Industriarbetarnas tidning

H&M förlänger det globala avtalet med facket

29 september, 2016

Skrivet av

För ett år sedan tecknades avtalet som ska göra livet bättre för 1,6 miljoner arbetare hos den svenska klädjätten HM:s underleverantörer. Avtalet var ettårigt men nu gäller det tills vidare. Ett kvitto på att det fungerat, säger H&M:s hållbarhetschef Anna Gedda.

Att avtalet fungerar visades enligt Anna Gedda inte minst vid ett par konflikter i Burma och i Kambodja. Fackliga aktivister hade avskedats men kunde senare återanställas tack vare insatser från de nationella samarbetsgrupper som byggts upp i enlighet med avtalet.

– Om man inte kan förhandla om villkoren så kan man heller inte få till stånd någon förändring. Det kräver att facken på plats och de leverantörer som vi jobbar med faktiskt ingår en dialog. Den dialogen stärks av vårt avtal.

De andra undertecknarna av H&M:s globala ramavtal – IF Metall och det globala industrifacket IndustriAll – håller med.

– Det viktiga är att vi har fått igång en process. Vi förändrar inte Bangladesh eller Kambodja till i morgon dag, men på sikt gör vi skillnad inte minst tack vare H&M:s starka marknadsposition, säger Anders Ferbe, förbundsordförande för IF Metall.

Jyrki Raina generalsekreterare för IndustriAll, tycker att avtalets första år ”har varit glädjande”. Världens beklädnadsarbetare måste få en lön som man kan leva på och då måste de anställda kunna på organisera sig och teckna kollektivavtal.

– Vi har sagt till H&M: Ni måste leda det här arbetet. Ni är den största aktören med 1,6 miljoner anställda hos era leverantörer. Lyckas vi, då sätter vi också tryck på andra företag.

– Att vi tillsammans lyckades lösa konflikterna i Burma och Kambodja har inte minst en symbolisk betydelse. Vi kan visa att så här funkar det med social dialog.

Under det första avtalsåret har samarbetsgrupper (National monitoring committes) byggts upp i fem stora textilländer: Bangladesh, Burma, Turkiet, Indonesien och Kambodja. I samarbetsgrupperna ingår representanter för H&M och facken. Deras uppgift är att se till att innehållet i avtalet börjar tillämpas ute hos leverantörsföretagen. Anna Gedda:

– Vi har kunnat börja bygga upp ett långsiktigt strategiskt arbete. Ett kvitto att det verkligen fungerar är att vi nu vill förnya avtalet.

Men det kommer att ta tid. H&M har 800 underleverantörer.

Frågan är: Vad tycker de egentligen om avtalet som ger de anställda rätten att organisera sig och teckna kollektivavtal?

– För oss gäller det att förklara att det här faktiskt är good business, svarar Anna Gedda

– Att man som leverantör inte tjänar på att ha strejker eller kontinuerliga uppror från arbetarna. Att man i stället har en fungerande dialog helt enkelt. Också visa på att vi kommer från ett land där den sociala dialogen har fungerat och lagt grunden till en industriell och ekonomisk utveckling. Vi vill verkligen visa att det här är vägen framåt.

Är det några leverantörer som inte ställer upp på avtalet och därför strukits från listan?

– Nej, I de fall det blivit diskussioner har vi hittat bra lösningar och löst de konflikter som uppstått.

Anders Ferbe fyller i:

– Det är klart att det finns leverantörer som lämnar mycket i övrigt att önska. Men det löser knappast problemen för den enskilde textilarbetaren om H&M drar tillbaka sina order.

Jyrki Raina påminner om två andra insatser som på sikt kan göra villkoren bättre för världens beklädnadsarbetare. Dels Bangladesh-ackordet, ett samarbete mellan klädföretagen för att förbättra säkerheten i landets textilfabriker. Dels ACT (Action, collaboration, transformation), ett samarbete mellan 18 klädjättar i syfte att få upp lönerna i leverantörsföretagen. H&M deltar både i Bangladesh-ackordet och ACT.

– Lägger man till ramavtalet så kan jag med fog påstå att vi håller på att omvandla hela den globala beklädnadsindustrin, säger Jyrki Raina.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

H&M-avtal ger textilarbetarna fackliga rättigheter

H&M-avtal ger textilarbetarna fackliga rättigheter

Den svenska modejätten H & M har idag tecknat ett globalt avtal med IF Metall och Industri All som omfattar 1,6 miljoner anställda på företagets 850 huvudleverantörer. Avtalet slår fast rätten att organisera sig fackligt men också att de anställda ska ha en lön som går att försörja en familj på.

Nu hänger det på H&M

Långa arbetsdagar, obefintlig semester, svältlöner, ingen facklig organisation är vardagen för många av världens textilarbetare. H&Ms långtgående globala avtal kan bli början på något nytt. Den enda som har riktig makt att förverkliga det är H&M, skriver DA.s Harald Gatu.

Facket och H&M pressar underleverantörer

Facket och H&M pressar underleverantörer

Över 800 anställda vid H&M:s leverantörer i Bangladesh har avskedats efter omfattande strejker. Nu samarbetar facket med den svenska klädjätten för att hitta en lösning.

Han leder det globala industriarbetar­facket

Han leder det globala industriarbetar­facket

Norrmannen Atle Høie har valts till generalsekreterare för det globala facket IndustriALL som företräder 50 miljoner industriarbetare.

Miljökata­strofen som flyttade

Miljökata­strofen som flyttade

Lädergarverierna i Bangladesh blev ökända för att ha förorenat en flod och en stadsdel. Staten tvingade dem att flytta från huvud­staden Dhaka. Nu förgiftas ytterligare en flod.

DA:s prover avslöjar gifter i vattnet

DA:s prover avslöjar gifter i vattnet

Reningsverket är för litet och gifter läcker ut i floden. Farligt avfall läggs på hög. Dagens Arbetes egna prover avslöjar en ny miljökatastrof. 

Han vill starta ett miljövänligt garveri

Han vill starta ett miljövänligt garveri

Mitt i miljökatastrofen finns en strimma av hopp. Tulin Hossain drömmer om att skapa världens miljö­vänligaste garveri i sin hemby, med maskiner från svenska Bölebyn.

Miljökatastrofen som flyttade

Lädergarverierna i Bangladesh blev ökända för att ha förorenat en flod och en stadsdel. Staten tvingade dem att flytta från huvud­staden Dhaka. Nu förgiftas ytterligare en flod.

Arbetares rättigheter hotas globalt

Situationen för fackligt aktiva har försämrats i hela världen, visar världsfackets ITUC:s årliga genomgång av arbetares rättigheter. Fackligt aktiva mördas, hotas och förhindras att strejka.

Hoten ökar mot fackligt aktiva

Hoten ökar mot fackligt aktiva

Det blir allt svårare att jobba fackligt i världen, enligt världsfacket ITUC. Ju högre siffra desto större fara. Hoten och våldet ökar – i Colombia mördades 19 stycken fackligt aktiva under fjolåret.

DA granskar skuggsamhället

Sverige har ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. De arbetar för löner långt under de som svenska arbetare skulle acceptera och är mycket utsatta.

Stats­ministerns städerska: Den som pratar förlorar jobbet

Städerskans arbetsliv innan hon kom till statsministerns villa kantas av skällsord, hot och oärliga chefer. Här är hennes version. Om hur det är att jobba som papperslös i Sverige.

Bortstädad: Mannen som försvann

Han kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

”Jag var inte ens en hund i chefens ögon”

Sverige har fått ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. Wilder sov i sin arbetsgivares garage i fyra och ett halvt år.

Här är delegationen som ska stoppa brott i arbetslivet

Ola Pettersson, chefsekonom på LO, blir ordförande för regeringens satsning mot arbetslivskriminalitet. I dag presenterade arbetsmarknadsministern delegationen.  

”Hon jobbade 60 timmar i veckan – utan lön”

Kvinnorna i skuggsamhället är utsatta. DA:s Elinor Torp berättar om utpressning, uteblivna betalningar, skador och löner som inte går att leva på.

Arbetsgivaren som ville vara laglig

Anto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

”Kriminella arbetsgivare måste bort”

Arbetslivskriminaliteten har fått politisk uppmärksamhet. På kort tid har många med makt vaknat, skriver Dagens Arbetes Elinor Torp.