Industriarbetarnas tidning

”Jag känner mig lite skakig just nu”

20 maj, 2016

Skrivet av

Till stående ovationer och visslingar äntrade Madelene Engman talarstolen på GS kongress. Hon valdes till förbundets nya första vice ordförande och avtalssekreterare.

En enig kongress valde ombudsmannen Madelene Engman till ny förste vice ordförande. Därmed blir hon också förbundets avtalssekreterare och efterträder Tommy Andersson på posten.

En tydligt rörd Madelene Engman tog plats i talarstolen.

– Tack så hemskt mycket. Jag är inte riktigt lika van vid det här som Per-Olof Sjöö så jag har förberett några ord på en papperslapp. Och det är jag lycklig för just nu för det snurrar i huvudet ordentligt. Det är ett ärofyllt uppdrag och jag känner mig lite skakig just nu.

Hon fortsatte att tala om hur alla inom GS måste fortsätta att stå upp för varandra.

– Vi kommer inte alltid att vara överens eller tycka lika, men vi måste visa varandra respekt och att vi alla har lika värde. Om vi visar vilka vi är och vad vi tror på så kommer andra att ge oss respekt, och det har vi redan ett bevis på.

Madelene Engman syftade på den nyliga uppgörelsen av tidningsavtalet, där GS lyckades få igenom rätten att gå ner till deltid efter 60 års ålder, trots Almegas hårda motstånd.

– Vi var ärliga, modiga och konstruktiva. Och jag vill passa på att tacka vår nuvarande avtalssekreterare Tommy Andersson. Du är ärlig, modig, konstruktiv och också en god kamrat. Jag ska ta med mig de egenskaperna och lovar att göra mitt allra bästa för GS. Tack för ert förtroende.

Madelene Engman är uppvuxen i Vetlanda, men hade som ung ambitionen att komma därifrån. Hon drog till Jönköping för att läsa mode och textil på gymnasiet och återvände till Vetlanda för att sommarjobba. Där valde hon mellan Elitfönster (numera Inwido) där hennes mamma jobbade, eller metallindustrin där hennes pappa jobbade. Det blev Elitfönster eftersom de erbjöd längre sommarjobb.

Där skulle hon inte bli kvar, tänkte hon. Drömmen var att fortsätta ett fjärde år med studierna, men enligt Madelene Engman själv hade hon varken talang eller pengar nog för att komma in på någon skola, så hon fick tänka om.

Hon trivdes på Elitfönster och mellan 1998 och 2007 jobbade hon bland annat i fabrikens slutmontering. Under ett år tog hon tjänstledigt för att studera på Arbetarrörelsens folkhögskola i Göteborg, där hon läste samhällsekonomi och idé- och lärdomshistoria.

Tillbaka på jobbet blev hon direkt tillfrågad om att hoppa gå dåvarande Skogs- och träfackets ungdomskurs. Där insåg hon att de fackliga frågorna var något hon brann för.

Snart var hon engagerad i avdelningens ungdomsråd och jobbade med internationella frågor. Hon valdes in i avdelningsstyrelsen och har varit avdelningsordförande. Så småningom antogs hon till fackets aspirantutbildning för ombudsmän, men det blev inte Skogs- och Träfacket som anställde henne som ombudsman 2007, utan Grafikerna i Stockholm.

2009 gick Skogs- och träfacket och Grafikerna samman i GS-facket och snart rekryterades Madelene Engman till förbundskontoret. Som ombudsman på avtalsenheten har hon främst ansvarat för Tidningsavtalet där parterna alldeles nyligen kom överens om ett nytt avtal. Därmed undveks en strejk på tidningstryckerierna.

 

Madelene Engman

Ålder: 36

Familj: Sambo

Bor: Södermalm, Stockholm

Fritidsintressen: Nu direkt efter avtalsrörelsen känns det nästan som jag har glömt bort vad jag gör på fritiden. Men vi har rätt nyligen köpt en sommarstuga, en av de bästa platserna på jorden att få komma ut till. Den har blivit ett stort intresse, mest för lugnets skull.

Aktuell: Utsågs i dag av GS kongress i Västerås till förbundets nya första vice ordförande, vilket innebär att hon också blir GS nya avtalssekreterare. Hon efterträder Tommy Andersson.

 

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

Trots att korttidsarbete används i stor omfattning sker nästan inga kompetensutvecklande insatser. Vi parter är överens om att det är viktigt – nu måste vi också se till att det blir verklighet, skriver avtalssekreterarna för Pappers, GS och IF Metall tillsammans med Industriarbetsgivarna.

GS-facket: Väl värt att samordna sig kring

GS-facket: Väl värt att samordna sig kring

GS-fackets medlemmar berörs endast marginellt av låglönesatsningen, men den är oerhört viktig av solidariska skäl, tycker avtalssekreterare Madelene Engman.

GS varslar om strejk för statliga skogs­arbetare

GS-facket varslar om stridsåtgärder mot Skogsstyrelsen efter att parterna under hösten inte lyckats komma överens i avtalsförhandlingarna.

AD-dom kan bli avtalsfråga

AD-dom kan bli avtalsfråga

Arbetsdomstolen gav en arbetsgivare rätt att sänka arbetstiden vid arbetsbrist. Nu vill GS avtalssekreterare Madelene Engman att frågan lyfts till nästa års avtalsrörelse.

Från Love till love – så blev GS-kongressen

Från Love till love – så blev GS-kongressen

GS kongress har gått i mål. För alla er som inte kunde vara där kör vi en kort sammanfattning.

Förpackningar spelar ekologisk roll

Förpackningar spelar ekologisk roll

Minskat matsvinn och färre transportskador – med smartare förpackningar kan svenska klimatutsläpp minska med en miljon ton om året enligt en GS-rapport.

Hur får man fler medlemmar i skogen?

Hur får man fler medlemmar i skogen?

Organisationsgraden bland skogsarbetare är en ständig huvudvärk för GS. DA frågade några kongressdeltagare vad man kan göra åt saken.

” Vi kan inte köpa alkohol för våra pengar”

” Vi kan inte köpa alkohol för våra pengar”

Leopoldo Merino vill ha totalstopp för att använda GS-medlemmarnas pengar till alkohol. Han fick inte tillräckligt stöd för att ta upp sitt krav på kongressen men nu blir spritstopp en fråga för nästa månads förbundsmöte.

GS-facket ska certifieras för mångfald

GS-facket ska certifieras för mångfald

Kongressen röstade enhälligt ja till att GS ska genomgå en HBTQ-certifiering. Det är en kvalitetsstämpel för att förbundet systematiskt arbetar med rättighetsfrågor, likabehandling, bemötande och mänskliga rättigheter

Bo-Arne Andersson tar plats i förbundsledningen

Bo-Arne Andersson tar plats i förbundsledningen

Kongressen gick emot valberedningen och valde Bo-Arne Andersson till förbundets nye 2:e vice ordförande. Efter två omröstningar besegrade han Christoffer Ahlqvist.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.