Industriarbetarnas tidning

Nytt hopp för Faneramis anställda

6 september, 2016

Fanerföretaget Fanerami i Tranås gick i konkurs i våras och köptes upp av skånska Glimakra of Sweden. Alla anställda blev uppsagda men mycket tyder på att de får behålla jobben.

– Jag kan säga, utan att föregripa MBL-förhandlingen, att vi tror att de allra flesta får vara kvar i företaget, säger Glimakras vd Ronny Englund till Dagens Arbete.
Under tisdagen är han till Tranås för att träffa Faneramis anställda och ledning. Enligt honom har ett par stora kunder redan meddelat att de gärna vill fortsätta samarbetet med Fanerami och det säkrar en stor del av produktionen.
– Konkursen av Fanerami passade perfekt i tiden med vår vilja att expandera. Vi vill ha en möbelproduktion i Sverige och vi tror att vi nu kan göra det kostnadseffektivt eftersom vi får bra synergieffekter, säger Ronny Englund.

Fanerami är ett anrikt familjeföretag med rötter i Mjölby, som har haft det svårt under 2010-talet. I juni 2013 gick bolaget i konkurs och det ledde till att dåvarande vd, Christian Dahlström, och hans far köpte det. De nya ägarna tyckte att en omorganisation behövdes för att få ett bättre flöde och en smidigare logistiklösning.
Sommaren 2015 påbörjade man därför flytten av bolagets två produktionsenheter till en tom industrilokal i Tranås, som tidigare använts av Stiga för tillverkning av gräsklippare.
Men flytten av en av enheterna drog ut på tiden och det tillkom en hel del extrakostnader som ägarna inte hade räknat med.
– Det blev mycket dyrare och det tog sex månader längre tid än vi hade planerat, säger Christian Dahlström.

Under våren försvann likviditeten och i början av maj hade bolaget cirka 19 miljoner kronor i skulder. Konkursen var då ett faktum. Den 13 juni tog det skånska företaget Glimakra of Sweden över verksamheten,  Christian Dahlström fick rollen som platschef i Tranås.
– Det var hemskt ett tag men jag är väldigt glad över att Glimakra köpte företaget och att allting inte var förgäves. Jag hade nog varit väldigt ledsen om Fanerami hade styckats och vi hade fått sälja maskin för maskin och personalen inte hade fått något jobb, säger Christian Dahlström.

I samband med konkursen blev alla anställda uppsagda, men de fick några veckor senare visstidsanställningar som gäller fram till den 30 september i år.
Björn Jönsson, lokalombudsman på GS-fackets avdelning 5, anser att Glimakra har skött övertagandet på ett klokt sätt. Ledningen har ansträngt sig för att informera och få till ett bra samarbete med personalen.
– Det har varit en jättefint övertagande. Det finns en optimism inom Glimakra och de ser med tillförsikt på framtiden, säger Björn Jönsson.

Ellinor Karlsson, som har varit fackligt engagerad i många år och jobbar med att ta fram faneret och limma jalusier, tycker också att Glimakra verkar vara helt rätt typ av ägare:
– Det finns pengar i företaget och det sköts bra. Man kan säga att vi startar om på nytt här. Och de flesta tycker att det känns bättre med att ha Glimakra som ägare.
Vd:n Ronny Englund har besökt fabriken ett par gånger tidigare och han har gjort ett perfekt första intryck.
– Han verkar jättevettig att prata med, och man kan hafsa honom och säga vad man tycker och vad man vill ha gjort, säger Ellinor Karlsson.

Relationen med konkursförvaltaren har däremot krävt en hel del energi och ökat oron bland personalen. För att de anställda skulle få sina pengar snabbt och enkelt, körde man med en generell lön rakt av som sedan skulle rättas till, förklarar Björn Jönsson.
Det ledde till att några anställda inte fick vad de borde ha fått i ersättning och de har inte fått några lönespecifikationer.
Konkursförvaltaren är advokat Christian Bertnö. Han tycker att han har skött allt enligt boken. Något strul med lönerna har det inte varit fråga om och han anser dessutom att de anställda blivit mer noggrant informerade än vad normalt sker vid konkurser.

Endast ett fåtal anställda har sökt sig vidare till andra jobb. De 33 personerna som är kvar på fabriken i Tranås, går nu i väntan på besked om de ska få behålla jobben. Ett besked som alltså kan komma när som helst.
Enligt konkursförvaltaren finns det goda förutsättningar för att verksamheten kan leva vidare med Glimakras ledning vid rodret.
– Kärnverksamheten i Fanerami var sund och man hade en hel del bra och stora kunder. Jag tror att alla anställda kan få vara kvar om man sköter det på rätt sätt, säger Christian Berntö.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

Att ta bort anställningstryggheten och med den yttrandefriheten, är den raka motsatsen till liberal politik, skriver sex företrädare för GS-facket.

Så kan las ändras – detta säger parterna

Så kan las ändras – detta säger parterna

Nästa måndag presenterar regeringens utredare sina förslag på hur las kan förändras. SVT har tagit del av dem redan nu – och varken fack eller arbetsgivare är nöjda

Sprickan som skakade Industriavtalet

Sprickan som skakade Industriavtalet

Var det början till slutet som sågs när Livs i konflikt med tjänstemännen tog paus från Facken inom industrin och GS-facket funderade på detsamma? frågar sig DA:s Harald Gatu inför Industriavtalets 25-årsjubileum.

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

GS-facket höll digital kongress

GS-facket höll digital kongress

Under lördagen genomfördes den första delen av GS-fackets kongress digitalt. Per-Olof Sjöö valdes på nytt till ordförande.

Tre kvinnor i GS-fackets nyvalda förbundsstyrelse

Tre kvinnor i GS-fackets nyvalda förbundsstyrelse

Under GS-kongressen väcktes frågan om förbundet företräder alla medlemmar. Ändå valdes bara tre kvinnor in i förbundsstyrelsen.

”Självklart ska alla avdelningar vara representerade”

”Självklart ska alla avdelningar vara representerade”

Förbundsstyrelsens förslag om sju ledamöter i styrelsen röstades ner på GS kongress.

LO vill återuppta las-förhandlingar

LO vill återuppta las-förhandlingar

LO vill återuppta förhandlingarna med Svenskt Näringsliv om las, som man avbröt i höstas. Framför allt vill man få till ett bättre stöd för omställning.

Deromes husfabrik i Skellefteå läggs ner

Det är anläggningen i Renholmen som i augusti kommer att upphöra. De 30 anställda på golvet har varslats om uppsägning.

Detta har vi lärt oss av pandemin

Detta har vi lärt oss av pandemin

Det har varit ett år fullt av prövningar, men också lärdomar, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.