Industriarbetarnas tidning

Flyttkarusellen pågår för fullt

18 augusti, 2016

Skrivet av

Jobb försvinner utomlands – jobb flyttar tillbaka till Sverige. Två motsatta trender pågår samtidigt i den svenska industrin. I Aneby och Säffle försöker man nu hindra att arbetstillfällen försvinner till Östeuropa.

Återflytten av industrijobb ökar. Men det är fortfarande fler jobb som försvinner utomlands. Var de hamnar handlar ofta om två saker: Närhet till kunderna och tillgången på utbildad arbetskraft.

Lönens storlek då?  Den var viktigare förr. Nu stiger lönerna snabbt i låglöneländerna och gapet till höglöneländerna minskar. Dessutom automatiseras produktionen och då minskar lönernas betydelse för den totala kostnaden.

Men just lönernas storlek är det som tycks stänga Anebyfabriken.

Hags i Aneby tillverkar utrustning för utelekplatser. Det mesta säljs i Sverige och resten av Norden. Produktionen ligger alltså nära kunderna. Nu vill ägarna flytta den till Polen.

Hags tillhör den amerikanska koncernen Play Power som i sin tur ägs av riskkapitalbolaget Littlejohn & Co. Ägarna har satt press på Play Power att leverera högre vinster. I jakten på ökad avkastning gavs en konsultbyrå uppdraget att jämföra lönekostnaden i Aneby med Polen.

Resultatet var givet. De polska lönerna släpar fortfarande efter de svenska. Därför vill Play Power nu lägga ner fabriken i Aneby och flytta verksamheten till Polen. Trots att den svenska enheten visat stabila och höga vinster.

Uppdraget var att bara jämföra arbetskraftskostnaden. Inte kostnaderna för logistik – alltså transporter, lagerhållning, hantering, orderbehandling, IT, dokumentation, planering osv. Just den typ av kostnader som brukar bli oförutsett mycket högre än väntat när verksamhet flyttat utomlands.

Att dra sig bort från huvudmarknaden svär också mot den gängse lokaliseringslogiken. För företagen har det blivit allt viktigare att befinna sig nära kunderna för att fånga upp nya önskemål eller att snabbt kunna rätta till eventuella brister i kvalitén. Att snabbt kunna leverera och till rätt kvalité är några av de viktigaste ledstjärnorna för företagen.

För CCI i Säffle, som varslade 110 personer häromdagen, är det annorlunda. Marknaden för de stora ventilerna är global och företaget har två produktionsorter, den andra ligger i tjeckiska Brno.

Säfflefabriken har redan varit nedlagd en gång tidigare, för fem år sedan. Men bara på papperet. Den engelska koncernen fick en ny ledning som då drog tillbaka beslutet. En hög chef därifrån kom till Säffle, samlade  personalen i matsalen och bad om ursäkt.

I bägge fallen heter det att vissa funktioner – som utveckling – ska vara kvar i Aneby respektive Säffle.  Undersökningar – av bland annat Lars Bengtsson, professor i industriell ekonomi vid högskolan i Gävle – visar att utvecklingsarbetet mår bäst av att befinna sig nära tillverkningen. Utveckling och produktion korsbefruktar varandra. Inte långt från Säffle ligger Åmål där Nilfisk hade tillverkning av industridammsugare tills för en tio år sedan. Ett par hundra industrijobb flyttades, men utvecklingsavdelningen skulle vara kvar. Några år senare var den också borta.

Nu på tisdag börjar förhandlingarna på CCI i Säffle, dagen därpå informeras personalen på Hags i Aneby om löntagarkonsultens rapport om de företagsekonomiska grunderna för att flytta tillverkningen.  Men MBL-förhandlingar är en sak. Besluten tas långt från värmländska och småländska verkstadsgolv.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Esab kryddar lönerna inför nedläggningen

Esab kryddar lönerna inför nedläggningen

Nedläggningen av Esabs svetstrådstillverkning i Sandviken ligger fast. Men ett nytt avtal ger bland annat de 35 anställda uppemot dubbel lön fram till årsskiftet, när tillverkningen flyttas till Tjeckien.

Uppsagda till olika pris

Uppsagda till olika pris

Lars-Inge sägs upp från Volvo Bussar i Säffle. Där får de anställda i snitt 10 000 i extra omställningsstöd. Eva förlorade jobbet när Ericsson stängde Gävlefabriken. Där fick arbetarna i snitt 300 000 kronor var i avgångsvederlag. Inget tvingar företag som lägger ned att betala sina anställda en enda krona extra. Facken kan bara vädja.

Säffle blickar framåt

Säffle blickar framåt

Nordic Paper Säffle är ett typisk mittenbruk i lönestatistiken. – Lönerna är lite för dåliga. Vi jobbar ändå kvällar, helger och nätter, säger maskinoperatören Jan Lindgren.

Syns det att jag får flera löner?

Syns det att jag får flera löner?

Kommer min nuvarande arbetsgivare kunna se att jag även får lön från ett annat företag? Det undrar en läsare.

Sista skiftet på Svanskog

Sista skiftet på Svanskog

Han började som springpojke när han var femton. Nu, nästan ett halvsekel senare, har Freddy Andersson gjort sitt sista skift på bruket. Alla hans arbetskamrater likaså.

Klart att Stora Enso stänger Kvarnsveden

Klart att Stora Enso stänger Kvarnsveden

Nu är det klart att Kvarnsveden läggs ner senast sista september. Men facket ger inte upp.
”Vi tror fortfarande att det finns andra som kan vara intresserade.”

De anställda ger inte upp om Kvarnsveden

De anställda ger inte upp om Kvarnsveden

Än lever hoppet om Kvarnsveden, åtminstone bland de anställda på golvet. ”Det är som att alla spottat sig i nävarna,” säger huvudskyddsombudet Janne Grundelius.

Varför får jag lägre helglön?

Hur kan helglönen i bemanningsavtalet vara 50 kronor lägre i timmen än vad de fast anställda får? Det undrar en läsare. Jurist Henric Ask svarar.

”Rättvisa löner i EU skyddar svensk modell”

”Rättvisa löner i EU skyddar svensk modell”

Ska man vara seriös i sitt försvar av den svenska modellen måste man också visa intresse för att bekämpa låglönekonkurrensen på EU:s arbetsmarknad, skriver Johan Danielsson (S).

Swedpaper fortsatt i topp i löneligan

Swedpaper fortsatt i topp i löneligan

Swedpaper i Gävle har de högsta lönerna i Pappers, och gapet mellan toppen och botten har ökat. Det visar Dagens Arbetes unika lönekartläggning för 2020. Se hur ditt bruk ligger till i löneligan.

Industrin och klimatet

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.