Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Förnedring är när vi vänder ryggen till”

16 september, 2016

Skrivet av Thomas Hammarberg och Kadir Kasirga

tomas-kadirDebatt Det är högst olyckligt att S uppfattas stå bakom ett förbud av tiggeri. Så är, trots de uttalanden som gjorts, inte fallet – och hållningen att förbjuda tiggeri för ”tiggarens skull” är både hycklande och cynisk, skriver Thomas Hammarberg och Kadir Kasirga (S).

Om skribenterna

Thomas Hammarberg
Tidigare Europarådets kommissionär för de mänskliga rättigheterna och ordförande i Kommissionen mot antiziganism

Kadir Kasirga (S)
S-Ledamot i Stockholms Stadshus och ordförande i partidistriktets arbetsgrupp om utsatta EU-migranter.

Vår hållning till ”tiggaren” är i grunden ideologisk. Den handlar om vår människosyn, principer om jämlikhet och vår respekt för mänskliga rättigheter. Den anger vår relation till den bottenlösa fattigdomen; till människor som av olika anledningar blivit utslagna och berövade välfärdssamhällets skyddsnät. Deras närvaro blottlägger ett misslyckande som skapar olust bland många av oss som har det så mycket bättre.

En opinionsmätning nyligen visade att ett flertal svenskar vill förbjuda tiggeri. Samtidigt trädde civilminister Ardalan Shekarabi fram med uttalanden om att en kriminalisering övervägdes.

Den minister som är direkt ansvarig, Åsa Regner, propagerar sedan tidigare för att man inte ska ge något till den som tigger. Uppenbarligen tänker hon sig att en bojkott skulle få samma effekt som ett direkt förbud, men som kanske uppfattas som mindre anstötlig.

Även vår förre statsminister Göran Persson har uttalat sig. Han är mindre finkänslig, han vill ha ett förbud och argumentet var att arbetarrörelsen aldrig accepterat att tiggande skulle vara en lösning mot fattigdomen. Att den här diskussionen överhuvudtaget har blossat upp igen beror självfallet på närvaron i landet av utsatta människor från Rumänien och Bulgarien, många av dem är romer. Under några år nu har dessa besökare setts i stadsmiljö på många håll i landet.

De har kommit hit i en desperat förhoppning att få ihop medel att försörja sig och sina barn. De flesta har hoppats att kunna arbeta här men det har sällan varit möjligt och de har som sista utväg börjat samla pantburkar och som sista utväg satt sig med en pappersmugg framför sig.

I en krönika på denna plats nyligen påvisade Daniel Mathisen de slående likheterna mellan dagens diskussion om de mest fattiga och den debatt som fördes under förra seklets första decennier där de besuttna krävde att få slippa se medellösa. Vid den tiden, skrev han, hävdade arbetarrörelsen att ”ett förbud mot fattigdomens symptom skulle bli som att blint förneka människans existens, dra ett skynke för det obekväma”.

Mathisen nämnde att förutom SD och Moderaterna att även Socialdemokraterna har tagit ställning för ett förbud. Så är det faktiskt inte även om de uttalanden vi just nämnde kan ge det intrycket – vilket i sig är högst olyckligt.

Stockholms arbetarekommun tillsatte för knappt ett år sedan en arbetsgrupp för att utarbeta ett handlingsprogram till åtgärder kring just de utsatta EU-medborgare som kommit hit. Gruppens förslag antogs med överväldigande majoritet på ett möte i partidistriktets förtroenderåd.

I rapporten står bland annat;

”Ingen vill se människor tigga, men frågan är vad vi gör för att slippa den åsynen. Vi socialdemokrater avvisar krav på tiggeriförbud och andra repressiva åtgärder. Genomförandet av sådana krav skulle möjligen driva iväg besökarna men självfallet inte underlätta deras situation. Vi accepterar inte tanken att vi ska behandla dem hårt för att hindra andra från att komma. Vi står för en hållning som stödjer dessa människors kamp mot fattigdomen. Det är misärens och utanförskapets rötter som måste bekämpas”.

Det helhetsprogram som antogs av partidistriktet föreslog vägar att positivt påverka deras situation i hemländerna. De politiska kontakter som har tagits och de oberoende biståndsprojekt som inletts pekar i rätt riktning men kan vidareutvecklas. Samarbete mellan kommuner där och här kan bli till ömsesidigt gagn och bör definitivt utvecklas. Inom ramen för EU och Europarådet bör större insatser göras för att motverka fattigdomen i dessa länder och för att sätta stopp för de attityder som skapat det utanförskap som drabbar inte minst den romska minoriteten.

Det kommer att ta tid innan dessa strävanden leder till sådana framsteg i hemländerna att besöken av utsatta människor därifrån upphör. Under den tiden bör de få ett medmänskligt bemötande i vårt samhälle. Såväl moraliskt som folkrättsligt har vi en skyldighet att respektera deras mänskliga rättigheter.

Debatten kommer förstås att fortsätta. Vi hoppas bara att vi åtminstone ska slippa den argumentation som framställer förbud och andra repressiva åtgärder som en välgärning för de som kriminaliseras. Genom att straffa dessa människor skulle vi alltså hjälpa dem. Den argumentationen drivs av såväl Expressen som Svenska Dagbladet. ”Vi ska inte permanenta deras förnedring genom att lägga en slant i den framsträckta muggen”, Så låter de hycklande cynikerna.

Det finns en förnedring i denna situation. Det är när vi vänder ryggen till och blundar för den rasism som tvingar dessa människor att vädja om vårt stöd för att kunna ge sina barn mat och kläder och förhoppningsvis en chans till ett bättre liv än vad föräldrarna genomlider.

Thomas Hammarberg
Tidigare Europarådets kommissionär för de mänskliga rättigheterna och ordförande i Kommissionen mot antiziganism

Kadir Kasirga (S)
S-Ledamot i Stockholms Stadshus och ordförande i partidistriktets arbetsgrupp om utsatta EU-migranter.

3 kommentarer till “Förnedring är när vi vänder ryggen till

  • Undrar vad dessa politiker tycker om att sjuka och skadade från arbetet behandlas på ett liknande vis. Man har ju ingen rättssäkerhet eller rättstrygghet trots alla deviser om oberoende och opartiskhet. Så vad gör dessa herrar och damer för alla oss arbetsskadade? Varför vänder man bort blicken från den misär som finns i närområdet?

  • ”Vi står för en hållning som stödjer dessa människors kamp mot fattigdomen”. Svårt att se någon kamp hos dessa som halvligger utanför alla butiker. Jag är helt övertygad om att de har ett fruktansvärt liv hemma och jag tror att det är där kampen måste föras. Det är alltid de förtryckta som måste resa sig – de som har makten brukar inte dela med sig frivilligt. EU måste sätta press på hemländernas regeringar att använda de pengar som kommer hemländerna tillgodo för alla medborgare. Dessutom, så länge man inte kan försörja sig själv är det klokt att inte sätta barn till världen.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mer åsiktsmaterial

Vad innehåller den här platsen?

Vad innehåller den här platsen?

Krönika Att flytta från landet till Stockholm kan innebära att man är en svikare, skriver musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Reinfeldt-erans naivitet inför arbetslivskriminaliteten lever och frodas hos Moderaterna, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö tillsammans med Tobias Baudin och Johan Danielsson (S).

Sorg över Almedalen

Almedalen har sorg. Onsdagen den 6 juli mördades Ing-Marie Wieselgren, SKR:s psykatrisamordnare mitt i Visby.

Rätt att lyssna på Adrian

När Magdalena Andersson höll tal i Almedalen hamnade industriarbetaren och numera ordförande för verkstadsklubben på Volvo, Adrian Avdullahu i centrum. Helt rätt, statsministern!

Mitt Almedalen

Mitt Almedalen

Helle Klein deltar i Almedalen igen efter två års uppehåll. Här är programmet.

”Därför är vi så tysta om lönekraven”

”Därför är vi så tysta om lönekraven”

Först när vi är överens om gemensamma avtalskrav och har en gedigen omvärldsanalys kan vi börja mejsla fram en siffra som ligger till grund för förhandlingarna, skriver GS Per-Olof Sjöö och Madelene Engman.

Grön politik ger motståndskraft

Grön politik ger motståndskraft

Om vi ska slippa slungas från den ena krisen till den andra behövs ett stabilt samhälle, skriver Kajsa Borgnäs.

Rösta på en industri­arbetare

Rösta på en industri­arbetare

En industriarbetare vet hur hårt jobb påverkar kroppen och hur en osäker anställning påverkar själen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Är det här vår kisspaus i avtalsrörelsen?

Är det här vår kisspaus i avtalsrörelsen?

Lika svårt som att neka busschaufförer rätten att gå på toa bör det vara att neka pappersarbetare rätten att få ut sin ledighet.

Lite vila innan utmaningarna

Lite vila innan utmaningarna

Efter en intensiv kongress kommer ett viktigt val och en ny avtalsrörelse. Nu samlar vi krafterna, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Du kanske också vill läsa…

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

”Därför stöder facken S”

”Därför stöder facken S”

”Det finns skäl till varför Svenskt Näringsliv uppvaktar Moderaterna och Sverigedemokraterna, det gynnar deras medlemmar. Det finns lika grundliga skäl till att LO-facken uppvaktar Socialdemokraterna. Det gynnar deras medlemmar”, skriver Thomas Lindell, som jobbar på Älvsbyhus och är förtroendevald i GS.

”M är inte för vanligt folk”

”Att göra fattiga människor fattigare är inte ett sätt att skapa ett tryggare Sverige”, skriver Jan Öberg, ordförande för Pappers Avdelning 16 i Ortviken.

”Varför är ett ökat inflytande dåligt?”

”Varför är ett ökat inflytande dåligt?”

”Låt oss ha en seriös debatt om hur den svenska modellen kan utvecklas i ett modernt samhälle”, skriver riksdagsledamoten Lars Beckman, M, i en replik till Tomas With och Veli-Pekka Säikkälä.

”Ett försök att försvaga löntagarna”

”Ett försök att försvaga löntagarna”

”Det är minst sagt provocerande att en folkvald politiker har så liten respekt för demokratiska spelregler.”  Tomas With och Veli-Pekka Säikkälä från IF Metall svarar Lars Beckman om förslaget på att kräva direktdemokrati i facket.

”Facken behöver direkt­demokrati”

Flera fackförbund motarbetar sina medlemmars intressen genom att sätta partipolitisk ideologi främst, skriver Lars Beckman, riksdagsledamot för Moderaterna.

Rätt att lyssna på Adrian

När Magdalena Andersson höll tal i Almedalen hamnade industriarbetaren och numera ordförande för verkstadsklubben på Volvo, Adrian Avdullahu i centrum. Helt rätt, statsministern!

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

LO försöker hitta syndabockar när partiet man pumpar in pengar i inte levererar, skriver Maria Malmer Stenergard och Mats Green (M).

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

Den mest växande formen av kriminalitet, arbetslivskriminaliteten, har understötts av borgerlig politik, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Vi är med och bygger ett hållbart samhälle

Vi är med och bygger ett hållbart samhälle

Som industriarbetare ser jag att det är Socialdemokraterna som bär våra frågor. Och det är upp till oss att hjälpa dem att driva dem ännu bättre, skriver pappersarbetaren Jim Svensk Larm.

DA granskar skuggsamhället

Åtal mot bolaget som städade hos statsministern

Åtal mot bolaget som städade hos stats­ministern

Företagaren som anlitat svart arbetskraft för att städa Magdalena Anderssons villa, åtalas för brott mot utlänningslagen. Städerskan Chilo kommenterar: ”Nyheten gör mig glad, äntligen skipas rättvisa.”

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Statsministerns städerska fick svarta pengar direkt av ägaren till städbolaget. Hans tidigare firma är dömd för ekonomisk brottslighet och han själv är ökänd hos facket som en oseriös aktör.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder.
Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

Kan fackförbunden göra mer för att få bukt med skuggsamhället? Nu svarar LO-ordföranden Susanna Gideonsson på kritiken. ”När allt ser bra ut på papperet måste vi ha någon som slår larm”, säger hon.

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Till Syndikalisterna söker sig människor i hopp om att få ut löner som deras arbetsgivare struntat i att betala. Flera har försökt få hjälp av de LO-förbund som finns på arbetsplatsen, men utan resultat.

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Genom regionala ”Akrim-center”, liknande dem i Norge, vill regeringen städa upp på svensk arbetsmarknad.

”Hela branscher korrumperas”

”Hela branscher korrumperas”

Grov brottslighet, människohandel och modernt slaveri – kriminaliteten är omfattande på svensk arbetsmarknad. Nu krävs förändringar på en rad områden, säger Ola Pettersson, ordförande i Delegationen mot arbetslivskriminalitet. 

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.