Industriarbetarnas tidning

Varslade ska få hjälp av samordnare

4 oktober, 2016

Skrivet av

Anitra Steen och Sylvia Schwaag Serger. Foto: TT
Anitra Steen och Sylvia Schwaag Serger. Foto: TT

– Även om det var väntat, så skär det ändå i hjärtat, sa näringsminister Mikael Damberg (S) i en kommentar till Ericssons besked att 3 000 anställda måste gå.

Mikael Damberg tillsatte i dag en så kallad regeringssamordnare på grund av Ericssonvarslet. Det är två personer som nu får i uppdrag att föra dialog med bolaget, facken, aktuella regioner samt andra branschföreträdare och myndigheter.

Dessa personer – Anitra Steen och Sylvia Schwaag Serger – ska bland annat att fokusera på att de som eventuellt förlorar sina jobb ska vidare till nya.

– Och jag vill betona att jag nu förväntar mig att Ericsson, precis som vid tidigare omställningar, tar sitt fulla ansvar. Både för de anställda i företaget men också för de IT- och telekomkluster – där de kommer fortsätta vara en väldigt viktig del, sade Damberg under en presskonferens på Rosenbad under tisdagseftermiddagen.

Den nya regeringssamordnaren ska också se till att de som behöver ska få utbildning och komma vidare till nästa jobb.

­– Utbildning kommer att efterfrågas, allt från den kommunala vuxenutbildningen till yrkes- och högskolor, sa Mikael Damberg som också berättade att regeringen nu överväger att söka stöd ur EU:s globaliseringsfond:

– Arbetsförmedlingen har goda förutsättningar och erfarenheter att agera vid större varsel. Matchningsinsatser, praktik och utbildning kommer säkert att bli aktuellt, och de lokala arbetsförmedlingarna kan behöva resurstillskott. När vi ser hur det här utvecklas så kan det bli aktuellt att stärka upp lokala kontor där det kan behövas.

I Ericssons sparplaner ingår det inte bara färre fabriksarbetare, utan också färre ingenjörer och administratörer.

– Nu har staten en möjlighet att samordna våra insatser, men ytterst är det Ericsson som har ansvaret för sina anställda i den här situationen, betonade Mikael Damberg

Samtidigt som Mikael Damberg beklagade Ericsons sparpaket, var han ändå rätt nöjd med företagets besked om att man har för avsikt att utveckla nästa generations mobila nät, 5G, från Sverige.

– Ericsson kunde ha valt att lägga 5G-utvecklingen någon annanstans på den här planeten, men valde att göra det i Sverige. Den här tekniken kommer att betyda mycket för Ericsson, men också för övrig svensk industri. Så ett annat besked på den här punkten hade varit ett väldigt illavarslande tecken.

Det är också ett område som samordnaren också kommer att fokusera på, förklarade Mikael Damberg:

– Insatser kan behövas för att IT- och telekomklustret i Sverige ska behålla sin konkurrenskraft och utvecklas. I Kista finns hjärtat i Europas främsta IT- och telekomkluster med 65 000 anställda på 8 500 arbetsplatser. Samordnaren ska föra dialog med berörda branschföreträdare, företag och övriga aktörer ur ett nationellt perspektiv, men med fokus på Kista, samt föreslå hur befintliga resurser bättre kan användas.

Mikael Damberg kommer i morgon att träffa anställda och representanter vid fabriken i Kumla.

– Jag känner med de anställda, med deras familjer och med de orter och kommuner som nu berörs av de här beskeden.

Anitra Steen, som tidigare bland annat varit vd på Systembolaget, samordnade enligt Damberg med framgång Södertälje kommuns insatser i samband med Astra Zenecas nedläggning av sin forskningsverksamhet.

Sylvia Schwaag Serger arbetar i Vinnovas ledning som ansvarig för internationell strategi. Hon har tidigare varit anlitad som expert av OECD, EU-kommissionen och Världsbanken.

 

En kommentar till “Varslade ska få hjälp av samordnare

  • När får alla dom som är skadade att få hjälp och stöd? Man har inte lyft ett finger för att ge alla som skadats på jobbet hjälp eller rehab eller rätt enligt villkor, avtal eller försäkringarnas avtalade villkor. Sedan har man alla lagar som reglerar arbetsskadades rätt, men vad jag vet har ingen fått sin rätt i lagstadgade villkor eller hjälp från Eu eller LO.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Ge personligt stöd så fler kan utbildas”

”Ge personligt stöd så fler kan utbildas”

Henrik Valentin: De som behöver yrkesutbildning för att få jobb måste få personligt stöd på Arbetsförmedlingen, inte bara en kontakt via en skärm.

Allt fler varsel inom industrin

Allt fler varsel inom industrin

2456 personer inom tillverkningsindustrin varslades om uppsägning i mars. Är du en av dem? Då vill vi på DA komma i kontakt med dig!

”Som träslöjd i skolan – fast med metall”

”Som träslöjd i skolan – fast med metall”

Ett samarbetsprojekt i Värmland har gett över åttio arbetslösa ungdomar jobb i industrin. En av dem är William Sjöström på RZ Zampart i Karlstad.

”Det var inte svårt att få jobb”

”Det var inte svårt att få jobb”

Många arbetsplatser skriker efter kvalificerade arbetare. Samtidigt har många nya människor kommit till Sverige de senaste åren, och letar nu jobb. Bilia i Stockholm har försökt lösa den ekvationen.

Svetsjobb kan ge ett annat liv

Svetsjobb kan ge ett annat liv

Anthony Nöjdberg lär kvinnorna på anstalten Hinseberg att svetsa. Kunskaperna ger chans till en nystart på utsidan.

Nu skärps kraven på industri­utbildningar

Arbetsförmedlingen skärper kraven när man nu köper upp ny industriutbildning: 60 procent av deltagarna ska klara kunskapstestet i slutet av utbildningen. För dåliga resultat kan leda till förlorat uppdrag.

Hård prispress i industri­utbildningen

Priset på arbetsmarknadsutbildningar har pressats, men varierar kraftigt i landet. En vecka på industriteknikutbildning kan kosta 4 800 kronor på en ort och 1 780 på en annan. Statliga Lernia prispressar mest.

”Sluta sprida fel fakta”

”Sluta sprida fel fakta”

”Centerpartiet förvränger fakta när de vill driva fram en privatisering av Arbetsförmedlingen. Det är både uppseendeväckande och allvarligt”, skriver arbetsförmedlaren och debattören Johan Berg.

Efter DA:s granskning: Arbetsförmedlingen granskar Lernia

Efter DA:s granskning ska Arbetsförmedlingen nu granska varför inte en enda svetselev på Lernia Halmstad fick något diplom under drygt två år.

”Matchningen måste förbättras”

”Matchningen måste förbättras”

Arbetsförmedlingen behöver renodla sitt uppdrag till myndighetsutövning – kontroll och uppföljning. Privata aktörer kan bättre specialisera sig på olika branscher, skriver Fredrik Christensson, riksdagsledamot i arbetsmarknadsutskottet för C.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.

Underbemanning tär på Samhalls personal

Samhall i Karlstad har varit framgångsrikt att vinna kunder. Men personalen räcker inte till. Varje morgon träffas driftledarna för att få ihop folk till alla uppdragen. ”Vi bara kör”, säger Robert Hallstensson.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

Dags att agera, närings­ministern

Helle Klein: ”Det sociala företaget blev ett vinstjagande bemanningsbolag som förstör både människor och marknad.”

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.