Industriarbetarnas tidning

”Jag känner mig lite skakig just nu”

20 maj, 2016

Skrivet av

Till stående ovationer och visslingar äntrade Madelene Engman talarstolen på GS kongress. Hon valdes till förbundets nya första vice ordförande och avtalssekreterare.

En enig kongress valde ombudsmannen Madelene Engman till ny förste vice ordförande. Därmed blir hon också förbundets avtalssekreterare och efterträder Tommy Andersson på posten.

En tydligt rörd Madelene Engman tog plats i talarstolen.

– Tack så hemskt mycket. Jag är inte riktigt lika van vid det här som Per-Olof Sjöö så jag har förberett några ord på en papperslapp. Och det är jag lycklig för just nu för det snurrar i huvudet ordentligt. Det är ett ärofyllt uppdrag och jag känner mig lite skakig just nu.

Hon fortsatte att tala om hur alla inom GS måste fortsätta att stå upp för varandra.

– Vi kommer inte alltid att vara överens eller tycka lika, men vi måste visa varandra respekt och att vi alla har lika värde. Om vi visar vilka vi är och vad vi tror på så kommer andra att ge oss respekt, och det har vi redan ett bevis på.

Madelene Engman syftade på den nyliga uppgörelsen av tidningsavtalet, där GS lyckades få igenom rätten att gå ner till deltid efter 60 års ålder, trots Almegas hårda motstånd.

– Vi var ärliga, modiga och konstruktiva. Och jag vill passa på att tacka vår nuvarande avtalssekreterare Tommy Andersson. Du är ärlig, modig, konstruktiv och också en god kamrat. Jag ska ta med mig de egenskaperna och lovar att göra mitt allra bästa för GS. Tack för ert förtroende.

Madelene Engman är uppvuxen i Vetlanda, men hade som ung ambitionen att komma därifrån. Hon drog till Jönköping för att läsa mode och textil på gymnasiet och återvände till Vetlanda för att sommarjobba. Där valde hon mellan Elitfönster (numera Inwido) där hennes mamma jobbade, eller metallindustrin där hennes pappa jobbade. Det blev Elitfönster eftersom de erbjöd längre sommarjobb.

Där skulle hon inte bli kvar, tänkte hon. Drömmen var att fortsätta ett fjärde år med studierna, men enligt Madelene Engman själv hade hon varken talang eller pengar nog för att komma in på någon skola, så hon fick tänka om.

Hon trivdes på Elitfönster och mellan 1998 och 2007 jobbade hon bland annat i fabrikens slutmontering. Under ett år tog hon tjänstledigt för att studera på Arbetarrörelsens folkhögskola i Göteborg, där hon läste samhällsekonomi och idé- och lärdomshistoria.

Tillbaka på jobbet blev hon direkt tillfrågad om att hoppa gå dåvarande Skogs- och träfackets ungdomskurs. Där insåg hon att de fackliga frågorna var något hon brann för.

Snart var hon engagerad i avdelningens ungdomsråd och jobbade med internationella frågor. Hon valdes in i avdelningsstyrelsen och har varit avdelningsordförande. Så småningom antogs hon till fackets aspirantutbildning för ombudsmän, men det blev inte Skogs- och Träfacket som anställde henne som ombudsman 2007, utan Grafikerna i Stockholm.

2009 gick Skogs- och träfacket och Grafikerna samman i GS-facket och snart rekryterades Madelene Engman till förbundskontoret. Som ombudsman på avtalsenheten har hon främst ansvarat för Tidningsavtalet där parterna alldeles nyligen kom överens om ett nytt avtal. Därmed undveks en strejk på tidningstryckerierna.

 

Madelene Engman

Ålder: 36

Familj: Sambo

Bor: Södermalm, Stockholm

Fritidsintressen: Nu direkt efter avtalsrörelsen känns det nästan som jag har glömt bort vad jag gör på fritiden. Men vi har rätt nyligen köpt en sommarstuga, en av de bästa platserna på jorden att få komma ut till. Den har blivit ett stort intresse, mest för lugnets skull.

Aktuell: Utsågs i dag av GS kongress i Västerås till förbundets nya första vice ordförande, vilket innebär att hon också blir GS nya avtalssekreterare. Hon efterträder Tommy Andersson.

 

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

GS-facket höll digital kongress

GS-facket höll digital kongress

Under lördagen genomfördes den första delen av GS-fackets kongress digitalt. Per-Olof Sjöö valdes på nytt till ordförande.

Tre kvinnor i GS-fackets nyvalda förbundsstyrelse

Tre kvinnor i GS-fackets nyvalda förbundsstyrelse

Under GS-kongressen väcktes frågan om förbundet företräder alla medlemmar. Ändå valdes bara tre kvinnor in i förbundsstyrelsen.

”Självklart ska alla avdelningar vara representerade”

”Självklart ska alla avdelningar vara representerade”

Förbundsstyrelsens förslag om sju ledamöter i styrelsen röstades ner på GS kongress.

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

Trots att korttidsarbete används i stor omfattning sker nästan inga kompetensutvecklande insatser. Vi parter är överens om att det är viktigt – nu måste vi också se till att det blir verklighet, skriver avtalssekreterarna för Pappers, GS och IF Metall tillsammans med Industriarbetsgivarna.

GS-facket: Väl värt att samordna sig kring

GS-facket: Väl värt att samordna sig kring

GS-fackets medlemmar berörs endast marginellt av låglönesatsningen, men den är oerhört viktig av solidariska skäl, tycker avtalssekreterare Madelene Engman.

GS varslar om strejk för statliga skogs­arbetare

GS-facket varslar om stridsåtgärder mot Skogsstyrelsen efter att parterna under hösten inte lyckats komma överens i avtalsförhandlingarna.

AD-dom kan bli avtalsfråga

AD-dom kan bli avtalsfråga

Arbetsdomstolen gav en arbetsgivare rätt att sänka arbetstiden vid arbetsbrist. Nu vill GS avtalssekreterare Madelene Engman att frågan lyfts till nästa års avtalsrörelse.

Från Love till love – så blev GS-kongressen

Från Love till love – så blev GS-kongressen

GS kongress har gått i mål. För alla er som inte kunde vara där kör vi en kort sammanfattning.

Förpackningar spelar ekologisk roll

Förpackningar spelar ekologisk roll

Minskat matsvinn och färre transportskador – med smartare förpackningar kan svenska klimatutsläpp minska med en miljon ton om året enligt en GS-rapport.

Hur får man fler medlemmar i skogen?

Hur får man fler medlemmar i skogen?

Organisationsgraden bland skogsarbetare är en ständig huvudvärk för GS. DA frågade några kongressdeltagare vad man kan göra åt saken.

Opinion

I väntan på laddning halvvägs till Sunne

I väntan på laddning halvvägs till Sunne

Krönika På macken bland Teslas laddstolpar blir det svenska klassamhället synligt, skriver Anneli Jordahl.

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

Vi måste städa upp EU:s arbetsmarknad från skitföretagare som riskerar arbetarnas hälsa, skriver Europaparlamentarikern Johan Danielsson, S.

Bekämpa antisemitismen i den digitala världen

I förra veckan hölls Förintelsekonferensen i Malmö. Internationella politiska ledare lovade att aktivt bekämpa antisemitismen och rasismen som tyvärr växer runtom i Europa. Sveriges regering satsar nästan 100 miljoner i nästa års budget på denna angelägna kamp för människovärde och demokrati. Till den svenska regeringens satsningar hör bland annat fortsatt arbete med att bekämpa hatbrott […]

”Helheten i överenskommelsen är bra”

”Helheten i överenskommelsen är bra”

Vi ska ha en levande debatt, men det är den valda förbundsstyrelsen som svarar för verksamheten mellan kongresserna. Vårt uppdrag därifrån är att komma till rätta med otrygga anställningar, skriver IF Metalls Marie Nilsson och Veli-Pekka Säikkälä.

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

IF Metalls medlemmar bör, precis som journalistförbundets, få rösta om vi ska ansluta oss till las-överenskommelsen, skriver fem industriarbetare.

Högt spel om människors trygghet

Högt spel om människors trygghet

Pontus Georgsson: När till och med Arbetsdomstolen har farhågor om lagförslaget kring ett nytt anställningsskydd borde det vara självklart att ta till sig av kritiken innan besluten hastas fram.