice ordförande. Hon är den första kvinnan i förbundsledningen och blir nu spindeln i nätet för nästa avtalsrörelse.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Underbemanning tär på Samhalls personal

Samhall i Karlstad har varit framgångsrikt att vinna kunder. Men personalen räcker inte till. Varje morgon träffas driftledarna för att få ihop folk till alla uppdragen. ”Vi bara kör”, säger Robert Hallstensson.

Dags att agera, närings­ministern

Helle Klein: ”Det sociala företaget blev ett vinstjagande bemanningsbolag som förstör både människor och marknad.”

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.