Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift
Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.
Industriarbetarnas tidning
18 mars, 2020
Skrivet av Anna Julius
Nu skriker vården efter produkter som andningsskydd och intensivvårdsutrustning. Runt om i landet ökar produktionen för att möta efterfrågan.
– Vi jobbar dygnet runt, säger Kristina Bengtsson på ACE Protection, som gör andningsskydd.
I Getinges fabrik i Solna norr om Stockholm görs ventilatorer – det som också kallas respiratorer. Efterfrågan har stigit enormt i hela världen efter coronautbrottet, eftersom ventilatorer kan vara livsavgörande för dem som blir svårt sjuka. Anläggningen planerar nu att öka produktionen med 60 procent.
På medicinteknikföretagens branschorganisation Swedish Medtech ser man nu hur företagen försöker möta en ökad efterfrågan på områden där det nu råder brist på material.
– Industrin jobbar stenhårt med att förse vården med materiel. Det är viktigt att understryka att vi mobiliserar. Det är inte en nattsvart bild, som man ser ibland, men det finns stora utmaningar, säger organisationens vd Anna Lefevre Skjöldebrand (bilden tv).
Organisationens egen undersökning bland medlemsföretagen visar att de flesta märkt en kraftig ökning av efterfrågan. Av de 110 företagen som har svarat har knappt hälften produkter som berörs direkt av covid-19. Det handlar om skyddsutrustning, produkter för behandling av smittade patienter eller utrustning för diagnostik. Tio av företagen har tillverkning i Sverige.
Av dem har sex ökat produktionen eller ställt om, och ytterligare några ser över möjligheterna att göra det.
– Att ställa om är inte något man gör över en natt, säger Anna Lefevre Skjöldebrand.
Ett företag som har fått öka takten är ACE Protection i Svenljunga. De tillverkar andningsfilter som mest brukar användas i industri och gruvor. Nu får de även leverera till vården, främst i Västra Götaland. Efterfrågan har stigit enormt och det är full fart i fabriken i Svenljunga.
IF Metalls representant på arbetsplatsen Kristina Bengtsson berättar hur chefen gick en runda på morgonen för att fråga hur alla mår i dessa tider. Alla mådde bra, och det var tur, eftersom de verkligen behövs nu.
Företaget har 18 anställda, varav 13 jobbar i produktionen. De har infört helgjobb och har lyckats anställa en person som jobbat på företaget förut. I övrigt bygger utökningen på övertid. Hittills har all övertid varit frivillig, säger Kristina, som själv inte nappat på erbjudanden om att jobba extra.
– Alla tycker att det är roligt att jobba när det är mycket att göra.
Materialet till andningsfiltren kommer delvis från Sverige, men också från England.
– Men än så länge har det inte varit några problem.
Det kan hända att fler kommer att anställas framöver, säger hon. Samtidigt är det inte så lätt att gå upp i produktion. Maskinerna är halvautomatiserade och de går alla redan för fullt.
– Men så länge vi är friska så rullar det på.
Anna Lefevre Skjöldebrand på Swedish Medtech påpekar att de länge försökt påverka regionerna (tidigare landstingen) att ha lager så de kan sköta sin verksamhet även i kristider. Det är inte säkert att leveranser alltid fungerar, och nu sätter olika länders begränsning av exporten käppar i hjulet.
Inte minst, säger hon, visade höstens stora problem hos Apotekstjänst med att få fram förbrukningsartiklar på hur sårbart det blir om det inte finns någon buffert.
– När vi är igenom den här krisen kommer man nog se att man behöver bygga upp lager.