Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Förnedring är när vi vänder ryggen till”

16 september, 2016

Skrivet av Thomas Hammarberg och Kadir Kasirga

tomas-kadirDebatt Det är högst olyckligt att S uppfattas stå bakom ett förbud av tiggeri. Så är, trots de uttalanden som gjorts, inte fallet – och hållningen att förbjuda tiggeri för ”tiggarens skull” är både hycklande och cynisk, skriver Thomas Hammarberg och Kadir Kasirga (S).

Om skribenterna

Thomas Hammarberg
Tidigare Europarådets kommissionär för de mänskliga rättigheterna och ordförande i Kommissionen mot antiziganism

Kadir Kasirga (S)
S-Ledamot i Stockholms Stadshus och ordförande i partidistriktets arbetsgrupp om utsatta EU-migranter.

Vår hållning till ”tiggaren” är i grunden ideologisk. Den handlar om vår människosyn, principer om jämlikhet och vår respekt för mänskliga rättigheter. Den anger vår relation till den bottenlösa fattigdomen; till människor som av olika anledningar blivit utslagna och berövade välfärdssamhällets skyddsnät. Deras närvaro blottlägger ett misslyckande som skapar olust bland många av oss som har det så mycket bättre.

En opinionsmätning nyligen visade att ett flertal svenskar vill förbjuda tiggeri. Samtidigt trädde civilminister Ardalan Shekarabi fram med uttalanden om att en kriminalisering övervägdes.

Den minister som är direkt ansvarig, Åsa Regner, propagerar sedan tidigare för att man inte ska ge något till den som tigger. Uppenbarligen tänker hon sig att en bojkott skulle få samma effekt som ett direkt förbud, men som kanske uppfattas som mindre anstötlig.

Även vår förre statsminister Göran Persson har uttalat sig. Han är mindre finkänslig, han vill ha ett förbud och argumentet var att arbetarrörelsen aldrig accepterat att tiggande skulle vara en lösning mot fattigdomen. Att den här diskussionen överhuvudtaget har blossat upp igen beror självfallet på närvaron i landet av utsatta människor från Rumänien och Bulgarien, många av dem är romer. Under några år nu har dessa besökare setts i stadsmiljö på många håll i landet.

De har kommit hit i en desperat förhoppning att få ihop medel att försörja sig och sina barn. De flesta har hoppats att kunna arbeta här men det har sällan varit möjligt och de har som sista utväg börjat samla pantburkar och som sista utväg satt sig med en pappersmugg framför sig.

I en krönika på denna plats nyligen påvisade Daniel Mathisen de slående likheterna mellan dagens diskussion om de mest fattiga och den debatt som fördes under förra seklets första decennier där de besuttna krävde att få slippa se medellösa. Vid den tiden, skrev han, hävdade arbetarrörelsen att ”ett förbud mot fattigdomens symptom skulle bli som att blint förneka människans existens, dra ett skynke för det obekväma”.

Mathisen nämnde att förutom SD och Moderaterna att även Socialdemokraterna har tagit ställning för ett förbud. Så är det faktiskt inte även om de uttalanden vi just nämnde kan ge det intrycket – vilket i sig är högst olyckligt.

Stockholms arbetarekommun tillsatte för knappt ett år sedan en arbetsgrupp för att utarbeta ett handlingsprogram till åtgärder kring just de utsatta EU-medborgare som kommit hit. Gruppens förslag antogs med överväldigande majoritet på ett möte i partidistriktets förtroenderåd.

I rapporten står bland annat;

”Ingen vill se människor tigga, men frågan är vad vi gör för att slippa den åsynen. Vi socialdemokrater avvisar krav på tiggeriförbud och andra repressiva åtgärder. Genomförandet av sådana krav skulle möjligen driva iväg besökarna men självfallet inte underlätta deras situation. Vi accepterar inte tanken att vi ska behandla dem hårt för att hindra andra från att komma. Vi står för en hållning som stödjer dessa människors kamp mot fattigdomen. Det är misärens och utanförskapets rötter som måste bekämpas”.

Det helhetsprogram som antogs av partidistriktet föreslog vägar att positivt påverka deras situation i hemländerna. De politiska kontakter som har tagits och de oberoende biståndsprojekt som inletts pekar i rätt riktning men kan vidareutvecklas. Samarbete mellan kommuner där och här kan bli till ömsesidigt gagn och bör definitivt utvecklas. Inom ramen för EU och Europarådet bör större insatser göras för att motverka fattigdomen i dessa länder och för att sätta stopp för de attityder som skapat det utanförskap som drabbar inte minst den romska minoriteten.

Det kommer att ta tid innan dessa strävanden leder till sådana framsteg i hemländerna att besöken av utsatta människor därifrån upphör. Under den tiden bör de få ett medmänskligt bemötande i vårt samhälle. Såväl moraliskt som folkrättsligt har vi en skyldighet att respektera deras mänskliga rättigheter.

Debatten kommer förstås att fortsätta. Vi hoppas bara att vi åtminstone ska slippa den argumentation som framställer förbud och andra repressiva åtgärder som en välgärning för de som kriminaliseras. Genom att straffa dessa människor skulle vi alltså hjälpa dem. Den argumentationen drivs av såväl Expressen som Svenska Dagbladet. ”Vi ska inte permanenta deras förnedring genom att lägga en slant i den framsträckta muggen”, Så låter de hycklande cynikerna.

Det finns en förnedring i denna situation. Det är när vi vänder ryggen till och blundar för den rasism som tvingar dessa människor att vädja om vårt stöd för att kunna ge sina barn mat och kläder och förhoppningsvis en chans till ett bättre liv än vad föräldrarna genomlider.

Thomas Hammarberg
Tidigare Europarådets kommissionär för de mänskliga rättigheterna och ordförande i Kommissionen mot antiziganism

Kadir Kasirga (S)
S-Ledamot i Stockholms Stadshus och ordförande i partidistriktets arbetsgrupp om utsatta EU-migranter.

3 kommentarer till “Förnedring är när vi vänder ryggen till

  • Undrar vad dessa politiker tycker om att sjuka och skadade från arbetet behandlas på ett liknande vis. Man har ju ingen rättssäkerhet eller rättstrygghet trots alla deviser om oberoende och opartiskhet. Så vad gör dessa herrar och damer för alla oss arbetsskadade? Varför vänder man bort blicken från den misär som finns i närområdet?

  • ”Vi står för en hållning som stödjer dessa människors kamp mot fattigdomen”. Svårt att se någon kamp hos dessa som halvligger utanför alla butiker. Jag är helt övertygad om att de har ett fruktansvärt liv hemma och jag tror att det är där kampen måste föras. Det är alltid de förtryckta som måste resa sig – de som har makten brukar inte dela med sig frivilligt. EU måste sätta press på hemländernas regeringar att använda de pengar som kommer hemländerna tillgodo för alla medborgare. Dessutom, så länge man inte kan försörja sig själv är det klokt att inte sätta barn till världen.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mer åsiktsmaterial

”Inte konstigt att vi är rädda – vi är ju människor”

”Inte konstigt att vi är rädda – vi är ju människor”

Kanske kan våra inre känslostormar peka oss i en ny riktning, skriver Daniel Mathisen.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Sverige är på rätt väg ur krisen

Sverige är på rätt väg ur krisen

Att förstärkningen av a-kassan blir kvar är en seger för tryggheten, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

Jan Scherman: När Ebba Busch ljuger om sitt festande mitt i en coronakris använder hon sig av samma metod som Donald Trump

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

Även vi bör återuppta diskussionen om att förbjuda militanta nazistorganisationer som NMR, skriver journalisten Lisa Bjurwald

Självklart väljer vi medlemmarnas sida

Självklart väljer vi medlemmarnas sida

När vi tar strid för varandra visar vi att vi är en kamporganisation, skriver Pontus Georgsson.

Livets gång syns bara från sidan

Livets gång syns bara från sidan

Det är hjärtat som visar oss vägen. Och hundar, skriver Carl-Einar Häckner.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Du kanske också vill läsa…

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

”Därför stöder facken S”

”Därför stöder facken S”

”Det finns skäl till varför Svenskt Näringsliv uppvaktar Moderaterna och Sverigedemokraterna, det gynnar deras medlemmar. Det finns lika grundliga skäl till att LO-facken uppvaktar Socialdemokraterna. Det gynnar deras medlemmar”, skriver Thomas Lindell, som jobbar på Älvsbyhus och är förtroendevald i GS.

”M är inte för vanligt folk”

”Att göra fattiga människor fattigare är inte ett sätt att skapa ett tryggare Sverige”, skriver Jan Öberg, ordförande för Pappers Avdelning 16 i Ortviken.

”Varför är ett ökat inflytande dåligt?”

”Varför är ett ökat inflytande dåligt?”

”Låt oss ha en seriös debatt om hur den svenska modellen kan utvecklas i ett modernt samhälle”, skriver riksdagsledamoten Lars Beckman, M, i en replik till Tomas With och Veli-Pekka Säikkälä.

”Ett försök att försvaga löntagarna”

”Ett försök att försvaga löntagarna”

”Det är minst sagt provocerande att en folkvald politiker har så liten respekt för demokratiska spelregler.”  Tomas With och Veli-Pekka Säikkälä från IF Metall svarar Lars Beckman om förslaget på att kräva direktdemokrati i facket.

”Facken behöver direkt­demokrati”

Flera fackförbund motarbetar sina medlemmars intressen genom att sätta partipolitisk ideologi främst, skriver Lars Beckman, riksdagsledamot för Moderaterna.

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

Utredningens förslag, så som det är formulerat nu, kan aldrig bli ett skarpt lagförslag så länge Socialdemokraterna har makten, skriver S-gruppen i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

Vi kräver nu att regeringen går vidare med de utredningsförslag som tagits fram – annars riskerar ännu fler löntagare att kastas ut i fattigdom, skriver Mattias Vepsä, riksdagsledamot (S) och Mirja Räihä, ordförande LO-distriktet i Stockholms län.

”Vuxen­utbildningen kan rusta oss ur krisen”

”Vuxen­utbildningen kan rusta oss ur krisen”

Tillsammans måste vi både möta den akuta krisen och förbereda oss för vändningen med snabb omställning. Då är möjligheterna till utbildning otroligt viktiga, skriver Gunilla Svantorp och Tomas Kronståhl,  ledamöter (S) i riksdagens utbildningsutskott.

”Låt unga hjälpa gröna näringar i sommar”

”Låt unga hjälpa gröna näringar i sommar”

Låt oss slå två flugor i en smäll och lösa ungdomars brist på sommarjobb genom att de får för dem anpassade jobb i skogs och jordbruket – som i år inte kan anställa säsongsarbetare på grund av coronakrisen. Det skriver Robert Johansson, S.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.