Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Förnedring är när vi vänder ryggen till”

16 september, 2016

Skrivet av Thomas Hammarberg och Kadir Kasirga

tomas-kadirDebatt Det är högst olyckligt att S uppfattas stå bakom ett förbud av tiggeri. Så är, trots de uttalanden som gjorts, inte fallet – och hållningen att förbjuda tiggeri för ”tiggarens skull” är både hycklande och cynisk, skriver Thomas Hammarberg och Kadir Kasirga (S).

Om skribenterna

Thomas Hammarberg
Tidigare Europarådets kommissionär för de mänskliga rättigheterna och ordförande i Kommissionen mot antiziganism

Kadir Kasirga (S)
S-Ledamot i Stockholms Stadshus och ordförande i partidistriktets arbetsgrupp om utsatta EU-migranter.

Vår hållning till ”tiggaren” är i grunden ideologisk. Den handlar om vår människosyn, principer om jämlikhet och vår respekt för mänskliga rättigheter. Den anger vår relation till den bottenlösa fattigdomen; till människor som av olika anledningar blivit utslagna och berövade välfärdssamhällets skyddsnät. Deras närvaro blottlägger ett misslyckande som skapar olust bland många av oss som har det så mycket bättre.

En opinionsmätning nyligen visade att ett flertal svenskar vill förbjuda tiggeri. Samtidigt trädde civilminister Ardalan Shekarabi fram med uttalanden om att en kriminalisering övervägdes.

Den minister som är direkt ansvarig, Åsa Regner, propagerar sedan tidigare för att man inte ska ge något till den som tigger. Uppenbarligen tänker hon sig att en bojkott skulle få samma effekt som ett direkt förbud, men som kanske uppfattas som mindre anstötlig.

Även vår förre statsminister Göran Persson har uttalat sig. Han är mindre finkänslig, han vill ha ett förbud och argumentet var att arbetarrörelsen aldrig accepterat att tiggande skulle vara en lösning mot fattigdomen. Att den här diskussionen överhuvudtaget har blossat upp igen beror självfallet på närvaron i landet av utsatta människor från Rumänien och Bulgarien, många av dem är romer. Under några år nu har dessa besökare setts i stadsmiljö på många håll i landet.

De har kommit hit i en desperat förhoppning att få ihop medel att försörja sig och sina barn. De flesta har hoppats att kunna arbeta här men det har sällan varit möjligt och de har som sista utväg börjat samla pantburkar och som sista utväg satt sig med en pappersmugg framför sig.

I en krönika på denna plats nyligen påvisade Daniel Mathisen de slående likheterna mellan dagens diskussion om de mest fattiga och den debatt som fördes under förra seklets första decennier där de besuttna krävde att få slippa se medellösa. Vid den tiden, skrev han, hävdade arbetarrörelsen att ”ett förbud mot fattigdomens symptom skulle bli som att blint förneka människans existens, dra ett skynke för det obekväma”.

Mathisen nämnde att förutom SD och Moderaterna att även Socialdemokraterna har tagit ställning för ett förbud. Så är det faktiskt inte även om de uttalanden vi just nämnde kan ge det intrycket – vilket i sig är högst olyckligt.

Stockholms arbetarekommun tillsatte för knappt ett år sedan en arbetsgrupp för att utarbeta ett handlingsprogram till åtgärder kring just de utsatta EU-medborgare som kommit hit. Gruppens förslag antogs med överväldigande majoritet på ett möte i partidistriktets förtroenderåd.

I rapporten står bland annat;

”Ingen vill se människor tigga, men frågan är vad vi gör för att slippa den åsynen. Vi socialdemokrater avvisar krav på tiggeriförbud och andra repressiva åtgärder. Genomförandet av sådana krav skulle möjligen driva iväg besökarna men självfallet inte underlätta deras situation. Vi accepterar inte tanken att vi ska behandla dem hårt för att hindra andra från att komma. Vi står för en hållning som stödjer dessa människors kamp mot fattigdomen. Det är misärens och utanförskapets rötter som måste bekämpas”.

Det helhetsprogram som antogs av partidistriktet föreslog vägar att positivt påverka deras situation i hemländerna. De politiska kontakter som har tagits och de oberoende biståndsprojekt som inletts pekar i rätt riktning men kan vidareutvecklas. Samarbete mellan kommuner där och här kan bli till ömsesidigt gagn och bör definitivt utvecklas. Inom ramen för EU och Europarådet bör större insatser göras för att motverka fattigdomen i dessa länder och för att sätta stopp för de attityder som skapat det utanförskap som drabbar inte minst den romska minoriteten.

Det kommer att ta tid innan dessa strävanden leder till sådana framsteg i hemländerna att besöken av utsatta människor därifrån upphör. Under den tiden bör de få ett medmänskligt bemötande i vårt samhälle. Såväl moraliskt som folkrättsligt har vi en skyldighet att respektera deras mänskliga rättigheter.

Debatten kommer förstås att fortsätta. Vi hoppas bara att vi åtminstone ska slippa den argumentation som framställer förbud och andra repressiva åtgärder som en välgärning för de som kriminaliseras. Genom att straffa dessa människor skulle vi alltså hjälpa dem. Den argumentationen drivs av såväl Expressen som Svenska Dagbladet. ”Vi ska inte permanenta deras förnedring genom att lägga en slant i den framsträckta muggen”, Så låter de hycklande cynikerna.

Det finns en förnedring i denna situation. Det är när vi vänder ryggen till och blundar för den rasism som tvingar dessa människor att vädja om vårt stöd för att kunna ge sina barn mat och kläder och förhoppningsvis en chans till ett bättre liv än vad föräldrarna genomlider.

Thomas Hammarberg
Tidigare Europarådets kommissionär för de mänskliga rättigheterna och ordförande i Kommissionen mot antiziganism

Kadir Kasirga (S)
S-Ledamot i Stockholms Stadshus och ordförande i partidistriktets arbetsgrupp om utsatta EU-migranter.

3 kommentarer till “Förnedring är när vi vänder ryggen till

  • Undrar vad dessa politiker tycker om att sjuka och skadade från arbetet behandlas på ett liknande vis. Man har ju ingen rättssäkerhet eller rättstrygghet trots alla deviser om oberoende och opartiskhet. Så vad gör dessa herrar och damer för alla oss arbetsskadade? Varför vänder man bort blicken från den misär som finns i närområdet?

  • ”Vi står för en hållning som stödjer dessa människors kamp mot fattigdomen”. Svårt att se någon kamp hos dessa som halvligger utanför alla butiker. Jag är helt övertygad om att de har ett fruktansvärt liv hemma och jag tror att det är där kampen måste föras. Det är alltid de förtryckta som måste resa sig – de som har makten brukar inte dela med sig frivilligt. EU måste sätta press på hemländernas regeringar att använda de pengar som kommer hemländerna tillgodo för alla medborgare. Dessutom, så länge man inte kan försörja sig själv är det klokt att inte sätta barn till världen.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mer åsiktsmaterial

Ursäkta – men vilket jävla jobb vi gör

Ursäkta – men vilket jävla jobb vi gör

Jag har inte känt mig så patriotisk sen senaste gången vi sjöng nationalsången inför någon match i fotbolls-VM, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

En plats att vara bara lagom i fred

En plats att vara bara lagom i fred

På Ingmar Bergmans stiftelse är det vördnadsfullt. Jag undrar hur det skulle vara om jag hade en, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Fackens prioriteringar skrämmer mig

Fackens prioriteringar skrämmer mig

Skyddsombuden och arbetsmiljöarbetet har fått en alltmer osynlig roll i kollektivavtalen, skriver Maria Steinberg, författare och
docent i arbetsmiljörätt.

Dags att tacka nej, direktörer!

Dags att tacka nej, direktörer!

Vi stod emot kraven på inskränkt makt, men löneökningarna kommer inte att motsvara kostnadsökningarna. Nu är det arbetsgivarnas tur att ta ansvar för sina löner och bonusar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Vi höll ihop och tog vårt ansvar

Vi höll ihop och tog vårt ansvar

Nu är det upp till regering, riksbank och direktörer att göra sin del, så vi snabbt kan komma tillbaka till ett läge där vi kan få mer pengar i plånboken, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Det blev bästa möjliga avtal

Det blev bästa möjliga avtal

Reallöneökningar är vårt självklara mål. Med det här avtalet kan vi nå dit redan nästa år, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Där rötter aldrig brinner

Där rötter aldrig brinner

Se gruvarbetaren och poeten Wilma Saga Persson läsa sin nya dikt Där rötter aldrig brinner.

Bakom varje siffra finns en människa

Ortens stora arbetsgivare är bara en liten prick ett havt jordklot bort för de japanska ägarna. Men varje räntesteg och arbetslöshetssiffra är på riktigt, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Kristersson kan bromsa krisen om han vill

Kristersson kan bromsa krisen om han vill

Om regeringspartierna ska lägga en budget för att dämpa krisen borde det vara tid för höjda barnbidrag, hyresrätter till rimliga priser och trygga jobb, skriver journalisten Lina Stenberg.

”Stödet måste bli lika oavsett var man jobbar”

”Stödet måste bli lika oavsett var man jobbar”

Så länge stödet för anpassade anställningar inte följer personen som ska ha det kommer andra arbetsgivare inte att kunna ta det ansvar Samhall uppmanar till, skriver Ulrica Persson, Skoopi.

Du kanske också vill läsa…

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

”Därför stöder facken S”

”Därför stöder facken S”

”Det finns skäl till varför Svenskt Näringsliv uppvaktar Moderaterna och Sverigedemokraterna, det gynnar deras medlemmar. Det finns lika grundliga skäl till att LO-facken uppvaktar Socialdemokraterna. Det gynnar deras medlemmar”, skriver Thomas Lindell, som jobbar på Älvsbyhus och är förtroendevald i GS.

”M är inte för vanligt folk”

”Att göra fattiga människor fattigare är inte ett sätt att skapa ett tryggare Sverige”, skriver Jan Öberg, ordförande för Pappers Avdelning 16 i Ortviken.

”Varför är ett ökat inflytande dåligt?”

”Varför är ett ökat inflytande dåligt?”

”Låt oss ha en seriös debatt om hur den svenska modellen kan utvecklas i ett modernt samhälle”, skriver riksdagsledamoten Lars Beckman, M, i en replik till Tomas With och Veli-Pekka Säikkälä.

”Ett försök att försvaga löntagarna”

”Ett försök att försvaga löntagarna”

”Det är minst sagt provocerande att en folkvald politiker har så liten respekt för demokratiska spelregler.”  Tomas With och Veli-Pekka Säikkälä från IF Metall svarar Lars Beckman om förslaget på att kräva direktdemokrati i facket.

”Facken behöver direkt­demokrati”

Flera fackförbund motarbetar sina medlemmars intressen genom att sätta partipolitisk ideologi främst, skriver Lars Beckman, riksdagsledamot för Moderaterna.

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Både den ekonomiska krisen och klimatkrisen kommer med regeringens budget sannolikt att fördjupas, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

M och SD har i åratal blockerat förslag som skulle göra livet bättre för Sveriges industriarbetare, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

Rätt att lyssna på Adrian

Rätt att lyssna på Adrian

När Magdalena Andersson höll tal i Almedalen hamnade industriarbetaren och numera ordförande för verkstadsklubben på Volvo, Adrian Avdullahu i centrum. Helt rätt, statsministern!

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

LO försöker hitta syndabockar när partiet man pumpar in pengar i inte levererar, skriver Maria Malmer Stenergard och Mats Green (M).

Kultur & fritid

”En speciell känsla på två hjul”

”En speciell känsla på två hjul”

Andreas ”Hubbe” Lundberg har cyklat BMX sedan han var elva. ”Det kan ta så många timmar att lära sig ett trick och det är så jävla skönt när man sätter det”, säger han.

Cormac McCarthys sista försök att förstå hur världen fungerar

Cormac McCarthys sista försök att förstå hur världen fungerar

Cormac McCarthy följer upp succéromanen Vägen med två spretiga och översvallande romaner. Lästa tillsammans är de djupt gripande.

Rockströms lilla gröna

Rockströms lilla gröna

Vad händer när en grupp forskare låter super­datorer räkna på klimatkrisen? Det undrar klimatforskaren Johan Rockström i en ny bok.

Trettio år av sent sällskap

Trettio år av sent sällskap

En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen. Följ med in i studion och möt gänget bakom radioprogrammet – där det just i kväll handlar mycket om godis.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

Nyfödda lades skrikande i tvättrummet

Nyfödda lades skrikande i tvättrummet

Löpande band-tänket präglade inte bara den nya svenska industrin, utan formade också barnafödandet. I boken Kläda blodig skjorta berätta­s hela historien

”Att bara få dra iväg är obeskrivligt”

”Att bara få dra iväg är obeskrivligt”

På jobbet tillverkar Sofia Lod möbler i småländska Totebo. På fritiden kör hon folkrace så ofta hon kan och hinner.

Från lastpall till ishall

Från lastpall till ishall

Helst vill de bara spela hockey. Kunna leva på sin sport. Bli proffs. Men än så länge behövs pengarna från jobbet på lastpallsfabriken i Vimmerby.

”Året har varit som en välsmord motorsågskedja”

”Året har varit som en välsmord motorsågskedja”

Det knappa år som gått sedan Dagens Arbete gjorde ett reportage om den hemliga duon Hooja kröntes precis med utmärkelsen Årets grupp på P3 Guld. Vi frågade hur de ser på sitt succéår.

Det dagliga doppet

Det dagliga doppet

”Jag fick deras tillåtelse att fotografera om jag själv tog ett dopp”, berättar fotografen Markku Lähdesmäki. ”Det blev en andlig, uppfriskande – och naturligtvis – hisnande kall upplevelse.”