Industriarbetarnas tidning

Industrin jobbar för att få fram material till vården

18 mars, 2020

Skrivet av

Nu skriker vården efter produkter som andningsskydd och intensivvårdsutrustning. Runt om i landet ökar produktionen för att möta efterfrågan.

– Vi jobbar dygnet runt, säger Kristina Bengtsson på ACE Protection, som gör andningsskydd.

I Getinges fabrik i Solna norr om Stockholm görs ventilatorer – det som också kallas respiratorer. Efterfrågan har stigit enormt i hela världen efter coronautbrottet, eftersom ventilatorer kan vara livsavgörande för dem som blir svårt sjuka. Anläggningen planerar nu att öka produktionen med 60 procent.

På medicinteknikföretagens branschorganisation Swedish Medtech ser man nu hur företagen försöker möta en ökad efterfrågan på områden där det nu råder brist på material.

– Industrin jobbar stenhårt med att förse vården med materiel. Det är viktigt att understryka att vi mobiliserar. Det är inte en nattsvart bild, som man ser ibland, men det finns stora utmaningar, säger organisationens vd Anna Lefevre Skjöldebrand (bilden tv).

Organisationens egen undersökning bland medlemsföretagen visar att de flesta märkt en kraftig ökning av efterfrågan. Av de 110 företagen som har svarat har knappt hälften produkter som berörs direkt av covid-19. Det handlar om skyddsutrustning, produkter för behandling av smittade patienter eller utrustning för diagnostik. Tio av företagen har tillverkning i Sverige.

Av dem har sex ökat produktionen eller ställt om, och ytterligare några ser över möjligheterna att göra det.

– Att ställa om är inte något man gör över en natt, säger Anna Lefevre Skjöldebrand.

Ett företag som har fått öka takten är ACE Protection i Svenljunga. De tillverkar andningsfilter som mest brukar användas i industri och gruvor. Nu får de även leverera till vården, främst i Västra Götaland. Efterfrågan har stigit enormt och det är full fart i fabriken i Svenljunga.

IF Metalls representant på arbetsplatsen Kristina Bengtsson berättar hur chefen gick en runda på morgonen för att fråga hur alla mår i dessa tider. Alla mådde bra, och det var tur, eftersom de verkligen behövs nu.

Företaget har 18 anställda, varav 13 jobbar i produktionen. De har infört helgjobb och har lyckats anställa en person som jobbat på företaget förut. I övrigt bygger utökningen på övertid. Hittills har all övertid varit frivillig, säger Kristina, som själv inte nappat på erbjudanden om att jobba extra.

– Alla tycker att det är roligt att jobba när det är mycket att göra.

Materialet till andningsfiltren kommer delvis från Sverige, men också från England.

– Men än så länge har det inte varit några problem.

Det kan hända att fler kommer att anställas framöver, säger hon. Samtidigt är det inte så lätt att gå upp i produktion. Maskinerna är halvautomatiserade och de går alla redan för fullt.

– Men så länge vi är friska så rullar det på.

Anna Lefevre Skjöldebrand på Swedish Medtech påpekar att de länge försökt påverka regionerna (tidigare landstingen) att ha lager så de kan sköta sin verksamhet även i kristider. Det är inte säkert att leveranser alltid fungerar, och nu sätter olika länders begränsning av exporten käppar i hjulet.

Inte minst, säger hon, visade höstens stora problem hos Apotekstjänst med att få fram förbrukningsartiklar på hur sårbart det blir om det inte finns någon buffert.

– När vi är igenom den här krisen kommer man nog se att man behöver bygga upp lager.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.

Tomt i verkstan när gränsen stängde

Tomt i verkstan när gränsen stängde

I ett slag försvann nästan alla kunderna. När norrmännen inte längre kunde ta sig över gränsen för att shoppa kom de inte heller till bilverkstan.

Hur har du det på jobbet under pandemin?

Hur har du det på jobbet under pandemin?

Alla jobbar hemma, eller? Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek vill få en bredare bild av hur vi har det under pandemin. Därför efterlyser de fler berättelser från de som jobbar inom LO:s område.

Oro, tristess – och lättare att delta i viktiga möten

Oro, tristess – och lättare att delta i viktiga möten

Dagens Arbete hörde av sig till tre av dem vi mötte under pandemins början. Vad har påverkat mest under coronaåret?

”Det har iallafall blivit färre möten”

”Det har iallafall blivit färre möten”

Vissa riskerar frivilligt att smitta eller smittas när de julhandlar i gallerian, andra drar på sig blåstället och går till jobbet som vanligt, skriver Marcus Raihle.

Över 200 pappers­arbetare sjuka i covid-19

Över 200 pappers­arbetare sjuka i covid-19

Nästan alla massa- och pappersbruk i Sverige har haft en eller flera anställda som insjuknat i covid-19.
”Det var inte helt oväntat”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson, som själv drabbats av sjukdomen.

Stoppa smittan allas ansvar

Läget är allvarligt. Det vi i somras trodde skulle vara en höst av lättnader för att allt gick åt rätt håll har nu förbytts i djup oro över en smittspridning som bara ökar. En andra våg tycks obönhörligen ha svept över Europa liksom Sverige. Regeringen och folkhälsomyndigheten inför därför nu stränga restriktioner som innebär att […]

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Noga planerat inför säkert stopp

Noga planerat inför säkert stopp

Underhållsstopp och coronapandemi betyder smittrisk. På Smurfit Kappa i Piteå planerades stoppet därför in i minsta detalj.

Detta gäller vid korttidsarbete

Detta gäller vid korttidsarbete

Vad gäller vid utbildning, får man jobba mer än vad avtalet säger och hur snabbt kan korttidsarbetet blåsas av? DA har fått många frågor från er läsare – här är svaren.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.