Industriarbetarnas tidning

”Inte utan att man blir lite småhungrig”

2 maj, 2016

Skrivet av

Kaj Persson, operatör, Signtronic, Årjäng:

Skyltar både ute och inne

Signtronic tillverkar skyltar både för yttre fasader och för inomhus. Företaget startade 1969 som Lorentzons Neon och har ett 30-tal anställda. Tillverkningen finns i Årjäng och Jönköping där också huvudkontoret ligger.

”Jag började här för 28 år sedan att tillverka skyltar. Då hette företaget Logoform och det är väl så man fortfarande säger i Årjäng. Vi var 120 anställda som flest, nu är vi fyra. Men det går bra, vi har fullt upp och en hel del stora kunder som vi gör skyltar åt: Scania, Burger King, Apoteket, Telia, Esab. Och så Sibylla förstås. Inte utan att man blir lite småhungrig när man jobbar.

Först gör vi en screening så att plasten får de rätta färgerna. Sedan vakuumformar vi plasten till den form den ska ha. Ett moment som är rätt så varmt, värmeelementet ska hålla en 148 grader. Ett bra jobb tycker jag nog, självständigt och omväxlande. Vi fyra som är här i Årjäng har jobbat ihop länge och kan hela processen utan och innan.”

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.

Underbemanning tär på Samhalls personal

Samhall i Karlstad har varit framgångsrikt att vinna kunder. Men personalen räcker inte till. Varje morgon träffas driftledarna för att få ihop folk till alla uppdragen. ”Vi bara kör”, säger Robert Hallstensson.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

Dags att agera, närings­ministern

Helle Klein: ”Det sociala företaget blev ett vinstjagande bemanningsbolag som förstör både människor och marknad.”

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.