Industriarbetarnas tidning

”Jag känner mig lite skakig just nu”

20 maj, 2016

Skrivet av

Till stående ovationer och visslingar äntrade Madelene Engman talarstolen på GS kongress. Hon valdes till förbundets nya första vice ordförande och avtalssekreterare.

En enig kongress valde ombudsmannen Madelene Engman till ny förste vice ordförande. Därmed blir hon också förbundets avtalssekreterare och efterträder Tommy Andersson på posten.

En tydligt rörd Madelene Engman tog plats i talarstolen.

– Tack så hemskt mycket. Jag är inte riktigt lika van vid det här som Per-Olof Sjöö så jag har förberett några ord på en papperslapp. Och det är jag lycklig för just nu för det snurrar i huvudet ordentligt. Det är ett ärofyllt uppdrag och jag känner mig lite skakig just nu.

Hon fortsatte att tala om hur alla inom GS måste fortsätta att stå upp för varandra.

– Vi kommer inte alltid att vara överens eller tycka lika, men vi måste visa varandra respekt och att vi alla har lika värde. Om vi visar vilka vi är och vad vi tror på så kommer andra att ge oss respekt, och det har vi redan ett bevis på.

Madelene Engman syftade på den nyliga uppgörelsen av tidningsavtalet, där GS lyckades få igenom rätten att gå ner till deltid efter 60 års ålder, trots Almegas hårda motstånd.

– Vi var ärliga, modiga och konstruktiva. Och jag vill passa på att tacka vår nuvarande avtalssekreterare Tommy Andersson. Du är ärlig, modig, konstruktiv och också en god kamrat. Jag ska ta med mig de egenskaperna och lovar att göra mitt allra bästa för GS. Tack för ert förtroende.

Madelene Engman är uppvuxen i Vetlanda, men hade som ung ambitionen att komma därifrån. Hon drog till Jönköping för att läsa mode och textil på gymnasiet och återvände till Vetlanda för att sommarjobba. Där valde hon mellan Elitfönster (numera Inwido) där hennes mamma jobbade, eller metallindustrin där hennes pappa jobbade. Det blev Elitfönster eftersom de erbjöd längre sommarjobb.

Där skulle hon inte bli kvar, tänkte hon. Drömmen var att fortsätta ett fjärde år med studierna, men enligt Madelene Engman själv hade hon varken talang eller pengar nog för att komma in på någon skola, så hon fick tänka om.

Hon trivdes på Elitfönster och mellan 1998 och 2007 jobbade hon bland annat i fabrikens slutmontering. Under ett år tog hon tjänstledigt för att studera på Arbetarrörelsens folkhögskola i Göteborg, där hon läste samhällsekonomi och idé- och lärdomshistoria.

Tillbaka på jobbet blev hon direkt tillfrågad om att hoppa gå dåvarande Skogs- och träfackets ungdomskurs. Där insåg hon att de fackliga frågorna var något hon brann för.

Snart var hon engagerad i avdelningens ungdomsråd och jobbade med internationella frågor. Hon valdes in i avdelningsstyrelsen och har varit avdelningsordförande. Så småningom antogs hon till fackets aspirantutbildning för ombudsmän, men det blev inte Skogs- och Träfacket som anställde henne som ombudsman 2007, utan Grafikerna i Stockholm.

2009 gick Skogs- och träfacket och Grafikerna samman i GS-facket och snart rekryterades Madelene Engman till förbundskontoret. Som ombudsman på avtalsenheten har hon främst ansvarat för Tidningsavtalet där parterna alldeles nyligen kom överens om ett nytt avtal. Därmed undveks en strejk på tidningstryckerierna.

 

Madelene Engman

Ålder: 36

Familj: Sambo

Bor: Södermalm, Stockholm

Fritidsintressen: Nu direkt efter avtalsrörelsen känns det nästan som jag har glömt bort vad jag gör på fritiden. Men vi har rätt nyligen köpt en sommarstuga, en av de bästa platserna på jorden att få komma ut till. Den har blivit ett stort intresse, mest för lugnets skull.

Aktuell: Utsågs i dag av GS kongress i Västerås till förbundets nya första vice ordförande, vilket innebär att hon också blir GS nya avtalssekreterare. Hon efterträder Tommy Andersson.

 

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

Trots att korttidsarbete används i stor omfattning sker nästan inga kompetensutvecklande insatser. Vi parter är överens om att det är viktigt – nu måste vi också se till att det blir verklighet, skriver avtalssekreterarna för Pappers, GS och IF Metall tillsammans med Industriarbetsgivarna.

GS-facket: Väl värt att samordna sig kring

GS-facket: Väl värt att samordna sig kring

GS-fackets medlemmar berörs endast marginellt av låglönesatsningen, men den är oerhört viktig av solidariska skäl, tycker avtalssekreterare Madelene Engman.

GS varslar om strejk för statliga skogs­arbetare

GS-facket varslar om stridsåtgärder mot Skogsstyrelsen efter att parterna under hösten inte lyckats komma överens i avtalsförhandlingarna.

AD-dom kan bli avtalsfråga

AD-dom kan bli avtalsfråga

Arbetsdomstolen gav en arbetsgivare rätt att sänka arbetstiden vid arbetsbrist. Nu vill GS avtalssekreterare Madelene Engman att frågan lyfts till nästa års avtalsrörelse.

Från Love till love – så blev GS-kongressen

Från Love till love – så blev GS-kongressen

GS kongress har gått i mål. För alla er som inte kunde vara där kör vi en kort sammanfattning.

Förpackningar spelar ekologisk roll

Förpackningar spelar ekologisk roll

Minskat matsvinn och färre transportskador – med smartare förpackningar kan svenska klimatutsläpp minska med en miljon ton om året enligt en GS-rapport.

Hur får man fler medlemmar i skogen?

Hur får man fler medlemmar i skogen?

Organisationsgraden bland skogsarbetare är en ständig huvudvärk för GS. DA frågade några kongressdeltagare vad man kan göra åt saken.

” Vi kan inte köpa alkohol för våra pengar”

” Vi kan inte köpa alkohol för våra pengar”

Leopoldo Merino vill ha totalstopp för att använda GS-medlemmarnas pengar till alkohol. Han fick inte tillräckligt stöd för att ta upp sitt krav på kongressen men nu blir spritstopp en fråga för nästa månads förbundsmöte.

GS-facket ska certifieras för mångfald

GS-facket ska certifieras för mångfald

Kongressen röstade enhälligt ja till att GS ska genomgå en HBTQ-certifiering. Det är en kvalitetsstämpel för att förbundet systematiskt arbetar med rättighetsfrågor, likabehandling, bemötande och mänskliga rättigheter

Bo-Arne Andersson tar plats i förbundsledningen

Bo-Arne Andersson tar plats i förbundsledningen

Kongressen gick emot valberedningen och valde Bo-Arne Andersson till förbundets nye 2:e vice ordförande. Efter två omröstningar besegrade han Christoffer Ahlqvist.

Döden på jobbet

Varje år dör runt 50 människor i olyckor på jobbet. Genom de anhöriga visar vi vilka de omkomna var. I snitt tar det tusen dagar innan åtal väcks. En lång väntan för de sörjande.

De kom inte hem från arbetet

Förra året omkom 46 personer i olyckor på jobbet. Här berättar anhöriga om människorna bakom statistiken.

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Olle Andersson Larsson och Christina Andersson fick vänta ett och halvt år innan åtalet lades ner. Ingen ställs till svars för deras son Robins död.

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

Hon startar en minnesfond för anhöriga

Christina Anderssons son Robin fastnade i en maskin och dog på jobbet. Nu startar hon en minnesfond för att hedra sonen och hjälpa andra anhöriga ekonomiskt.

”Det behövs mer pengar till rättsväsendet”

Saila Quicklund (M): Det behövs mer resurser till berörda myndigheter och att preskriptionstiden för arbetsmiljöbrott förlängs.

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

Lagstiftaren och domstolarna behöver lära sig om den förändring som skett på arbetsmarknaden, skriver åklagaren Christer B Jarlås.

Så löser Norge brotten på halva tiden

Norge har klart kortare utredningstider vid arbetsmiljöbrott än Sverige. Hur vi jobbar kan kanske därför ses som förslag på förbättringar hos er, skriver norska domaren Rune Bård Hansen.

Åklagaren: Förstår att det kan upplevas som lång tid

Dödsolyckor är svåra att utreda, säger Jörgen Lindberg, vice kammarchef och vice chefs­åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema.

Las-uppgörelsen

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

När IF Metall gjorde upp med arbetsgivarna om anställningsskyddet var det inget svek, utan solidaritet med dem som har det sämst, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.