Samhall har städat bort sin själ
Människovärdet offras på vinstmaximeringens altare, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.
Industriarbetarnas tidning
Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.
13 september, 2016
Skrivet av Helle Klein
Ledare SD:s framgångar är ett utslag av ett ojämlikt Sverige och ett segregerat mediesamhälle.
Det går bra för Sverige. Arbetslösheten minskar, ungdomsarbetslösheten är den lägsta på länge, ekonomin har tagit fart, bostadsbyggandet ökar och regeringen satsar dessutom rejält på skolan och välfärden. Allt detta borde skapa framtidstro. Men det går inte lika bra överallt i Sverige.
Dagens Arbete hör till de få kvarvarande rikstäckande tidningarna. Våra reportage görs långt utanför storstäderna. Bilden av ett tudelat land är tydlig. Sverige går i otakt. Denna tudelning har också visat sig i valresultaten på senare år och bildar fond till SD:s framväxt.
När OECD pekar på att inkomstskillnaderna har ökat i Sverige gäller detta även de regionala skillnaderna. Näringslivets tankesmedja, SNS, har gett ut rapporten ”Regional ojämlikhet i Sverige”. Forskaren Kerstin Enflo visar där att Sverige dras isär och kallar detta ”ett nytt regionalt utanförskap”.
”Stora regionala klyftor hotar sammanhållningen i samhället och kan skapa politisk oro och sociala konflikter”, skriver Enflo.
Dagens Arbete berättar i detta nummer om Värmland, där befolkningsminskningen är ett faktum och där många unga går utan arbete trots att industrin behöver folk. Inom IF Metalls Värmlandsavdelning pensioneras var femte medlem, det vill säga 1 600 personer, inom de närmsta åren. I dag går 900 medlemmar arbetslösa, de flesta är unga. Samtidigt som vart femte företag inte får tag i den personal de behöver.
Det är dystert men samtidigt är exemplet Värmland hoppingivande. Vår reporter Harald Gatu har mött ett lokalsamhälle som vägrar ge upp. Folkrörelser, företagare, fackföreningar och banker har bestämt sig: Vi ska tillsammans vända utvecklingen. Förebilden är spanska staden Mondragón där världens största arbetarkooperativ finns med egna industrier, egen bank och eget universitet.
Värmland kan dock inte lösa allt på egen hand. Det behövs en regionalpolitisk reformagenda som har som mål att hela landet ska leva, inte bara storstadsregionerna.
När vi nu också hör om dagspresskrisen blir den regionala frågan en av vår tids stora demokratifrågor. Om lokaljournalistiken försvinner gynnas korruption och maktfullkomlighet. Dessutom får konspirationsteorierna via ”alternativmedia” ett uppsving. SD:s framgångar är ett utslag av ett ojämlikt Sverige och ett segregerat mediesamhälle.
Regeringen har satt jämlikheten högt på dagordningen. Nu gäller det att bekämpa den regionala ojämlikheten.