Borås: Dämpat men väntat
På Ericssons anläggning i Borås har 460 varslats i dag, däribland 170 som är medlemmar i IF Metall.
Industriarbetarnas tidning
17 oktober, 2016
Skrivet av Harald Gatu
Statsminister Stefan Löfven tycker det är ”oerhört viktigt” att Ericsson behåller produktion i Sverige. Telekombranschen är av strategisk betydelse för Sverige, hävdar han i en intervju med Dagens Arbete.
Stefan Löfven deltog på måndagen vid den årliga Industridagen, som i år hölls i Malmö.
Hur kommer det att märkas att det är en socialdemokratisk regering som hanterar krisen i Ericsson?
– För det först handlar det om ett samarbete. Ericsson ska komma överens med sina fackliga motparter om vad som verkligen kommer att ske. Sedan måste man se till att de som drabbas måste få bästa möjliga hjälp, där brukar Ericsson vara ett föredöme. Sedan är det frågan om vad samhället kan ställa upp med och där har vi en statssekreterargrupp som tittar på vilka konsekvenser detta kan få och vad som blir samhällets roll.
– En diskussion som är nog så viktig är vilken profil som Ericsson kommer att ha. Det är ju också Ericssons eget beslut. Men jag tycker att vi ska se till att vi i fortsättningen har en produktion kopplad till forskning och utveckling på något sätt.
Kan staten underlätta det på något vis?
– Nej vi ska inte säga att nu ska staten gå in. Men tillsammans måste vi fundera på hur vi kan ha produktion kopplad till forskning och utveckling. Det kan man göra på olika sätt. Jag utgår från att det perspektivet finns med.
Ser du telekom som en strategisk industri för Sverige?
– Ja självfallet. Visst är den det.
Innebär det att staten kan ställa upp och ordna med exempelvis testbäddar för att på något sätt säkra kompetensen?
– Ja, det är just en sådan sak som vi satsar på, Det är för att underlätta för våra företag. I stället för att alla ska bygga upp sin egen testbäddsverksamhet så kan vi göra det tillsammans.
Regeringen har tillsatt kontaktpersoner, vad har de för mandat?
– För det första att tillsammans med fack och företag se vad som behöver göras. Då kommer mycket att handla om utbildning och arbetsmarknad. Hur ska människor som förlorar sina jobb kunna gå vidare? Men först måste parterna förhandla klart så att vi ser hur det ser ut.
Har du något löfte att ge Borås och Kumla?
– Nej det är Ericsson som fattar besluten. Det är klart att vi ser behovet att ha en stark produktion kopplad till forskning och utveckling. Det är oerhört viktigt. Men vi måste först veta vad man bestämmer sig för.