Industriarbetarnas tidning

”Det är Ericsson som fattar besluten”

17 oktober, 2016

Skrivet av

Statsminister Stefan Löfven tycker det är ”oerhört viktigt” att Ericsson behåller produktion i Sverige. Telekombranschen är av strategisk betydelse för Sverige, hävdar han i en intervju med Dagens Arbete.

Stefan Löfven deltog på måndagen vid den årliga Industridagen, som i år hölls i Malmö.

Hur kommer det att märkas att det är en socialdemokratisk regering som hanterar krisen i Ericsson?
– För det först handlar det om ett samarbete. Ericsson ska komma överens med sina fackliga motparter om vad som verkligen kommer att ske. Sedan måste man se till att de som drabbas måste få bästa möjliga hjälp, där brukar Ericsson vara ett föredöme. Sedan är det frågan om vad samhället kan ställa upp med och där har vi en statssekreterargrupp som tittar på vilka konsekvenser detta kan få och vad som blir samhällets roll.

– En diskussion som är nog så viktig är vilken profil som Ericsson kommer att ha. Det är ju också Ericssons eget beslut.  Men jag tycker att vi ska se till att vi i fortsättningen har en produktion kopplad till forskning och utveckling på något sätt.

Kan staten underlätta det på något vis?
– Nej vi ska inte säga att nu ska staten gå in. Men tillsammans måste vi fundera på hur vi kan ha produktion kopplad till forskning och utveckling. Det kan man göra på olika sätt. Jag utgår från att det perspektivet finns med.

Ser du telekom som en strategisk industri för Sverige?
– Ja självfallet. Visst är den det.

Innebär det att staten kan ställa upp och ordna med exempelvis testbäddar för att på något sätt säkra kompetensen?
– Ja, det är just en sådan sak som vi satsar på, Det är för att underlätta för våra företag. I stället för att alla ska bygga upp sin egen testbäddsverksamhet så kan vi göra det tillsammans.

Regeringen har tillsatt kontaktpersoner, vad har de för mandat?
– För det första att tillsammans med fack och företag se vad som behöver göras. Då kommer mycket att handla om utbildning och arbetsmarknad. Hur ska människor som förlorar sina jobb kunna gå vidare? Men först måste parterna förhandla klart så att vi ser hur det ser ut.

Har du något löfte att ge Borås och Kumla?
– Nej det är Ericsson som fattar besluten. Det är klart att vi ser behovet att ha en stark produktion kopplad till forskning och utveckling. Det är oerhört viktigt. Men vi måste först veta vad man bestämmer sig för.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Borås: Dämpat men väntat

På Ericssons anläggning i Borås har 460 varslats i dag, däribland 170 som är medlemmar i IF Metall.

Varslade ska få hjälp av samordnare

Varslade ska få hjälp av samordnare

Näringsminister Mikael Damberg tillsatte i dag två samordnare, som ska hjälpa de drabbade Ericsson-anställda ska få hjälp att hitta nya jobb. Det blir dock inga stödpengar från regeringen, Damberg förväntar sig i stället att Ericsson tar stort ansvar.

Byt medicin, Ericsson

Byt medicin, Ericsson

”Ericsson har klarat teknikskiften förr, då man också hade en industrialists syn på företagande och inte en kvartalskapitalists”, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

3 000 jobb bort från Ericsson

Ericsson bekräftar att 3 000 jobb försvinner från Sverige. Borås och Kumla drabbas av ”betydande neddragningar”. Bara en mindre produktion blir kvar i Sverige, enligt Ericssons vd och koncernchef Jan Frykhammar.

”Ericsson lägger ned all svensk tillverkning”

”Ericsson lägger ned all svensk tillverkning”

En 140-årig tillverkningsepok kan gå i graven, när Ericsson två sista fabriker i Sverige, i Kumla och Borås, läggs ned. Det ingår, enligt obekräftade uppgifter i Svenska Dagbladet, i en plan för att dra ned 3000 anställda inom affärsenheten Nätverksprodukter.

16 000 industrijobb bort på 18 år

16 000 industrijobb bort på 18 år

Katrineholmsfabriken blir en i en allt längre rad av nedläggningar. Kolla in DA:s karta över hur Ericsson hårdbantat sin svenska industriproduktion.

Ericsson lägger ned i Katrineholm

400 anställda berörs när telekomkombolaget Ericsson lägger ner fabriken i Katrineholm.

Telefonen som skulle hålla i 40 år

Telefonen som skulle hålla i 40 år

Det är sommaren 1978 och
knapptelefonen Diavox har precis börjat serietillverkas vid LM Ericssons gamla fabrik på Ölandsgatan i Karlskrona.

Anders Ferbe: Stora delar av industrin har kommit igång

Anders Ferbe: Stora delar av industrin har kommit igång

Många branscher har fortfarande gigantiska problem, enligt regeringens coronasamordnare Anders Ferbe. Däremot kan stora delar av industrin vara på väg att återhämta sig. I mars, två veckor efter att du hade utsetts till coronasamordnare, sa du att ”det känns som att jag har hållit på med det här i ett halvår”. Nu har du gjort […]

Anställda på V-tab: ”Det värsta är att vi har blivit luttrade”

Anställda på V-tab: ”Det värsta är att vi har blivit luttrade”

Vårens varsel innebär att en redan slimmad organisation nu ska krympa ännu mer.

Döden på jobbet

Varje år dör runt 50 människor i olyckor på jobbet. Genom de anhöriga visar vi vilka de omkomna var. I snitt tar det tusen dagar innan åtal väcks. En lång väntan för de sörjande.

De kom inte hem från arbetet

Förra året omkom 46 personer i olyckor på jobbet. Här berättar anhöriga om människorna bakom statistiken.

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Olle Andersson Larsson och Christina Andersson fick vänta ett och halvt år innan åtalet lades ner. Ingen ställs till svars för deras son Robins död.

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

Hon startar en minnesfond för anhöriga

Christina Anderssons son Robin fastnade i en maskin och dog på jobbet. Nu startar hon en minnesfond för att hedra sonen och hjälpa andra anhöriga ekonomiskt.

”Det behövs mer pengar till rättsväsendet”

Saila Quicklund (M): Det behövs mer resurser till berörda myndigheter och att preskriptionstiden för arbetsmiljöbrott förlängs.

Så löser Norge brotten på halva tiden

Norge har klart kortare utredningstider vid arbetsmiljöbrott än Sverige. Hur vi jobbar kan kanske därför ses som förslag på förbättringar hos er, skriver norska domaren Rune Bård Hansen.

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

Lagstiftaren och domstolarna behöver lära sig om den förändring som skett på arbetsmarknaden, skriver åklagaren Christer B Jarlås.

Åklagaren: Förstår att det kan upplevas som lång tid

Dödsolyckor är svåra att utreda, säger Jörgen Lindberg, vice kammarchef och vice chefs­åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema.

Las-uppgörelsen

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

När IF Metall gjorde upp med arbetsgivarna om anställningsskyddet var det inget svek, utan solidaritet med dem som har det sämst, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.