Industriarbetarnas tidning

”Jag känner mig lite skakig just nu”

20 maj, 2016

Skrivet av

Till stående ovationer och visslingar äntrade Madelene Engman talarstolen på GS kongress. Hon valdes till förbundets nya första vice ordförande och avtalssekreterare.

En enig kongress valde ombudsmannen Madelene Engman till ny förste vice ordförande. Därmed blir hon också förbundets avtalssekreterare och efterträder Tommy Andersson på posten.

En tydligt rörd Madelene Engman tog plats i talarstolen.

– Tack så hemskt mycket. Jag är inte riktigt lika van vid det här som Per-Olof Sjöö så jag har förberett några ord på en papperslapp. Och det är jag lycklig för just nu för det snurrar i huvudet ordentligt. Det är ett ärofyllt uppdrag och jag känner mig lite skakig just nu.

Hon fortsatte att tala om hur alla inom GS måste fortsätta att stå upp för varandra.

– Vi kommer inte alltid att vara överens eller tycka lika, men vi måste visa varandra respekt och att vi alla har lika värde. Om vi visar vilka vi är och vad vi tror på så kommer andra att ge oss respekt, och det har vi redan ett bevis på.

Madelene Engman syftade på den nyliga uppgörelsen av tidningsavtalet, där GS lyckades få igenom rätten att gå ner till deltid efter 60 års ålder, trots Almegas hårda motstånd.

– Vi var ärliga, modiga och konstruktiva. Och jag vill passa på att tacka vår nuvarande avtalssekreterare Tommy Andersson. Du är ärlig, modig, konstruktiv och också en god kamrat. Jag ska ta med mig de egenskaperna och lovar att göra mitt allra bästa för GS. Tack för ert förtroende.

Madelene Engman är uppvuxen i Vetlanda, men hade som ung ambitionen att komma därifrån. Hon drog till Jönköping för att läsa mode och textil på gymnasiet och återvände till Vetlanda för att sommarjobba. Där valde hon mellan Elitfönster (numera Inwido) där hennes mamma jobbade, eller metallindustrin där hennes pappa jobbade. Det blev Elitfönster eftersom de erbjöd längre sommarjobb.

Där skulle hon inte bli kvar, tänkte hon. Drömmen var att fortsätta ett fjärde år med studierna, men enligt Madelene Engman själv hade hon varken talang eller pengar nog för att komma in på någon skola, så hon fick tänka om.

Hon trivdes på Elitfönster och mellan 1998 och 2007 jobbade hon bland annat i fabrikens slutmontering. Under ett år tog hon tjänstledigt för att studera på Arbetarrörelsens folkhögskola i Göteborg, där hon läste samhällsekonomi och idé- och lärdomshistoria.

Tillbaka på jobbet blev hon direkt tillfrågad om att hoppa gå dåvarande Skogs- och träfackets ungdomskurs. Där insåg hon att de fackliga frågorna var något hon brann för.

Snart var hon engagerad i avdelningens ungdomsråd och jobbade med internationella frågor. Hon valdes in i avdelningsstyrelsen och har varit avdelningsordförande. Så småningom antogs hon till fackets aspirantutbildning för ombudsmän, men det blev inte Skogs- och Träfacket som anställde henne som ombudsman 2007, utan Grafikerna i Stockholm.

2009 gick Skogs- och träfacket och Grafikerna samman i GS-facket och snart rekryterades Madelene Engman till förbundskontoret. Som ombudsman på avtalsenheten har hon främst ansvarat för Tidningsavtalet där parterna alldeles nyligen kom överens om ett nytt avtal. Därmed undveks en strejk på tidningstryckerierna.

 

Madelene Engman

Ålder: 36

Familj: Sambo

Bor: Södermalm, Stockholm

Fritidsintressen: Nu direkt efter avtalsrörelsen känns det nästan som jag har glömt bort vad jag gör på fritiden. Men vi har rätt nyligen köpt en sommarstuga, en av de bästa platserna på jorden att få komma ut till. Den har blivit ett stort intresse, mest för lugnets skull.

Aktuell: Utsågs i dag av GS kongress i Västerås till förbundets nya första vice ordförande, vilket innebär att hon också blir GS nya avtalssekreterare. Hon efterträder Tommy Andersson.

 

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

Trots att korttidsarbete används i stor omfattning sker nästan inga kompetensutvecklande insatser. Vi parter är överens om att det är viktigt – nu måste vi också se till att det blir verklighet, skriver avtalssekreterarna för Pappers, GS och IF Metall tillsammans med Industriarbetsgivarna.

GS-facket: Väl värt att samordna sig kring

GS-facket: Väl värt att samordna sig kring

GS-fackets medlemmar berörs endast marginellt av låglönesatsningen, men den är oerhört viktig av solidariska skäl, tycker avtalssekreterare Madelene Engman.

GS varslar om strejk för statliga skogs­arbetare

GS-facket varslar om stridsåtgärder mot Skogsstyrelsen efter att parterna under hösten inte lyckats komma överens i avtalsförhandlingarna.

AD-dom kan bli avtalsfråga

AD-dom kan bli avtalsfråga

Arbetsdomstolen gav en arbetsgivare rätt att sänka arbetstiden vid arbetsbrist. Nu vill GS avtalssekreterare Madelene Engman att frågan lyfts till nästa års avtalsrörelse.

Från Love till love – så blev GS-kongressen

Från Love till love – så blev GS-kongressen

GS kongress har gått i mål. För alla er som inte kunde vara där kör vi en kort sammanfattning.

Förpackningar spelar ekologisk roll

Förpackningar spelar ekologisk roll

Minskat matsvinn och färre transportskador – med smartare förpackningar kan svenska klimatutsläpp minska med en miljon ton om året enligt en GS-rapport.

Hur får man fler medlemmar i skogen?

Hur får man fler medlemmar i skogen?

Organisationsgraden bland skogsarbetare är en ständig huvudvärk för GS. DA frågade några kongressdeltagare vad man kan göra åt saken.

” Vi kan inte köpa alkohol för våra pengar”

” Vi kan inte köpa alkohol för våra pengar”

Leopoldo Merino vill ha totalstopp för att använda GS-medlemmarnas pengar till alkohol. Han fick inte tillräckligt stöd för att ta upp sitt krav på kongressen men nu blir spritstopp en fråga för nästa månads förbundsmöte.

GS-facket ska certifieras för mångfald

GS-facket ska certifieras för mångfald

Kongressen röstade enhälligt ja till att GS ska genomgå en HBTQ-certifiering. Det är en kvalitetsstämpel för att förbundet systematiskt arbetar med rättighetsfrågor, likabehandling, bemötande och mänskliga rättigheter

Bo-Arne Andersson tar plats i förbundsledningen

Bo-Arne Andersson tar plats i förbundsledningen

Kongressen gick emot valberedningen och valde Bo-Arne Andersson till förbundets nye 2:e vice ordförande. Efter två omröstningar besegrade han Christoffer Ahlqvist.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Underbemanning tär på Samhalls personal

Samhall i Karlstad har varit framgångsrikt att vinna kunder. Men personalen räcker inte till. Varje morgon träffas driftledarna för att få ihop folk till alla uppdragen. ”Vi bara kör”, säger Robert Hallstensson.

Dags att agera, närings­ministern

Helle Klein: ”Det sociala företaget blev ett vinstjagande bemanningsbolag som förstör både människor och marknad.”

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.

Kultur & Fritid

”Vi hoppar av glädje när det går bra”

”Vi hoppar av glädje när det går bra”

För drygt 20 år sedan steg Ástrádur ”Asti” Grétarsson ur fiskebåten, lämnade Island och följde med kärleken till Borlänge – och blev en engagerad bågskytt.

”Jag gillar det naturliga”

”Jag gillar det naturliga”

Profilen. När hon var barn ritade Ebba Ohlsson alltid hästar. Som sjuåring började hon på ridskola. När hon köpte sin häst, Nicci, var det självklart för henne att följa sin egen filosofi. Här berättar hon om … Hur chefens hjälp gjorde susen Jag har alltid drömt om en egen häst. Innan hade jag ridit på […]

Jämlikheten som försvann

Jämlikheten som försvann

Bilden av Sverige som ett unikt jämlikt land lever kvar trots att vi i dag har lika djupa klassklyftor som på 1940-talet. Den nyutgivna antologin Klass i Sverige sticker hål på en föråldrad självbild.

Mattias Alkberg vägrar göra det förväntade

Mattias Alkberg vägrar göra det förväntade

Mattias Alkberg har gjort kompromisslös pop, skrivit dikter om att önska sina barn döda, kallat Moderaterna för skadedjur och bett grammisjuryn behålla sin skit. Inget var särskilt lönsamt.

Du sköna nya spelvärld

Du sköna nya spelvärld

Banbrytande ljussättning och nästan obefintliga laddningstider kan förändra hur tv-spel ser ut och fungerar. Förhoppningarna efter att Xbox Series X och Playstation 5 lanserades i november är stora.

Frihet på fyra hjul

Frihet på fyra hjul

Fotografen Benjamin Nørskov reser tusen mil för att fånga epa-kulturen.

”Älskade mamma kallar jag den”

”Älskade mamma kallar jag den”

Pappersarbetaren Rainer Paakkinen fortsätter teckna, ge ut böcker, och har tagit sitt livs första högskolepoäng.

Kampen för liv

Kampen för liv

Nora Lorek och Maria Loewen skildrar barnmorskornas arbete i Bangladesh.