Industriarbetarnas tidning

”Jag känner mig lite skakig just nu”

20 maj, 2016

Skrivet av

Till stående ovationer och visslingar äntrade Madelene Engman talarstolen på GS kongress. Hon valdes till förbundets nya första vice ordförande och avtalssekreterare.

En enig kongress valde ombudsmannen Madelene Engman till ny förste vice ordförande. Därmed blir hon också förbundets avtalssekreterare och efterträder Tommy Andersson på posten.

En tydligt rörd Madelene Engman tog plats i talarstolen.

– Tack så hemskt mycket. Jag är inte riktigt lika van vid det här som Per-Olof Sjöö så jag har förberett några ord på en papperslapp. Och det är jag lycklig för just nu för det snurrar i huvudet ordentligt. Det är ett ärofyllt uppdrag och jag känner mig lite skakig just nu.

Hon fortsatte att tala om hur alla inom GS måste fortsätta att stå upp för varandra.

– Vi kommer inte alltid att vara överens eller tycka lika, men vi måste visa varandra respekt och att vi alla har lika värde. Om vi visar vilka vi är och vad vi tror på så kommer andra att ge oss respekt, och det har vi redan ett bevis på.

Madelene Engman syftade på den nyliga uppgörelsen av tidningsavtalet, där GS lyckades få igenom rätten att gå ner till deltid efter 60 års ålder, trots Almegas hårda motstånd.

– Vi var ärliga, modiga och konstruktiva. Och jag vill passa på att tacka vår nuvarande avtalssekreterare Tommy Andersson. Du är ärlig, modig, konstruktiv och också en god kamrat. Jag ska ta med mig de egenskaperna och lovar att göra mitt allra bästa för GS. Tack för ert förtroende.

Madelene Engman är uppvuxen i Vetlanda, men hade som ung ambitionen att komma därifrån. Hon drog till Jönköping för att läsa mode och textil på gymnasiet och återvände till Vetlanda för att sommarjobba. Där valde hon mellan Elitfönster (numera Inwido) där hennes mamma jobbade, eller metallindustrin där hennes pappa jobbade. Det blev Elitfönster eftersom de erbjöd längre sommarjobb.

Där skulle hon inte bli kvar, tänkte hon. Drömmen var att fortsätta ett fjärde år med studierna, men enligt Madelene Engman själv hade hon varken talang eller pengar nog för att komma in på någon skola, så hon fick tänka om.

Hon trivdes på Elitfönster och mellan 1998 och 2007 jobbade hon bland annat i fabrikens slutmontering. Under ett år tog hon tjänstledigt för att studera på Arbetarrörelsens folkhögskola i Göteborg, där hon läste samhällsekonomi och idé- och lärdomshistoria.

Tillbaka på jobbet blev hon direkt tillfrågad om att hoppa gå dåvarande Skogs- och träfackets ungdomskurs. Där insåg hon att de fackliga frågorna var något hon brann för.

Snart var hon engagerad i avdelningens ungdomsråd och jobbade med internationella frågor. Hon valdes in i avdelningsstyrelsen och har varit avdelningsordförande. Så småningom antogs hon till fackets aspirantutbildning för ombudsmän, men det blev inte Skogs- och Träfacket som anställde henne som ombudsman 2007, utan Grafikerna i Stockholm.

2009 gick Skogs- och träfacket och Grafikerna samman i GS-facket och snart rekryterades Madelene Engman till förbundskontoret. Som ombudsman på avtalsenheten har hon främst ansvarat för Tidningsavtalet där parterna alldeles nyligen kom överens om ett nytt avtal. Därmed undveks en strejk på tidningstryckerierna.

 

Madelene Engman

Ålder: 36

Familj: Sambo

Bor: Södermalm, Stockholm

Fritidsintressen: Nu direkt efter avtalsrörelsen känns det nästan som jag har glömt bort vad jag gör på fritiden. Men vi har rätt nyligen köpt en sommarstuga, en av de bästa platserna på jorden att få komma ut till. Den har blivit ett stort intresse, mest för lugnets skull.

Aktuell: Utsågs i dag av GS kongress i Västerås till förbundets nya första vice ordförande, vilket innebär att hon också blir GS nya avtalssekreterare. Hon efterträder Tommy Andersson.

 

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

GS och Byggnads: Minimilöner hot mot vår modell

GS och Byggnads: Minimilöner hot mot vår modell

Svenska politiker måste vägra införa ett minimilönedirektiv från EU som kan slå sönder hela den svenska modellen. Det kräver GS och Byggnads i ett gemensamt uttalande.

”Organisering är som ett spindelnät”

”Organisering är som ett spindelnät”

Att GS kan sätta press på svenska företagsledningar är viktigt när facken behöver komma in på deras arbetsplatser i andra länder, sade Inga Ruginiene från LMPF i Litauen.

Thorwaldsson: Dags att flytta norrut

Thorwaldsson: Dags att flytta norrut

Det är dags för folk i södra Sverige att dra på långkalsonger och toppluva. Nu måste flyttlassen gå norrut där de nya jobben finns. Det säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson i ett samtal på GS-fackets kongress.

GS kongress har dragit igång

GS kongress har dragit igång

Det är i en osäker omvärld som GS-facket samlas i Örebro för att återuppta sin tredje kongress. Förbundsordförande Per-Olof Sjöö tog upp utmaningar i både den kommande avtalsrörelsen och synen på höstens riksdagsval.

”Jag behöver förbereda mig mycket för att våga”

”Jag behöver förbereda mig mycket för att våga”

Natalia Sparrelid hoppas att hon ska våga ta plats i debatterna på GS-fackets kongress. Medlemmarnas möjlighet att påverka är allra viktigast, och då får förbundet inte vara toppstyrt, anser hon. Vad betyder det för dig att vara kongressombud?– Det är ett stor ansvar, man har en påverkansmöjlighet som man inte bör missa. Jag tycker att […]

Ekonomin i fokus på GS kongress

Ekonomin i fokus på GS kongress

En svag ekonomi har lett till jobbiga besparingar för GS-facket, men också en renodling ”Vi har tvingats fokusera på det som är viktigt – att bygga organisation och rekrytera medlemmar”, säger förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Känner du igen dig?

Känner du igen dig?

Bertil Hertzberg har fotograferat och intervjuat arbetare på Fredahl Rydéns kistfabrik och husfabriken Bo Klok. Nu blir det en utställning som bland annat ska visas på GS kongress i slutet av maj.

2022 – ett år fyllt av utmaningar

2022 – ett år fyllt av utmaningar

Det blir ett spännande år. Det är kongress, vi ska förbereda oss för en ny avtalsrörelse. Och så är det valår. Nu stakar vi ut riktningen tillsammans, skriver Per-Olof Sjöö.

GS-facket höll digital kongress

GS-facket höll digital kongress

Under lördagen genomfördes den första delen av GS-fackets kongress digitalt. Per-Olof Sjöö valdes på nytt till ordförande.

Tre kvinnor i GS-fackets nyvalda förbundsstyrelse

Tre kvinnor i GS-fackets nyvalda förbundsstyrelse

Under GS-kongressen väcktes frågan om förbundet företräder alla medlemmar. Ändå valdes bara tre kvinnor in i förbundsstyrelsen.

DA granskar skuggsamhället

Åtal mot bolaget som städade hos statsministern

Åtal mot bolaget som städade hos stats­ministern

Företagaren som anlitat svart arbetskraft för att städa Magdalena Anderssons villa, åtalas för brott mot utlänningslagen. Städerskan Chilo kommenterar: ”Nyheten gör mig glad, äntligen skipas rättvisa.”

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Statsministerns städerska fick svarta pengar direkt av ägaren till städbolaget. Hans tidigare firma är dömd för ekonomisk brottslighet och han själv är ökänd hos facket som en oseriös aktör.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder.
Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

Kan fackförbunden göra mer för att få bukt med skuggsamhället? Nu svarar LO-ordföranden Susanna Gideonsson på kritiken. ”När allt ser bra ut på papperet måste vi ha någon som slår larm”, säger hon.

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Till Syndikalisterna söker sig människor i hopp om att få ut löner som deras arbetsgivare struntat i att betala. Flera har försökt få hjälp av de LO-förbund som finns på arbetsplatsen, men utan resultat.

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Genom regionala ”Akrim-center”, liknande dem i Norge, vill regeringen städa upp på svensk arbetsmarknad.

”Hela branscher korrumperas”

”Hela branscher korrumperas”

Grov brottslighet, människohandel och modernt slaveri – kriminaliteten är omfattande på svensk arbetsmarknad. Nu krävs förändringar på en rad områden, säger Ola Pettersson, ordförande i Delegationen mot arbetslivskriminalitet. 

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.