Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

”Arbetare bör se upp med SD”

12 oktober, 2016

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör.
Helle Klein, chefredaktör.

Ledare Sverigedemokraterna är ett starkt antifackligt och löntagarfientligt parti som vill riva ner den svenska välfärden.

Den rödgröna regeringen har lagt sin höstbudget som bland annat innebär fortsatt upprustning av a-kassan, satsningar på arbetsmiljöarbete, på vuxenutbildningen, infrastruktur, klimat- och miljöområdet. Dessutom får kommunerna 10 miljarder extra för att klara välfärd och flyktingmottagande. Mer behövs men regeringen är på rätt väg. Arbetslösheten sjunker och ekonomin har tagit fart.

Om två år är det val och debatten om hur landet ska kunna regeras har börjat. Grundfrågan är om de borgerliga partierna kan tänka sig att regera med stöd av Sverigedemokraterna. Centern och Liberalerna har tydligt sagt nej. Moderatledaren Anna Kinberg Batra brottas med en intern partiopinion som vill se ett samarbete. Under Ebba Busch Thors ledning är KD:s högersväng ett faktum. Det kristna partiet har visst inga problem med att ta makten med hjälp av SD.

För de rödgröna är det självklart att det är ett parti man inte kan samarbeta med. Bortsett från rötterna i nazism och fascism är SD ett starkt antifackligt och löntagarfientligt parti.

– Vi ser socialdemokratin som vår huvudmotståndare, sa partiledaren Jimmie Åkesson vid en pressträff 2008.

På den tiden styrdes landet av en borgerlig regering. Ändå är det S som Åkesson valde att positionera sig mot. Detta framkommer i journalisten Mats Wingborgs bok Den blå-bruna röran. Det är en gedigen och skrämmande granskning av närmandet mellan stora delar av näringslivet och SD. Om man synar SD:s politik bortom invandringsfrågan ser man att det är ett tydligt högerparti – konservativt i moralfrågor och nyliberalt i ekonomiska frågor.

Partiet har under sin tid i riksdagen konstant bekämpat förslag som skulle ge arbetare större rättigheter och ökad trygghet. De har röstat mot en höjning av A-kassan, mot en nollvision mot dödsolyckor, mot bättre företagshälsovård och mot begränsning av visstidsanställningar.

På senare tid har SD dessutom svängt 180 grader i frågan om riskkapitalisters rätt att driva skolor och vårdföretag. Efter många uppvaktningar av näringslivet är numera SD en garant för att skolor kan sättas på börsen.

I sin budgetmotion i våras föreslår SD skattesänkningar som motsvarar ett tapp på 180 miljarder kronor. Det är mer än vad utbildning, hälso- och sjukvården, försvaret och universitetsforskningen kostar tillsammans. Partiet motsätter sig också regeringens förslag att kollektivavtal ska bli norm vid alla offentliga upphandlingar.

SD är ett nationalistiskt parti som vill riva ner allt det som Sverige stått för av jämlikhet, välfärd och starka fackföreningar.

16 kommentarer till “Arbetare bör se upp med SD

 • Riktig kommunist propaganda. Facket är en undergruppering till Socialdemokraterna som inte lyckas med det dom utser sig att vara, på arbetarnas sida. Jag är mer eller mindre tvingad på arbetsplatsen att vara med i facket, men tar avstånd från alla politiska uttalade från Mitt fack, metall.

 • Det Helle säger är rätt och samma sak som många andra säger, ändå lyssnar många inte. Men tack för att ni inte slutar kämpa.

 • Ingen kan hindra mig från att rösta efter min övertygelse om vad som är bäst och rätt för mig, och inte efter vad LO och Socialdemokraterna tycker är rätt. För det är socialism på riktigt och det är ett hot mot småföretagare som skapar arbetstillfälllen.

 • Till GnisseG: Mig veterligt finns det ingen som förbjuder dig att rösta på vilket parti du vill.

 • Mycket bra artikel, märkligt att så många arbetare kan tänka sig att rösta på ett sådant parti. Tror att mycket av den kritik som med all rätt framförs mot SD gör att många anhängare känner sig personligen kritiserade. Kan dock inte tänka mig att så många av Sveriges befolkning som röstar på SD står bakom värderingarna som SD står för – om de tänker efter, problemet är att man inte tänker…..

 • Tack Helle för en mycket bra ledare.
  Tydlig och bra sammanfattning av SDs praktiska politik. Den behöver verkligen komma fram i ljuset framför deras nischade invandringspolitik. SD är tydliga med vilken arbetsmarknadspolitik de för & inte är den för oss arbetare.

 • Helle Klein skriver som alltid en bra ledare.
  Det är helt klart att SD är ett löntagarfientligt parti, eftersom de röstar emot sådant som är bra för löntagarna. Det är bara att se hur de har röstat i riksdagen, i stället för att tro på vad de säger. Ett bra exempel på just detta är väl att de i valet 2014 gick ut och lovade pensionärerna allra mest av samtliga partier och sedan röstade ner regeringens budget som åtminstone gav pensionärerna 400 kr, i stället röstade de på Alliansens budget som gav 0 kr till pensionärerna + försämringar för löntagarna. Det visar väl hur opålitliga de är. De är varken ett parti för löntagare eller pensionärer, om de vill få mig att tro något annat får de visa det genom hur de röstar i riksdagen.

 • Det är bara SD som har någon trovärdighet gällande verklighetsbeskrivning och politik. På punkt efter punkt går utvecklingen i samhället precis på det sätt SD varnat för. De övriga partiernas (och Helles) svåraste motståndare är faktiskt verkligheten och ytterst deras eget ansvar för utvecklingen. Själv har jag gjort en lång politisk resa och till slut landat hos SD. Jag kan bara beklaga att jag inte öppnade ögonen tidigare. Sedan får ni skälla hur mycket ni vill för jag har aldrig varit mer säker på var min röst hör hemma.

 • Konstig jag hörde inget från facket under dem tio år som Göran Persson var statsminister då dem rika blev rikare och dem fattiga blev fattigare.
  Då när klyftorna ökade då höll facket käft facket är dem störst hycklarna vi har tillsammans med socialdemokraterna.
  Nej när facket går ut med sin skräckpropaganda om SD gör mig ännu mer övertygad att det är dem jag ska rösta på

 • Till Johnny: Det stämmer att klyftorna har ökat under de senaste 20 åren, under både S-regeringar och borgerliga regeringar. Ojämlikheten tog ett rejäl kliv under regeringen Reinfeldt dock. Du kan knappast ha missat att det då och då blossat upp ett ”rosornas krig” inom arbetarrörelsen där en stark intern opinion, ofta med facklig bakgrund, har kritiserat partiledningen för att inte föra en tillräckligt stark jämlikhetspolitik. Om du är mån om att det ska bli mer rättvist kan du knappast få den sortens politik från ett uttalat högerextremt parti som SD. Min ledare bygger på deras egna motioner i riksdagen plus budgetmotionen.

 • Ser en klar skillnad på politisk tillhörighet när jag läser insändarna, männen tycks återigen tro att något så blåsvart som SD ska bidra något som helst till dem, det liknar de skyltar som M hade uppställda inför valet 2006 och där det stod Nya Moderaterna som senare blev det enda arbetarpartiet och som idag är tillbaka på den blåsvarta rutan med frk Batra och snart med SD som stöd, så pojkar gör det motsatta vad Moderaterna gjort, istället för att säga sig vara blåsvarta socialister så kan ni säga er vara socialistiska blåsvarta! Men ni tjejer har som vanligt följt med vad som hänt under lektionen och därigenom gjort ett val byggt på kunskap istället för på tro, som tyvärr killarna gör trots en 14 år lång lektion i borgerlig politik och arbetslinjen!

 • Hur uppförde sig kommunal mot sina medlemmar? 440miljoner stulna från medlemmarna och 5000kr per möte i Lyran och ingen som straffas? Kommunals ledare är miljonärer och struntar i sina medlemmar, dom trycker på att fattiga kommunalare skall skaffa sig kreditkort med fackets logga, på 30-talet skrek LO ’folkets väl före kapitalet’ LO är inga socialister rena kapitalister anser jag. Sossarna är moderater och blundar för hur samhället utvecklas där våld och ekonomiskt förtryck frodas.

 • Föreställ dig att en nära släkting, under förevändningen att han/hon älskade dig skulle ta varje tillfälle i akt att prata skit om dig. Precis så agerar SD, de säger sig vara ”Sverigevänner” men försitter inte ett tillfälle att misskreditera sitt eget land. SD är helt enkelt ett parti för folk som hatar Sverige, de vill landet ont helt enkelt. Se igenom deras floskler – gör slut med Sverigehatarna!
  KL

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Syna SD i sömmarna

Syna SD i sömmarna

SD vill skära ner nära tio miljarder på arbetsmarknads-området. Gå aldrig på att det skulle vara ett arbetarvänligt parti, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Utlys extraval

”I stället för att pröva omöjliga statsministerkandidater borde talmannen låta väljarna ta ansvar”, skriver Helle Klein.

Centerns dogmatism är skadlig

”Hur Annie Lööf nu tänker sig fortsättningen är en gåta. Hon har målat in sig i alla hörn som går att måla in sig”, skriver Helle Klein i bloggen.

Fortsätt vara folkrörelse, facket!

Facken måste bli folkbildare och diskutera samhällsfrågor med medlemmarna. Inte bara vart fjärde år.

Valets stora ideologiska strid gäller arbetslivet

I utfrågningen av Centerledaren Annie Lööf härom kvällen i SVT blev det tydligt att hon inte greppade detta med LAS och turordningsreglerna. Centern vill kraftigt försvaga anställningstryggheten men Annie Lööf deklarerade samtidigt att det inte skulle innebära så mycket i praktiken för fack och arbetsgivare gör ju ändå upp. Jaha, vad är då problemet? Det […]

”Alliansen och SD röstar för lönedumping”

”Alliansen och SD röstar för lönedumping”

Varje år köper det offentliga Sverige varor för cirka 600 miljarder kronor, alltför ofta sker upphandlingarna med enbart prispress som ledstjärna. Det är dags att sociala villkor blir styrande, skriver Helle Klein.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

Ge skydds­ombuden tillträdesrätt

Ge skydds­ombuden tillträdesrätt

Bättre samverkan mellan myndigheter är ett viktigt steg för att komma tillrätta med arbetslivskriminaliteten. Men också att skyddsombuden nu får tillträde till alla arbetsplatser, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Alltid minnas, aldrig normalisera

Plötsligt har det där brunblå blocket som ansågs omöjligt för några år sedan blivit verklighet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Försäkring & pension

”Jag hade ingen aning om att de tog 25 procent”

”Jag hade ingen aning om att de tog 25 procent”

Två år efter olyckan skulle Jimmy Hildingsson söka försäkringspengar för ärr och invaliditet. Men en knapptryckning på nätet var nära att kosta honom 25 000 kronor.