”Ge personligt stöd så fler kan utbildas”
Henrik Valentin: De som behöver yrkesutbildning för att få jobb måste få personligt stöd på Arbetsförmedlingen, inte bara en kontakt via en skärm.
Industriarbetarnas tidning
4 oktober, 2016
Skrivet av Pontus Ohlin
– Även om det var väntat, så skär det ändå i hjärtat, sa näringsminister Mikael Damberg (S) i en kommentar till Ericssons besked att 3 000 anställda måste gå.
Mikael Damberg tillsatte i dag en så kallad regeringssamordnare på grund av Ericssonvarslet. Det är två personer som nu får i uppdrag att föra dialog med bolaget, facken, aktuella regioner samt andra branschföreträdare och myndigheter.
Dessa personer – Anitra Steen och Sylvia Schwaag Serger – ska bland annat att fokusera på att de som eventuellt förlorar sina jobb ska vidare till nya.
– Och jag vill betona att jag nu förväntar mig att Ericsson, precis som vid tidigare omställningar, tar sitt fulla ansvar. Både för de anställda i företaget men också för de IT- och telekomkluster – där de kommer fortsätta vara en väldigt viktig del, sade Damberg under en presskonferens på Rosenbad under tisdagseftermiddagen.
Den nya regeringssamordnaren ska också se till att de som behöver ska få utbildning och komma vidare till nästa jobb.
– Utbildning kommer att efterfrågas, allt från den kommunala vuxenutbildningen till yrkes- och högskolor, sa Mikael Damberg som också berättade att regeringen nu överväger att söka stöd ur EU:s globaliseringsfond:
– Arbetsförmedlingen har goda förutsättningar och erfarenheter att agera vid större varsel. Matchningsinsatser, praktik och utbildning kommer säkert att bli aktuellt, och de lokala arbetsförmedlingarna kan behöva resurstillskott. När vi ser hur det här utvecklas så kan det bli aktuellt att stärka upp lokala kontor där det kan behövas.
I Ericssons sparplaner ingår det inte bara färre fabriksarbetare, utan också färre ingenjörer och administratörer.
– Nu har staten en möjlighet att samordna våra insatser, men ytterst är det Ericsson som har ansvaret för sina anställda i den här situationen, betonade Mikael Damberg
Samtidigt som Mikael Damberg beklagade Ericsons sparpaket, var han ändå rätt nöjd med företagets besked om att man har för avsikt att utveckla nästa generations mobila nät, 5G, från Sverige.
– Ericsson kunde ha valt att lägga 5G-utvecklingen någon annanstans på den här planeten, men valde att göra det i Sverige. Den här tekniken kommer att betyda mycket för Ericsson, men också för övrig svensk industri. Så ett annat besked på den här punkten hade varit ett väldigt illavarslande tecken.
Det är också ett område som samordnaren också kommer att fokusera på, förklarade Mikael Damberg:
– Insatser kan behövas för att IT- och telekomklustret i Sverige ska behålla sin konkurrenskraft och utvecklas. I Kista finns hjärtat i Europas främsta IT- och telekomkluster med 65 000 anställda på 8 500 arbetsplatser. Samordnaren ska föra dialog med berörda branschföreträdare, företag och övriga aktörer ur ett nationellt perspektiv, men med fokus på Kista, samt föreslå hur befintliga resurser bättre kan användas.
Mikael Damberg kommer i morgon att träffa anställda och representanter vid fabriken i Kumla.
– Jag känner med de anställda, med deras familjer och med de orter och kommuner som nu berörs av de här beskeden.
Anitra Steen, som tidigare bland annat varit vd på Systembolaget, samordnade enligt Damberg med framgång Södertälje kommuns insatser i samband med Astra Zenecas nedläggning av sin forskningsverksamhet.
Sylvia Schwaag Serger arbetar i Vinnovas ledning som ansvarig för internationell strategi. Hon har tidigare varit anlitad som expert av OECD, EU-kommissionen och Världsbanken.
När får alla dom som är skadade att få hjälp och stöd? Man har inte lyft ett finger för att ge alla som skadats på jobbet hjälp eller rehab eller rätt enligt villkor, avtal eller försäkringarnas avtalade villkor. Sedan har man alla lagar som reglerar arbetsskadades rätt, men vad jag vet har ingen fått sin rätt i lagstadgade villkor eller hjälp från Eu eller LO.