Industriarbetarnas tidning

Nytt hopp för Faneramis anställda

6 september, 2016

Fanerföretaget Fanerami i Tranås gick i konkurs i våras och köptes upp av skånska Glimakra of Sweden. Alla anställda blev uppsagda men mycket tyder på att de får behålla jobben.

– Jag kan säga, utan att föregripa MBL-förhandlingen, att vi tror att de allra flesta får vara kvar i företaget, säger Glimakras vd Ronny Englund till Dagens Arbete.
Under tisdagen är han till Tranås för att träffa Faneramis anställda och ledning. Enligt honom har ett par stora kunder redan meddelat att de gärna vill fortsätta samarbetet med Fanerami och det säkrar en stor del av produktionen.
– Konkursen av Fanerami passade perfekt i tiden med vår vilja att expandera. Vi vill ha en möbelproduktion i Sverige och vi tror att vi nu kan göra det kostnadseffektivt eftersom vi får bra synergieffekter, säger Ronny Englund.

Fanerami är ett anrikt familjeföretag med rötter i Mjölby, som har haft det svårt under 2010-talet. I juni 2013 gick bolaget i konkurs och det ledde till att dåvarande vd, Christian Dahlström, och hans far köpte det. De nya ägarna tyckte att en omorganisation behövdes för att få ett bättre flöde och en smidigare logistiklösning.
Sommaren 2015 påbörjade man därför flytten av bolagets två produktionsenheter till en tom industrilokal i Tranås, som tidigare använts av Stiga för tillverkning av gräsklippare.
Men flytten av en av enheterna drog ut på tiden och det tillkom en hel del extrakostnader som ägarna inte hade räknat med.
– Det blev mycket dyrare och det tog sex månader längre tid än vi hade planerat, säger Christian Dahlström.

Under våren försvann likviditeten och i början av maj hade bolaget cirka 19 miljoner kronor i skulder. Konkursen var då ett faktum. Den 13 juni tog det skånska företaget Glimakra of Sweden över verksamheten,  Christian Dahlström fick rollen som platschef i Tranås.
– Det var hemskt ett tag men jag är väldigt glad över att Glimakra köpte företaget och att allting inte var förgäves. Jag hade nog varit väldigt ledsen om Fanerami hade styckats och vi hade fått sälja maskin för maskin och personalen inte hade fått något jobb, säger Christian Dahlström.

I samband med konkursen blev alla anställda uppsagda, men de fick några veckor senare visstidsanställningar som gäller fram till den 30 september i år.
Björn Jönsson, lokalombudsman på GS-fackets avdelning 5, anser att Glimakra har skött övertagandet på ett klokt sätt. Ledningen har ansträngt sig för att informera och få till ett bra samarbete med personalen.
– Det har varit en jättefint övertagande. Det finns en optimism inom Glimakra och de ser med tillförsikt på framtiden, säger Björn Jönsson.

Ellinor Karlsson, som har varit fackligt engagerad i många år och jobbar med att ta fram faneret och limma jalusier, tycker också att Glimakra verkar vara helt rätt typ av ägare:
– Det finns pengar i företaget och det sköts bra. Man kan säga att vi startar om på nytt här. Och de flesta tycker att det känns bättre med att ha Glimakra som ägare.
Vd:n Ronny Englund har besökt fabriken ett par gånger tidigare och han har gjort ett perfekt första intryck.
– Han verkar jättevettig att prata med, och man kan hafsa honom och säga vad man tycker och vad man vill ha gjort, säger Ellinor Karlsson.

Relationen med konkursförvaltaren har däremot krävt en hel del energi och ökat oron bland personalen. För att de anställda skulle få sina pengar snabbt och enkelt, körde man med en generell lön rakt av som sedan skulle rättas till, förklarar Björn Jönsson.
Det ledde till att några anställda inte fick vad de borde ha fått i ersättning och de har inte fått några lönespecifikationer.
Konkursförvaltaren är advokat Christian Bertnö. Han tycker att han har skött allt enligt boken. Något strul med lönerna har det inte varit fråga om och han anser dessutom att de anställda blivit mer noggrant informerade än vad normalt sker vid konkurser.

Endast ett fåtal anställda har sökt sig vidare till andra jobb. De 33 personerna som är kvar på fabriken i Tranås, går nu i väntan på besked om de ska få behålla jobben. Ett besked som alltså kan komma när som helst.
Enligt konkursförvaltaren finns det goda förutsättningar för att verksamheten kan leva vidare med Glimakras ledning vid rodret.
– Kärnverksamheten i Fanerami var sund och man hade en hel del bra och stora kunder. Jag tror att alla anställda kan få vara kvar om man sköter det på rätt sätt, säger Christian Berntö.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

Att ta bort anställningstryggheten och med den yttrandefriheten, är den raka motsatsen till liberal politik, skriver sex företrädare för GS-facket.

Så kan las ändras – detta säger parterna

Så kan las ändras – detta säger parterna

Nästa måndag presenterar regeringens utredare sina förslag på hur las kan förändras. SVT har tagit del av dem redan nu – och varken fack eller arbetsgivare är nöjda

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Reinfeldt-erans naivitet inför arbetslivskriminaliteten lever och frodas hos Moderaterna, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö tillsammans med Tobias Baudin och Johan Danielsson (S).

Som en symaskin inställd på sicksack

Som en symaskin inställd på sicksack

Klockan är 14.57 på Svenska takelement i Västerås.

”Organisering är som ett spindelnät”

”Organisering är som ett spindelnät”

Att GS kan sätta press på svenska företagsledningar är viktigt när facken behöver komma in på deras arbetsplatser i andra länder, sade Inga Ruginiene från LMPF i Litauen.

GS och Byggnads: Minimilöner hot mot vår modell

GS och Byggnads: Minimilöner hot mot vår modell

Svenska politiker måste vägra införa ett minimilönedirektiv från EU som kan slå sönder hela den svenska modellen. Det kräver GS och Byggnads i ett gemensamt uttalande.

Thorwaldsson: Dags att flytta norrut

Thorwaldsson: Dags att flytta norrut

Det är dags för folk i södra Sverige att dra på långkalsonger och toppluva. Nu måste flyttlassen gå norrut där de nya jobben finns. Det säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson i ett samtal på GS-fackets kongress.

GS kongress har dragit igång

GS kongress har dragit igång

Det är i en osäker omvärld som GS-facket samlas i Örebro för att återuppta sin tredje kongress. Förbundsordförande Per-Olof Sjöö tog upp utmaningar i både den kommande avtalsrörelsen och synen på höstens riksdagsval.

”Jag behöver förbereda mig mycket för att våga”

”Jag behöver förbereda mig mycket för att våga”

Natalia Sparrelid hoppas att hon ska våga ta plats i debatterna på GS-fackets kongress. Medlemmarnas möjlighet att påverka är allra viktigast, och då får förbundet inte vara toppstyrt, anser hon. Vad betyder det för dig att vara kongressombud?– Det är ett stor ansvar, man har en påverkansmöjlighet som man inte bör missa. Jag tycker att […]

Ekonomin i fokus på GS kongress

Ekonomin i fokus på GS kongress

En svag ekonomi har lett till jobbiga besparingar för GS-facket, men också en renodling ”Vi har tvingats fokusera på det som är viktigt – att bygga organisation och rekrytera medlemmar”, säger förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

DA granskar skuggsamhället

Åtal mot bolaget som städade hos statsministern

Åtal mot bolaget som städade hos stats­ministern

Företagaren som anlitat svart arbetskraft för att städa Magdalena Anderssons villa, åtalas för brott mot utlänningslagen. Städerskan Chilo kommenterar: ”Nyheten gör mig glad, äntligen skipas rättvisa.”

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Statsministerns städerska fick svarta pengar direkt av ägaren till städbolaget. Hans tidigare firma är dömd för ekonomisk brottslighet och han själv är ökänd hos facket som en oseriös aktör.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder.
Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

Kan fackförbunden göra mer för att få bukt med skuggsamhället? Nu svarar LO-ordföranden Susanna Gideonsson på kritiken. ”När allt ser bra ut på papperet måste vi ha någon som slår larm”, säger hon.

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Till Syndikalisterna söker sig människor i hopp om att få ut löner som deras arbetsgivare struntat i att betala. Flera har försökt få hjälp av de LO-förbund som finns på arbetsplatsen, men utan resultat.

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Genom regionala ”Akrim-center”, liknande dem i Norge, vill regeringen städa upp på svensk arbetsmarknad.

”Hela branscher korrumperas”

”Hela branscher korrumperas”

Grov brottslighet, människohandel och modernt slaveri – kriminaliteten är omfattande på svensk arbetsmarknad. Nu krävs förändringar på en rad områden, säger Ola Pettersson, ordförande i Delegationen mot arbetslivskriminalitet. 

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.