Industriarbetarnas tidning

”Ett jädra slag mot individerna”

29 november, 2016

Skrivet av

– Att Ericsson väljer att fortsätta svälta sig ur sina bekymmer tycker jag är fullständigt bedrövligt!
Det säger IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe.

Av de 820 personer som i dag sägs upp från Ericssons anläggningar i Kumla och Borås är merparten, cirka 600, anslutna till IF Metall.
– Det innebär naturligtvis ett jädra slag mot individerna, och orterna, säger Anders Ferbe.
Han fortsätter:
– Men det som är det strategiskt största orosmolnet är ändå att så gott som all produktion inom Ericsson försvinner från Sverige. Och då är jag orolig för att det i sin tur innebär inom några år kommer att se också delar av forskning och annat försvinna från Sverige.

Även den så kallade 5G-tekniken som nu håller på att utvecklas?
– Det vet man inte. Men när vi tidigare sett bolag plocka bort sin produktion från Sverige, så har det inte så tagit lång tid förrän man också omlokaliserar var man har sin forskning och utveckling någonstans.
– Man måste hela tiden komma ihåg att forskning och utveckling alltid hänger intimt ihop med de produkter man tillverkar. Vad motiverar Ericsson att ha kvar forskning och utveckling i Sverige om man inte har en produktion?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Gör om och gör rätt”

”Gör om och gör rätt”

IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe kallar beslutet oacceptabelt. ”De har tittat för mycket på Excelark och för lite på produktionen”.

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

Staten bör kunna subventionera kompetenshöjande insatser i samband med korttidsarbete, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Ferbe vill se fackligt kunskapslyft

Ferbe vill se fackligt kunskapslyft

Anders Ferbe lämnar över ordförandeklubban till Marie Nilsson, och manade till ett fackligt kunskapslyft för att medlemmarna ska bli ”digitaliseringens vinnare”. Sedan dansade han loss till ett hiphopband.

Nya utmaningar finns alltid kvar

Nya utmaningar finns alltid kvar

Det fackliga arbetet måste alltid fortsätta. Efter en strid kommer nästa och nästa – allt för att ge bättre villkor i en ständigt ny tid.

Arbetsgivarnas återvändsgränd

Nästan alla arbetsgivare visade en glupande aptit
på mer makt över arbetstiden (läs gratisarbete)
i årets avtalsförhandlingar.

Ja till treårigt avtal

De opartiska ordförandena, Opo, föreslår ett treårigt avtal för parterna inom industrin, där det sista året kan sägas upp. Både arbetsgivare och de fem industrifacken säger ja.

Engagemanget börjar i det lilla

Orättvisorna på jobbet finns kvar. Fler behöver kliva fram och aktivera sig.

”De vi ska stötta lever under en hårdhänt regim”

”De vi ska stötta lever under en hårdhänt regim”

Svenska företag i Iran kan fungera som goda exempel, men de fackliga rättigheterna i landet måste stärkas. Det säger IF Metalls ordförande Anders Ferbe, som hade hemliga kontakter med fackliga företrädare under Iranbesöket.

Vi har avtal som ger unik styrka

Tack vare kollektivavtalen har Sverige under många år utvecklat unik styrka inom både arbetsliv och industri. Det ska vi fortsätta med.

Anders Ferbe slutar som ordförande i IF Metall

Anders Ferbe slutar som ordförande i IF Metall

Anders Ferbe har meddelat IF Metalls valberedning att han inte ställer upp för en ny period som ordförande. Nu återstår två kandidater – vice ordförande Marie Nilsson och avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.