Nu är det nog – branschen måste agera för att rädda liv
Minst tre bränder sker varje dag i industrin och ny teknik ökar riskerna ytterligare, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Eva Burman.
Industriarbetarnas tidning
Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.
28 september, 2016
Skrivet av Helle Klein
Ledare Po Tidholms reportage Resten av Sverige visar på behovet av en ny regionalpolitik. I Dagens Arbete pågår en motsvarande debatt efter reportaget Uppdrag: Rädda Bygden. Dags för en ”Swedish deal” för stad och land, skriver Helle Klein.
Första delen av Po Tidholms reportage Resten av Sverige visades på SVT i tisdags kväll. Tidholm problematiserar den ”urbana normen” och låter debattörer och forskare diskutera behovet av ny regionalpolitik. Allt illustrerat med besök i glesbygd där snart all samhällsservice är avvecklad och människor frågar sig varför de ska fortsätta betala skatt när de ändå inte får något för pengarna.
Sverige dras isär och spänningen mellan stad och land har ökat. Märkligt nog har det inte varit någon större politisk fråga i de senaste valrörelserna. Centern som tidigare var det tydliga landsbygdspartiet har som bekant lämnat landsortens frågor för den mer urbana marknadsvurmen. Men inte heller Socialdemokratin verkar bry sig. Partiet har gjort storstadssatsningar (vällovliga projekt) men talar alltför sällan om hur hela Sverige ska leva.
Glesbygdsminister Sven-Erik Bucht är med i reportaget men fick tydligare frågor i Aktuellt härom kvällen. Han hänvisade till den parlamentariska landsbygdskommittén som ska komma med sitt slutbetänkande efter årsskiftet. Det är bra att regeringen tillsatte en sådan men samtidigt borde det pågå en mängd regionalpolitiska insatser under tiden – det handlar om arbetsmarknadspolitik, bostadspolitik, näringspolitik och miljöpolitik. Det behövs ett samlat grepp för att få klyftorna mellan grupper och mellan stad och land att minska.
Många års politik har handlat om att driva upp konsumtionen i form av att ge hushållen skattelättnader. Investeringar i det gemensamma såsom skola, vård och omsorg men också i infrastruktur och bostäder har legat för fäfot. Den rödgröna regeringen är på rätt väg att vända denna trend men det återstår en hel del. Höstbudgeten är alltför försiktig.
På debattplats i Dagens Arbete förs just nu en intressant diskussion om hur den ökande regionala ojämlikheten ska minska. Vårt reportage om exemplet Värmland blev starten för debatten.
Den förre näringslivsexperten på LO, Jan Edling, skriver om behovet av utbildningssatsningar och statliga investeringar i infrastruktur och bostadsbyggande vilket gör det mer intressant för storföretagen att satsa på Sverige. Edling vill att regeringen också skyndar på utvecklingen mot storregioner.
”I den globala konkurrensen tävlar inte enstaka företag eller länder mot varandra. De som tävlar är kunskapsregioner där kluster av stora och små företag tillsammans med forskning och kompetensförsörjning skapar den konkurrenskraft som ger underlag för regionens sysselsättning”, skriver Edling.
Den tidigare utredaren på IF Metall och ledamoten av EU:s ekonomiska och sociala råd, Jan Olsson, vill hellre satsa på det genuint lokala och skriver att det behövs en politik för lokal utveckling där både staten och EU satsar på att utveckla Sverige utanför storstäderna. Precis som i exemplet Värmland behövs lokalt förankrade banker och företag, menar Olsson.
”Mina europeiska erfarenheter säger mig att det är främst tre områden som måste fokuseras om man vill gå vidare med Värmlandsmodellen. I korthet: Företagen måste sluta sig samman, de måste ha tillgång till finansiering, de måste få stöd och accepteras av de viktiga intressenterna i länet”, skriver Olsson.
Han pekar också på behovet av riskkapital till lokala kooperativa företag och undrar varför inte svenska staten använder sig av de EU-medel som finns till buds.
Debatten om stad och land har förhoppningsvis bara börjat. Po Tidholms utmärkta tv-serie är ett välkommet inlägg i den. Det är just i globaliseringens tid vi behöver en aktiv regionalpolitik – en sorts ”Swedish deal” för stad och land.