Industriarbetarnas tidning

De tog över sin egen arbetsplats

12 oktober, 2016

Skrivet av

ljuders2Löntagarägt. Det var många som inte trodde på oss, säger Hans Svensson, verkstadsarbetaren som blev vd för Ljuders Nickelsilfverfabrik i Hovmantorp.

Tre råd från vd Hans Svensson (bilden ovan)

1. Se till att det blir rätt från början med stadgar och kompanjonsavtal.

2. Skilj på drivande och ägande. Alla delägare kan inte vara med i alla beslut. Viktigt att det finns styrelse och vd som i ett vanligt företag.

3. Öppenhet är viktigt. Alla måste kunna ta del av relevant information.

Ljuders Nickelsilfverfabrik

Startade 1876 i Hovmantorp för att förädla nickel från Kleva nickelgruva.
Den ägdes av Lessebo bruk, då ett järnbruk.
1980 övertogs företaget av de anställda. Då sysselsatte företaget 36 personer, i dag 15.
Omsätter 25 miljoner kronor.

Frivilligt att äga

Alla erbjuds bli delägare i företaget, men det är frivilligt.

Man kan bara äga en andel, den kostar 40 000 kronor. Den som är delägare får 1 000 kronor mer i månaden för att täcka eventuell lånekostnad för insatsen.

Den som slutar på företaget, som pensionär eller av annan orsak kan inte behålla sin andel. En summa betalas ut direkt och resten månadsvis tills allt är återbetalt.

Vid uppsägningar görs det ingen åtskillnad mellan delägarna och andra.  Delägarna väljer bolagets styrelse på årsstämman.

Styrelsen utser vd.

Läs mer:

I reportaget Uppdrag: Rädda bygden berättar människor runt om i Värmland om landsbygdens olika framtidsutsikter. Det pågår också en debatt om hur Sveriges glesbefolkade delar ska kunna bygga upp en hållbar framtid.

Sedan 1980 har den lilla verkstan varit löntagarägd. Då frågade den gamle ägaren de anställda om de inte ville ta över verksamheten.

– Först blev vi misstänksamma. Det måste vara nåt som inte stämmer. Så resonerade vi, säger Hans Svensson som jobbat på företaget sedan 1971.

Men ställda inför risken att bli uppköpt av konkurrenterna och kanske flyttade började de tänka om. Så en dag ägde de sitt eget företag. En halv miljon kronor lånades till insatskapital. Alla delägare bidrog med lika mycket.

– Men det var många som inte trodde på oss. ”Inte begriper arbetare hur man driver företag heller.”

”Man vet vad som händer och man kan styra jobbet själv.”

I dag omsätter företaget 25 miljoner kronor på legotillverkning till bland annat Volvo Penta och Getinge. Försäljningen ökade med 20 procent det senaste året. 12 av de 15 anställda är delägare.

– Jag ska bli det snart, säger Oskar Kanstedt, CNC-operatör som började på företaget i våras. Jag är helnöjd. Här jobbar man tillsammans, tar gemensamt ansvar och hjälper varandra.

Kompisen vid maskinen intill, Fredrik Eliasson, är delägare.

– Det är stor skillnad mot andra ställen. Det är lättare att trivas här. Man vet vad som händer och man kan styra jobbet själv.

Vid utlastningen jobbar Kent Granqvist, ordförande för IF Metall-klubben vid Ljuders.

Arbetskamrater och snart affärskompanjoner. Fredrik Eliasson och Oskar Kanstedt ser många fördelar med ägandet.
Arbetskamrater och snart affärskompanjoner. Fredrik Eliasson och Oskar Kanstedt ser många fördelar med ägandet.

Finns det några problem att företräda de anställda på ett löntagarägt företag?

– Inte direkt. Jag menar, det är ju samma slitiga jobb här som på andra ställen.

Ingen konflikt mellan löneökning och vinstdelning?

– Vi ställer ju inga orealistiska lönekrav, vi kanske bromsar oss själva en aning. Men vi tar ut vad vi har rätt till.

Vinstdelningen avgörs av delägarna på stämman. Förra året gick det bra, då gav den 6 000 kronor.

– Facket har samma roll här som i ett vanligt företag. Även här ska löneökningar fördelas. Även här kan det bli nerdragningar som under finanskrisen, då vi förhandlade om turordningen, säger Kent Granqvist.

Ett företag som andra? Inte riktigt, ändå, enligt Roger Nordin, med fem år på verkstan.

– Här är det vi som bestämmer. Det som hände med Findus i Bjuv eller med Stiga i Tranås skulle aldrig kunna hända här. Där fanns ägarna långt bort och de struntade totalt i konsekvenserna av sina beslut, hävdar han.

Han rekommenderar löntagarägandet.
– Mycket tryggare. Jag tycker att våran S-regering skulle puffa lite för den här ägandeformen. Helt enkelt göra det lättare för arbetarna att ta över.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

DA granskar skuggsamhället

Sverige har ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. De arbetar för löner långt under de som svenska arbetare skulle acceptera och är mycket utsatta.

Stats­ministerns städerska: Den som pratar förlorar jobbet

Städerskans arbetsliv innan hon kom till statsministerns villa kantas av skällsord, hot och oärliga chefer. Här är hennes version. Om hur det är att jobba som papperslös i Sverige.

Bortstädad: Mannen som försvann

Han kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

”Jag var inte ens en hund i chefens ögon”

Sverige har fått ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. Wilder sov i sin arbetsgivares garage i fyra och ett halvt år.

”Hon jobbade 60 timmar i veckan – utan lön”

Kvinnorna i skuggsamhället är utsatta. DA:s Elinor Torp berättar om utpressning, uteblivna betalningar, skador och löner som inte går att leva på.

Här är delegationen som ska stoppa brott i arbetslivet

Ola Pettersson, chefsekonom på LO, blir ordförande för regeringens satsning mot arbetslivskriminalitet. I dag presenterade arbetsmarknadsministern delegationen.  

Arbetsgivaren som ville vara laglig

Anto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

”Kriminella arbetsgivare måste bort”

Arbetslivskriminaliteten har fått politisk uppmärksamhet. På kort tid har många med makt vaknat, skriver Dagens Arbetes Elinor Torp.