Industriarbetarnas tidning

”Det är Ericsson som fattar besluten”

17 oktober, 2016

Skrivet av

Statsminister Stefan Löfven tycker det är ”oerhört viktigt” att Ericsson behåller produktion i Sverige. Telekombranschen är av strategisk betydelse för Sverige, hävdar han i en intervju med Dagens Arbete.

Stefan Löfven deltog på måndagen vid den årliga Industridagen, som i år hölls i Malmö.

Hur kommer det att märkas att det är en socialdemokratisk regering som hanterar krisen i Ericsson?
– För det först handlar det om ett samarbete. Ericsson ska komma överens med sina fackliga motparter om vad som verkligen kommer att ske. Sedan måste man se till att de som drabbas måste få bästa möjliga hjälp, där brukar Ericsson vara ett föredöme. Sedan är det frågan om vad samhället kan ställa upp med och där har vi en statssekreterargrupp som tittar på vilka konsekvenser detta kan få och vad som blir samhällets roll.

– En diskussion som är nog så viktig är vilken profil som Ericsson kommer att ha. Det är ju också Ericssons eget beslut.  Men jag tycker att vi ska se till att vi i fortsättningen har en produktion kopplad till forskning och utveckling på något sätt.

Kan staten underlätta det på något vis?
– Nej vi ska inte säga att nu ska staten gå in. Men tillsammans måste vi fundera på hur vi kan ha produktion kopplad till forskning och utveckling. Det kan man göra på olika sätt. Jag utgår från att det perspektivet finns med.

Ser du telekom som en strategisk industri för Sverige?
– Ja självfallet. Visst är den det.

Innebär det att staten kan ställa upp och ordna med exempelvis testbäddar för att på något sätt säkra kompetensen?
– Ja, det är just en sådan sak som vi satsar på, Det är för att underlätta för våra företag. I stället för att alla ska bygga upp sin egen testbäddsverksamhet så kan vi göra det tillsammans.

Regeringen har tillsatt kontaktpersoner, vad har de för mandat?
– För det första att tillsammans med fack och företag se vad som behöver göras. Då kommer mycket att handla om utbildning och arbetsmarknad. Hur ska människor som förlorar sina jobb kunna gå vidare? Men först måste parterna förhandla klart så att vi ser hur det ser ut.

Har du något löfte att ge Borås och Kumla?
– Nej det är Ericsson som fattar besluten. Det är klart att vi ser behovet att ha en stark produktion kopplad till forskning och utveckling. Det är oerhört viktigt. Men vi måste först veta vad man bestämmer sig för.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Borås: Dämpat men väntat

På Ericssons anläggning i Borås har 460 varslats i dag, däribland 170 som är medlemmar i IF Metall.

Varslade ska få hjälp av samordnare

Varslade ska få hjälp av samordnare

Näringsminister Mikael Damberg tillsatte i dag två samordnare, som ska hjälpa de drabbade Ericsson-anställda ska få hjälp att hitta nya jobb. Det blir dock inga stödpengar från regeringen, Damberg förväntar sig i stället att Ericsson tar stort ansvar.

Byt medicin, Ericsson

Byt medicin, Ericsson

”Ericsson har klarat teknikskiften förr, då man också hade en industrialists syn på företagande och inte en kvartalskapitalists”, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

3 000 jobb bort från Ericsson

Ericsson bekräftar att 3 000 jobb försvinner från Sverige. Borås och Kumla drabbas av ”betydande neddragningar”. Bara en mindre produktion blir kvar i Sverige, enligt Ericssons vd och koncernchef Jan Frykhammar.

”Ericsson lägger ned all svensk tillverkning”

”Ericsson lägger ned all svensk tillverkning”

En 140-årig tillverkningsepok kan gå i graven, när Ericsson två sista fabriker i Sverige, i Kumla och Borås, läggs ned. Det ingår, enligt obekräftade uppgifter i Svenska Dagbladet, i en plan för att dra ned 3000 anställda inom affärsenheten Nätverksprodukter.

16 000 industrijobb bort på 18 år

16 000 industrijobb bort på 18 år

Katrineholmsfabriken blir en i en allt längre rad av nedläggningar. Kolla in DA:s karta över hur Ericsson hårdbantat sin svenska industriproduktion.

Ericsson lägger ned i Katrineholm

400 anställda berörs när telekomkombolaget Ericsson lägger ner fabriken i Katrineholm.

De finska folkhems­byggarna

De finska folkhems­byggarna

Mellan 1950 och 1970 lämnade hundratusentals finländare hemlandet bakom sig för att arbeta i den svenska industrin. Laura Leskinens morföräldrar var två av dem.

Var tredje anställd varslad på Klippans bruk

Var tredje anställd varslad på Klippans bruk

Var tredje anställd på skånska Klippan – 24 pappersarbetare – har varslats och riskerar nu att förlora jobbet. 

Telefonen som skulle hålla i 40 år

Telefonen som skulle hålla i 40 år

Det är sommaren 1978 och
knapptelefonen Diavox har precis börjat serietillverkas vid LM Ericssons gamla fabrik på Ölandsgatan i Karlskrona.

Avtal 2023

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

LO har presenterat ett ”första steg” till samordning, som bland annat innehåller en satsning på lägstalönerna. De ska öka mer än andra löner.

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.