Industriarbetarnas tidning

Varslade ska få hjälp av samordnare

4 oktober, 2016

Skrivet av

Anitra Steen och Sylvia Schwaag Serger. Foto: TT
Anitra Steen och Sylvia Schwaag Serger. Foto: TT

– Även om det var väntat, så skär det ändå i hjärtat, sa näringsminister Mikael Damberg (S) i en kommentar till Ericssons besked att 3 000 anställda måste gå.

Mikael Damberg tillsatte i dag en så kallad regeringssamordnare på grund av Ericssonvarslet. Det är två personer som nu får i uppdrag att föra dialog med bolaget, facken, aktuella regioner samt andra branschföreträdare och myndigheter.

Dessa personer – Anitra Steen och Sylvia Schwaag Serger – ska bland annat att fokusera på att de som eventuellt förlorar sina jobb ska vidare till nya.

– Och jag vill betona att jag nu förväntar mig att Ericsson, precis som vid tidigare omställningar, tar sitt fulla ansvar. Både för de anställda i företaget men också för de IT- och telekomkluster – där de kommer fortsätta vara en väldigt viktig del, sade Damberg under en presskonferens på Rosenbad under tisdagseftermiddagen.

Den nya regeringssamordnaren ska också se till att de som behöver ska få utbildning och komma vidare till nästa jobb.

­– Utbildning kommer att efterfrågas, allt från den kommunala vuxenutbildningen till yrkes- och högskolor, sa Mikael Damberg som också berättade att regeringen nu överväger att söka stöd ur EU:s globaliseringsfond:

– Arbetsförmedlingen har goda förutsättningar och erfarenheter att agera vid större varsel. Matchningsinsatser, praktik och utbildning kommer säkert att bli aktuellt, och de lokala arbetsförmedlingarna kan behöva resurstillskott. När vi ser hur det här utvecklas så kan det bli aktuellt att stärka upp lokala kontor där det kan behövas.

I Ericssons sparplaner ingår det inte bara färre fabriksarbetare, utan också färre ingenjörer och administratörer.

– Nu har staten en möjlighet att samordna våra insatser, men ytterst är det Ericsson som har ansvaret för sina anställda i den här situationen, betonade Mikael Damberg

Samtidigt som Mikael Damberg beklagade Ericsons sparpaket, var han ändå rätt nöjd med företagets besked om att man har för avsikt att utveckla nästa generations mobila nät, 5G, från Sverige.

– Ericsson kunde ha valt att lägga 5G-utvecklingen någon annanstans på den här planeten, men valde att göra det i Sverige. Den här tekniken kommer att betyda mycket för Ericsson, men också för övrig svensk industri. Så ett annat besked på den här punkten hade varit ett väldigt illavarslande tecken.

Det är också ett område som samordnaren också kommer att fokusera på, förklarade Mikael Damberg:

– Insatser kan behövas för att IT- och telekomklustret i Sverige ska behålla sin konkurrenskraft och utvecklas. I Kista finns hjärtat i Europas främsta IT- och telekomkluster med 65 000 anställda på 8 500 arbetsplatser. Samordnaren ska föra dialog med berörda branschföreträdare, företag och övriga aktörer ur ett nationellt perspektiv, men med fokus på Kista, samt föreslå hur befintliga resurser bättre kan användas.

Mikael Damberg kommer i morgon att träffa anställda och representanter vid fabriken i Kumla.

– Jag känner med de anställda, med deras familjer och med de orter och kommuner som nu berörs av de här beskeden.

Anitra Steen, som tidigare bland annat varit vd på Systembolaget, samordnade enligt Damberg med framgång Södertälje kommuns insatser i samband med Astra Zenecas nedläggning av sin forskningsverksamhet.

Sylvia Schwaag Serger arbetar i Vinnovas ledning som ansvarig för internationell strategi. Hon har tidigare varit anlitad som expert av OECD, EU-kommissionen och Världsbanken.

 

En kommentar till “Varslade ska få hjälp av samordnare

  • När får alla dom som är skadade att få hjälp och stöd? Man har inte lyft ett finger för att ge alla som skadats på jobbet hjälp eller rehab eller rätt enligt villkor, avtal eller försäkringarnas avtalade villkor. Sedan har man alla lagar som reglerar arbetsskadades rätt, men vad jag vet har ingen fått sin rätt i lagstadgade villkor eller hjälp från Eu eller LO.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Allt fler varsel inom industrin

Allt fler varsel inom industrin

2456 personer inom tillverkningsindustrin varslades om uppsägning i mars. Är du en av dem? Då vill vi på DA komma i kontakt med dig!

”Som träslöjd i skolan – fast med metall”

”Som träslöjd i skolan – fast med metall”

Ett samarbetsprojekt i Värmland har gett över åttio arbetslösa ungdomar jobb i industrin. En av dem är William Sjöström på RZ Zampart i Karlstad.

”Det var inte svårt att få jobb”

”Det var inte svårt att få jobb”

Många arbetsplatser skriker efter kvalificerade arbetare. Samtidigt har många nya människor kommit till Sverige de senaste åren, och letar nu jobb. Bilia i Stockholm har försökt lösa den ekvationen.

Svetsjobb kan ge ett annat liv

Svetsjobb kan ge ett annat liv

Anthony Nöjdberg lär kvinnorna på anstalten Hinseberg att svetsa. Kunskaperna ger chans till en nystart på utsidan.

Nu skärps kraven på industri­utbildningar

Arbetsförmedlingen skärper kraven när man nu köper upp ny industriutbildning: 60 procent av deltagarna ska klara kunskapstestet i slutet av utbildningen. För dåliga resultat kan leda till förlorat uppdrag.

Hård prispress i industri­utbildningen

Priset på arbetsmarknadsutbildningar har pressats, men varierar kraftigt i landet. En vecka på industriteknikutbildning kan kosta 4 800 kronor på en ort och 1 780 på en annan. Statliga Lernia prispressar mest.

”Sluta sprida fel fakta”

”Sluta sprida fel fakta”

”Centerpartiet förvränger fakta när de vill driva fram en privatisering av Arbetsförmedlingen. Det är både uppseendeväckande och allvarligt”, skriver arbetsförmedlaren och debattören Johan Berg.

Efter DA:s granskning: Arbetsförmedlingen granskar Lernia

Efter DA:s granskning ska Arbetsförmedlingen nu granska varför inte en enda svetselev på Lernia Halmstad fick något diplom under drygt två år.

”Matchningen måste förbättras”

”Matchningen måste förbättras”

Arbetsförmedlingen behöver renodla sitt uppdrag till myndighetsutövning – kontroll och uppföljning. Privata aktörer kan bättre specialisera sig på olika branscher, skriver Fredrik Christensson, riksdagsledamot i arbetsmarknadsutskottet för C.

”Vi behöver politik – inte mer marknad”

”Vi behöver politik – inte mer marknad”

Att privatisera Arbetsförmedlingen är att gå åt precis fel håll. En fungerande vuxenutbildning och matchning behöver en stabil arbetsmarknadspolitik, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.