Industriarbetarnas tidning

Forskning ska sätta ljus på facket och SD

27 oktober, 2016

Var femte arbetare i Sverige stödjer Sverigedemokraterna, allt fler arbetare har utländsk bakgrund. Forskaren Anders Neergaard befarar en växande motsättning.

– Det gäller för facken att hålla tungan rätt i mun, påpekar han.

Han är biträdande professor på Linköpings universitet och har tidigare forskat om fackföreningsrörelsen, högerpopulism och rasism. Nu har han fått nästan tre miljoner kronor av Riksbankens jubileumsfond för att borra djupare i frågan.

De närmaste åren kommer han att studera hur LO-facken hanterar att en del av medlemmarna sympatiserar med ett parti som inte vill ha de andra medlemmarna i landet: Vilka strategier har använts hittills? Vilka åtgärder kan och ska vidtas?

De senaste valresultaten och opinionsundersökningar har visat att stödet bland fackens medlemmar för främlingsfientliga partier ökar. Det är något som redan nu utmanar solidaritetsprincipen som har hållit ihop arbetarfackföreningarna sedan dess begynnelse.

Den riktning facken rör sig framöver kommer, enligt Anders Neergaard, att ha konsekvenser för olika medlemsgrupper.

– Facken har målet att försöka organisera så många arbetare som möjligt inom sitt område. Då gäller det att tona ner sina politiska ställningstaganden, så att man inte skrämmer bort medlemmarna som röstar på Sverigedemokraterna, konstaterar Anders Neergaard och fortsätter:

– Det blir en spänning när det samtidigt finns många medlemmar som vill skicka tillbaka andra medlemmar till hemländerna. Den grundläggande frågan är vem facket är till för.

Vad Sverigedemokraterna är för ett politiskt parti råder det oenighet om bland opinionsbildare och forskare. Anders Neergaard, som har studerat partiet under många år, säger så här:

– Det är svårt att se Sverigedemokraterna som något annat än ett rasistiskt parti ursprunget av en högerextrem rörelse med nazistiska inslag. Men det betyder inte att alla som röstar på dem är övertygade rasister, även om de accepterar att partiet är det.

Sverigedemokraterna har åtminstone tidigare marknadsfört sig som ett arbetarparti. DA:s sammanställning inför senaste valet visade dock att man oftare röstade med Alliansen i arbetsmarknadsfrågor. Från fackligt håll får partiet ofta kritik för att vara arbetarfientligt, nu senast gällde det förslaget om en ny upphandlingslag.

Ändå har Sverigedemokraterna i vissa mätningar varit större än Socialdemokraterna för LO-väljare och nått över 30 procent. I SCB:s senaste fördjupade undersökning var siffran dock 20 procent.

Här finns en motsättning, menar Anders Neergaard, som dessutom hanteras olika inom olika fackförbund. I hans projekt ska bland annat 70-tal personer inom LO och fem olika fackförbund intervjuas.

– Jag är nyfiken på hur man tänker på det på lokal nivå och högre upp i den fackliga organisationen. Och hur det här kan påverka sammanhållningen mellan LO-förbunden.

Finns det en gräns för hur mycket facken kan anpassa sig utan att sälja sin själ?

– Det finns gränser för vad facken kan göra. Det som talar emot att man alltför hårt håller i politiska principer som ”solidaritet” och ”alla människors lika värde”, är att den svenska modellen är baserad på att facken ska organisera nästan alla löntagare. Om de flesta inte är med i facken, blir det svårt att upprätthålla kollektivavtalen, säger Anders Neergaard.

Han fortsätter:

– Samtidigt är en ideologisk solidaritet viktig för att bygga ett starkt fack, därför är passivitet i denna och andra frågor ett hot mot facket. Det finns olika sätt att se på solidaritet och forskningsprojektet kan öka förståelse för hur olika fackförbund och olika nivåer inom facken arbetar. Hur värnar facken allas lika värde samtidigt som de organiserar medlemmar som stödjer ett rasistiskt parti är min huvudfråga.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Både den ekonomiska krisen och klimatkrisen kommer med regeringens budget sannolikt att fördjupas, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

M och SD har i åratal blockerat förslag som skulle göra livet bättre för Sveriges industriarbetare, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

Rätt att lyssna på Adrian

Rätt att lyssna på Adrian

När Magdalena Andersson höll tal i Almedalen hamnade industriarbetaren och numera ordförande för verkstadsklubben på Volvo, Adrian Avdullahu i centrum. Helt rätt, statsministern!

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

LO försöker hitta syndabockar när partiet man pumpar in pengar i inte levererar, skriver Maria Malmer Stenergard och Mats Green (M).

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

Den mest växande formen av kriminalitet, arbetslivskriminaliteten, har understötts av borgerlig politik, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Kan krisen bli ett lyft för facket?

Kan krisen bli ett lyft för facket?

I flera år har fackförbunden brottats med sjunkande organisationsgrad. Så kom en annan kris. Nu rapporterar flera förbund om medlemmar som strömmar till.

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

Alltid minnas, aldrig normalisera

Alltid minnas, aldrig normalisera

Plötsligt har det där brunblå blocket som ansågs omöjligt för några år sedan blivit verklighet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Arbetarrörelsen behöver sin historia

Strax före jul kom ett dystert besked: Arbetarrörelsens arkiv, ARAB måste skära ned kraftigt på bemanningen. Framförallt kommer tjänsterna på själva biblioteket att skäras ned. ARAB låg tidigare i anslutning till LO-borgen men har under de senaste tio åren legat ute i Huddinge, nära Södertörns högskola. Tyvärr har arkivet under en längre tid dragits med […]

”Därför ska du inte protest­rösta på SD”

”Därför ska du inte protest­rösta på SD”

Låt mig berätta vilken politik Socialdemokraterna vill genomföra – och hur SD röstat i viktiga frågor som rör din ekonomi och ditt arbetsliv, skriver Ermine Khachatryan (S).

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.